Je vindt hier de programma's van Viool op tv We hebben de volgende programma's voor Viool Maestra Baltica - Anu Tali & Baltische muziek: Muziek, "Agressief, smerig en gewelddadig. Zo zitten wij, Estlanders, in elkaar.” Met deze woorden waarschuwde Anu. CMIM - Halve Finale - Clara Osowski: Muziek, Mezzosopraan Clara Osowski (Verenigde Staten, 1986) wordt begeleid door Olivier Godin tijdens de halve finale. Brahms - Vioolsonate Nr. 1, Op. 78: Muziek, Tijdens een concert vanuit de kerk van Verbier bundelen de Griekse violist Leonidas Kavakos en de Chinese. Schubert - Pianotrio Nr. 2, Op. 100, D. 929: Morgen - Muziek, Ester Hoppe (viool), Christian Poltéra (cello) en Franscesco Piemontesi (piano) spelen Schuberts. Groen in de Grote Stad: Morgen - Serie, Jeugd, Foto's schieten / Redding Remy Bill belooft zijn gezin een trip naar de markthal, het is een. Vioolsonates - Debussy, Ravel & Beethoven: Morgen - Muziek, In dit prachtige concert vanuit de Tsjaikovskizaal te Moskou presenteren twee exceptionele Russische. Glière, Op. 20 en Sjostakovitsj, Op. 57: Overmorgen - Muziek, Het Valerius Ensemble, bestaande uit Robert Windak (viool), Michael Rein (viool), Eva. Marathon: Strawberry Shortcake: Overmorgen - Jeugd, Seizoen 1 Verdwenen viooltjes Welkom in Berry Bitty City, een miniatuurstadje in een tuin vol. De Avonturen van Paddington: Overmorgen - Animatie, Seizoen 1 Aflevering 8 Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw. Een Dag Met Henry en...: Overmorgen - Jeugd, Seizoen 2 Aflevering 15 Een Dag Met Henry en... Een Viool Vandaag ontmoet Henry een viool in de.

Viool op tv (overige uitzendingen NL)

Overmorgen | 09:20 Marathon: Strawberry Shortcake

Seizoen 1 - Verdwenen viooltjes Welkom in Berry Bitty City, een miniatuurstadje in een tuin vol aardbeienplanten. Hier wonen Strawberry Shortcake en haar vriendinnetjes. Samen beleven ze avonturen en leren ze nuttige dingen.

Di 22 september 2020 | 12:15 Paf de hond

Het Spook van het Park Lola moet een vioolsolo spelen tijdens de grote show. Wanneer ze op het podium staat veroorzaakt Victor een ongeluk om Lola te laten geloven dat het spookt. Pat moet in actie komen om het te redden.

Wo 23 september 2020 | 12:00 Maya de bij

Seizoen 1 - Aflevering 74 van 78 - Dick Sluw - AVROTROS Doc Sluw is verliefd op juffrouw Krekel en maakt muziek voor haar. Dat bevalt haar echter niet zo. Doc Sluw hoort Flip op zijn viool spelen, en wil die viool gebruiken om indruk op juffrouw Krekel te maken. Hij praat Willy om en die verklapt waar de viool verstopt ligt. Alles komt uit en Doc Sluw heeft spijt. Hij heeft geen ander talent dan praten, en juist zijn 'poetry slam' maakt indruk!

Do 24 september 2020 | 14:15 Strawberry Shortcake

Seizoen 1 - Verdwenen viooltjes Welkom in Berry Bitty City, een miniatuurstadje in een tuin vol aardbeienplanten. Hier wonen Strawberry Shortcake en haar vriendinnetjes. Samen beleven ze avonturen en leren ze nuttige dingen.

Zo 27 september 2020 | 18:15 Podium Witteman

Seizoen 8 - Aflevering 26 van 38 - NTR Cellist Lidy Blijdorp heeft haat debuut-cd uitgebracht en speelt de Sonate voor cello solo van Zoltán Kodály. Met haar studievriendin violist Rosanne Philippens speelt ze een deel uit de Sonate voor viool en cello van Maurice Ravel.

