Bekijk de uitzending van 2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort terug

Vr 26 mei 2017 | 15:25 2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort gemist? Bekijk hier naar 2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort gemist.

2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort

Datum
Vr 26 mei 2017
Tijd
15:25 tot 17:20
Zender
NPO 2 extra
Genre
Documentaire
Deel-url
gids.tv/17982739

Als het aan Matthieu Smakman (50) ligt, verrijst er binnen afzienbare tijd een woongemeenschap in het landelijke Purmer, waar de bewoners geheel autonoom in eigen behoeften voorzien. Een plek waar de groente weer uit de moestuin komt en je 's nachts nog de sterren aan de hemel ziet staan, 'om zo in contact te komen met de natuur en je leven in balans te brengen.' Dat is nodig want op het hoogtepunt van Smakmans veelbewogen carrière als ondernemer is hij vaak zo druk dat hij de namen van zijn kinderen vergeet.

Het huis met 36 kamers en het privévliegveld worden ingeruild voor zijn droom: zelfvoorzienend leven met behoud van comfort. Samen met echtgenote Helmy gaat hij op missie.

Wat begint als een kleinschalig en nobel streven, wordt almaar groter. Met onuitputtelijk enthousiasme verovert het echtpaar de bestuurlijke burelen.

Van het gemeentehuis van Purmerend via het Provinciehuis Haarlem gaat het naar andere provincies. Het idee achter de coöperatie 'Nuttig Landschap' heeft volgens Smakman landelijke potentie en het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat zijn groene wijken Nederland zullen veroveren.

Gerenomeerde (landschaps-)architecten worden aangetrokken om het plan verder vorm te geven.

Maar daarmee stijgen ook de kosten in de voorbereidingsfase waarin nog geen stuiver wordt verdiend. Terwijl Matthieu en Helmy verder interen op hun 'reservepotje', verschijnen de eerste barsten in het veelbelovende plan.

Omwonenden in de Purmer hebben zich tegen de komst van de woonwijk geschaard, de grondprijzen die gemeenten hanteren zijn te hoog en de verhouding tussen Smakman en de architect bereikt een dieptepunt nu verschillend wordt gedacht over het 'belangeloos' inbrengen van kennis en kunde. Lukt het Matthieu Smakman koste wat kost vast te houden aan zijn idealen?

2Doc: Zelfvoorzienend met behoud van comfort op tv

.