Bekijk de uitzending van 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog terug

Za 5 april 2014 | 20:20 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog gemist? Bekijk hier naar 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog gemist.

14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Datum
Za 5 april 2014
Tijd
20:20 tot 21:15
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Regisseur
Hein Hoffmann
Presentatie
Diederik van Vleuten
Deel-url
gids.tv/10959251

In 2014 is de Eerste Wereldoorlog honderd jaar oud. Het was de grootste, meest omvangrijke en meest bloedige oorlog die de mensheid tot dan toe had meegemaakt. Een oorlog die we kennen van veraf. Van de monumenten in Franse en Belgische dorpen, van musea in Ieper en Verdun.

De NTR doet mee aan een internationale productie waarbij het grote verhaal van de Eerste Wereldoorlog tastbaar wordt gemaakt door het te vertellen aan de hand van de lotgevallen van individuen. Door teksten uit dagboeken, brieven, ansichtkaarten en telegrammen komt de oorlog tot leven. Het plotselinge uitbreken van de oorlog, het leed in de loopgraven, de bovenmenselijke inspanningen van artsen en helpers, de zware verliezen onder burgers, de opstanden tegen de oorlog en het systeem; de hele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wordt ingekleurd aan de hand van veertien persoonlijke verhalen, die uit al die documenten zijn gedestilleerd.

Voorafgaand aan deze achtdelige internationale serie produceren NTR en VPRO een aflevering over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog (vanavond te zien). Over de praktijk van de zo begeerde neutraliteit. Over de vier jaar lange mobilisatie van ons leger, over een miljoen Belgen die in 1914 naar ons land vluchtten en moesten worden ondergebracht, over Rotterdam dat een broeinest van spionnen werd, over de lucratieve smokkel in het begin en de voedseldistributie en armoede aan het eind. Presentatie van deze aflevering: Diederik van Vleuten. Regie: Hein Hoffmann.

14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog op tv

.
Promo: 14-18 Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog