Bekijk de uitzending van 80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking terug

Do 25 februari 2021 | 22:20 80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking gemist? Bekijk hier naar 80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking gemist.

80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking

Datum
Do 25 februari 2021
Tijd
22:20 tot 23:00
Zender
NPO 2
Genre
Informatief
Presentatie
Rob Trip
Deel-url
gids.tv/25921639

Terugblik op de herdenking van de Februaristaking, precies 80 jaar geleden, aangevuld met reportages en een gesprek over het belang van de staking. De herdenking was bij het standbeeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijer Plein in Amsterdam.

Toespraken
Bij de herdenking waren kransleggingen en toespraken van onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ook was er muziek van Wende. Rob Trip presenteert de uitzending.

Opgepakt
Ook zijn er reportages, met daarin het verhaal van het wrede lot dat veel stakers wachtte. Ook is er een reportage over Gerrit Blom, die samen met nog zo’n 400 Joodse mannen werd opgepakt bij de razzia’s die de aanleiding vormden voor de Februaristaking. Hij was één van de slechts twee weggevoerde mannen die de oorlog overleefden.

Achtergrond
Te gast is historica Wally de Lang, die de geschiedenis van de razzia’s heeft gereconstrueerd en de achtergrond heeft achterhaald van de opgepakte mannen, over wie lang weinig bekend was. Met Annet Mooij praat Trip over het belang en de reikwijdte van de staking.

(Foto's: Sabine Joosten/ANP)

80 jaar na de Februaristaking: reportages & herdenking op tv

.