Je vindt hier de programma's van Violist op tv We hebben de volgende programma's voor Violist Frang, Schiff en Zimmermann spelen Mozart & Brahms: Morgen - Vilde Frang, Tabea Zimmermann en András Schiff bundelen de krachten in een concert tijdens de 25 jarige. Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso: 17/11 - Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint Saëns benaderde voor een stuk was. Bach - Partita's voor viool (BWV 1001-1006): 17/11 - Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname. Nelsons dirigeert R. Strauss' Eine Alpensinfonie: 18/11 - Sergey Khachatryan wordt begeleid door het Orchestre de Paris onder leiding van Andris Nelsons tijdens een. Concerts in a Palace - Franse werken: 19/11 - Deze aflevering van Concerts in a Palace is de eerste in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het. Mozart Celebration vanuit Berlijn: 20/11 - Deze Mozartviering vindt plaats in de Staatsoper Unter den Linden, Berlijns meest prestigieuze operahuis. Het. Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso: 20/11 - Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint Saëns benaderde voor een stuk was. Concerts in a Palace - Schubert & Spohr: 21/11 - Deze aflevering van Concerts in a Palace is de vijfde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het. Barati & Debargue spelen Debussy, Brahms & Franck: 21/11 - Violist Kristog Barati en pianist Lucas Debarque bundelen de krachten in een duoconcert tijdens de 25 jarige. Young Euro Classic 2017: 22/11 - Dirigent en artistiek directeur Richard Pontzious richtte het Asian youth Orchestra (AYO) op in 1987 samen met.

Violist op tv (overige uitzendingen)

Overmorgen | 04:27 Frang, Schiff en Zimmermann spelen Mozart & Brahms

Vilde Frang, Tabea Zimmermann en András Schiff bundelen de krachten in een concert tijdens de 25-jarige jubileumedite van het Zwitserse Verbier Festival van 2018. Tijdens dit concert etaleert Schiff zijn veelzijdige vakmanschap als zowel pianist en dirigent. Hij wordt bijgestaan door Vilde Frang, een uitmuntend Mozartinterprete en altvioliste Tebea Zimmerman. Op het programma staan Mozarts Sinfonia Concertante voor viool en altviool (KV. 364), Schumanns Märchenbilder voor altviool en piano, Op. 113 en Brahms’ Sonate Nr. 1 voor altviool en piano, Op. 120. Het laatste werk is een bewerking is van het origineel, dat voor piano en klarinet is gecomponeerd.

Zo 17 november 2019 | 09:46 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Zo 17 november 2019 | 10:04 Bach - Partita's voor viool (BWV 1001-1006)

Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de “Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Ma 18 november 2019 | 02:34 Nelsons dirigeert R. Strauss' Eine Alpensinfonie

Sergey Khachatryan wordt begeleid door het Orchestre de Paris onder leiding van Andris Nelsons tijdens een uitvoering van Beethovens Vioolconcert, Op. 61. De Armeense violist won topprijzen tijdens de International Jean Sibelius Competition in Helsinki in 2000 en de Koningin Elizabeth Competitie in Brussel in 2005. In dit concert, opgenomen in de Salle Pleyel te Parijs in 2012, toont Khachatryan zijn talenten in het virtuoze Vioolconcert van Ludwig van Beethoven. Na de première in 1806 genoot het werk niet al te veel populariteit. Dit veranderde echter in 1844 toen het werd uitgevoerd door het London Philharmonic Orchestra onder leiding van componist Felix Mendelssohn. Andris Nelsons en de Orchestre de Parijs sluiten de avond af met Eine Alpensinfonie, Op. 64 van Richard Strauss.

Di 19 november 2019 | 08:43 Concerts in a Palace - Franse werken

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de eerste in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Hier voert het Orchestre de chambre de Toulouse werken van verschillende Franse componisten uit. Op het programma staan La Poule, het eerste en tweede Menuet en L’Enharmonique uit Jean Philippe Rameaus Nouvelles Suites. Hierop volgt George Bizets Adagietto uit L’Arléssiene, Suite Nr. 1 en Maurice Ravels Trois Chansons. Violist Alain Moglia soleert in Meditation uit Jules Massenets Thaïs, waarop Gabriel Fauré's Berceuse, Op. 16, Gabriel Pierné’s Serenade Op. 7, en tenslotte Albert Roussels Sinfonietta, Op. 52 volgen.

Wo 20 november 2019 | 03:09 Mozart Celebration vanuit Berlijn

Deze Mozartviering vindt plaats in de Staatsoper Unter den Linden, Berlijns meest prestigieuze operahuis. Het eenmalige concertgala staat volledig in het teken van de werken van Wolfgang Amadeus Mozart. Vele pareltjes uit zijn oeuvre worden uitgevoerd door ‘s werelds beste klassieke musici, waaronder violist Nicolaj Znaider, bariton Thomas Quasthoff en sopraan Sylvia Schwartz. De Staatskapelle Berlin staat onder leiding van dirigent Julien Salemkour. Op het programma staan de ouverture uit Clemenza di Tito (KV. 621), het Vijfde Vioolconcert (KV. 219), “Chi sà, chi sà, qual sia” (KV.582), Pianoconcert Nr. 23 (KV. 488), "Per questa bella mano" (KV. 612) en enkele aria’s uit Die Zauberflöte. Er wordt afgelosten met Symfonie Nr. 40 (KV. 550).

Wo 20 november 2019 | 23:50 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Do 21 november 2019 | 08:46 Concerts in a Palace - Schubert & Spohr

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de vijfde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Anna Rabinova en Vladimir Stoupel spelen Franz Schuberts Sonatine in a-klein, Op. 137 Nr. 2. Schubert zal de drie werken van zijn Opus 137 ongetwijfeld als sonates hebben bestempeld. Waarschijnlijk heeft zijn Weense uitgever Diabelli ze de sonatines genoemd: de componist schreef de werken op zijn 19e, maar ze bleven op de plank liggen tot na zijn dood in 1828. In het tweede deel van deze uitzending spelen violist Karl Suske en zijn dochter Cornelia Smaczny Louis Spohrs Sonate voor viool en harp in c-klein.

Do 21 november 2019 | 18:19 Barati & Debargue spelen Debussy, Brahms & Franck

Violist Kristog Barati en pianist Lucas Debarque bundelen de krachten in een duoconcert tijdens de 25-jarige jubileumedite van het Zwitserse Verbier Festival in 2018. Hoewel het de eerste keer is dat het tweetal gezamenlijk een concert verzorgt, weten ze perfect tot elkaar te komen in dit programma met romantische werken. Op het programma staan Brahms’ Vioolsonate Nr. 1, Op. 78 en César Francks Vioolsonate in A-groot. Barati legde de Brahmssonate al enkele jaren geleden vast op cd en Francks werk behoort tot de favorieten van Debargue. De virtuoze pianopartij is uitermate geschikt voor de kundige pianist en de fantasie uit het derde deel past bij zijn liefde voor improvisatie. De cyclische vorm en continue dialoog tussen de piano- en vioolpartij verenigen de twee musici en zorgen ervoor dat de emoties die de beide romantieke werken bevatten prachtig tot uiting komen.

Vr 22 november 2019 | 04:40 Young Euro Classic 2017

Dirigent en artistiek directeur Richard Pontzious richtte het Asian youth Orchestra (AYO) op in 1987 samen met violist Yehudi Menuhin. Pontzious wilde graag een platform creëren om jonge Aziatische musici vanuit het hele continent samen te brengen. Vandaag de dag wordt het AYO gezien als het voornaamste pre-professionele orkest van Azië. Regelmatig neemt het orkest deel aan internationale festivals, waaronder Young Euro Classic in 2017. Tijdens dit concert vanuit het Konzerthaus te Berlijn brengen meer dan honderd musici uit twaalf verschillende Aziatische landen Gustav Mahlers Symfonie Nr. 1 ten gehore. Het orkest staat onder leiding van James Judd, voormalig artistiek directeur van onder meer Florida Philharmonic Orchestra en het New Zealand Symnphony Orchestra. Het AYO wordt alom geprezen om hun energieke en verfrissende uitvoeringen.

Vr 22 november 2019 | 09:29 Bartók - Concert voor Orkest, deel III

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het derde deel. Dirigent: Pierre Boulez Uitvoerenden: Berliner Philharmoniker Locatie: Mosteiro dos Jerónimo, Lissabon, Portugal Jaar: 2003

Vr 22 november 2019 | 14:00 Big Nightmare Music

De Russische violist Aleksey Igudesman en de Brits-Koreaanse pianist Huyng-ki Joo debuteerden in 2004 als dynamisch duo met de komische show ‘A Little Nightmare Music’, een knipoog naar Mozarts ‘Eine Kleine Nachtmusik’. Sindsdien is het tweetal niet meer weg te denken uit het internationale klassieke muziekleven. Igudesman en Joo reizen de hele wereld over en zijn te zien op vele festivals, waar ze samenwerken met artiesten binnen én ver buiten het klassieke genre. In hun meest recente show, ‘Big Nightmare Music’, wordt het duo vergezeld door het voltallige Bergen Philharmonic Orchestra. Naast de bekende grappen uit hun eerdere duoshows, zoals ‘Bond Mozart’, ‘Alla Molto Turca’ en ‘Cleaning vs. Riverdancing’, bevat de show ook nieuwe hilarische sketches waarbij alle leden van het orkest worden betrokken, van de concertmeester tot aan leden van de slagwerksectie toe. Deze uitvoering in de Grieghallen in het Noorse Bergen staat onder de muzikale leiding van dirigent Andrew Litton.

Vr 22 november 2019 | 16:00 Bach - Partita's voor viool (BWV 1001-1006)

Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de “Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Vr 22 november 2019 | 21:50 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Ma 25 november 2019 | 13:38 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

 Meer

Violist gemist

Za 17 augustus 2019 | 21:20 Live: Prinsengrachtconcert 2019

17/08 - Klassieke muziek, Live verslag van het Prinsengrachtconcert 2019. Vanavond staat de Prinsengracht in Amsterdam weer volledig in het teken van klassieke muziek. Hoofdgast De Finse violist Pekka Kuusisto is de hoofdgast....

Live verslag van het Prinsengrachtconcert 2019. Vanavond staat de Prinsengracht in Amsterdam weer volledig in het teken van klassieke muziek. Hoofdgast De Finse violist Pekka Kuusisto is de hoofdgast. Hij wordt begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble met leden van het Concertgebouworkest. Pekka staat bekend om zijn verfrissende uitvoeringen van klassieke composities en zal met veel flair een eigentijdse invulling aan de avond geven. Pontons Het Prinsengrachtconcert vindt traditiegetrouw plaats op de pontons voor het Pulitzer Amsterdam op de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Do 16 mei 2019 | 23:00 Docu: Itzhak IMDb: 7.3

16/05 - IMDB * 7.3 - Muziekdocumentaire, Violist Itzhak Perlman is bepaald geen doorsnee musicus. Hij speelt net zo makkelijk met popzanger Billy Joël als met pianiste Martha Argerich. Optreden in Sesamstraat, Carnegie Hall en het...

Violist Itzhak Perlman is bepaald geen doorsnee musicus. Hij speelt net zo makkelijk met popzanger Billy Joël als met pianiste Martha Argerich. Optreden in Sesamstraat, Carnegie Hall en het honkbalstadion van The New York Mets; niets is hem te gek. Hij loopt met krukken, maar dat heeft de zestienvoudig Grammy-winnaar nooit weerhouden een topcarrière als violist op te bouwen. De inspirerende levenslust van Perlman spat van het scherm in de documentaire Itzhak. Perlmans optimistische levenshouding en ongekende doorzettingsvermogen brengen hem uiteindelijk wereldfaam en heel veel spelplezier. De documentaire bevat ook veel muziek.

Di 2 april 2019 | 23:15 Opnieuw op tv: Himmlers hersens heten Heydrich

02/04 - Geschiedkundige documentaire, Vanaf vanavond wordt het historische docudrama 'Himmlers hersens heten Heydrich' elke dinsdag om 23:15 uur herhaald op NPO 2. Deze zevendelige serie is gebaseerd op de bestseller 'HhhH' van Laurent...

Vanaf vanavond wordt het historische docudrama 'Himmlers hersens heten Heydrich' elke dinsdag om 23:15 uur herhaald op NPO 2. Deze zevendelige serie is gebaseerd op de bestseller 'HhhH' van Laurent Binet. In dat boek beschrijft Binet op onnavolgbare wijze de even knullige als spectaculaire aanslag op nazikopstuk Reinhard Heydrich in Praag, mei 1942. In de eerste aflevering is te zien dat Heydrich op school wordt gepest vanwege zijn Joodse oma en zijn schelle piepstem. Als hij wegens 'oneervol gedrag' jegens een meisje uit de marine ontslagen wordt, neemt Himmler hem per abuis aan als baas van de geheime dienst van de nazi's. Al snel krijgt hij de bijnaam 'het blonde beest'. Onvermoeibaar gaat hij op zoek naar de beste manier om Duitsland Jodenvrij te maken. Het duurt opvallend lang voordat de Duitse Joden inzien dat het menens is.

Za 15 december 2018 | 14:15 Podium Witteman: o.a. Philip Freriks

15/12/18 - Muziekmagazine, Herhaling. Seizoen 6 Aflevering 33 Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino...

Herhaling. Seizoen 6 - Aflevering 33 - Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino Gvetadze en Fuse - Philip Freriks Presentator Philip Freriks is een bekend francofiel. Freriks woont in Parijs en is verzot op de bijzondere geschiedenis van de stad en haar bekende inwoners. In Podium Witteman vertelt Philip Freriks over componist Maurice Ravel, die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stond te popelen om in dienst te gaan maar vanwege zijn tengere postuur werd afgewezen. De Russische pianist Nathalia Milstein speelt een deel uit Ravels Le tombeau de Couperin. Bekijk ook deze video over Philip Freriks: gids.tv/v22971/philip-freriks-vertelt-hoe-het-kan-dat-hij-live-ontslagen-werd - Nemanja Radulovi? De Frans/Servische violist Nemanja Radulovi? is naast een briljant muzikant ook een bijzondere verschijning. Radulovi? speelt dit weekend in het Zondagochtendconcert op Radio4 en komt aansluitend naar onze studio. Hij speelt met Nino Gvetadze muziek van Antonín Dvo?ák. - Robbrecht Van Cauwenberghe In Pauls Jonge Helden deze week accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe. De 23-jarige Vlaming heeft zich gespecialiseerd in het bespelen van de Bajan, de Russische knoppenaccordeon. In Podium Witteman vertelt hij over zijn liefde voor dit instrument. - Fuse Fuse duikt deze keer in de liederen van de Franse romantische componist Henri Duparc. Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23:45 uur en op zaterdagmiddag om 14:20 uur.

Di 11 december 2018 | 00:35 Podium Witteman: o.a. Philip Freriks

11/12/18 - Muziekmagazine, Herhaling. Seizoen 6 Aflevering 33 Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino...

Herhaling. Seizoen 6 - Aflevering 33 - Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino Gvetadze en Fuse - Philip Freriks Presentator Philip Freriks is een bekend francofiel. Freriks woont in Parijs en is verzot op de bijzondere geschiedenis van de stad en haar bekende inwoners. In Podium Witteman vertelt Philip Freriks over componist Maurice Ravel, die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stond te popelen om in dienst te gaan maar vanwege zijn tengere postuur werd afgewezen. De Russische pianist Nathalia Milstein speelt een deel uit Ravels Le tombeau de Couperin. Bekijk ook deze video over Philip Freriks: gids.tv/v22971/philip-freriks-vertelt-hoe-het-kan-dat-hij-live-ontslagen-werd - Nemanja Radulovi? De Frans/Servische violist Nemanja Radulovi? is naast een briljant muzikant ook een bijzondere verschijning. Radulovi? speelt dit weekend in het Zondagochtendconcert op Radio4 en komt aansluitend naar onze studio. Hij speelt met Nino Gvetadze muziek van Antonín Dvo?ák. - Robbrecht Van Cauwenberghe In Pauls Jonge Helden deze week accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe. De 23-jarige Vlaming heeft zich gespecialiseerd in het bespelen van de Bajan, de Russische knoppenaccordeon. In Podium Witteman vertelt hij over zijn liefde voor dit instrument. - Fuse Fuse duikt deze keer in de liederen van de Franse romantische componist Henri Duparc. Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23:45 uur en op zaterdagmiddag om 14:20 uur.

Zo 9 december 2018 | 18:05 Podium Witteman: o.a. Philip Freriks

09/12/18 - Muziekmagazine, Seizoen 6 Aflevering 33 Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino Gvetadze en Fuse...

Seizoen 6 - Aflevering 33 - Paul Witteman ontvangt presentator Philip Freriks, violist Nemanja Radulovi?, pianist Nathalia Milstein, accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe, pianist Nino Gvetadze en Fuse - Philip Freriks Presentator Philip Freriks is een bekend francofiel. Freriks woont in Parijs en is verzot op de bijzondere geschiedenis van de stad en haar bekende inwoners. In Podium Witteman vertelt Philip Freriks over componist Maurice Ravel, die bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stond te popelen om in dienst te gaan maar vanwege zijn tengere postuur werd afgewezen. De Russische pianist Nathalia Milstein speelt een deel uit Ravels Le tombeau de Couperin. Bekijk ook deze video over Philip Freriks: gids.tv/v22971/philip-freriks-vertelt-hoe-het-kan-dat-hij-live-ontslagen-werd - Nemanja Radulovi? De Frans/Servische violist Nemanja Radulovi? is naast een briljant muzikant ook een bijzondere verschijning. Radulovi? speelt dit weekend in het Zondagochtendconcert op Radio4 en komt aansluitend naar onze studio. Hij speelt met Nino Gvetadze muziek van Antonín Dvo?ák. - Robbrecht Van Cauwenberghe In Pauls Jonge Helden deze week accordeonist Robbrecht Van Cauwenberghe. De 23-jarige Vlaming heeft zich gespecialiseerd in het bespelen van de Bajan, de Russische knoppenaccordeon. In Podium Witteman vertelt hij over zijn liefde voor dit instrument. - Fuse Fuse duikt deze keer in de liederen van de Franse romantische componist Henri Duparc. Podium Witteman wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam. Het NTR-programma wordt daarna twee keer herhaald: op maandag om 23:45 uur en op zaterdagmiddag om 14:20 uur.

Za 18 augustus 2018 | 21:20 Live: Het Prinsengrachtconcert

18/08/18 - Muziekshow, Rechtstreeks verslag van het Prinsengrachtconcert 2018. De presentatie is in handen van Hans van den Boom. Lucas en Arthur Jussen, de (intern )nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn de hoofdgast...

Rechtstreeks verslag van het Prinsengrachtconcert 2018. De presentatie is in handen van Hans van den Boom. Lucas en Arthur Jussen, de (intern-)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. Lucas en Arthur Jussen: "We zijn enorm blij dat Daniel Lozakovich, een toptalent en nu al een wereldster op de viool, naar Amsterdam komt om zijn debuut te maken in Nederland. Met Laetitia Gerards hebben we één van Nederlands mooiste stemmen aan onze zijde." In het voorprogramma speelt celliste Ella van Poucke. Zij won in 2017 de Grachtenfestivalprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge musicus die aan het begin van een veelbelovende internationale carrière staat.

Do 8 februari 2018 | 20:30 12 Years a Slave IMDb: 8.1

08/02/18 - IMDB * 8.1 - Biografie, Brits biografisch drama: De VS, 1841. Solomon Northup, een Afro Amerikaanse violist en timmerman, woont als een vrij man met zijn gezin in New York. Op een dag wordt hij benaderd door twee blanke mannen om een paar weken te gaan musiceren bij een reizend circus in Washington. De goedbetaalde klus blijkt echter een valstrik. Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hier moet hij niet alleen vechten om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Brits biografisch drama: De VS, 1841. Solomon Northup, een Afro-Amerikaanse violist en timmerman, woont als een vrij man met zijn gezin in New York. Op een dag wordt hij benaderd door twee blanke mannen om een paar weken te gaan musiceren bij een reizend circus in Washington. De goedbetaalde klus blijkt echter een valstrik. Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hier moet hij niet alleen vechten om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Zo 26 november 2017 | 18:05 Podium Witteman: 100ste aflevering

26/11/17 - Muziekmagazine, In deze honderdste aflevering van Podium Witteman ontvangt Paul Witteman violist Peter Brunt, de Franse jazzviolist Didier Lockwood, gitarist Dweezil Zappa, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en...

In deze honderdste aflevering van Podium Witteman ontvangt Paul Witteman violist Peter Brunt, de Franse jazzviolist Didier Lockwood, gitarist Dweezil Zappa, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet en Fuse. Na drie lange seizoenen is Podium Witteman toe aan de honderdste aflevering. Dan moet er ook iets speciaals gebeuren. Het veelzijdige ensemble Fuse is er vanaf het begin bij en mag daarom deze bijzondere aflevering samenstellen. Fuse heeft een heel eigen sound, zwevend tussen alle mogelijke vormen van klassiek en jazz. Dus Fuse als gastredactie is een garantie voor een avontuurlijke show! Violist Peter Brunt was een van de conservatoriumdocenten van Fuse. Nog in opleiding zochten de musici van Fuse al een hun eigen weg en Peter Brunt was een van de docenten die hen hielp op hun alternatieve pad. Peter Brunt speelt de vioolsonate van Leoš Janá?ek. De leden van Fuse komen, niet geheel onverwacht, allen uit muzikale families. Een van de vaders is componist: Willem Wander van Nieuwkerk. Fuse heeft het bevriende Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet (NAKK) uitgenodigd om zijn muziek te komen spelen. De Franse jazzviolist Didier Lockwood heeft een lange carrière als fusion-artiest en is een inspirator van Fuse. Hij was in de jaren ’70 betrokken bij de opkomst van de jazzrock en heeft van de elektronische viool zijn specialiteit gemaakt. In Podium Witteman speelt hij een improvisatie geïnspireerd op barokmuziek. Nog een idool van Fuse is de Amerikaanse componist en gitarist Frank Zappa. De in 1993 overleden Zappa is wereldwijd hét symbool van de vervagende grenzen in de moderne muziek. Zijn zoon Dweezil Zappa is ook gitarist. Dweezil is toevallig in Nederland en speelt samen met Fuse en NAKK een tophit van zijn vader: G-Spot Tornado.

Gisteren 13:26 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Eergisteren 13:20 Na Het Nieuws

Seizoen 3 - Aflevering 36 - Actualiteitenmagazine. Te gast: advocaat Jeffrey Jordan, Eva de Goeij, Laura Peters, abortusarts Marijn de Mol en violist Yannick Hiwat.

Za 9 november 2019 | 18:27 Tsjaikovski - Symfonie Nr. 5

Andris Poga dirigeert het Orchestre de Paris in een uitvoering van Tsjaikovski’s Symfonie Nr. 5, Op. 64. Violist Roland Daugareil is de solist. Tsjaikovski componeerde het werk tussen mei en augustus van 1888 en droeg het op aan de Duitse muziekdocent Theodoor Avé-Lallemant. De eerste uitvoering vond plaats in het Mariinskytheater te St. Petersburg op 1 november van dat jaar en werd gedirigeerd door de componist zelf. In tegenstelling tot de Derde en Vierde Symfonie is de Vijfde Symfonie niet voorzien van een programma dat een muzikaal verhaal verteld. Een terugkerend muzikaal thema wordt door Tsjaikovski gebruikt om de vier delen met elkaar te verbinden. Het thema wordt geïntroduceerd als tragische begrafenismelodie maar transformeert gedurende de symfonie tot een triomfantelijke mars in het laatste deel. Dit concert is opgenomen in Salle Pleyel te Parijs in 2013.

Di 5 november 2019 | 20:30 Big Nightmare Music

De Russische violist Aleksey Igudesman en de Brits-Koreaanse pianist Huyng-ki Joo debuteerden in 2004 als dynamisch duo met de komische show ‘A Little Nightmare Music’, een knipoog naar Mozarts ‘Eine Kleine Nachtmusik’. Sindsdien is het tweetal niet meer weg te denken uit het internationale klassieke muziekleven. Igudesman en Joo reizen de hele wereld over en zijn te zien op vele festivals, waar ze samenwerken met artiesten binnen én ver buiten het klassieke genre. In hun meest recente show, ‘Big Nightmare Music’, wordt het duo vergezeld door het voltallige Bergen Philharmonic Orchestra. Naast de bekende grappen uit hun eerdere duoshows, zoals ‘Bond Mozart’, ‘Alla Molto Turca’ en ‘Cleaning vs. Riverdancing’, bevat de show ook nieuwe hilarische sketches waarbij alle leden van het orkest worden betrokken, van de concertmeester tot aan leden van de slagwerksectie toe. Deze uitvoering in de Grieghallen in het Noorse Bergen staat onder de muzikale leiding van dirigent Andrew Litton.

Di 5 november 2019 | 19:22 Concerts in a Palace - Franse werken

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de eerste in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Hier voert het Orchestre de chambre de Toulouse werken van verschillende Franse componisten uit. Op het programma staan La Poule, het eerste en tweede Menuet en L’Enharmonique uit Jean Philippe Rameaus Nouvelles Suites. Hierop volgt George Bizets Adagietto uit L’Arléssiene, Suite Nr. 1 en Maurice Ravels Trois Chansons. Violist Alain Moglia soleert in Meditation uit Jules Massenets Thaïs, waarop Gabriel Fauré's Berceuse, Op. 16, Gabriel Pierné’s Serenade Op. 7, en tenslotte Albert Roussels Sinfonietta, Op. 52 volgen.

Ma 4 november 2019 | 18:48 Young Euro Classic 2017

Dirigent en artistiek directeur Richard Pontzious richtte het Asian youth Orchestra (AYO) op in 1987 samen met violist Yehudi Menuhin. Pontzious wilde graag een platform creëren om jonge Aziatische musici vanuit het hele continent samen te brengen. Vandaag de dag wordt het AYO gezien als het voornaamste pre-professionele orkest van Azië. Regelmatig neemt het orkest deel aan internationale festivals, waaronder Young Euro Classic in 2017. Tijdens dit concert vanuit het Konzerthaus te Berlijn brengen meer dan honderd musici uit twaalf verschillende Aziatische landen Gustav Mahlers Symfonie Nr. 1 ten gehore. Het orkest staat onder leiding van James Judd, voormalig artistiek directeur van onder meer Florida Philharmonic Orchestra en het New Zealand Symnphony Orchestra. Het AYO wordt alom geprezen om hun energieke en verfrissende uitvoeringen.

Za 2 november 2019 | 20:12 Beethoven – Vioolromance Nr. 1

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de eerste romance.

Vr 1 november 2019 | 19:13 Beethoven - Vioolconcert

De Israëlische violist Itzhak Perlman is solist in een uitvoering van het Vioolconcert in D-groot, Op. 61 van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Perlman wordt begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. Zelden zijn zulke illustere namen samengekomen om dit technische stuk te bedwingen. Beethoven droeg het werk op aan zijn collega Franz Clement, een van de beste violisten van die tijd. Het werk ging in première in 1806 in Wenen. Het was in eerste instantie geen succes en werd in de daaropvolgende decennia weinig uitgevoerd. Dit veranderde in 1844, toen de toen 12-jarige Joseph Joachim het werk samen met de London Philharmonic Society onder leiding van Mendelssohn ten gehore bracht. Het werk is tegenwoordig een van de belangrijkste werken binnen het klassieke vioolrepertoire en staat bekend om de vele verschillende versies van de cadenzas die zijn verschenen.

Di 29 oktober 2019 | 20:34 The spirits of Mozart

Dit unieke crossover-concert uit 2006, geïnspireerd door de muziek van Mozart, laat zien dat de muziek van de beroemde Oostenrijkse componist tijdloos is en ver voorbij het klassieke genre reikt. Het Radio-Symphonieorchester Wien onder leiding van Andreij Boreyko begeleidt onder andere de jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater, violist Benjamin Smid en Jethro Tulls Ian Anderson in een verrassend en veelzijdig programma.

Zo 20 oktober 2019 | 23:50 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Zo 20 oktober 2019 | 16:41 The Red Priest and the Tanguero

Yes Camerata (Young European String Camerata) en violist William Hagen bundelen de krachten in een concertprogramma getiteld ‘The Red Priest and the Tanguero’, opgenomen in de Academiezaal in Sint-Truiden te België in 2017. Yes Camerata is een jong strijkersensemble dat speelt zonder dirigent. De jonge Amerikaanse violist William Hagen is de derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd van 2015. Op het programma staan de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi (1679-1741) en Astór Piazzolla’s (1921-1992) ‘Las quatros estaciones porteñas’ in een bewerking van Leonid Desyatnikov. Met de toevoeging ‘porteño’, dat refereert naar zij die geboren zijn in Buenos Aires, wil Piazzolla de indruk wekken van de vier jaargetijden in Buenos Aires.

Za 19 oktober 2019 | 17:45 Mozart Celebration vanuit Berlijn

Deze Mozartviering vindt plaats in de Staatsoper Unter den Linden, Berlijns meest prestigieuze operahuis. Het eenmalige concertgala staat volledig in het teken van de werken van Wolfgang Amadeus Mozart. Vele pareltjes uit zijn oeuvre worden uitgevoerd door ‘s werelds beste klassieke musici, waaronder violist Nicolaj Znaider, bariton Thomas Quasthoff en sopraan Sylvia Schwartz. De Staatskapelle Berlin staat onder leiding van dirigent Julien Salemkour. Op het programma staan de ouverture uit Clemenza di Tito (KV. 621), het Vijfde Vioolconcert (KV. 219), “Chi sà, chi sà, qual sia” (KV.582), Pianoconcert Nr. 23 (KV. 488), "Per questa bella mano" (KV. 612) en enkele aria’s uit Die Zauberflöte. Er wordt afgelosten met Symfonie Nr. 40 (KV. 550).

Do 17 oktober 2019 | 22:13 Bach - Partita's voor viool (BWV 1001-1006)

Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de “Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Za 12 oktober 2019 | 23:17 Haydn - Strijkkwartet in G, Op. 54, Nr. 1

Het Britse strijkkwartet The Lindsays speelt Haydns Strijkkwartet in G, Op. 54, Nr. 1. Musici zijn Peter Cropper (viool), Ronald Birks (viool), Robin Ireland (altviool) en Bernhard Gregor-Smith (cello). De kwartetten van Opus 54 en 55 worden vaak de ‘Tostkwartetten’ genoemd, omdat de componist de werken opdroeg aan de Hongaarse violist Johann Tost, die van 1781 tot 1789 lid was van het ensemble van het Esterházy-paleis, waar Haydn dertig jaar kapelmeester was. Gedurende zijn leven componeerde Haydn (1732-1809) liefst meer dan honderd symfonieën, wat hem de bijnaam ‘Vader van de symfonie’ opleverde. Maar Haydn is ook een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de kamermuziek, zoals het pianotrio en strijkkwartet. Tussen 1768 en 1803 voltooide Haydn een indrukwekkend aantal van 68 strijkkwartetten, waardoor de titel ‘Vader van het strijkkwartet’ hem ook zeker niet zou misstaan. The Lindsays heeft tussen 1965 en 2005 de voornaamste strijkkwartetten van componisten als Haydn, Mozart, Schubert, Brahms en Dvo?ák opgenomen. Deze uitvoering vanuit het Kuhmo Arts Centre in Finland dateert uit 2004.

Do 10 oktober 2019 | 20:34 Frang, Schiff & Zimmermann play Mozart and Brahms

Vilde Frang, Tabea Zimmermann and conductor/pianist András Schiff team up for a concert at the 25th anniversary edition of the Swiss Verbier Festival in 2018. András Schiff’s versatile artistry excels both as pianist and conductor, as this program illustrates. He is joined by Vilde Frang, a superlative Mozart interpreter, and master violist Tabea Zimmermann for Mozart’s Sinfonia concertante. The work exemplifies the vast range of emotion Mozart is capable of instilling in one single work: from serene and joyful in the outer movements, to thoughtful and sad in the central movement. Schumann and Brahms - Schiff accompanies Tabea Zimmermann in the core 19th century viola repertoire. Unlike Schumann, whose Märchenbilder were written with the viola in mind, Brahms’ wrote his Op.120 for clarinet and piano. He soon provided a viola transcription, which has become as popular than the original.

Za 28 september 2019 | 21:46 Mendelssohn Gala Concert 1997

Dit Mendelssohn Gala Concert is opgenomen in het Gewandhaus in Leipzig in 1997. Het Gewandhaus Orchester staat onder leiding van Kurt Masur, met violist Frank-Michael Erben als solist. Samen voeren ze een aantal van Felix Mendelssohns meest geliefde composities uit. Mendelssohn was zelf van 1835 tot en met 1847 dirigent van het Gewandhaus Orchester. Op het programma staan de ouverture uit ‘Midzomernachtdroom’, het Vioolconcert in e-klein en de ‘Schotse’ Symfonie in a-klein. Het orkest sluit af met de Trouwmars uit ‘Midzomernachtdroom’.