Viool op tv (overige uitzendingen)

Vandaag | 12:29 Maestra Baltica - Anu Tali & Baltische muziek

"Agressief, smerig en gewelddadig. Zo zitten wij, Estlanders, in elkaar.” Met deze woorden waarschuwde Anu Tali haar nieuwe collega's tijdens haar eerste ontmoeting met het Münchener Kammerorchester. Deze Estlandse dirigent stelde voor haar debuut een Baltisch programma samen: het vioolconcert Tala gaisma van de Letlandse componist Peteris Vasks en het drieluik Action-Passion-Illusion van de Estlandse componist Erkki Sven Tüür. In deze uitzending ziet u Anu Tali en het Münchener Kammerorchester in de repetitieruimte en in de concertzaal aan het werk. Samen donderen ze door archaïsche, gewelddadige ritmes - want, zo meent Anu Tali, het gaat hier eigenlijk om rockmuziek!

Vandaag | 19:37 CMIM - Halve Finale - Clara Osowski

Mezzosopraan Clara Osowski (Verenigde Staten, 1986) wordt begeleid door Olivier Godin tijdens de halve finale van de Lieder-competitie van het Concours musical international de Montréal van 2018 (CMIM). Op het programma staan Heliopolis 1 (D. 753), Auflösung (D. 807) en Die Sterne (D. 176) van Schubert, Sibelius’ Den första kyssen, Op. 37/1, Faurés Clair de lune, Op. 46/2 en Tired (uit 4 Last Songs) van Ralph Vaughan Williams. Osowski besluit met Marxs Pierrot Dandy, Pierrot (FP 66) van Poulenc en Let’s Take a Walk van Virgil Thomson. Het Concours musical international de Montréal trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de concertzalen, alsook vele luisteraars via radio of internet. Het concours ambieert om jonge musici te ontdekken en ondersteunen en biedt hen de mogelijkheid om hun talent te etaleren. Het is het enige internationale concours in Noord-Amerika dat jaarlijks wordt georganiseerd en presenteert drie verschillende disciplines (zang, viool en piano) die ieder jaar worden gerouleerd.

Vandaag | 22:34 Brahms - Vioolsonate Nr. 1, Op. 78

Tijdens een concert vanuit de kerk van Verbier bundelen de Griekse violist Leonidas Kavakos en de Chinese pianiste Yuja Wang de krachten in interpretaties van vioolsonates van Johannes Brahms. Kavakos werd in 1985 in één klap wereldberoemd door op 18-jarige leeftijd de eerste prijs te winnen tijdens het prestigieuze Sibeliusconcours. Samen met Yuja Wang, een van de populairste pianisten van deze tijd, vormt hij een meesterlijk kamermuziekduo. Op het programma staan Brahms' ‘Regensonate’ Op. 78, ‘Thunersonate’ Op. 100 en de laatste vioolsonate, Op. 108.

Morgen | 11:24 Schubert - Pianotrio Nr. 2, Op. 100, D. 929

Ester Hoppe (viool), Christian Poltéra (cello) en Franscesco Piemontesi (piano) spelen Schuberts Pianotrio Nr. 2, Op. 100 (D. 929) tijdens het Internationale Kamermuziek Festival in Bellinzona te Zwitserland in 2019. Het werk was een van de laatste composities die Schubert voltooide en dateert van november 1827. Het trio is echter pas eind 1828 gepubliceerd, kort voor Schuberts dood en werd voor het eerst uitgevoerd ter ere van de verloving van Schuberts vriend Josef von Spaun. Het tweede thema uit eerste deel is gebaseerd op een thema uit Schuberts Pianosonate Nr. 18 (D. 894). Fragmenten uit het tweede deel worden gebruikt als thema in Stanley Kubricks Barry Lyndon (1975).

Morgen | 16:05 Groen in de Grote Stad

Foto's schieten / Redding Remy Bill belooft zijn gezin een trip naar de markthal, het is een truc om ze te verrassen met een familiefoto. / Remy spijbelt van vioolles om bij Cricket te zijn. We leren hoe sterk hun vriendschap is.

Morgen | 21:11 Vioolsonates - Debussy, Ravel & Beethoven

In dit prachtige concert vanuit de Tsjaikovskizaal te Moskou presenteren twee exceptionele Russische solisten een programma met werken van Debussy, Ravel en Beethoven. Violist Vadim Repin werd in 1989 op 17-jarige leeftijd de jongste winnaar van het Koningin Elizabeth Concours in Brussel. Samen met pianist Nikolaï Luganski presenteert hij een programma vol virtuositeit. Op het programma staan Debussy's Vioolsonate in G (L 140), Ravels Vioolsonate Nr. 2 en Beethovens Vioolsonate in A groot, Op. 47. Dit concertprogramma is geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Moscow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland.

Overmorgen | 08:26 Glière, Op. 20 en Sjostakovitsj, Op. 57

Het Valerius Ensemble, bestaande uit Robert Windak (viool), Michael Rein (viool), Eva Šušlíková (altviool), Judith Chapman (cello) en Ingo Lulofs (piano) verzorgde op 15 april 2018 een concertprogramma in Muziekcentrum Enschede. Op het programma staan het Allegro Moderato uit Glières Strijkkwartet Nr. 2 en het Scherzo, Intermezzo en de Finale uit Sjostakovitsjs Pianokwintet, Op. 57. Het werk is een van Sjostakovitsjs populairste kamermuziekwerken en werd een jaar na de première in 1941 bekroond met de Stalin Prize.

Overmorgen | 23:06 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Ma 21 september 2020 | 04:00 Een Dag Met Henry en...

Seizoen 2 - Aflevering 15 - Een Dag Met Henry en... Een Viool Vandaag ontmoet Henry een viool in de Foyer van het concertgebouw. Al de instrumenten zijn blij want ze spelen een concert, maar de dirigent is nergens te bekken. Henry wordt dirigent en helpt het orkest met het concert.

Ma 21 september 2020 | 17:45 Frang, Schiff en Zimmermann spelen Mozart & Brahms

Vilde Frang, Tabea Zimmermann en András Schiff bundelen de krachten in een concert tijdens de 25-jarige jubileumedite van het Zwitserse Verbier Festival van 2018. Tijdens dit concert etaleert Schiff zijn veelzijdige vakmanschap als zowel pianist en dirigent. Hij wordt bijgestaan door Vilde Frang, een uitmuntend Mozartinterprete en altvioliste Tebea Zimmerman. Op het programma staan Mozarts Sinfonia Concertante voor viool en altviool (KV. 364), Schumanns Märchenbilder voor altviool en piano, Op. 113 en Brahms’ Sonate Nr. 1 voor altviool en piano, Op. 120. Het laatste werk is een bewerking is van het origineel, dat voor piano en klarinet is gecomponeerd.

Di 22 september 2020 | 08:38 CMIM - Finale - John Brancy

John Brancy (Verenigde Staten, 1988) wordt begeleid door Peter Dugan tijdens de finale van de Lieder-competitie van het Concours musical international de Montréal van 2018 (CMIM). Op het programma staan The Things Our Fathers Loved, In Flanders Fields en Tom Sails Away van Charles Ives and Bleuet (FP 102) en Priez pour paix (FP 95) van Poulenc. Gevolgd door drie liederen van Schubert: Der Schiffer (D. 536), Der Wanderer (D. 493) en Du bist die Ruh (D. 776). Brancy sluit de competitive af met twee werken van Rachmaninov: Zdes khorocho, Op.21/7 en Vesennié vody, Op. 14/11. Het Concours musical international de Montréal trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de concertzalen, alsook vele luisteraars via radio of internet. Het concours ambieert om jonge musici te ontdekken en ondersteunen en biedt hen de mogelijkheid om hun talent te etaleren. Het is het enige internationale concours in Noord-Amerika dat jaarlijks wordt georganiseerd en presenteert drie verschillende disciplines (zang, viool en piano) die ieder jaar worden gerouleerd.

Di 22 september 2020 | 12:15 Paf de hond

Het Spook van het Park Lola moet een vioolsolo spelen tijdens de grote show. Wanneer ze op het podium staat veroorzaakt Victor een ongeluk om Lola te laten geloven dat het spookt. Pat moet in actie komen om het te redden.

Di 22 september 2020 | 23:06 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Wo 23 september 2020 | 02:51 Beauty is a Crime: Mendelssohn & Brahms

De Griekse dirigent Teodor Currentzis dirigeert het ensemble MusicAeterna en de Oostenrijks-Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja tijdens Musikfest Bremen in 2015. Voor dit concert getiteld ‘Beauty is a Crime’, ging men op zoek naar een nieuwe definitie van het woord schoonheid en besloot Currentzis een volledig nieuw licht te laten schijnen op twee geliefde achttiende-eeuwse werken: Mendelssohns Vioolconcert in e-klein, Op. 64 en Brahms’ Symfonie Nr. 3 in F-groot, Op. 90.

Wo 23 september 2020 | 10:07 Bach - Partita's voor viool

BWV 1001-1006 Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de "Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Wo 23 september 2020 | 10:14 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Do 24 september 2020 | 08:32 CMIM - Finale - Gemma Summerfield

Sopraan Gemma Summerfield (Verenigd Koninkrijk, 1990) wordt begeleid door Sebastian Wybrew tijdens de finale van de Lieder-competitie van het Concours musical international de Montréal van 2018 (CMIM). Op het programma staan drie werken van Sibelius: Vilse, Op. 17/4, Flickan kom ifrån sin älsklings mote, Op. 37/5 en Se’n har jag ej frågat mera, Op. 17/1. Gevolgd door Roger Quilters Seven Elizabethan Lyrics, Op. 12 en Elizabeth Maconchy’s Sun, Moon and Stars. Summerfield sluit de competitive af met 2 Aquarelles uit Debussy’ Ariettes oubliées (L. 60) en Ruhe, meine Seele en Cäcilie uit Vier Lieder, Op. 27 van Richard Strauss. Het Concours musical international de Montréal trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de concertzalen, alsook vele luisteraars via radio of internet. Het concours ambieert om jonge musici te ontdekken en ondersteunen en biedt hen de mogelijkheid om hun talent te etaleren. Het is het enige internationale concours in Noord-Amerika dat jaarlijks wordt georganiseerd en presenteert drie verschillende disciplines (zang, viool en piano) die ieder jaar worden gerouleerd.

Do 24 september 2020 | 10:58 Schubert - Pianotrio Nr. 2, Op. 100, D. 929

Ester Hoppe (viool), Christian Poltéra (cello) en Franscesco Piemontesi (piano) spelen Schuberts Pianotrio Nr. 2, Op. 100 (D. 929) tijdens het Internationale Kamermuziek Festival in Bellinzona te Zwitserland in 2019. Het werk was een van de laatste composities die Schubert voltooide en dateert van november 1827. Het trio is echter pas eind 1828 gepubliceerd, kort voor Schuberts dood en werd voor het eerst uitgevoerd ter ere van de verloving van Schuberts vriend Josef von Spaun. Het tweede thema uit eerste deel is gebaseerd op een thema uit Schuberts Pianosonate Nr. 18 (D. 894). Fragmenten uit het tweede deel worden gebruikt als thema in Stanley Kubricks Barry Lyndon (1975).

Do 24 september 2020 | 14:35 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Do 24 september 2020 | 22:56 Mendelssohn - Vioolconcert, Op. 64

De Griekse dirigent Teodor Currentzis dirigeert het ensemble MusicAeterna en de Oostenrijks-Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja tijdens Musikfest Bremen in 2015. Voor dit concert getiteld ‘Beauty is a Crime’, ging men op zoek naar een nieuwe definitie van het woord schoonheid en besloot Currentzis een volledig nieuw licht te laten schijnen op twee geliefde achttiende-eeuwse werken: Mendelssohns Vioolconcert in e-klein, Op. 64 en Brahms’ Symfonie Nr. 3 in F-groot, Op. 90.

Do 24 september 2020 | 23:06 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Vr 25 september 2020 | 19:30 De Avonturen van Paddington

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Paddington organiseert een feestje / Paddington leert vioolspelen Mevrouw Brown is jarig, maar dat is meneer Brown vergeten. En dus stelt Paddington voor om een verrassingfeestje te organiseren. // Judy heeft geen zin in vioolles en daardoor leert Paddington alles over leugentjes om bestwil, en vioolspelen.

Za 26 september 2020 | 02:51 Noseda dirigeert Liszt, Bruch en Respighi

Gianandrea Noseda dirigeert het Orchestre de Paris in een concertprogramma met onder meer muziek van Liszt, Bruch en Respighi. Er wordt geopend met Liszts ‘Les Préludes’, geïnspireerd op de Méditations poétiques van de Franse dichter Lamartine. Hierna volgt het Eerste Vioolconcert van Max Bruch, dat de componist opdroeg aan vioolvirtuoos Joseph Joachim, die het werk later zelf reviseerde. Het concert eindigt met twee symfonische gedichten van Ottorino Respighi (1879-1936): "Fontane di Roma” en "Pini de Roma”. Het symfonisch gedicht werd populair in de 19e eeuw en volgt doorgaans niet de traditionele klassieke sonatevorm. De componist tracht bij een symfonisch gedicht een buitenmuzikaal thema, zoals een schilderij, gedicht of vertelling, met muzikale middelen te beschrijven. Dit concert is opgenomen in Salle Pleyel te Parijs in 2014.

Za 26 september 2020 | 08:28 Concerts in a Palace - Schubert & Spohr

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de vijfde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Anna Rabinova en Vladimir Stoupel spelen Franz Schuberts Sonatine in a-klein, Op. 137 Nr. 2. Schubert zal de drie werken van zijn Opus 137 ongetwijfeld als sonates hebben bestempeld. Waarschijnlijk heeft zijn Weense uitgever Diabelli ze de sonatines genoemd: de componist schreef de werken op zijn 19e, maar ze bleven op de plank liggen tot na zijn dood in 1828. In het tweede deel van deze uitzending spelen violist Karl Suske en zijn dochter Cornelia Smaczny Louis Spohrs Sonate voor viool en harp in c-klein.

Za 26 september 2020 | 11:55 Amphibia

Vervloekt! / Sprig op viool Nadat Anne het uitmaakt met Maddie voor Sprig, beginnen er vreemde dingen te gebeuren met Anne en Sprig. / Tijdens een talentenjacht, gaat Hop Pop een beetje te ver in het trainen van Sprig.

Zo 27 september 2020 | 03:56 Veerhavenconcert 2018

Het Veerhavenconcert is een gratis toegankelijk klassiek openluchtconcert in de sfeervolste haven van Rotterdam. Ieder jaar ligt het water vol dobberende bootjes en wordt een prachtig transparant podium geflankeerd door antieke zeiljachten. Dit jaar biedt het concert een toegankelijk operaprogramma met werken van Verdi, Ponchielli en Puccini. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Toonkunst Amsterdam staan onder leiding van Maxim Emelyanchev. Solisten zijn Soojin Moon- Sebastian (sopraan), Maria Riccarda Wesseling (mezzo-sopraan), Paulo Ferreira (tenor) en Hawijch Elders (viool).

Zo 27 september 2020 | 07:59 Beethoven - Septet in Es groot - Opus 20

De Berliner Philharmoniker behoort al jaren tot de beste orkesten ter wereld. In 1991 kwamen verschillende orkestleden bij elkaar om kamermuziekwerken uit te voeren. Eén van deze werken is Beethovens Septet in Es, Op. 20. Ludwig van Beethoven voltooide zijn septet in 1800 en droeg het op aan Maria Theresia van Bourbon-Siciliës. Deze uitvoering door de solisten van de Berliner Philharmoniker is opgenomen in de Filosofenzaal van kloosterbibliotheek Strachov in Praag. Het septet bestaat uit Bernd Gellerman (viool), Rainer Moog (altviool), Jörg Baumann (cello), Klaus Stoll (contrabas), Karl Leister (klarinet), Radovan Vlatkovic (hoorn) en Milan Turkovic (fagot).

Zo 27 september 2020 | 22:54 Brahms - Vioolsonate Nr. 2, Op. 100

Tijdens een concert vanuit de kerk van Verbier bundelen de Griekse violist Leonidas Kavakos en de Chinese pianiste Yuja Wang de krachten in interpretaties van vioolsonates van Johannes Brahms. Kavakos werd in 1985 in één klap wereldberoemd door op 18-jarige leeftijd de eerste prijs te winnen tijdens het prestigieuze Sibeliusconcours. Samen met Yuja Wang, een van de populairste pianisten van deze tijd, vormt hij een meesterlijk kamermuziekduo. Op het programma staan Brahms' ‘Regensonate’ Op. 78, ‘Thunersonate’ Op. 100 en de laatste vioolsonate, Op. 108.

Zo 27 september 2020 | 23:15 Sjostakovitsj - Pianotrio No. 2, Op. 67

Het Trio Zadig is ontstaan toen twee jeugdvrienden uit Frankrijk, Boris Borgolotto (viool) en Marc Girard Garcia (cello) besloten om samen met de Amerikaanse pianist Ian Barber de krachten te bundelen. Tot vandaag de dag heeft het trio meerdere internationale prijzen gewonnen op concoursen in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In dit concert vanuit het Auditorium St. Pierre des Cuisines te Toulouse, interpreteert het trio verschillende werken van Russische componisten. Op het programma staan Tsjaikovksi’s Pianotrio in a-klein, Op. 50 en Dmitri Sjostakovitsjs’ Pianotrio Nr. 2 in e-klein, Op. 67.

Ma 28 september 2020 | 00:05 Het Concertgebouworkest speelt...

Aflevering 9 van 14 - Bartók - AVROTROS Het eerste vioolconcert van Bartók. Dirigent Andris Nelsons met solist Janine Jansen.

Ma 28 september 2020 | 12:24 Brahms - Symfonie Nr. 3, Op. 90

De Griekse dirigent Teodor Currentzis dirigeert het ensemble MusicAeterna en de Oostenrijks-Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja tijdens Musikfest Bremen in 2015. Voor dit concert getiteld ‘Beauty is a Crime’, ging men op zoek naar een nieuwe definitie van het woord schoonheid en besloot Currentzis een volledig nieuw licht te laten schijnen op twee geliefde achttiende-eeuwse werken: Mendelssohns Vioolconcert in e-klein, Op. 64 en Brahms’ Symfonie Nr. 3 in F-groot, Op. 90.

Ma 28 september 2020 | 17:29 Bach - Brandenburgs Concert Nr. 5

Wist u dat een mislukte sollicitatie tot een muzikaal succes kan leiden? J. S. Bach was in 1721 in dienst bij Prins Leopold van Anhalt-Köthen, maar hij wilde liever werken voor Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg. Dus droeg Bach zijn zes nieuwe Concerten op aan deze Markgraaf van Brandenburg, in de hoop dat hij aan diens hof kon komen werken. Helaas: de Markgraaf bedankte de componist niet eens, laat staan dat hij hem in dienst nam. Aan Bachs muziek lag het niet. Het vijfde Concert speelt in op een populaire kamermuziekbezetting uit Bachs tijd: fluit, viool, en klavecimbel.

Ma 28 september 2020 | 23:23 CMIM - Finale - Clara Osowski

Mezzosopraan Clara Osowski (Verenigde Staten, 1986) wordt begeleid door Olivier Godin tijdens de finale van de Lieder-competitie van het Concours musical international de Montréal van 2018 (CMIM). Op het programma staan Schuberts An Sylvia (D. 891), La mort d’Ophélie (H. 92A) van Berlioz en Abschied von Frankreich en Gebet uit Schumanns Gedichte der Königin Maria Stuart, Op. 135. Osowski vervolgd met Robert Flemings liederencyclys The Confession Stone (Songs of Mary), waarna ze de competitive afsluit met Schuberts Die junge Nonne D. 828 en A Prayer to Saint Catherine van Virgil Thomson. Het Concours musical international de Montréal trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de concertzalen, alsook vele luisteraars via radio of internet. Het concours ambieert om jonge musici te ontdekken en ondersteunen en biedt hen de mogelijkheid om hun talent te etaleren. Het is het enige internationale concours in Noord-Amerika dat jaarlijks wordt georganiseerd en presenteert drie verschillende disciplines (zang, viool en piano) die ieder jaar worden gerouleerd.

