Bekijk de uitzending van 3 over de grens terug

Vr 10 oktober 2014 | 19:30 3 over de grens

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 3 over de grens gemist? Bekijk hier naar 3 over de grens gemist.

3 over de grens

Datum
Vr 10 oktober 2014
Tijd
19:30 tot 20:00
Zender
NPO 3
Genre
Informatief programma
Jaar
2014
Twitter hashtag
#3overdegrens
Uitzending gemist
3 over de grens gemist
Deel-url
gids.tv/12045296

In de vijfdelige AVROTROS-reeks 3 over de grens onderzoeken artiesten Do, Daniël Boissevain, Willie Wartaal en Joshua Nolet de mensonterende omstandigheden waaronder veel kinderen in Afrika leven. In samenwerking met ontwikkelingsorganisatie Cordaid Kinderstem gaan zij op onderzoek om met eigen ogen te zien in welke schrijnende situaties kinderen leven. Hoewel kinderarbeid bij wet in de bezochte landen is verboden, blijkt dat de kinderrechten in veel van deze landen op grote schaal worden geschonden. Kinderarbeid en uitbuiting lijken hier de gewoonste zaak van de wereld.

Do bezoekt in Oeganda het 16-jarige weesmeisje Debby dat elke avond playbackt en danst in duistere karaokebars voor €1,50 per avond. Om extra geld te verdienen, heeft ze met de bezoekende mannen ook seks om haar 2-jarige dochtertje te onderhouden. Do: "Ik kan daar echt niet bij met mijn verstand. Dat je zulk werk moet doen als jong meisje om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. En het is ook niet zonder gevaar. Ongelooflijk wat Debby mee moet maken. Dit moet echt stoppen!”.

Joshua van Chef’Special bijt zich vast in de vraag hoe het kan dat Burundese gevangenissen vol met onschuldige minderjarigen zitten en Daniël Boissevain ontdekt dat dagelijks veel meisjes in Oost Congo verkracht worden. Willie Wartaal’s zoektocht richt zich op, vaak heel jonge, kinderen die werken in Oegandese steengroeves en de visserij.

Willie: “Wat die kinderen doen, is eigenlijk gevangeniswerk. Zoals bijvoorbeeld Sudayi Si; hij sloopt stenen net zoals je op tv criminelen aan een ketting ziet doen. Hij werkt met heel veel andere kinderen in een steenmijn in Oeganda. Geen schaduw en de hele dag maar tikken met een bijltje terwijl ze eigenlijk gewoon zouden moeten spelen”.

3 over de grens is vanaf vanavond bij AVROTROS op NPO 3 te zien. Aflevering twee tot en met vijf zijn komende dinsdag tot en met vrijdag om 19.55 uur te zien op NPO 3. Tijdens de slotaflevering op vrijdag 17 oktober delen Do, Willie, Daniël en Joshua met presentator Art Rooijakkers hun ervaringen en wat hen het meest heeft aangegrepen.

3 over de grens wordt mede mogelijk gemaakt door Cordaid Kinderstem. Deze organisatie zet zich in voor kinderen in ontwikkelingslanden die het hardst hulp nodig hebben. Cordaid Kinderstem helpt ze met een stabiele, veilige thuisbasis en goed onderwijs. Zo krijgen zij een kans op een betere toekomst.

3 over de grens op tv

.
Promo: 3 over de grens