Zo 18 augustus 2019 | 10:10 Het Prinsengrachtconcert 2019

Registratie van het Prinsengrachtconcert 2019

Za 17 augustus 2019 | 22:10 Het Prinsengrachtconcert 2019

Registratie van het Prinsengrachtconcert 2019. De Finse violist Pekka Kuusisto (1976) is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2019. Hij wordt begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble met leden van het Concertgebouworkest.

Za 15 juni 2019 | 08:20 Vluchten in muziek

Documentaire (2019). Het vakantie-eiland Lesbos is sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis veranderd in de wachtkamer van Europa. Geraakt door de beelden van de stroom vluchtelingen, besluit Adriaan Kok naar het eiland af te reizen. Hij ziet daar de uitzichtloosheid en de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen soms jaren gevangen zitten. Dit zorgt voor veel spanning en onrust in de kampen. Samen met violist Jeroen de Groot bedenkt hij een manier om het leed van de vluchtelingen te verlichten. Ze zetten muziekschooltjes op waar kinderen en jongeren de ellende even kunnen vergeten.

Di 21 mei 2019 | 09:20 Vluchten in muziek

Documentaire (2019). Het vakantie-eiland Lesbos is sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis veranderd in de wachtkamer van Europa. Geraakt door de beelden van de stroom vluchtelingen, besluit Adriaan Kok naar het eiland af te reizen. Hij ziet daar de uitzichtloosheid en de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen soms jaren gevangen zitten. Dit zorgt voor veel spanning en onrust in de kampen. Samen met violist Jeroen de Groot bedenkt hij een manier om het leed van de vluchtelingen te verlichten. Ze zetten muziekschooltjes op waar kinderen en jongeren de ellende even kunnen vergeten.

Zo 19 mei 2019 | 19:30 Vluchten in muziek

Documentaire (2019). Het vakantie-eiland Lesbos is sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis veranderd in de wachtkamer van Europa. Geraakt door de beelden van de stroom vluchtelingen, besluit Adriaan Kok naar het eiland af te reizen. Hij ziet daar de uitzichtloosheid en de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen soms jaren gevangen zitten. Dit zorgt voor veel spanning en onrust in de kampen. Samen met violist Jeroen de Groot bedenkt hij een manier om het leed van de vluchtelingen te verlichten. Ze zetten muziekschooltjes op waar kinderen en jongeren de ellende even kunnen vergeten.

Vr 17 mei 2019 | 14:00 Itzhak

Muziekdocumentaire over de Amerikaans-Israëlische violist Itzhak Perlman. De Amerikaanse Itzhak Perlman is bepaald geen standaard klassiek musicus. Hij speelt net zo makkelijk samen met Billy Joël als met pianiste Martha Argerich. Hij treedt op in Sesamstraat, Carnegie Hall en in het stadion van 'zijn' honkbalclub, The New York Mets. En hij loopt met krukken. Het heeft de zestienvoudig Grammy-winnaar nooit weerhouden een carrière als violist te ambiëren. Perlmans optimistische levenshouding en ongekende doorzettingsvermogen brengen hem uiteindelijk wereldfaam en heel veel spelplezier. Ook muzikaal valt er veel te genieten. We zien Perlman o.a. Bach, Mendelssohn, Brahms en Schubert spelen, evenals het stuk waar hij de meeste bekendheid mee verwierf: de filmmuziek van Schindler's List.

Za 4 mei 2019 | 14:20 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 17 - Muziekmagazine. Met: violist Rosanne Philippens, cellist Ella van Poucke en haar broer, pianist Nicolas, hoornist Mees Vos, het Ricciotti Ensemble en stemkunstenaar Jaap Blonk.

Di 30 april 2019 | 00:20 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 17 - Muziekmagazine. Met: violist Rosanne Philippens, cellist Ella van Poucke en haar broer, pianist Nicolas, hoornist Mees Vos, het Ricciotti Ensemble en stemkunstenaar Jaap Blonk.

Zo 28 april 2019 | 18:05 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 17 - Muziekmagazine. Met: violist Rosanne Philippens, cellist Ella van Poucke en haar broer, pianist Nicolas, hoornist Mees Vos, het Ricciotti Ensemble en stemkunstenaar Jaap Blonk.

Za 20 april 2019 | 14:25 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 15 - Muziekmagazine. Pianist Daria van den Bercken en het Dudok Kwartet blazen het aloude menuet nieuw leven in, want dat is ten onrechte in onbruik geraakt, vinden ze. Guus Janssen ging aan de slag en componeerde 'Menuet met zwikje'. Violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova spelen het laatste deel uit de Vioolsonate in A van César Franck.

Ma 15 april 2019 | 23:40 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 15 - Muziekmagazine. Pianist Daria van den Bercken en het Dudok Kwartet blazen het aloude menuet nieuw leven in, want dat is ten onrechte in onbruik geraakt, vinden ze. Guus Janssen ging aan de slag en componeerde 'Menuet met zwikje'. Violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova spelen het laatste deel uit de Vioolsonate in A van César Franck.

Zo 14 april 2019 | 18:05 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 15 - Muziekmagazine. Pianist Daria van den Bercken en het Dudok Kwartet blazen het aloude menuet nieuw leven in, want dat is ten onrechte in onbruik geraakt, vinden ze. Guus Janssen ging aan de slag en componeerde 'Menuet met zwikje'. Violist Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova spelen het laatste deel uit de Vioolsonate in A van César Franck.

Za 13 april 2019 | 14:25 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 14 - Muziekmagazine. De Belgische violist, altist en dirigent Sigiswald Kuijken voert met zijn ensemble La Petite Bande enkele delen uit Bachs Matthäus-Passion uit. Bijzonder hieraan is de uiterst kleine bezetting van het ensemble. Pianist Laurens de Man speelt met een aantal strijkers het Largo uit Bachs klavierconcert in f klein.

Di 9 april 2019 | 00:15 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 14 - Muziekmagazine. De Belgische violist, altist en dirigent Sigiswald Kuijken voert met zijn ensemble La Petite Bande enkele delen uit Bachs Matthäus-Passion uit. Bijzonder hieraan is de uiterst kleine bezetting van het ensemble. Pianist Laurens de Man speelt met een aantal strijkers het Largo uit Bachs klavierconcert in f klein.

Zo 7 april 2019 | 18:15 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 14 - Muziekmagazine. De Belgische violist, altist en dirigent Sigiswald Kuijken voert met zijn ensemble La Petite Bande enkele delen uit Bachs Matthäus-Passion uit. Bijzonder hieraan is de uiterst kleine bezetting van het ensemble. Pianist Laurens de Man speelt met een aantal strijkers het Largo uit Bachs klavierconcert in f klein.

Do 28 maart 2019 | 20:10 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Ma 11 februari 2019 | 21:33 The Good Doctor: seizoen 2, aflevering 6

Seizoen 2 - Aflevering 6 - Amerikaanse dramaserie. Two-ply (or not two-ply). Een violist komt het ziekenhuis binnen met een geïnfecteerde vinger. Shaun en Morgan zijn het niet eens over de ernst van de infectie. Claire ontmoet een tiener, waarvan de ouders denken dat ze last heeft van stress door hun scheiding. Al snel krijgt Claire een speciale band met haar patiënt.

Za 9 februari 2019 | 14:20 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 5 - Muziekmagazine. Wibi Soerjadi is één van de meest succesvolle Nederlandse musici van deze tijd. Hij heeft een enorme schare fans en trekt volle zalen met zijn concertprogramma's. Wibi is een pianoleeuw in de stijl van Liszt. Hij speelt prachtig Chopin en Rachmaninov en bewerkt bekende filmmelodieën tot spetterende pianowerken. Deze week is violist Luna van Leeuwen te gast in 'Pauls Jonge Helden'. De vijftienjarige won al diverse prijzen, waaronder op het Prinses Christina Concours en het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Di 5 februari 2019 | 00:20 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 5 - Muziekmagazine. Wibi Soerjadi is één van de meest succesvolle Nederlandse musici van deze tijd. Hij heeft een enorme schare fans en trekt volle zalen met zijn concertprogramma's. Wibi is een pianoleeuw in de stijl van Liszt. Hij speelt prachtig Chopin en Rachmaninov en bewerkt bekende filmmelodieën tot spetterende pianowerken. Deze week is violist Luna van Leeuwen te gast in 'Pauls Jonge Helden'. De vijftienjarige won al diverse prijzen, waaronder op het Prinses Christina Concours en het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Zo 3 februari 2019 | 18:10 Podium Witteman

Seizoen 7 - Aflevering 5 - Muziekmagazine. Wibi Soerjadi is één van de meest succesvolle Nederlandse musici van deze tijd. Hij heeft een enorme schare fans en trekt volle zalen met zijn concertprogramma's. Wibi is een pianoleeuw in de stijl van Liszt. Hij speelt prachtig Chopin en Rachmaninov en bewerkt bekende filmmelodieën tot spetterende pianowerken. Deze week is violist Luna van Leeuwen te gast in 'Pauls Jonge Helden'. De vijftienjarige won al diverse prijzen, waaronder op het Prinses Christina Concours en het Koninklijk Concertgebouw Concours.

Ma 28 januari 2019 | 21:50 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Di 1 januari 2019 | 12:49 Bartók - Concert voor Orkest

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden: de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie en binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945.

Di 1 januari 2019 | 10:52 Le Châtelet - Troussov and Troussova

Het Parijse Théâtre Impérial du Châtelet opende z'n deuren voor het eerst op 19 augustus 1862, in de aanwezigheid van Keizerin Eugénie. Met een capaciteit van 2,500 mensen en een podium van 24 bij 36 meter was dit indertijd de grootste zaal van Parijs. Deze concertzaal was een sterk staaltje bouwkunst: door gebruik te maken van houten parket en een glazen koepel wist men een uitstekende akoestiek te bereiken. De Russische pianiste Alexandra Troussova werd geboren in St. Petersburg. Op haar vijfde leerde ze piano spelen; ze bezocht de muziekschool van het Conservatorium van Sint-Petersburg. Inmiddels heeft ze op talrijke internationale concoursen prijzen gewonnen. Haar broer, de violist Kirill Troussov, leerde al op zijn vierde viool te spelen. Ook hij bezocht dezelfde muziekschool als zijn zuster. Op zijn zesde speelde hij zijn eerste optreden in de Filharmonie van St. Petersburg. Een jaar later trad hij op met het Russisch Nationaal Orkest in Moskou onder leiding van Arnold Katz. Hij viel verscheidene malen in de prijzen bij vioolconcoursen, waaronder het Yehudi Menuhin Concours. Alexandra en Kirill treden regelmatig vaak op en brengen als duo ook CD's uit.

Ma 31 december 2018 | 23:59 Bartók - Concert voor Orkest, deel II

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Zo 30 december 2018 | 22:55 Bartók - Concert voor Orkest

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden: de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie en binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945.

Zo 30 december 2018 | 20:22 Bartók - Concert voor Orkest, deel I

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het eerste deel. Dirigent: Pierre Boulez Uitvoerenden: Berliner Philharmoniker Locatie: Mosteiro dos Jerónimo, Lissabon, Portugal Jaar: 2003

Za 29 december 2018 | 19:59 Bartók - Concert voor Orkest, deel V

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het laatste deel.

Za 29 december 2018 | 18:58 Brahms - Dubbelconcert

Toen Johannes Brahms de vermaarde violist Joseph Joachim voor de eerste keer ontmoette was hij net 20 geworden. Het was Joachim die de jonge componist voorstelde aan Robert Schumann en zo indirect voor zijn doorbraak zorgde. 30 jaar lang deelden de twee musici een innige vriendschap het was Joachim waarvoor Brahms zijn vioolconcert schreef. Het ging echter mis toen de violist van zijn vrouw Amalie wilden scheidden. Hij verdacht haar van overspel met zijn uitgever, maar Brahms geloofde dit niet en liet dit middels een brief aan Amalie weten. Later gaf Amalie deze brief aan de rechtbank die haar scheidingszaak behandelde, waarop de rechter haar in het gelijk stelde: Joachim was hier niet blij mee en verbrak alle banden met Brahms alhoewel hij zijn muziek wel bleef spelen. Zes jaar later schreef Brahms zijn Concert voor Viool, Cello en Orkest in a klein (het Doppelkonzert) als verzoeningsoffer. Het werkte: op 18 oktober 1887 ging het werk in première met Johannes Brahms als dirigent, Joseph Joachim als violist en Robert Hausmann als cellist. Dirigent: Simon Rattle. Uitvoerenden: Lisa Batiashvili, Truls Mørk, Berliner Philharmoniker

Vr 28 december 2018 | 19:58 Beethoven - Vioolromance Nr. 1

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de eerste romance.

Wo 26 december 2018 | 23:33 Bartók - Concert voor Orkest, deel III

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het derde deel. Dirigent: Pierre Boulez Uitvoerenden: Berliner Philharmoniker Locatie: Mosteiro dos Jerónimo, Lissabon, Portugal Jaar: 2003

Wo 26 december 2018 | 20:12 Sjostakovitsj - Vioolsonate deel 2

Het verhaal gaat dan Dmitri Sjostakovitsj de legendarische violist David Oistrakh een compositie cadeau wilde doen voor zijn 60e verjaardag: zijn Tweede Vioolconcert. De componist had echter een rekenfout gemaakt en gaf de compositie een jaar te vroeg, op Oistrakhs 59e verjaardag. Toen de vioolvirtuoos écht 60 werd, voelde Sjostakovitsj zich verplicht om nóg een compositie aan de jarige op te dragen, en dit werd zijn Sonate voor Viool en Piano Op. 134. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar het tweede deel in een bewerking voor strijkensemble. Uitvoerenden: Kremerata Baltica en Gidon Kremer

Di 25 december 2018 | 23:25 Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Ma 24 december 2018 | 14:13 Mendelssohn Gala Concert 1997

Dit Mendelssohn Gala Concert is opgenomen in het Gewandhaus in Leipzig in 1997. Het Gewandhaus Orchester staat onder leiding van Kurt Masur, met violist Frank-Michael Erben als solist. Samen voeren ze een aantal van Felix Mendelssohns meest geliefde composities uit. Mendelssohn was zelf van 1835 tot en met 1847 dirigent van het Gewandhaus Orchester. Op het programma staan de ouverture uit 'Midzomernachtdroom', het Vioolconcert in e-klein en de "Schotse" Symfonie in a-klein. Het orkest sluit af met de Trouwmars uit 'Midzomernachtdroom'.

Zo 23 december 2018 | 19:02 The Red Priest and the Tanguero

Yes Camerata (Young European String Camerata) en violist William Hagen bundelen de krachten in een concertprogramma getiteld 'The Red Priest and the Tanguero', opgenomen in de Academiezaal in Sint-Truiden te België in 2017. Yes Camerata is een jong strijkersensemble dat speelt zonder dirigent. De jonge Amerikaanse violist William Hagen is de derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd van 2015. Op het programma staan de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi (1679-1741) en Astór Piazzolla's (1921-1992) "Las quatros estaciones porteñas" in een bewerking van Leonid Desyatnikov. Met de toevoeging 'porteño', dat refereert naar zij die geboren zijn in Buenos Aires, wil Piazzolla de indruk wekken van de vier jaargetijden in Buenos Aires.

Wo 19 december 2018 | 23:52 Bartók - Concert voor Orkest, deel III

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het derde deel. Dirigent: Pierre Boulez Uitvoerenden: Berliner Philharmoniker Locatie: Mosteiro dos Jerónimo, Lissabon, Portugal Jaar: 2003

Wo 19 december 2018 | 22:27 Concerts in a Palace - Franse werken

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de eerste in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Hier voert het Orchestre de chambre de Toulouse werken van verschillende Franse componisten uit. Op het programma staan La Poule, het eerste en tweede Menuet en L'Enharmonique uit Jean Philippe Rameaus Nouvelles Suites. Hierop volgt George Bizets Adagietto uit L'Arléssiene, Suite Nr. 1 en Maurice Ravels Trois Chansons. Violist Alain Moglia soleert in Meditation uit Jules Massenets Thaïs, waarop Gabriel Fauré's Berceuse, Op. 16, Gabriel Pierné's Serenade Op. 7, en tenslotte Albert Roussels Sinfonietta, Op. 52 volgen.

Za 15 december 2018 | 18:38 Beethoven - Vioolconcert

De Israëlische violist Itzhak Perlman is solist in een uitvoering van het Vioolconcert in D-groot, Op. 61 van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Perlman wordt begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. Zelden zijn zulke illustere namen samengekomen om dit technische stuk te bedwingen. Beethoven droeg het werk op aan zijn collega Franz Clement, een van de beste violisten van die tijd. Het werk ging in première in 1806 in Wenen. Het was in eerste instantie geen succes en werd in de daaropvolgende decennia weinig uitgevoerd. Dit veranderde in 1844, toen de toen 12-jarige Joseph Joachim het werk samen met de London Philharmonic Society onder leiding van Mendelssohn ten gehore bracht. Het werk is tegenwoordig een van de belangrijkste werken binnen het klassieke vioolrepertoire en staat bekend om de vele verschillende versies van de cadenzas die zijn verschenen.

Vr 14 december 2018 | 20:09 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Di 11 december 2018 | 20:34 La Dolce Vita: Muziek van de Italiaanse Film

"La Dolce Vita" en 'Cinema Paradiso': twee Italiaanse filmklassiekers die hun reputatie niet alleen baseren op hun geweldige vertelkunst, maar ook op hun ongeëvenaarde muziek. En als die heerlijke muziek ook nog eens wordt uitgevoerd door de New York Philharmonic met zangers Josh Groban, Renée Fleming, en violist Joshua Bell — begeleid door animaties en filmbeelden — belooft het écht een avond in het filmparadijs te worden.

Za 8 december 2018 | 20:15 Bruch - Vioolconcert deel 3

Het eerste vioolconcert in g klein van Max Bruch is een van de meest populaire vioolconcerten. Bruch begon met het componeren van dit stuk in 1857 en op 24 april 1866 werd de eerste uitvoering gegeven door Otto von Köningslow op de viool en Bruch zelf op de bok. Het was het eerste werk voor groot orkest van zijn hand en dit viel hem niet licht: hij was niet tevreden met het resultaat en nam het stuk van de lessenaar. Pas na een grondige revisieronde, met behulp van onder andere de violist Joseph Joachim, werd een tweede versie in 1868 in première gebracht. Deze versie wordt tot op de dag van vandaag gespeeld. Tijdens deze uitzending: het derde deel.

Za 8 december 2018 | 19:57 Beethoven - Vioolromance Nr. 2

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de Tweede Romance.

Vr 7 december 2018 | 14:55 New Generation

Aflevering 1 - Muzikaal programma. Oene van Geel en Morris Kliphuis. Het verschil in generatie doet er totaal niet toe voor violist Oene van Geel. Morris Kliphuis is met zijn hoorn een muzikale zielsverwant voor hem. Beiden spelen ze vrij, zijn niet echt in een hokje te plaatsen en spelen ze instrumenten waarvoor ze binnen de jazz hun eigen weg moesten zoeken. In de zoektocht van Morris was Oene was een soort wegbereider voor hem. In het samenspelen vinden ze elkaar.

Ma 3 december 2018 | 19:55 Beethoven - Vioolromance Nr. 1

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de eerste romance.

Za 24 november 2018 | 18:44 Le Châtelet - Troussov and Troussova

Het Parijse Th??tre Imp?rial du Ch?telet opende z'n deuren voor het eerst op 19 augustus 1862, in de aanwezigheid van Keizerin Eug?nie. Met een capaciteit van 2,500 mensen en een podium van 24 bij 36 meter was dit indertijd de grootste zaal van Parijs. Deze concertzaal was een sterk staaltje bouwkunst: door gebruik te maken van houten parket en een glazen koepel wist men een uitstekende akoestiek te bereiken. De Russische pianiste Alexandra Troussova werd geboren in St. Petersburg. Op haar vijfde leerde ze piano spelen; ze bezocht de muziekschool van het Conservatorium van Sint-Petersburg. Inmiddels heeft ze op talrijke internationale concoursen prijzen gewonnen. Haar broer, de violist Kirill Troussov, leerde al op zijn vierde viool te spelen. Ook hij bezocht dezelfde muziekschool als zijn zuster. Op zijn zesde speelde hij zijn eerste optreden in de Filharmonie van St. Petersburg. Een jaar later trad hij op met het Russisch Nationaal Orkest in Moskou onder leiding van Arnold Katz. Hij viel verscheidene malen in de prijzen bij vioolconcoursen, waaronder het Yehudi Menuhin Concours. Alexandra en Kirill treden regelmatig vaak op en brengen als duo ook CD's uit.

Wo 21 november 2018 | 20:24 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Di 20 november 2018 | 20:27 Beethoven - Vioolromance Nr. 2

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de Tweede Romance.

Za 17 november 2018 | 05:13 Brahms - Vioolconcert

De Isra?lische violist Itzhak Perlman is solist in een uitvoering van het Vioolconcert in D-groot, Op. 77 van Johannes Brahms (1833-1897). Perlman wordt begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. Zelden zijn zulke illustere namen samengekomen om dit technische stuk te bedwingen. Johannes Brahms voltooide zijn vioolconcert in 1878. Het werk is opgedragen aan zijn goede vriend Joseph Joachim, die tevens solist was tijdens de eerste uitvoering van het vioolconcert in 1879. Het werk is in vergelijking met andere vioolconcerten enkel weggelegd voor virtuoze violisten. Het werk vereist een groot technisch vermogen, door het aantal gebroken akkoorden, snelle passages en ritmische variatie.

Wo 14 november 2018 | 21:50 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Za 10 november 2018 | 20:13 Beethoven - Vioolromance Nr. 2

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de Tweede Romance.

Za 10 november 2018 | 14:10 Celebrating Mozart

Een onbetwist hoogtepunt van het Mozartjaar 2006 was dit Festkonzert uit Salzburg. Internationaal gerenommeerde solisten zoals de bariton Thomas Hampson, altviolist Yuri Bashmet, violist Gidon Kremer en pianiste Mitsuko Uchida gaven acte de pr?sence. Samen met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Riccardo Muti werd een eerbetoon gebracht aan Wolfgang Amadeus Mozart, de componist wiens muziek tot op de dag van vandaag mensen weet te inspireren en te ontroeren. Op het programma: 'Pianoconcert Nr. 25', Aria voor bariton en orkest 'Rivolgete a lui lo sguardo', recitatief en aria uit 'Le Nozze di Figaro', Duet "La ci darem la mano" uit 'Don Giovanni', 'Sinfonia Concertante voor viool en altviool', Symfonie Nr. 35 "Haffner" en het slotkoor uit 'Die Zauberfl?te'.

Di 30 oktober 2018 | 20:19 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Do 25 oktober 2018 | 21:33 Bartók - Concert voor Orkest

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij B?la Bart?k. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek ge?soleerd en hij had bovendien financi?le zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bart?k niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden: de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bart?k op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie en binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De premi?re op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bart?ks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bart?k stierf in september 1945.

Vr 19 oktober 2018 | 20:33 The Red Priest and the Tanguero

Yes Camerata (Young European String Camerata) en violist William Hagen bundelen de krachten in een concertprogramma getiteld 'The Red Priest and the Tanguero', opgenomen in de Academiezaal in Sint-Truiden te Belgi? in 2017. Yes Camerata is een jong strijkersensemble dat speelt zonder dirigent. De jonge Amerikaanse violist William Hagen is de derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd van 2015. Op het programma staan de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi (1679-1741) en Ast?r Piazzolla's (1921-1992) "Las quatros estaciones porte?as" in een bewerking van Leonid Desyatnikov. Met de toevoeging 'porte?o', dat refereert naar zij die geboren zijn in Buenos Aires, wil Piazzolla de indruk wekken van de vier jaargetijden in Buenos Aires.

Di 16 oktober 2018 | 20:34 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als 'Star Wars', 'Jaws', 'Schindler's List', 'Catch Me If You Can', 'Amistad', en "Fiddler On The Roof" centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel - een groot fan van Williams - heeft de tijd van zijn leven!

Za 6 oktober 2018 | 20:13 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Wo 3 oktober 2018 | 21:50 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Wo 3 oktober 2018 | 20:25 Sjostakovitsj - Vioolsonate deel 2

Het verhaal gaat dan Dmitri Sjostakovitsj de legendarische violist David Oistrakh een compositie cadeau wilde doen voor zijn 60e verjaardag: zijn Tweede Vioolconcert. De componist had echter een rekenfout gemaakt en gaf de compositie een jaar te vroeg, op Oistrakhs 59e verjaardag. Toen de vioolvirtuoos ?cht 60 werd, voelde Sjostakovitsj zich verplicht om n?g een compositie aan de jarige op te dragen, en dit werd zijn Sonate voor Viool en Piano Op. 134. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar het tweede deel in een bewerking voor strijkensemble. Uitvoerenden: Kremerata Baltica en Gidon Kremer

Di 18 september 2018 | 20:34 The spirits of Mozart

Dit unieke crossover-concert uit 2006, ge?nspireerd door de muziek van Mozart, laat zien dat de muziek van de beroemde Oostenrijkse componist tijdloos is en ver voorbij het klassieke genre reikt. Het Radio-Symphonieorchester Wien onder leiding van Andreij Boreyko begeleidt onder andere de jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater, violist Benjamin Smid en Jethro Tulls Ian Anderson in een verrassend en veelzijdig programma.

Za 15 september 2018 | 20:04 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Vr 14 september 2018 | 23:09 Corelli - Concerti Grossi Nrs. 5 en 10

De Italiaanse violist en componist Arcangelo Corelli, geboren te Rome in 1653, besloot te gaan studeren in Bologna, de culturele hoofdstad uit die tijd. Na veel succes als violist besloot hij zijn eigen vioolsonates te gaan componeren. Ook dit ging hem goed af en hij werd eveneens vioolleraar. Hij en zijn leerlingen hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het vioolspelen gehad. Dit was vreemd, want later bleek dat Corelli nauwelijks noten wilde spelen en dus maar een klein stukje gebruikte van wat je op een viool zou kunnen. Toch had Corelli een grote invloed op de geschiedenis van de kamermuziek. Zijn Concerti Grossi bleken een grote inspiratiebron voor latere barokcomponisten waaronder Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi. Hij componeerde twaalf Concerti Grossi die in 1714 werden gepubliceerd. Concerti Grossi worden gespeeld door een groep violen, altviolen en celli met daaraan toegevoegd een continuo die door contrabas, cello of fagot gespeeld kan worden. Binnen de groep strijkers is er een solopartij voor een eerste viool, een tweede viool en een cello. Het L?dz Chamber Orchestra speelt onder leiding van Zdzislaw Szostak Concerto Nrs. 5 en 10.

Wo 12 september 2018 | 20:34 Waldbühne 2002 - Night of the Encores

Onder luid gejuich en staande ovaties dirigeerde Mariss Jansons de Berliner Philharmoniker en gastsolist Vadim Repin (viool) tijdens een avond vol populaire toegiften. De Waldb?hne in Berlijn is zonder twijfel ??n van de meest indrukwekkende openluchtpodia in Europa. Iedere zomer speelt de Berliner Philharmoniker voor een publiek van ruim 20.000 toeschouwers. Deze editie van het Waldb?hneconcert uit 2002 concentreert zich op toegiften die vaak door grote orkesten en ensembles in het concertprogramma worden opgenomen. Het orkest wordt vergezeld door de Russische violist Vadim Repin, de jongste winnaar ooit van de Koningin Elizabethwedstrijd in Brussel. Het programma varieert van Wagner tot Tsjaikovski en van Sibelius tot John Williams. Zoals altijd wordt het Waldb?hneconcert afgesloten met Paul Linckes Berliner Luft!

Ma 3 september 2018 | 00:15 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carri?re als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? Een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Za 1 september 2018 | 21:58 Muzikaal portret van Henry Madin

Het ensemble Stradivaria speelt zelden-uitgevoerde werken van de Franse barokcomponist Henry Madin (1698-1748), die werkzaam was aan de Chapelle Royale in Versailles. Tijdens dit concert vanuit het Ch?teau de Versailles horen we Madins Te Deum Laudamus, Te Confitemur, Pleni sunt caeli et terra maiestatis gloriae tuae, en Te Ergo Quaesumus. Het ensemble staat onder leiding van violist Daniel Cuiller, en Geoffroy Jourdain dirigeert het koor Les Cris de Paris. Korte maar boeiende interviews met Cuiller en Jourdain over de prachtige muziek van Henry Madin wisselen de optredens af.

Za 1 september 2018 | 14:00 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carri?re als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? Een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Vr 31 augustus 2018 | 20:33 Israel Philharmonic Orchestra: 60th Anniversary

Het Israelisch Philharmonisch Orkest vierde haar zestigste verjaardag met dit Gala Concert uit 1996 onder leiding van Zubin Mehta en Daniel Barenboim. Tijdens het gala spelen 's werelds meest geroemde solisten. Van de gevestigde violist Isaac Stern tot jonge talenten als Maxim Vengerov en Gil Shaham. Ook Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz en Itzhak Perlman betreden het podium. De avond opent met een emotioneel beladen speech van Isaac Stern, die terugblikt op de eerste jaren van het orkest. Op het programma staan Bach's Concert in d-klein voor twee violen (BWV 1043), Brahms' Symfonie Nr. 2, Halversens "Passacaglia voor Viool en Cello, Mozart's Serenade Nr. 6, KV. 239, Vivaldi's concert voor vier violen en orkest in b-klein en Webers Oberon Overture.

Do 30 augustus 2018 | 21:20 Beethoven - Vioolconcert

De Isra?lische violist Itzhak Perlman is solist in een uitvoering van het Vioolconcert in D-groot, Op. 61 van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Perlman wordt begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Daniel Barenboim. Zelden zijn zulke illustere namen samengekomen om dit technische stuk te bedwingen. Beethoven droeg het werk op aan zijn collega Franz Clement, een van de beste violisten van die tijd. Het werk ging in premi?re in 1806 in Wenen. Het was in eerste instantie geen succes en werd in de daaropvolgende decennia weinig uitgevoerd. Dit veranderde in 1844, toen de toen 12-jarige Joseph Joachim het werk samen met de London Philharmonic Society onder leiding van Mendelssohn ten gehore bracht. Het werk is tegenwoordig een van de belangrijkste werken binnen het klassieke vioolrepertoire en staat bekend om de vele verschillende versies van de cadenzas die zijn verschenen.

Do 30 augustus 2018 | 16:45 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carri?re als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? Een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Di 28 augustus 2018 | 20:30 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carri?re als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? Een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Do 23 augustus 2018 | 21:56 Brahms - Dubbelconcert

Toen Johannes Brahms de vermaarde violist Joseph Joachim voor de eerste keer ontmoette was hij net 20 geworden. Het was Joachim die de jonge componist voorstelde aan Robert Schumann en zo indirect voor zijn doorbraak zorgde. 30 jaar lang deelden de twee musici een innige vriendschap het was Joachim waarvoor Brahms zijn vioolconcert schreef. Het ging echter mis toen de violist van zijn vrouw Amalie wilden scheidden. Hij verdacht haar van overspel met zijn uitgever, maar Brahms geloofde dit niet en liet dit middels een brief aan Amalie weten. Later gaf Amalie deze brief aan de rechtbank die haar scheidingszaak behandelde, waarop de rechter haar in het gelijk stelde: Joachim was hier niet blij mee en verbrak alle banden met Brahms alhoewel hij zijn muziek wel bleef spelen. Zes jaar later schreef Brahms zijn Concert voor Viool, Cello en Orkest in a klein (het Doppelkonzert) als verzoeningsoffer. Het werkte: op 18 oktober 1887 ging het werk in premi?re met Johannes Brahms als dirigent, Joseph Joachim als violist en Robert Hausmann als cellist. Dirigent: Simon Rattle. Uitvoerenden: Lisa Batiashvili, Truls M?rk, Berliner Philharmoniker

Do 23 augustus 2018 | 19:15 Gidon Kremer: Back to Bach

De violist Gidon Kremer vertelt over zijn bijzondere band met de muziek van componist Johann Sebastian Bach.

Wo 22 augustus 2018 | 23:50 Prinsengrachtconcert 2018

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (inter)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Wo 22 augustus 2018 | 23:50 Het Prinsengrachtconcert

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (intern-)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Di 21 augustus 2018 | 11:45 Het Prinsengrachtconcert

Lucas en Arthur Jussen, de (inter)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen op met de bevriende sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam.

Ma 20 augustus 2018 | 18:25 Het Prinsengrachtconcert

Lucas en Arthur Jussen, de (inter)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen op met de bevriende sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam.

Ma 20 augustus 2018 | 03:30 Het Prinsengrachtconcert

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (intern-)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Zo 19 augustus 2018 | 15:30 Prinsengrachtconcert 2018

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (inter)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Zo 19 augustus 2018 | 15:30 Het Prinsengrachtconcert

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (intern-)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Za 18 augustus 2018 | 21:20 Prinsengrachtconcert 2018

Verslag van het Prinsengrachtconcert. Lucas en Arthur Jussen, de (inter)nationaal gerenommeerde pianobroers, zijn op 18 augustus de hoofdgast tijdens het Prinsengrachtconcert. Zij treden samen met de bevriende musici sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich op. Deze nieuwe, jonge generatie internationaal gelauwerde musici verzorgt een gevarieerd programma, live vanaf de Prinsengracht in Amsterdam. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Wo 8 augustus 2018 | 20:22 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Do 2 augustus 2018 | 16:50 Klassiek viert de zomer

Aflevering 5 - Cultuurmagazine. Syrische muziek. In de zomer verleggen we onze grenzen. Ook muzikanten trekken eropuit, op zoek naar inspiratie en muzikaal avontuur. Floris Kortie ontmoet de Nederlandse violist Daniel Rowland. Hij is gefascineerd door Arabische muziek en zou dolgraag met een Syrische muzikant spelen. Daarom brengt Floris hem in contact met de jonge ud-speler Jawa Manla. Of het nou een klassieker van Vivaldi of het allernieuwste stuk van een hedendaagse componist is, violist Daniel Rowland speelt altijd met dezelfde passie en souplesse. Naast solist is hij aanvoerder van het vermaarde Brodsky Quartet en organiseert hij jaarlijks een kamermuziekfestival in het Twentse dorp Het Stift, waar hij opgroeide. Daniel is op zoek naar muzikale vrijheid en vindt deze in Arabische muziek, die met duizend jaar oude melodieën toch elke keer weer als nieuw klinkt.

Di 31 juli 2018 | 20:20 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Ma 30 juli 2018 | 22:35 Klassiek viert de zomer

Aflevering 5 - Cultuurmagazine. Syrische muziek. In de zomer verleggen we onze grenzen. Ook muzikanten trekken eropuit, op zoek naar inspiratie en muzikaal avontuur. Floris Kortie ontmoet de Nederlandse violist Daniel Rowland. Hij is gefascineerd door Arabische muziek en zou dolgraag met een Syrische muzikant spelen. Daarom brengt Floris hem in contact met de jonge ud-speler Jawa Manla. Of het nou een klassieker van Vivaldi of het allernieuwste stuk van een hedendaagse componist is, violist Daniel Rowland speelt altijd met dezelfde passie en souplesse. Naast solist is hij aanvoerder van het vermaarde Brodsky Quartet en organiseert hij jaarlijks een kamermuziekfestival in het Twentse dorp Het Stift, waar hij opgroeide. Daniel is op zoek naar muzikale vrijheid en vindt deze in Arabische muziek, die met duizend jaar oude melodieën toch elke keer weer als nieuw klinkt.

Ma 30 juli 2018 | 16:20 Armando, portret van een vriend

Cherry Duyns schetst een beeld van de kunstenaar Armando, met wie hij al veertig jaar bevriend is. Hij volgt hem bij zijn afscheidsconcert als violist, op de opening van een tentoonstelling en bij het beeldhouwen en schilderen. Flashbacks geven een overzicht van de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap.

Zo 29 juli 2018 | 20:21 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Sa?ns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Sa?ns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg ge?nteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Sa?ns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Za 28 juli 2018 | 20:25 Armando, portret van een vriend

Cherry Duyns schetst een beeld van de kunstenaar Armando, met wie hij al veertig jaar bevriend is. Hij volgt hem bij zijn afscheidsconcert als violist, op de opening van een tentoonstelling en bij het beeldhouwen en schilderen. Flashbacks geven een overzicht van de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap.

Zo 22 juli 2018 | 20:17 Dvorák - Carnival Overture

Op 5 mei 2011 vierde Carnegie Hall haar 120-jarig bestaan op grootse wijze! Tijdens een all-star gala concert door Alan Gilbert en de New York Philharmonic kan het publiek genieten van pianist Emanuel Ax, cellist Yo-Yo Ma, violist Gil Shaham, en de Amerikaanse actrice Audra McDonald. Op het programma staan publiekslievelingen zoals het "Triple Concert" van Ludwig van Beethoven, een selectie van songs van Duke Ellington, Antonin Dvor?ks "Carnival Ouverture" en George Gershwins 'An American in Paris'. U luistert nu naar de "Carnival Overture" van Antonin Dvor?k.

Vr 20 juli 2018 | 16:45 Klassiek viert de zomer

Aflevering 1 - Cultuurmagazine. Zigeunermuziek. Floris Kortie ontmoet de Nederlandse violist Noa Eyl. Hij heeft de grote wens om een keer op te treden met een van de beste Hongaarse zigeunerviolisten van dit moment, Lajos Padar. Alles wees erop dat Noa Eyl groot zou worden in de klassieke muziek, maar zijn drang naar vrijheid was niet te temmen. Binnen no time was hij een graag geziene gast in de zigeunermuziekscene en staat zelfs bekend als 'de Nederlandse zigeuner'. Maar met Lajos Padar heeft hij nog nooit gespeeld. Lajos is een van de laatste Hongaarse zigeunerviolisten die er nog zijn. Hij speelt dagelijks in Boedapest bij het beroemde restaurant Dunacorso, prachtig gelegen aan de Donau. Lajos Padar is een ras-entertainer; virtuoos en meeslepend. Hij geeft, samen met zijn kwartet, een concert op Boerderij Kamps in het Drenthse Rolde. Met daarin een speciale rol voor Noa Eyl.

Ma 16 juli 2018 | 22:35 Klassiek viert de zomer

Aflevering 1 - Cultuurmagazine. Zigeunermuziek. Floris Kortie ontmoet de Nederlandse violist Noa Eyl. Hij heeft de grote wens om een keer op te treden met een van de beste Hongaarse zigeunerviolisten van dit moment, Lajos Padar. Alles wees erop dat Noa Eyl groot zou worden in de klassieke muziek, maar zijn drang naar vrijheid was niet te temmen. Binnen no time was hij een graag geziene gast in de zigeunermuziekscene en staat zelfs bekend als 'de Nederlandse zigeuner'. Maar met Lajos Padar heeft hij nog nooit gespeeld. Lajos is een van de laatste Hongaarse zigeunerviolisten die er nog zijn. Hij speelt dagelijks in Boedapest bij het beroemde restaurant Dunacorso, prachtig gelegen aan de Donau. Lajos Padar is een ras-entertainer; virtuoos en meeslepend. Hij geeft, samen met zijn kwartet, een concert op Boerderij Kamps in het Drenthse Rolde. Met daarin een speciale rol voor Noa Eyl.

Za 7 april 2018 | 23:15 Beethoven - Vioolromance Nr. 1

Ludwig van Beethoven was een uitmuntende pianist, misschien wordt daarom wel eens vergeten dat het ook een capabele violist was. Alhoewel misschien geen virtuoos, Beethoven hield van het instrument en schreef er maar liefst tien sonates voor, veel kamermuziek en natuurlijk het vioolconcert. Zijn twee Romances voor Viool en Orkest vallen op omdat het stukken zijn uit een deel die veel doen denken aan soloconcerten. Tijdens deze uitzending: de eerste romance.

Za 7 april 2018 | 22:10 Les Salons de Musique: Opus 9

De insteek van "Les Salons de Musique" is om originele en exclusieve ontmoetingen tussen vooraanstaande muzikanten uit te lokken. Deze ontmoetingen vinden plaats op ongebruikelijke en intieme locaties. De muzikanten delen hun emoties met elkaar en met het publiek: een recept dat onvergetelijke momenten oplevert. De groep "Duel" bestaat uit de twee muzikanten Laurent Cirade en Paul Sta?cu, die in hun muziek gebruik maken van een cello, een breekijzer, een chaise longue en een barbecue. Als twee onwaarschijnlijke figuren, die uit het niets opduiken, laat het duo op koddige, subtiele, en aangrijpende wijze met hun po?tische en humoristische deliria weinig heel van alle stereotypen rond de klassieke muziek. Violist Florin Niculescu werd in 1967 in Roemeni? geboren in een muzikale Roma-familie. Vanaf zijn vierde kreeg hij pianoles van zijn vader. Aansluitend studeerde hij op hoog niveau klassieke muziek en werd eerste viool bij het Orkest van Boedapest. In Frankrijk ontmoette hij vervolgens de broers Ferr?, met wij hij samenwerkte aan het begin van de jaren '90. Hierna ging hij een serie buitengewoon vruchtbare samenwerkingen aan, onder meer met Romane en Babib Reinhardt. Met laatstgenoemde nam hij in 1998 een album op van het New Quintette du Hot Club de France. Ook Varduhi Yeritsyan, een pianiste van Armeense origine, werd in een muzikale familie geboren. Ze volgde eerst een opleiding aan de Tsjaikovski-Muziekschool voor Hoogbegaafde Kinderen; daarna studeerde ze aan het Conservatorium van Yerevan. In 2002 werd ze toegelaten tot het Conservatoire national sup?rieur de Paris waar ze bij Brigitte Engerer studeerde. In 2006 behaalde ze haar diploma.

Za 7 april 2018 | 18:30 Het Archief: David Oistrach recital

Deze aflevering van "Het Archief" eert de Russische violist David Oistrach. Hij treedt op met zijn trouwe vriend Lev Oborin op de piano. Samen spelen ze Ludwig van Beethovens Sonate in F groot, Franz Schuberts Duo in a klein, en Johannes Brahms' Scherzo in c klein, met de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee hij de klassieke en romantische grote meesters uitvoert. Oistrach staat bekend als een expert op het gebied van de Russische muziek. In een opname uit Parijs speelt hij Sergej Prokofievs 'Vijf melodie?n', bijgestaan door Frida Bauer op de piano.

Vr 6 april 2018 | 23:55 Owen Pallett & Stargaze @ Reeperbahnfestival 2017

Owen Pallett is een uitzonderlijke artiest binnen de Indiepop. De componist, violist, vocalist en arrangeur slaagt erin om Indiepop en klassieke muziek op een virtuoze manier te mengen. Voor het afsluitend concert van het Reeperbahn Festival 2017 in de Elbfilharmonie in Hamburg, kiest hij er weer voor om een gehele andere draai te geven aan zijn liedjes. Hij wordt begeleidt door het Berlijnse kunstenaarscollectief Stargaze.

Di 3 april 2018 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als 'Star Wars', 'Jaws', 'Schindler's List', 'Catch Me If You Can', 'Amistad', en "Fiddler On The Roof" centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel - een groot fan van Williams - heeft de tijd van zijn leven!

Zo 1 april 2018 | 18:36 GitaarSalon: Johannes Monno & Kolja Lessing

De Duitse gitarist Johannes Monno speelt in deze aflevering van de GitaarSalon samen met zijn Duitse vriend Kolja Lessing op het Gitaarfestival in Mikulov (Tsjechi?). Johannes Monno speelt al vanaf zijn zesde gitaar en studeerde aan het conservatorium in Keulen en nam lessen bij verschillende gitaristen waaronder Jos? Tomas en Michael Simon. Monno won verschillende gitaarconcoursen en begon met opnemen voor de Westdeutscher Rundfunk en de Bayerische Rundfunk. Samen met de violist Kolja Lessing vormt hij een duo dat veel concerten geeft met onder andere veel muziek uit de barok op het programma. In deze aflevering worden onder andere twee sonates ten gehore gebracht van J.S. Bach en zijn zoon C. Ph. E. Bach.

Za 31 maart 2018 | 09:00 Vrije Geluiden

Aflevering 7 - Muziekprogramma dat een platform biedt aan muzikale diversiteit op radio, internet en tv: Alexander Melnikov, Young VIPs, Trio Bruinsma.Baas.Verhage

Do 29 maart 2018 | 19:41 Early Music Icons Sigiswald Kuijken

De familie Kuijken is een bekende muzikale familie uit Vlaanderen die zich heeft gespecialiseerd binnen de barokmuziek. Sigiswald, Wieland en Barthold vertellen in deze documentaire over hun opleiding, carri?re en familieband. De violist, Sigiswald, studeerde in Brugge en Brussel aan het conservatorium. Al snel kwam hij in aanraking met oude muziek en begon ook met het spelen van barokviool. Hij verdiepte zich in de speelwijze en bouw van deze oude instrumenten. Zijn broer Wieland speelt barokcello en viola da gamba. Hij trad vaak samen met Sigiswald op en ging later lesgeven aan het Conservatoria van Den Haag en Brussel. De jongste broer Barthold studeerde fluit aan het Conservatorium van Brugge. Hij deed veel onderzoek naar het bespelen van authentieke instrumenten en probeerde dit vervolgens zelf uit. Net als zijn broer Wieland geeft hij les op de Conservatoria in Den Haag en Brugge. Opvallend aan deze broers is dat ze voor een groot deel autodidact zijn. Door zelfstudie zijn ze allen enorm ver gekomen in de barokmuziek. Ze leggen uit hoe zij hun weg hebben afgelegd en wat ze momenteel van hun leerlingen verwachten.

Zo 25 maart 2018 | 10:30 Vrije Geluiden

Aflevering 7 - Muziekprogramma dat een platform biedt aan muzikale diversiteit op radio, internet en tv: Alexander Melnikov, Young VIPs, Trio Bruinsma.Baas.Verhage

Di 20 maart 2018 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als 'Star Wars', 'Jaws', 'Schindler's List', 'Catch Me If You Can', 'Amistad', en "Fiddler On The Roof" centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel een groot fan van Williams heeft de tijd van zijn leven!

Do 8 maart 2018 | 20:10 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Do 8 maart 2018 | 19:41 Early Music Icons ? Sigiswald Kuijken

De familie Kuijken is een bekende muzikale familie uit Vlaanderen die zich heeft gespecialiseerd binnen de barokmuziek. Sigiswald, Wieland en Barthold vertellen in deze documentaire over hun opleiding, carrière en familieband. De violist, Sigiswald, studeerde in Brugge en Brussel aan het conservatorium. Al snel kwam hij in aanraking met oude muziek en begon ook met het spelen van barokviool. Hij verdiepte zich in de speelwijze en bouw van deze oude instrumenten. Zijn broer Wieland speelt barokcello en viola da gamba. Hij trad vaak samen met Sigiswald op en ging later lesgeven aan het Conservatoria van Den Haag en Brussel. De jongste broer Barthold studeerde fluit aan het Conservatorium van Brugge. Hij deed veel onderzoek naar het bespelen van authentieke instrumenten en probeerde dit vervolgens zelf uit. Net als zijn broer Wieland geeft hij les op de Conservatoria in Den Haag en Brugge. Opvallend aan deze broers is dat ze voor een groot deel autodidact zijn. Door zelfstudie zijn ze allen enorm ver gekomen in de barokmuziek. Ze leggen uit hoe zij hun weg hebben afgelegd en wat ze momenteel van hun leerlingen verwachten.

Wo 7 maart 2018 | 20:12 Bartók - Concert voor Orkest, deel III

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie in binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945. Tijdens deze uitzending: het derde deel. Dirigent: Pierre Boulez Uitvoerenden: Berliner Philharmoniker Locatie: Mosteiro dos Jerónimo, Lissabon, Portugal Jaar: 2003

Di 6 maart 2018 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als ?Star Wars?, ?Jaws?, ?Schindler?s List?, ?Catch Me If You Can?, ?Amistad?, en ?Fiddler On The Roof? centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel ? een groot fan van Williams ? heeft de tijd van zijn leven!

Za 3 maart 2018 | 18:30 Het Archief: David Oistrach recital

Deze aflevering van ?Het Archief? eert de Russische violist David Oistrach. Hij treedt op met zijn trouwe vriend Lev Oborin op de piano. Samen spelen ze Ludwig van Beethovens Sonate in F groot, Franz Schuberts Duo in a klein, en Johannes Brahms? Scherzo in c klein, met de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee hij de klassieke en romantische grote meesters uitvoert. Oistrach staat bekend als een expert op het gebied van de Russische muziek. In een opname uit Parijs speelt hij Sergej Prokofievs ?Vijf melodieën?, bijgestaan door Frida Bauer op de piano.

Wo 28 februari 2018 | 20:16 Sjostakovitsj - Vioolsonate deel 2

Het verhaal gaat dan Dmitri Sjostakovitsj de legendarische violist David Oistrakh een compositie cadeau wilde doen voor zijn 60e verjaardag: zijn Tweede Vioolconcert. De componist had echter een rekenfout gemaakt en gaf de compositie een jaar te vroeg, op Oistrakhs 59e verjaardag. Toen de vioolvirtuoos écht 60 werd, voelde Sjostakovitsj zich verplicht om nóg een compositie aan de jarige op te dragen, en dit werd zijn Sonate voor Viool en Piano Op. 134. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar het tweede deel in een bewerking voor strijkensemble. Uitvoerenden: Kremerata Baltica en Gidon Kremer

Za 24 februari 2018 | 18:30 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Wo 21 februari 2018 | 21:50 Superhuman Showdown

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Speed: Hoe kan basejumper Frode Johannessen zonder gemotoriseerde aandrijving een snelheid van 270 km/u bereiken en hoe kan violist Ben Lee 810 noten per minuut spelen?

Di 20 februari 2018 | 20:30 The spirits of Mozart

Dit unieke crossover-concert uit 2006, geïnspireerd door de muziek van Mozart, laat zien dat de muziek van de beroemde Oostenrijkse componist tijdloos is en ver voorbij het klassieke genre reikt. Het Radio-Symphonieorchester Wien onder leiding van Andreij Boreyko begeleidt onder andere de jazz-zangeres Dee Dee Bridgewater, violist Benjamin Smid en Jethro Tulls Ian Anderson in een verrassend en veelzijdig programma.

Ma 19 februari 2018 | 18:30 Het Archief: David Oistrach recital

Deze aflevering van ?Het Archief? eert de Russische violist David Oistrach. Hij treedt op met zijn trouwe vriend Lev Oborin op de piano. Samen spelen ze Ludwig van Beethovens Sonate in F groot, Franz Schuberts Duo in a klein, en Johannes Brahms? Scherzo in c klein, met de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee hij de klassieke en romantische grote meesters uitvoert. Oistrach staat bekend als een expert op het gebied van de Russische muziek. In een opname uit Parijs speelt hij Sergej Prokofievs ?Vijf melodieën?, bijgestaan door Frida Bauer op de piano.

Zo 11 februari 2018 | 17:23 Gidon Kremer: Back to Bach

De violist Gidon Kremer vertelt over zijn bijzondere band met de muziek van componist Johann Sebastian Bach.

Za 10 februari 2018 | 23:09 Het Archief - Isaac Stern

Het Archief is vandaag gewijd aan violist Isaac Stern. In dit concert uit 1965 voor de Jeunesses Musicales de France is hij op de toppen van zijn kunnen, begeleid door pianist Alexander Zakin. Ondanks dat Stern geboren werd in Oekraïne kreeg hij zijn muzieklessen in de Verenigde Staten, waar zijn ouders naar toe emigreerden toen hij net één jaar oud was. Zijn Amerikaanse training, die verschillende Europese schoolstijlen combineerde, verleende Stern het gemak om veel verschillende soorten repertoire aan te kunnen. In deze voordracht introduceert Isaac Stern, naast Kreisler?s ?Schön Rosmarin?, een vrij onbekend stuk van Francesco Germiniani. Hij zal ook de ?Adagio en Fugue? van Bach?s eerste sonate voor solo viool ter gehore brengen. Dit is een unieke opname, aangezien Stern deze werken bijna nooit speelde, ondanks hun populariteit onder violisten. Zo nam hij ook nooit Bach?s complete Sonates en Partita?s op.

Za 10 februari 2018 | 20:30 12 Years a Slave IMDb: 8.1

10/02/18 - IMDB * 8.1 - Biografie, Brits biografisch drama: De VS, 1841. Solomon Northup, een Afro Amerikaanse violist en timmerman, woont als een vrij man met zijn gezin in New York. Op een dag wordt hij benaderd door twee blanke mannen om een paar weken te gaan musiceren bij een reizend circus in Washington. De goedbetaalde klus blijkt echter een valstrik. Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hier moet hij niet alleen vechten om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Brits biografisch drama: De VS, 1841. Solomon Northup, een Afro-Amerikaanse violist en timmerman, woont als een vrij man met zijn gezin in New York. Op een dag wordt hij benaderd door twee blanke mannen om een paar weken te gaan musiceren bij een reizend circus in Washington. De goedbetaalde klus blijkt echter een valstrik. Solomon wordt ontvoerd en verkocht als slaaf in het zuiden. Hier moet hij niet alleen vechten om te overleven, maar ook om zijn waardigheid te behouden.

Di 6 februari 2018 | 20:30 La Dolce Vita: Muziek van de Italiaanse Film

?La Dolce Vita? en ?Cinema Paradiso?: twee Italiaanse filmklassiekers die hun reputatie niet alleen baseren op hun geweldige vertelkunst, maar ook op hun ongeëvenaarde muziek. En als die heerlijke muziek ook nog eens wordt uitgevoerd door de New York Philharmonic met zangers Josh Groban, Renée Fleming, en violist Joshua Bell ? begeleid door animaties en filmbeelden ? belooft het écht een avond in het filmparadijs te worden.

Di 6 februari 2018 | 18:30 GitaarSalon: Lorenzo Micheli

De Spaanse gitarist Lorenzo Micheli won al vele eerste prijzen tijdens verschillende internationale gitaarconcoursen, zoals de Alessandria competitie en de Guitar Foundation of America. Door zijn grote succes in concoursen speelt Micheli het afgelopen jaar in vele grote concertzalen door heel Europa. Buiten Europa gaf hij al meer dan honderd concerten. Samen met de gitarist Matteo Mela vormt hij een duo genaamd SoloDuo. Hij nam een aantal cd?s op, waaronder alle gitaarconcerten van Mario Castelnuovo-Tedesco. In deze aflevering van de GitaarSalon zijn prachtige composities van Mario Castelnuovo-Tedesco te horen. Deze Italiaanse componist schreef in de twinstigste eeuw ontzettend veel muziek voor gitaar. Hij vluchtte vanwege het facisme in Italie naar Hollywood waar de beroemde violist Jascha Heifetz hem hielp aan een baan als componist voor filmmuziek.

Zo 4 februari 2018 | 18:40 GitaarSalon: Raphaella Smits

De Belgische gitariste Raphaella Smits groeide op in een artistieke familie. Haar vader René Smits is een beeldhouwer en een amateur violist. Haar moeder Carolien Van Giel, was een kleuterjuf en een van de pioniers van de Rudolf Steinerscholen in België, en was tevens een amateur pianiste. Haar broer Johan Smits was een professioneel violist. Het wekt dan ook geen verbazing dat zij in korte tijd tot de meest vooraanstaande Belgische klassieke gitaristen is gaan behoren. "Welke leraar zouden we best contacteren?", vroegen haar ouders aan haar muziekleraar Ward de Beer. "Om het even," zei deze, "zelfs al stuur je haar naar de bakker, een gitariste wordt ze toch!". Waarlijk profetische woorden, zo bleek...

Za 27 januari 2018 | 22:43 Les Salons de Musique: Opus 9

De insteek van ?Les Salons de Musique? is om originele en exclusieve ontmoetingen tussen vooraanstaande muzikanten uit te lokken. Deze ontmoetingen vinden plaats op ongebruikelijke en intieme locaties. De muzikanten delen hun emoties met elkaar en met het publiek: een recept dat onvergetelijke momenten oplevert. De groep ?Duel? bestaat uit de twee muzikanten Laurent Cirade en Paul Staïcu, die in hun muziek gebruik maken van een cello, een breekijzer, een chaise longue en een barbecue. Als twee onwaarschijnlijke figuren, die uit het niets opduiken, laat het duo op koddige, subtiele, en aangrijpende wijze met hun poëtische en humoristische deliria weinig heel van alle stereotypen rond de klassieke muziek. Violist Florin Niculescu werd in 1967 in Roemenië geboren in een muzikale Roma-familie. Vanaf zijn vierde kreeg hij pianoles van zijn vader. Aansluitend studeerde hij op hoog niveau klassieke muziek en werd eerste viool bij het Orkest van Boedapest. In Frankrijk ontmoette hij vervolgens de broers Ferré, met wij hij samenwerkte aan het begin van de jaren '90. Hierna ging hij een serie buitengewoon vruchtbare samenwerkingen aan, onder meer met Romane en Babib Reinhardt. Met laatstgenoemde nam hij in 1998 een album op van het New Quintette du Hot Club de France. Ook Varduhi Yeritsyan, een pianiste van Armeense origine, werd in een muzikale familie geboren. Ze volgde eerst een opleiding aan de Tsjaikovski-Muziekschool voor Hoogbegaafde Kinderen; daarna studeerde ze aan het Conservatorium van Yerevan. In 2002 werd ze toegelaten tot het Conservatoire national supérieur de Paris waar ze bij Brigitte Engerer studeerde. In 2006 behaalde ze haar diploma.

Di 23 januari 2018 | 18:30 GitaarSalon: Raphaella Smits

De Belgische gitariste Raphaella Smits groeide op in een artistieke familie. Haar vader René Smits is een beeldhouwer en een amateur violist. Haar moeder Carolien Van Giel, was een kleuterjuf en een van de pioniers van de Rudolf Steinerscholen in België, en was tevens een amateur pianiste. Haar broer Johan Smits was een professioneel violist. Het wekt dan ook geen verbazing dat zij in korte tijd tot de meest vooraanstaande Belgische klassieke gitaristen is gaan behoren. "Welke leraar zouden we best contacteren?", vroegen haar ouders aan haar muziekleraar Ward de Beer. "Om het even," zei deze, "zelfs al stuur je haar naar de bakker, een gitariste wordt ze toch!". Waarlijk profetische woorden, zo bleek...

Ma 15 januari 2018 | 23:36 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Za 13 januari 2018 | 20:30 Concert in Palace - Brahms & Debussy

Deze aflevering van Concerts in Palace is de zesde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. In deze uitzending spelen violist Anna Rabinova en pianist Vladimir Stoupel Johannes Brahms? Vioolsonate Nr. 3, Op. 108. Dit werk is Brahms' laatste vioolsonate, geschreven tussen 1886 en 1888. Het werd in 1888 voor het eerst uitgevoerd in Budapest met Jen? Hubay op viool en Brahms zelf achter de piano. Deze uitzending sluit af met Claude Debussy?s Sonate voor fluit, altviool en harp, uitgevoerd door fluitist Anna Garzuly, violist Karl Suske en harpist Cornelia Smaczny. Het werk maakt deel uit van de Six sonates pour divers instruments. Helaas overleed Debussy in 1918 toen hij pas drie van de beoogde zes sonates had voltooid. Hij droeg de werken op aan zijn vrouw Emma Bardac.

Di 9 januari 2018 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als ?Star Wars?, ?Jaws?, ?Schindler?s List?, ?Catch Me If You Can?, ?Amistad?, en ?Fiddler On The Roof? centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel ? een groot fan van Williams ? heeft de tijd van zijn leven!

Ma 1 januari 2018 | 18:30 Het Archief: Zino Francescatti

Deze aflevering van ?Het Archief? eert violist Zino Francescatti. Francescatti werd wereldwijd geroemd als de grootste Franse violist van zijn tijd, een reputatie die hij nog eens bevestigt in deze uitvoering van W. A. Mozarts Vioolconcert Nr. 4, opgenomen met het ?Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire? onder leiding van Jerzy Semkov. Hierna toont Francescatti dat hij net zo goed uit de voeten kan met kamermuziek: samen met pianist Eugenio Bagnoli voert hij, ter afsluiting van dit programma, drie werken uit: ?Romances in G-groot en F-groot? van Ludwig van Beethoven, evenals ?Lamento e moto perpetuo? van Gustave Samazeuilh, gevolgd door ?La Ronde des Lutins? van Antonion Bazzini.

Ma 1 januari 2018 | 14:16 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Di 26 december 2017 | 02:00 Celebrating Mozart

Een onbetwist hoogtepunt van het Mozartjaar 2006 was dit Festkonzert uit Salzburg. Internationaal gerenommeerde solisten zoals de bariton Thomas Hampson, altviolist Yuri Bashmet, violist Gidon Kremer en pianiste Mitsuko Uchida gaven acte de présence. Samen met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Riccardo Muti werd een eerbetoon gebracht aan Wolfgang Amadeus Mozart, de componist wiens muziek tot op de dag van vandaag mensen weet te inspireren en te ontroeren. Op het programma: 'Pianoconcert Nr. 25', Aria voor bariton en orkest ?Rivolgete a lui lo sguardo', recitatief en aria uit 'Le Nozze di Figaro', Duet ?La ci darem la mano? uit 'Don Giovanni', 'Sinfonia Concertante voor viool en altviool', Symfonie Nr. 35 ?Haffner? en het slotkoor uit 'Die Zauberflöte'.

Ma 25 december 2017 | 16:15 André Rieu: Welcome to My World

Seizoen 2 - Aflevering 1 - Britse documentairereeks (2017): Magic of Maastricht: André verwelkomt je in het magische Maastricht waar hij dromen waarmaakt: zijn fans krijgen een exclusieve tour door zijn kasteel, een elfjarige violist is overweldigd als zij André mag vergezellen op het podium en de maestro vervult daarnaast de wensen van de minderbedeelden. Te horen zijn onder andere 'The Sports Palace Waltz', 'My African Dream' en 'This Land is Mine'.

Di 19 december 2017 | 21:34 Musique, mon amour

?Music, mon amour? ontrafelt de geheimen van een grote passie: de liefde voor muziek. Eenmaal in haar greep is er geen ontsnappen meer aan. Betoverend, elegant of sensueel, muziek troost ons in donkere tijden en speelt door in onze dromen. Soms verzetten we ons ertegen, want het kan ons leven overhoop gooien en ons drijven tot de rand van de waanzin. Wie is toch deze machtige geliefde? Uit welke vreemde bronnen ontspringt haar aantrekkingskracht, haar betoverende charme? Wat maakt muziek onweerstaanbaar? Waarom kunnen we niet zonder? Over deze vragen gaat ?Music, mon amour?. Met de Israëlische zangeres Yasmin Levy, de Japanse violist Midori en de Duitse componist Helmut Oehring

Zo 17 december 2017 | 22:35 Brahms - Dubbelconcert

Toen Johannes Brahms de vermaarde violist Joseph Joachim voor de eerste keer ontmoette was hij net 20 geworden. Het was Joachim die de jonge componist voorstelde aan Robert Schumann en zo indirect voor zijn doorbraak zorgde. 30 jaar lang deelden de twee musici een innige vriendschap het was Joachim waarvoor Brahms zijn vioolconcert schreef. Het ging echter mis toen de violist van zijn vrouw Amalie wilden scheidden. Hij verdacht haar van overspel met zijn uitgever, maar Brahms geloofde dit niet en liet dit middels een brief aan Amalie weten. Later gaf Amalie deze brief aan de rechtbank die haar scheidingszaak behandelde, waarop de rechter haar in het gelijk stelde: Joachim was hier niet blij mee en verbrak alle banden met Brahms alhoewel hij zijn muziek wel bleef spelen. Zes jaar later schreef Brahms zijn Concert voor Viool, Cello en Orkest in a klein (het Doppelkonzert) als verzoeningsoffer. Het werkte: op 18 oktober 1887 ging het werk in première met Johannes Brahms als dirigent, Joseph Joachim als violist en Robert Hausmann als cellist. Dirigent: Simon Rattle. Uitvoerenden: Lisa Batiashvili, Truls Mørk, Berliner Philharmoniker

Za 16 december 2017 | 18:30 Het Archief: Zino Francescatti

Deze aflevering van ?Het Archief? eert violist Zino Francescatti. Francescatti werd wereldwijd geroemd als de grootste Franse violist van zijn tijd, een reputatie die hij nog eens bevestigt in deze uitvoering van W. A. Mozarts Vioolconcert Nr. 4, opgenomen met het ?Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire? onder leiding van Jerzy Semkov. Hierna toont Francescatti dat hij net zo goed uit de voeten kan met kamermuziek: samen met pianist Eugenio Bagnoli voert hij, ter afsluiting van dit programma, drie werken uit: ?Romances in G-groot en F-groot? van Ludwig van Beethoven, evenals ?Lamento e moto perpetuo? van Gustave Samazeuilh, gevolgd door ?La Ronde des Lutins? van Antonion Bazzini.

