Bekijk de uitzending van 11 Friese Fonteinen terug

Zo 20 mei 2018 | 20:15 11 Friese Fonteinen

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 11 Friese Fonteinen gemist? Bekijk hier naar 11 Friese Fonteinen gemist.

11 Friese Fonteinen

Datum
Zo 20 mei 2018
Tijd
20:15 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2017
Deel-url
gids.tv/20250804

Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018, besloot anders. En dus wordt nu de laatste hand gelegd aan elf fonteinen, ontworpen door internationale kunstenaars. De botsing van culturen is de kern van de driedelige documentaireserie 11 Friese Fonteinen', die vanaf vanavond drie zondagen om 20:20 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Regisseur Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11Fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht.

De keuze voor elf fonteinen komt van curator Anna Tilroe. Ze trekt in de serie de provincie in om de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Dat valt niet mee. De autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek blijken niet vanzelfsprekend samen te gaan.

Lukt het Tilroe om draagvlak onder de bevolking te creëren en van Friesland een niet te missen bestemming te maken voor nationale en internationale toeristen? Of strandt het ambitieuze project op de nuchterheid van de Friese bewoners? Zo wil de fonteincommissie in Hindeloopen wel een fontein, maar geen spuitend water. En is de visboer in Harlingen er van overtuigd dat de kunstenaar in zijn winkel is geweest en het idee voor zijn fontein daar heeft afgekeken.

11 Friese Fonteinen op tv

Kunst friesland ruimte leeuwarden documentaire botsing bewoners winkel regisseur documentaireserie provincie harlingen bevolking kunstenaar culturele hoofdstad voorstelling cabaretier kunstenaars curator serie openbare ruimte project kunstproject hindeloopen fontein opdracht europa visboer publiek water jan jaap van der wal culturele hoofdstad van europa fonteinen nationale seizoen hoofdstad aflevering 1 internationale geen.