Di 29 september 2020 | 07:41 Bach - Partita's voor viool

BWV 1001-1006 Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de "Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Di 29 september 2020 | 17:50 Het Concertgebouworkest speelt...

Aflevering 9 van 14 - Bartók - AVROTROS Het eerste vioolconcert van Bartók. Dirigent Andris Nelsons met solist Janine Jansen.

Di 29 september 2020 | 18:28 De Viool in Napels - Matteis en Guido

‘Geen sterveling speelde beter viool dan Signor Nichola.’ De Engelsen wreven zich de ogen uit toen de Napolitaan Nicola Matteis eind zeventiende eeuw zijn superieure spel in Londen demonstreerde. Uit Matteis’ Ayres koos Josef Žák, Tsjech en viooltalent van de jongste generatie, drie suites. Hij combineert ze met werk van Giovanni Antonio Guido, die werd opgeleid in Napels en carrière maakte in Frankrijk.

Di 29 september 2020 | 22:50 Podium Witteman

Seizoen 8 - NTR Cellist Lidy Blijdorp heeft haat debuut-cd uitgebracht en speelt de Sonate voor cello solo van Zoltán Kodály. Met haar studievriendin violist Rosanne Philippens speelt ze een deel uit de Sonate voor viool en cello van Maurice Ravel.

Wo 30 september 2020 | 08:25 Concerts in a Palace - Brahms & Debussy

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de zesde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. In deze uitzending spelen violist Anna Rabinova en pianist Vladimir Stoupel Johannes Brahms’ Vioolsonate Nr. 3, Op. 108. Dit werk is Brahms' laatste vioolsonate, geschreven tussen 1886 en 1888. Het werd in 1888 voor het eerst uitgevoerd in Budapest met Jenő Hubay op viool en Brahms zelf achter de piano. Deze uitzending sluit af met Claude Debussy’s Sonate voor fluit, altviool en harp, uitgevoerd door fluitist Anna Garzuly, violist Karl Suske en harpist Cornelia Smaczny. Het werk maakt deel uit van de Six sonates pour divers instruments. Helaas overleed Debussy in 1918 toen hij pas drie van de beoogde zes sonates had voltooid. Hij droeg de werken op aan zijn vrouw Emma Bardac.

Wo 30 september 2020 | 10:05 Brahms - Vioolconcert & Akademische Festouvertüre

Franz Welser-Möst dirigeert het Cleveland Orchestra in een concertprogramma met werken van Johannes Brahms (1833-1897). Het concert opent met de Akademische Festouvertüre, Op. 80. Brahms componeerde het werk ter ere van de Universiteit van Breslau, waar de componist een eredoctoraat ontving in de filosofie. Na deze ouverture volgt Brahms' Vioolconcert in D, Op. 77. Soliste is de vermaarde Duitse violiste Julia Fischer (1983). Brahms componeerde het werk speciaal voo vioolvirtuoos Joseph Joachim, die het schaarde onder de 'vier grote Duitse vioolconcerten', naast die van Beethoven, Bruch en Mendelssohn. Dit concert is opgenomen in de Severance Hall te Cleveland, VS in 2014.

Wo 30 september 2020 | 14:11 Europakonzert 2016 vanuit Røros

Sir Simon Rattle dirigeert de Berliner Philharmoniker tijdens het Europakonzert van 2016. Voor deze editie is de keuze gevallen op de prachtige barokkerk in het Noorse mijndorpje Røros. Het dorpscentrum van Røros is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het concert opent met Griegs Lyrische Stück, Op. 68, Nr. 4. Vervolgens is de Noorse violist Vilde Frang de solist in Mendelssohns Vioolconcert, Op. 64. Het orkest sluit af met Beethovens ‘Eroica’ Symfonie Nr. 3. Het werk markeert een omslagpunt in de muziekgeschiedenis omdat het de brug vormt tussen de oude en nieuwe symfonische stijl.