Za 16 december 2017 | 09:00 VPRO Vrije Geluiden

Aflevering 32 - Muziekprogramma dat een platform biedt aan muzikale diversiteit op radio, internet en tv: Myrthe van de Weetering, Marzio Scholten, Olga Pashchenko & Diederik Ornee: Componist, violist en producer Myrthe van de Weetering is een echte allesvreter als het om muziek gaat. Jazzgitarist Marzio Scholten speelt mee in verschillende ensembles, maar heeft geen andere muzikanten nodig om een fraai rond geluid te produceren. Klarinettist Diederik Ornée en pianist Olga Pashchenko spelen delen uit de klarinetsonate van Felix Mendelssohn. Opvallend daarbij is dat Ornée speelt op historische klarinet en dat Pashchenko de fortepiano bespeelt.

Wo 13 december 2017 | 20:11 Bruch - Vioolconcert deel 3

Het eerste vioolconcert in g klein van Max Bruch is een van de meest populaire vioolconcerten. Bruch begon met het componeren van dit stuk in 1857 en op 24 april 1866 werd de eerste uitvoering gegeven door Otto von Köningslow op de viool en Bruch zelf op de bok. Het was het eerste werk voor groot orkest van zijn hand en dit viel hem niet licht: hij was niet tevreden met het resultaat en nam het stuk van de lessenaar. Pas na een grondige revisieronde, met behulp van onder andere de violist Joseph Joachim, werd een tweede versie in 1868 in première gebracht. Deze versie wordt tot op de dag van vandaag gespeeld. Tijdens deze uitzending: het derde deel.

Zo 10 december 2017 | 10:30 VPRO Vrije Geluiden

Aflevering 32 - Muziekprogramma dat een platform biedt aan muzikale diversiteit op radio, internet en tv: Myrthe van de Weetering, Marzio Scholten, Olga Pashchenko & Diederik Ornee: Componist, violist en producer Myrthe van de Weetering is een echte allesvreter als het om muziek gaat. Jazzgitarist Marzio Scholten speelt mee in verschillende ensembles, maar heeft geen andere muzikanten nodig om een fraai rond geluid te produceren. Klarinettist Diederik Ornée en pianist Olga Pashchenko spelen delen uit de klarinetsonate van Felix Mendelssohn. Opvallend daarbij is dat Ornée speelt op historische klarinet en dat Pashchenko de fortepiano bespeelt.

Za 9 december 2017 | 19:27 The Changing Seasons

Violist Tim Kliphuis, internationaal bekend om zijn genre-overschrijdende benadering van muziek, staat samen met het Nederlands Kamer Orkest op het podium met zijn nieuwe versie van Antonio Vivaldi?s ?Vier Jaargetijden?. Kliphuis nam improvisatie als uitgangspunt voor zijn compositie; tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat Vivaldi?s thema?s en akkoorden herkenbaar blijven, waaraan het stuk zijn onovertroffen energie ontleent. Het resultaat is een frisse maar sensationele interpretatie van Vivaldi?s ?Vier Jaargetijden?, waarbij het origineel nooit uit het oog verloren wordt. Elk seizoen heeft een ander karakter: de frisheid van de lente komt terug in het gebruik van elementen uit de Ierse en Noorse traditionele muziek. De warmte van de zomer vindt men terug in de Amerikaanse jazz- en funkritmes. De herfst is voorzien van jachtige Zuid-Afrikaanse safari-ritmes, en we vinden warmte in de ijskoude winter dankzij de warmbloedige energie van de Russische zigeunermuziek. Voor ieder deel van zijn compositie nam Kliphuis een wereldstad in gedachten, die hij bezocht tijdens zijn eerdere tournees. Bereid u voor op een waarlijk genre-overschrijdend spektakel!

Za 2 december 2017 | 18:30 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Do 30 november 2017 | 04:14 Verjaardagsconcert 120 jaar Carnegie Hall

Op 5 mei 2011 vierde Carnegie Hall haar 120-jarig bestaan op grootse wijze! Tijdens een all-star gala concert door Alan Gilbert en de New York Philharmonic kan het publiek genieten van pianist Emanuel Ax, cellist Yo-Yo Ma, violist Gil Shaham, en de Amerikaanse actrice Audra McDonald. Op het programma staan publiekslievelingen zoals het 'Tripleconcerto' van Ludwig van Beethoven, een selectie van songs van Duke Ellington, Antonin Dvorak?s 'Carnival Ouverture' en George Gershwin?s 'An American in Paris'.

Do 16 november 2017 | 19:41 Early Music Icons ? Sigiswald Kuijken

De familie Kuijken is een bekende muzikale familie uit Vlaanderen die zich heeft gespecialiseerd binnen de barokmuziek. Sigiswald, Wieland en Barthold vertellen in deze documentaire over hun opleiding, carrière en familieband. De violist, Sigiswald, studeerde in Brugge en Brussel aan het conservatorium. Al snel kwam hij in aanraking met oude muziek en begon ook met het spelen van barokviool. Hij verdiepte zich in de speelwijze en bouw van deze oude instrumenten. Zijn broer Wieland speelt barokcello en viola da gamba. Hij trad vaak samen met Sigiswald op en ging later lesgeven aan het Conservatoria van Den Haag en Brussel. De jongste broer Barthold studeerde fluit aan het Conservatorium van Brugge. Hij deed veel onderzoek naar het bespelen van authentieke instrumenten en probeerde dit vervolgens zelf uit. Net als zijn broer Wieland geeft hij les op de Conservatoria in Den Haag en Brugge. Opvallend aan deze broers is dat ze voor een groot deel autodidact zijn. Door zelfstudie zijn ze allen enorm ver gekomen in de barokmuziek. Ze leggen uit hoe zij hun weg hebben afgelegd en wat ze momenteel van hun leerlingen verwachten.

Di 14 november 2017 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als ?Star Wars?, ?Jaws?, ?Schindler?s List?, ?Catch Me If You Can?, ?Amistad?, en ?Fiddler On The Roof? centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel ? een groot fan van Williams ? heeft de tijd van zijn leven!

Ma 13 november 2017 | 18:30 Het Archief: Zino Francescatti

Deze aflevering van ?Het Archief? eert violist Zino Francescatti. Francescatti werd wereldwijd geroemd als de grootste Franse violist van zijn tijd, een reputatie die hij nog eens bevestigt in deze uitvoering van W. A. Mozarts Vioolconcert Nr. 4, opgenomen met het ?Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire? onder leiding van Jerzy Semkov. Hierna toont Francescatti dat hij net zo goed uit de voeten kan met kamermuziek: samen met pianist Eugenio Bagnoli voert hij, ter afsluiting van dit programma, drie werken uit: ?Romances in G-groot en F-groot? van Ludwig van Beethoven, evenals ?Lamento e moto perpetuo? van Gustave Samazeuilh, gevolgd door ?La Ronde des Lutins? van Antonion Bazzini.

Wo 8 november 2017 | 16:10 De Tiende van Tijl

Seizoen 6 - Aflevering 3 - Muzikale documentairereeks: Maarten Koningsberger: Dit keer is het thema 'Een Vreemde Dood', want niet iedere componist verlaat even heroïsch deze wereld. Te gast zijn bariton Maarten van Koningsberger en violist Pieter van Loenen. En ook duikt Tijl de keuken in met kok Amaro, dit keer koken zij het lievelingsgerecht van componist Puccini.

Ma 6 november 2017 | 23:47 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Za 4 november 2017 | 18:30 Het Archief: David Oistrach recital

Deze aflevering van ?Het Archief? eert de Russische violist David Oistrach. Hij treedt op met zijn trouwe vriend Lev Oborin op de piano. Samen spelen ze Ludwig van Beethovens Sonate in F groot, Franz Schuberts Duo in a klein, en Johannes Brahms? Scherzo in c klein, met de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee hij de klassieke en romantische grote meesters uitvoert. Oistrach staat bekend als een expert op het gebied van de Russische muziek. In een opname uit Parijs speelt hij Sergej Prokofievs ?Vijf melodieën?, bijgestaan door Frida Bauer op de piano.

Za 4 november 2017 | 11:25 De Tiende van Tijl

Seizoen 6 - Aflevering 3 - Muzikale documentairereeks: Maarten Koningsberger: Dit keer is het thema 'Een Vreemde Dood', want niet iedere componist verlaat even heroïsch deze wereld. Te gast zijn bariton Maarten van Koningsberger en violist Pieter van Loenen. En ook duikt Tijl de keuken in met kok Amaro, dit keer koken zij het lievelingsgerecht van componist Puccini.

Do 2 november 2017 | 20:30 De Tiende van Tijl

Seizoen 6 - Aflevering 3 - Muzikale documentairereeks: Maarten Koningsberger: Dit keer is het thema 'Een Vreemde Dood', want niet iedere componist verlaat even heroïsch deze wereld. Te gast zijn bariton Maarten van Koningsberger en violist Pieter van Loenen. En ook duikt Tijl de keuken in met kok Amaro, dit keer koken zij het lievelingsgerecht van componist Puccini.

Ma 30 oktober 2017 | 23:50 Podium Witteman

Seizoen 5 - Aflevering 8 - Muziekmagazine: Paul Witteman ontvangt levende vioollegende Ivry Gitlis, violist Daniel Rowland, de Noorse pianist Leif Ove Andsnes en het Rosenberg Trio.

Zo 29 oktober 2017 | 18:10 Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt levende vioollegende Ivry Gitlis, violist Daniel Rowland, de Noorse pianist Leif Ove Andsnes en het Rosenberg Trio. De Israëlisch-Franse violist Ivry Gitlis is met zijn 95 jaar een levende vioollegende. Hij is een inspirator geweest voor talloze bekende violisten die al dan niet les van hem hebben gehad. De Brits-Nederlandse violist Daniel Rowland is een van hen. Ivry en Daniel zijn samen te gast in Podium Witteman. Mike Boddé neemt weer een maatje mee. Cabaretier Diederik van Vleuten komt vertellen over zijn muzikale passies. Diederik heeft piano gestudeerd aan het conservatorium en verwerkt veel muziek vaak in zijn theatershows. Mike en Diederik spelen een stuk van de Amerikaanse componist Steve Reich. De Noorse meesterpianist Leif Ove Andsnes is een wereldster. Hij treedt op met alle grote orkesten in de wereld, maar hij heeft daarnaast een speciale voorliefde voor beroemde componisten waarvan we de pianomuziek NIET kennen. Zoals bijvoorbeeld Jean Sibelius. De Finse componist is bekend van zijn orkestmuziek en zijn pianostukken zijn lang weggezet als niemendalletjes. Ten onrechte, vindt Andsnes. Hij laat natuurlijk horen waarom. Een van Pauls muzikale passies is de gipsy jazz van het Rosenberg Trio. Eerder dit jaar werkten de muzikale neven mee aan een Franse speelfilm over hun grote idool Django Reinhardt – een hoogtepunt in hun carrière.

Wo 25 oktober 2017 | 21:58 Muzikaal portret van Henry Madin

Het ensemble Stradivaria speelt zelden-uitgevoerde werken van de Franse barokcomponist Henry Madin (1698-1748), die werkzaam was aan de Chapelle Royale in Versailles. Tijdens dit concert vanuit het Château de Versailles horen we Madins Te Deum Laudamus, Te Confitemur, Pleni sunt caeli et terra maiestatis gloriae tuae, en Te Ergo Quaesumus. Het ensemble staat onder leiding van violist Daniel Cuiller, en Geoffroy Jourdain dirigeert het koor Les Cris de Paris. Korte maar boeiende interviews met Cuiller en Jourdain over de prachtige muziek van Henry Madin wisselen de optredens af.

Ma 23 oktober 2017 | 23:55 Podium Witteman

Seizoen 5 - Aflevering 7 - Muziekmagazine: Paul Witteman ontvangt sopraan Johannette Zomer, pianist Tom Beghin, violist Simone Lamsma, hoboïst Bart Schneemann en het Tulipa Consort en de kersverse winnaar van het Liszt-Concours!

Ma 23 oktober 2017 | 18:30 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Zo 22 oktober 2017 | 18:05 Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt sopraan Johannette Zomer, pianist Tom Beghin, violist Simone Lamsma, hoboïst Bart Schneemann en het Tulipa Consort en de kersverse winnaar van het Liszt-Concours! Sopraan Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann hebben een cd uitgebracht: Bach2Ways. Johannette is de bekendste Bachsopraan van Nederland en een van de favoriete zangeressen van Paul. In Podium Witteman vertelt ze over het begin van haar carrière en waarom ze zo van Bach houdt. Onder begeleiding van het Tulipa Consort zingt ze een aria. Pianist en musicoloog Tom Beghin heeft van de persoon Beethoven zijn levenswerk gemaakt. Algemeen bekend is dat Beethoven gaandeweg zijn leven doof werd en toch het een na het andere meesterwerk bleef componeren. Tom Beghin demonstreert de kleine koepel die Beethoven op zijn vleugel monteerde om nog iets te kunnen horen. Beghin speelt een deel uit een van de laatste drie pianosonates. Violist Simone Lamsma speelt op zaterdag 21 oktober tijdens het lustrumconcert van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, dat 50 jaar bestaat. Simone won dit concours in 2003 en treedt in Podium Witteman op als eerbetoon aan zijn naamgever, de legendarische vioolpedagoog Oskar Back. Paul ontvangt de kersverse winnaar van het Liszt Concours, dat deze weken heeft plaatsgevonden in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Op zaterdagavond wordt na een uitputtende strijd bekend wie zich de winnaar mag noemen van deze driejaarlijkse, wereldvermaarde pianocompetitie.

Zo 22 oktober 2017 | 15:47 Tsjaikovski - Vioolconcert

We presenteren de jonge, briljante en wereldberoemde Amerikaanse violist Joshua Bell, in een uitvoering van Tsjaikovski?s Vioolconcert in D groot ter gelegenheid van het Nobelprijsconcert 2010. Als onderdeel van de officiële ?Nobel Week? komen artiesten van wereldfaam ieder jaar bijeen om de prijswinnaars eer te betonen. Dit concert is een bijzonder hoogtepunt van de serie. Op de bok staat Sakari Oramo, chef-dirigent en artistiek leider van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.

Wo 11 oktober 2017 | 19:33 Tsjaikovski - Vioolconcert

We presenteren de jonge, briljante en wereldberoemde Amerikaanse violist Joshua Bell, in een uitvoering van Tsjaikovski?s Vioolconcert in D groot ter gelegenheid van het Nobelprijsconcert 2010. Als onderdeel van de officiële ?Nobel Week? komen artiesten van wereldfaam ieder jaar bijeen om de prijswinnaars eer te betonen. Dit concert is een bijzonder hoogtepunt van de serie. Op de bok staat Sakari Oramo, chef-dirigent en artistiek leider van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.

Ma 9 oktober 2017 | 23:55 Podium Witteman

Seizoen 5 - Aflevering 5 - Muziekmagazine: Paul Witteman ontvangt choreograaf Hans van Manen, violist Mathieu van Bellen en zijn Busch Trio, Roffa Tango Trio en Fuse.

Zo 8 oktober 2017 | 18:10 Podium Witteman

Paul Witteman ontvangt choreograaf Hans van Manen, violist Mathieu van Bellen en zijn Busch Trio, Roffa Tango Trio en Fuse. Hans van Manen is dit jaar 85 jaar geworden en dat wordt op de Nederlandse danspodia uitgebreid gevierd. De wereldvermaarde choreograaf heeft een grote invloed gehad op de Nederlandse danscultuur en wordt wel de Mondriaan van de dans genoemd. Podium Witteman zet hem in het zonnetje en heeft een verrassing voor hem. De jonge Zeeuwse violist Mathieu van Bellen leerde in Londen twee broers uit Israël kennen: cellist Ori en pianist Omri Epstein. Ze bleken een gezamenlijke voorliefde te hebben voor voetbal en de oude LP’s van de legendarische violist Adolf Busch. De jongens richtten in 2012 het Busch Trio op waarmee ze nu internationaal furore maken. In Podium Witteman spelen ze een deel uit het Dumky-trio van Antonín Dvo?ák. Het jonge Roffa Tango Trio moet vanwege zijn ongewone samenstelling zijn repertoire vaak zelf arrangeren. Maar gezien de prachtige bezetting van bandoneon, contrabas en piano, kun je je afvragen waarom. Fuse brengt een ode aan de briljante, jong overleden jazzpianist Michel Petrucciani. Podium Witteman omarmt de wereld van de klassieke muziek, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals pop, wereldmuziek, of jazz. Met ruimte voor bijzondere verhalen, jong talent en optredens van topmusici. Het NTR-programma wordt wekelijks uitgezonden op NPO 2, live vanuit De Hallen in Amsterdam.

