Bekijk de uitzending van 1989 terug

Za 9 november 2019 | 20:55 1989

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 1989 gemist? Bekijk hier naar 1989 gemist.

1989

Datum
Za 9 november 2019
Tijd
20:55 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2014
Regisseur
Anders Østergaard, Erzsébet Rácz
Twitter hashtag
#1989
Deel-url
gids.tv/23285032

Documentairemaker Anders Østergaard brengt het verleden tot leven. Vanuit het perspectief van de toenmalige Hongaarse president, biedt hij een nieuwe kijk op het politieke spel dat voorafging aan de Val van de Muur.

Nieuwe premier
Een jonge technocraat, Miklós Neméth, wordt de nieuwe premier van Hongarije. Op hem rust de taak om iets te doen aan de erbarmelijke staat van de Hongaarse economie. Hij besluit om de dure grensbewaking op te heffen. Een jong Oost-Duits stel hoort geruchten dat de grens tussen Hongarije en Oostenrijk minder streng bewaakt zal worden, en zij besluiten hun geluk te beproeven.

Machtsspel
Maar de beslissing van Nemeth is niet goed gevallen bij de Communistische hardliners en de Sovjet Unie. Het jonge stel wordt de dupe van het politieke machtsspel dat losbarst, en de jonge man wordt bij de grens doodgeschoten. De ontwikkelingen volgen elkaar daarna in een razend tempo op. Nemeth besluit de grens open te gooien en kort daarna valt de Berlijnse Muur.

Reconstructie
In 1989 worden de gebeurtenissen van dat jaar gereconstrueerd en krijgen we een inkijk in de machtspolitieke spelletjes die er gespeeld werden. De film doet dit door middel van een mengeling aan bekentenissen, archief-materiaal, en gereconstrueerde dialogen van de politieke kopstukken in die tijd.

1989 op tv

.