Bekijk de uitzending van 75 jaar bevrijding: Market Garden terug

Za 21 september 2019 | 10:45 75 jaar bevrijding: Market Garden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 75 jaar bevrijding: Market Garden gemist? Bekijk hier naar 75 jaar bevrijding: Market Garden gemist.

75 jaar bevrijding: Market Garden

Datum
Za 21 september 2019
Tijd
10:45 tot 13:00
Zender
NPO 1
Genre
Magazine
Jaar
2019
Presentatie
Rob Trip
Deel-url
gids.tv/22938606

Rechtstreeks verslag van de herdenking van de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden.

Riskant
Het was een gedurfde maar riskante combinatie van massale luchtlandingen (operatie Market) en een grondoffensief vanuit België (operatie Garden). Snelheid was geboden, maar door allerlei tegenslagen was de vaart er al snel uit.

Brug te ver
De geallieerden wisten nog wel Limburg en een deel van Zuid-Nederland te bevrijden, maar de Slag bij Arnhem was letterlijk een brug te ver. De bevrijding van het westen van Europa zou nog ruim een half jaar duren en Nederland benoorden de rivieren wachtte een hongerwinter.

Ginkelse Heide
Deze uitzending komt rechtstreeks vanaf de Ginkelse Heide bij Ede, 75 jaar geleden een van de droppingzones van wat de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis was. Onder de aanwezigen bij de Airborne-herdenking daar zijn veteranen, prinses Beatrix en de Britse prins Charles.

Paradroppings
Rob Trip praat met historicus Erwin van Loo (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) over de betekenis van de luchtlandingen en de Slag om Arnhem. In de uitzending is ruim aandacht voor de paradroppings en de historische vluchten die de herdenking van de luchtlandingen luister bijzetten.

75 jaar bevrijding: Market Garden op tv

.