Di 3 oktober 2017 | 18:52 Europa Konzert 2008: Moskou

Het Europa Concert 2008 vond plaats in de prachtige zaal van het Tsjaikovski Conservatorium van Moskou. De Berliner Philharmoniker spelen onder leiding van Sir Simon Rattle werken van Stravinsky ('Symfonie in drie delen'), Bruch ('Vioolconcert') en Beethoven ('Symfonie Nr. 7'). Solist is de Russische violist Vadim Repin.

Do 28 september 2017 | 20:30 La Dolce Vita: Muziek van de Italiaanse Film

?La Dolce Vita? en ?Cinema Paradiso?: twee Italiaanse filmklassiekers die hun reputatie niet alleen baseren op hun geweldige vertelkunst, maar ook op hun ongeëvenaarde muziek. En als die heerlijke muziek ook nog eens wordt uitgevoerd door de New York Philharmonic met zangers Josh Groban, Renée Fleming, en violist Joshua Bell ? begeleid door animaties en filmbeelden ? belooft het écht een avond in het filmparadijs te worden.

Wo 27 september 2017 | 22:06 Les Salons de Musique: Opus 9

De insteek van ?Les Salons de Musique? is om originele en exclusieve ontmoetingen tussen vooraanstaande muzikanten uit te lokken. Deze ontmoetingen vinden plaats op ongebruikelijke en intieme locaties. De muzikanten delen hun emoties met elkaar en met het publiek: een recept dat onvergetelijke momenten oplevert. De groep ?Duel? bestaat uit de twee muzikanten Laurent Cirade en Paul Staïcu, die in hun muziek gebruik maken van een cello, een breekijzer, een chaise longue en een barbecue. Als twee onwaarschijnlijke figuren, die uit het niets opduiken, laat het duo op koddige, subtiele, en aangrijpende wijze met hun poëtische en humoristische deliria weinig heel van alle stereotypen rond de klassieke muziek. Violist Florin Niculescu werd in 1967 in Roemenië geboren in een muzikale Roma-familie. Vanaf zijn vierde kreeg hij pianoles van zijn vader. Aansluitend studeerde hij op hoog niveau klassieke muziek en werd eerste viool bij het Orkest van Boedapest. In Frankrijk ontmoette hij vervolgens de broers Ferré, met wij hij samenwerkte aan het begin van de jaren '90. Hierna ging hij een serie buitengewoon vruchtbare samenwerkingen aan, onder meer met Romane en Babib Reinhardt. Met laatstgenoemde nam hij in 1998 een album op van het New Quintette du Hot Club de France. Ook Varduhi Yeritsyan, een pianiste van Armeense origine, werd in een muzikale familie geboren. Ze volgde eerst een opleiding aan de Tsjaikovski-Muziekschool voor Hoogbegaafde Kinderen; daarna studeerde ze aan het Conservatorium van Yerevan. In 2002 werd ze toegelaten tot het Conservatoire national supérieur de Paris waar ze bij Brigitte Engerer studeerde. In 2006 behaalde ze haar diploma.

Wo 27 september 2017 | 20:30 LA Opening Gala 2014 - John Williams Celebration

De Los Angeles Philharmonic opende het seizoen 2014-2015 met een Gala dat geheel gewijd was aan de muziek van componist John Williams. Deze bekende componist van filmmuziek heeft zich larenlang ingezet voor de LA Philharmonic. In het concert staat onder andere muziek uit films als ?Star Wars?, ?Jaws?, ?Schindler?s List?, ?Catch Me If You Can?, ?Amistad?, en ?Fiddler On The Roof? centraal. De legendarische violist Itzhak Perlman komt langs voor een buitengewoon optreden, en ook dirigent Gustavo Dudamel ? een groot fan van Williams ? heeft de tijd van zijn leven!

Za 23 september 2017 | 18:30 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Zo 17 september 2017 | 18:30 GitaarSalon: Lorenzo Micheli

De Spaanse gitarist Lorenzo Micheli won al vele eerste prijzen tijdens verschillende internationale gitaarconcoursen, zoals de Alessandria competitie en de Guitar Foundation of America. Door zijn grote succes in concoursen speelt Micheli het afgelopen jaar in vele grote concertzalen door heel Europa. Buiten Europa gaf hij al meer dan honderd concerten. Samen met de gitarist Matteo Mela vormt hij een duo genaamd SoloDuo. Hij nam een aantal cd?s op, waaronder alle gitaarconcerten van Mario Castelnuovo-Tedesco. In deze aflevering van de GitaarSalon zijn prachtige composities van Mario Castelnuovo-Tedesco te horen. Deze Italiaanse componist schreef in de twinstigste eeuw ontzettend veel muziek voor gitaar. Hij vluchtte vanwege het facisme in Italie naar Hollywood waar de beroemde violist Jascha Heifetz hem hielp aan een baan als componist voor filmmuziek.

Di 12 september 2017 | 21:33 Musique, mon amour

?Music, mon amour? ontrafelt de geheimen van een grote passie: de liefde voor muziek. Eenmaal in haar greep is er geen ontsnappen meer aan. Betoverend, elegant of sensueel, muziek troost ons in donkere tijden en speelt door in onze dromen. Soms verzetten we ons ertegen, want het kan ons leven overhoop gooien en ons drijven tot de rand van de waanzin. Wie is toch deze machtige geliefde? Uit welke vreemde bronnen ontspringt haar aantrekkingskracht, haar betoverende charme? Wat maakt muziek onweerstaanbaar? Waarom kunnen we niet zonder? Over deze vragen gaat ?Music, mon amour?. Met de Israëlische zangeres Yasmin Levy, de Japanse violist Midori en de Duitse componist Helmut Oehring

Vr 18 augustus 2017 | 21:05 André Rieu Welcome to my World

André Rieu is, na het succes van Welcome to My World, terug met een nieuwe serie! De camera's volgen André en zijn Johan Strauss Orkest op hun meest recente wereldtournee. De serie laat alle actie voor én achter de schermen zien. Een uniek kijkje in het leven van de populairste violist van de wereld; van zijn allereerste concerten in Roemenië, tot repetities met 150 walsende koppels tot zelfs het organiseren van een heuse bruiloft!

Do 17 augustus 2017 | 17:05 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carrière als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? '2Doc: A Modern Man' is een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Wo 16 augustus 2017 | 21:56 Muzikaal portret van Henry Madin

Het ensemble Stradivaria speelt zelden-uitgevoerde werken van de Franse barokcomponist Henry Madin (1698-1748), die werkzaam was aan de Chapelle Royale in Versailles. Tijdens dit concert vanuit het Château de Versailles horen we Madins Te Deum Laudamus, Te Confitemur, Pleni sunt caeli et terra maiestatis gloriae tuae, en Te Ergo Quaesumus. Het ensemble staat onder leiding van violist Daniel Cuiller, en Geoffroy Jourdain dirigeert het koor Les Cris de Paris. Korte maar boeiende interviews met Cuiller en Jourdain over de prachtige muziek van Henry Madin wisselen de optredens af.

Wo 16 augustus 2017 | 19:40 NTR Klassiek: Sjostakovitsj - 1ste Vioolconcert

De jonge Armeense violist Sergey Khachatryan speelt samen met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden het 1ste Vioolconcert in a opus 77. Dit vioolconcert is een monumentaal werk dat sinds de eerste uitvoering snel onderdeel werd van het vaste repertoire.

Di 15 augustus 2017 | 20:30 2Doc: A Modern Man

Hij heeft het allemaal: een carrière als klassieke violist met uitverkochte concerten wereldwijd en aanbiedingen van wereldberoemde modehuizen die hem als model willen in internationale modecampagnes. De 31-jarige Charlie Siem lijkt een perfect leven te hebben, maar vraagt zich net als veel millennials toch af: hoe kan het beter, hoe word je de beste versie van jezelf? Hoe verenig je de verwachtingen die de buitenwereld je oplegt met je eigen hoge standaarden voor geluk en succes? '2Doc: A Modern Man' is een film over verwachtingen en keuzes; ook al lijken we alles te hebben, we zijn altijd op zoek naar meer en beter.

Zo 13 augustus 2017 | 16:47 Corelli ? Concerti Grossi Nrs. 5 en 10

De Italiaanse violist en componist Arcangelo Corelli, geboren te Rome in 1653, besloot te gaan studeren in Bologna, de culturele hoofdstad uit die tijd. Na veel succes als violist besloot hij zijn eigen vioolsonates te gaan componeren. Ook dit ging hem goed af en hij werd eveneens vioolleraar. Hij en zijn leerlingen hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het vioolspelen gehad. Dit was vreemd, want later bleek dat Corelli nauwelijks noten wilde spelen en dus maar een klein stukje gebruikte van wat je op een viool zou kunnen. Toch had Corelli een grote invloed op de geschiedenis van de kamermuziek. Zijn Concerti Grossi bleken een grote inspiratiebron voor latere barokcomponisten waaronder Johann Sebastian Bach en Antonio Vivaldi. Hij componeerde twaalf Concerti Grossi die in 1714 werden gepubliceerd. Concerti Grossi worden gespeeld door een groep violen, altviolen en celli met daaraan toegevoegd een continuo die door contrabas, cello of fagot gespeeld kan worden. Binnen de groep strijkers is er een solopartij voor een eerste viool, een tweede viool en een cello. Het Lódz Chamber Orchestra speelt onder leiding van Zdzislaw Szostak Concerto Nrs. 5 en 10.

Vr 11 augustus 2017 | 21:05 André Rieu Welcome to my World

André Rieu is, na het succes van Welcome to My World, terug met een nieuwe serie! De camera's volgen André en zijn Johan Strauss Orkest op hun meest recente wereldtournee. De serie laat alle actie voor én achter de schermen zien. Een uniek kijkje in het leven van de populairste violist van de wereld; van zijn allereerste concerten in Roemenië, tot repetities met 150 walsende koppels tot zelfs het organiseren van een heuse bruiloft!

Ma 7 augustus 2017 | 18:30 Het Archief: Itzhak Perlman

De beroemde in Israël geboren violist Itzhak Perlman liet een enorme hoeveelheid geluidsopnames na. Deze televisieopname voegt daar een extra dimensie aan toe: we zien zijn briljante spiccato-spel in Camille Saint-Saëns's ?Introduction and Rondo capriccioso?. De lessen die Perlman van Ivan Galamian kreeg, maakten hem een meester in de Franse school: we zien de 25-jarige Perlman terwijl zijn jeugdige talent voor het eerst tot bloei komt. Tien jaar later zien we hem terug als gerijpte solist, die de bitterzoete Romantiek van Edward Elgar?s enorme, virtuoze concert tot in de puntjes beheerst.

Za 5 augustus 2017 | 22:43 Le Châtelet - Troussov and Troussova

Het Parijse Théâtre Impérial du Châtelet opende z?n deuren voor het eerst op 19 augustus 1862, in de aanwezigheid van Keizerin Eugénie. Met een capaciteit van 2,500 mensen en een podium van 24 bij 36 meter was dit indertijd de grootste zaal van Parijs. Deze concertzaal was een sterk staaltje bouwkunst: door gebruik te maken van houten parket en een glazen koepel wist men een uitstekende akoestiek te bereiken. De Russische pianiste Alexandra Troussova werd geboren in St. Petersburg. Op haar vijfde leerde ze piano spelen; ze bezocht de muziekschool van het Conservatorium van Sint-Petersburg. Inmiddels heeft ze op talrijke internationale concoursen prijzen gewonnen. Haar broer, de violist Kirill Troussov, leerde al op zijn vierde viool te spelen. Ook hij bezocht dezelfde muziekschool als zijn zuster. Op zijn zesde speelde hij zijn eerste optreden in de Filharmonie van St. Petersburg. Een jaar later trad hij op met het Russisch Nationaal Orkest in Moskou onder leiding van Arnold Katz. Hij viel verscheidene malen in de prijzen bij vioolconcoursen, waaronder het Yehudi Menuhin Concours. Alexandra en Kirill treden regelmatig vaak op en brengen als duo ook CD?s uit.

Za 5 augustus 2017 | 18:30 Het Archief: David Oistrach recital

Deze aflevering van ?Het Archief? eert de Russische violist David Oistrach. Hij treedt op met zijn trouwe vriend Lev Oborin op de piano. Samen spelen ze Ludwig van Beethovens Sonate in F groot, Franz Schuberts Duo in a klein, en Johannes Brahms? Scherzo in c klein, met de zelfde vanzelfsprekendheid waarmee hij de klassieke en romantische grote meesters uitvoert. Oistrach staat bekend als een expert op het gebied van de Russische muziek. In een opname uit Parijs speelt hij Sergej Prokofievs ?Vijf melodieën?, bijgestaan door Frida Bauer op de piano.

Vr 4 augustus 2017 | 21:00 André Rieu Welcome to my World

André Rieu is, na het succes van Welcome to My World, terug met een nieuwe serie! De camera's volgen André en zijn Johan Strauss Orkest op hun meest recente wereldtournee. De serie laat alle actie voor én achter de schermen zien. Een uniek kijkje in het leven van de populairste violist van de wereld; van zijn allereerste concerten in Roemenië, tot repetities met 150 walsende koppels tot zelfs het organiseren van een heuse bruiloft!

Za 29 juli 2017 | 19:35 The Changing Seasons

Violist Tim Kliphuis, internationaal bekend om zijn genre-overschrijdende benadering van muziek, staat samen met het Nederlands Kamer Orkest op het podium met zijn nieuwe versie van Antonio Vivaldi?s ?Vier Jaargetijden?. Kliphuis nam improvisatie als uitgangspunt voor zijn compositie; tegelijkertijd zorgt hij ervoor dat Vivaldi?s thema?s en akkoorden herkenbaar blijven, waaraan het stuk zijn onovertroffen energie ontleent. Het resultaat is een frisse maar sensationele interpretatie van Vivaldi?s ?Vier Jaargetijden?, waarbij het origineel nooit uit het oog verloren wordt. Elk seizoen heeft een ander karakter: de frisheid van de lente komt terug in het gebruik van elementen uit de Ierse en Noorse traditionele muziek. De warmte van de zomer vindt men terug in de Amerikaanse jazz- en funkritmes. De herfst is voorzien van jachtige Zuid-Afrikaanse safari-ritmes, en we vinden warmte in de ijskoude winter dankzij de warmbloedige energie van de Russische zigeunermuziek. Voor ieder deel van zijn compositie nam Kliphuis een wereldstad in gedachten, die hij bezocht tijdens zijn eerdere tournees. Bereid u voor op een waarlijk genre-overschrijdend spektakel!

Vr 28 juli 2017 | 21:05 André Rieu Welcome to my World

André Rieu is, na het succes van Welcome to My World, terug met een nieuwe serie! De camera's volgen André en zijn Johan Strauss Orkest op hun meest recente wereldtournee. De serie laat alle actie voor én achter de schermen zien. Een uniek kijkje in het leven van de populairste violist van de wereld; van zijn allereerste concerten in Roemenië, tot repetities met 150 walsende koppels tot zelfs het organiseren van een heuse bruiloft!

Ma 24 juli 2017 | 18:30 Het Archief: Zino Francescatti

Deze aflevering van ?Het Archief? eert violist Zino Francescatti. Francescatti werd wereldwijd geroemd als de grootste Franse violist van zijn tijd, een reputatie die hij nog eens bevestigt in deze uitvoering van W. A. Mozarts Vioolconcert Nr. 4, opgenomen met het ?Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire? onder leiding van Jerzy Semkov. Hierna toont Francescatti dat hij net zo goed uit de voeten kan met kamermuziek: samen met pianist Eugenio Bagnoli voert hij, ter afsluiting van dit programma, drie werken uit: ?Romances in G-groot en F-groot? van Ludwig van Beethoven, evenals ?Lamento e moto perpetuo? van Gustave Samazeuilh, gevolgd door ?La Ronde des Lutins? van Antonion Bazzini.

 Meer