75 jaar bevrijding: Limburg

Meest recente uitzending
Datum
Zo 15 september 2019
Tijd
13:50 tot 14:40
Genre
Magazine
Jaar
2019
Presentatie
Winfried Baijens
Deel-url
gids.tv/22954029

Herhaling. __Hoogtepunten van de feestelijkheden ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Limburg. Het Limburgse Mesch was op 12 september 1944 de eerste Nederlandse plaats die werd bevrijd van het Duitse juk.__

__Bevrijdingsfeesten__
Twee dagen later volgde Maastricht. Maar na een paar weken stokte de opmars en werd een groot deel van de provincie frontgebied. Het duurde nog tot maart 1945 voordat steden als Roermond en Venlo bevrijd werden. Winfried Baijens doet verslag van de bevrijdingsfeesten in Maastricht en Mesch.

__Pierre Rieu__
Te gast zijn Pierre Rieu en Theo Bovens. Pierre Rieu is zoon van André Rieu en vertelt over zijn oma van moeders kant die in de oorlog in Maastricht in het verzet zat. Theo Bovens is niet alleen de commissaris van de koning in Limburg, maar van huis uit ook historicus en komt zelf uit Maastricht komt.

__Bombardementen__
In reportages zijn gesprekken te zien met de eerste bevrijders van Nederland: veteranen van de Amerikaanse Old Hickory Divisie. Ook wordt gesproken met ooggetuigen van de bombardementen op het dorp Montfort. Die vonden plaats ná die eerste feestelijke dagen van de bevrijding in het uiterste zuiden van Limburg, tijdens een frontoorlog die nog maanden zou duren.

:[broadcast:videos](ids:"108395" title:"")
:[broadcast:videos](ids:"105601" title:"")

Meer op tv: Ijshockey op tv , Retourneren op tv en Basketbal op tv