Bekijk de uitzending van 2Doc Kort: Het zaad van Karbaat terug

Wo 13 februari 2019 | 22:45 2Doc Kort: Het zaad van Karbaat

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 2Doc Kort: Het zaad van Karbaat gemist? Bekijk hier naar 2Doc Kort: Het zaad van Karbaat gemist.

2Doc Kort: Het zaad van Karbaat

Datum
Wo 13 februari 2019
Tijd
22:45 tot 23:15
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2018
Deel-url
gids.tv/21776324

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat leidde in de jaren tachtig en negentig een van de grootste spermaklinieken van Nederland. Mei 2017 werd duidelijk dat de arts in het geheim eigen zaad gebruikte voor het insemineren van vrouwen. Het aantal Nederlandse donorkinderen waarvan het vermoeden bestaat dat Karbaat de biologische vader is staat momenteel op 47.

Tientallen kinderen die in de kliniek van vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zijn verwekt, eisen dat hun DNA wordt vergeleken met dat van de arts. Ze willen zo definitief vaststellen of hij hun biologische vader is. Maar het DNA-profiel van Karbaat is nog altijd geheim en ligt een kluis. Om het te kunnen gebruiken voor een vergelijking met hun eigen DNA, is een groep donorkinderen een civiele procedure begonnen. In deze bodemprocedure moet de rechter beslissen of het DNA van de fertiliteitsarts wordt vrijgegeven. De rechtbank doet op 13 februari uitspraak.

Het zaad van Karbaat laat de gevolgen zien van de emotionele erfenis die vruchtbaarheidsarts Karbaat heeft nagelaten. In een nagebouwde kliniek delen moeders en hun kinderen openhartig hun verwarring, boosheid en verdriet met de kijker. In de onthutsende verhalen wordt het desastreuze effect van een onzorgvuldig opgezet donorsysteem zichtbaar.

2Doc Kort: Het zaad van Karbaat op tv

Vrouwen rechtbank nederland uitspraak rechter kliniek documentaire geheim zwanger arts procedure erfenis vergelijking verdriet opgezet moeders zaad biologische kijker kinderen donorsysteem vader verwarring donorkinderen 2doc deze jan karbaat.