Bekijk de uitzending van Docu: Stop Filming Us terug

Wo 7 oktober 2020 | 22:55 Docu: Stop Filming Us

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Docu: Stop Filming Us gemist? Bekijk hier naar Docu: Stop Filming Us gemist.

Docu: Stop Filming Us

Datum
Wo 7 oktober 2020
Tijd
22:55 tot 00:00
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Acteurs
Joris Postema
Deel-url
gids.tv/25164810

Is een witte, westerse regisseur in staat om de Congolese werkelijkheid te laten zien? In 'Stop Filming Us' bevragen Congolezen de postkoloniale blik van regisseur Joris Postema. Terwijl hij probeert zijn blik op Congo te vangen op beeld, wordt hij geconfronteerd met alternatieve zienswijzen van Congolese kunstenaars.

Burgeroorlog
Regisseur Joris Postema was tien jaar eerder ook al in Congo om een film te maken voor een ngo. Toen maakte hij kennis met Goma, een door burgeroorlog levensgevaarlijke stad vol geweld en oproer. Hij vroeg zich af: 'Waarom willen al deze mensen hier in deze hel op aarde wonen?'

Westerse bril
Als hij op pad gaat met Congolese kunstenaars die ook proberen het land te portretteren, ontdekt hij dat zij een heel andere visie hebben. Situaties waaraan zij voorbijlopen, zet hij juist op beeld en andersom. Is het mogelijk voor hem om zijn postkoloniale, westerse bril af te zetten? En als dat niet lukt, moet hij dan niet gewoon vertrekken?

Docu: Stop Filming Us op tv

.