Wo 30 september 2020 | 15:20 Amphibia

Vervloekt! / Sprig op viool Nadat Anne het uitmaakt met Maddie voor Sprig, beginnen er vreemde dingen te gebeuren met Anne en Sprig. / Tijdens een talentenjacht, gaat Hop Pop een beetje te ver in het trainen van Sprig.

Wo 30 september 2020 | 16:14 Schubert - Pianotrio Nr. 2, Op. 100, D. 929

Ester Hoppe (viool), Christian Poltéra (cello) en Franscesco Piemontesi (piano) spelen Schuberts Pianotrio Nr. 2, Op. 100 (D. 929) tijdens het Internationale Kamermuziek Festival in Bellinzona te Zwitserland in 2019. Het werk was een van de laatste composities die Schubert voltooide en dateert van november 1827. Het trio is echter pas eind 1828 gepubliceerd, kort voor Schuberts dood en werd voor het eerst uitgevoerd ter ere van de verloving van Schuberts vriend Josef von Spaun. Het tweede thema uit eerste deel is gebaseerd op een thema uit Schuberts Pianosonate Nr. 18 (D. 894). Fragmenten uit het tweede deel worden gebruikt als thema in Stanley Kubricks Barry Lyndon (1975).

Wo 30 september 2020 | 17:04 CMIM - Halve Finale - Axelle Fanyo

Sopraan Axelle Fanyo (Frankrijk, 1989) wordt begeleid door Julien LeBlanc tijdens de halve finale van de Lieder-competitie van het Concours musical international de Montréal van 2018 (CMIM). Op het programma staan Coplands Heart, we will forget him (uit 12 Poems of Emily Dickinson), Brahms’ Unbewegte laue Luft, Op. 57/8 en La chevelure (uit 3 chansons de Bilitis) van Debussy. Gevolgd door Schumanns Muttertraum, Op. 40/2, Faurés Automne, Op. 18/3, Geflüster der Nacht, Op.2/3 van Zemlinsky, André Caplets Le corbeau et le renard (uit Trois Fables) en Amor (uit Cabaret Songs) van William Bolcom. Het Concours musical international de Montréal trekt jaarlijks duizenden toeschouwers naar de concertzalen, alsook vele luisteraars via radio of internet. Het concours ambieert om jonge musici te ontdekken en ondersteunen en biedt hen de mogelijkheid om hun talent te etaleren. Het is het enige internationale concours in Noord-Amerika dat jaarlijks wordt georganiseerd en presenteert drie verschillende disciplines (zang, viool en piano) die ieder jaar worden gerouleerd.

Wo 30 september 2020 | 23:15 Kamermuziek van Mozart en Von Dohnányi

Het Valerius Ensemble, bestaande uit Carola Ligt (fluit), Robert Windak (viool), Eva Šušlíková (altviool) en René Geesing (cello) speelde op 23 april 2018 een concert in Concordia, Enschede. Op het programma staan Mozarts Fluitkwartet, KV 285b en het ‘Romanza’ uit Von Dohnányi’s Serenade Op. 10. Carola Ligt vervolgt met haar eigen compositie Moods en er wordt afgesloten met Thomas-Mifune’s ‘Joseph Haydn’s Südamerikanische Saitensprünge’.

Do 1 oktober 2020 | 03:51 Järvi dirigeert Dvořák en Saint-Saëns

Paavo Järvi dirigeert het Orchestre de Paris tijdens een concert vanuit de Salle Pleyel te Parijs. Op het programma staan 'La barque solaire' van Thierry Escaich en Dvoráks vioolconcert Op. 104, met Gautier Capuçon als solist. Het concert sluit af met "Mon coeur s'ouvre à toi" uit Saint-Saëns'Samson et Dalila en Dvoráks Symfonie Nr. 3.

 Meer