Retourneren op tv (tv-tip)

Overmorgen | 22:10 Tegenlicht: de weg van retourpakketten

Overmorgen - Documentaire, Tegenlicht zoekt in deze uitzending uit wat er met retourpakketten gebeurt vanaf het moment ...

Tegenlicht zoekt in deze uitzending uit wat er met retourpakketten gebeurt vanaf het moment dat ze worden overdragen aan de post. Terugsturen Online winkelen was nog nooit zo makkelijk. Daarbij komt ook klakkeloos bestellen en terugsturen van producten kijken. Tegenlicht verkent de schaduwkanten van e-commerce en volgt het traject dat start bij de afdeling 'retouren'. Prijskaartje Nederlanders zijn de koplopers van Europa als het om retourneren gaat. Van alle online aankopen gaat 13 procent terug naar de webwinkels. Echt gratis is dat terugsturen natuurlijk niet, iemand zal het prijskaartje voor de logistiek toch moeten betalen. Versnipperen Ook de milieubelasting van de eindeloos op en neer pendelende bezorgdiensten is enorm. Vaak is het duurder om een geretourneerd product weer klaar voor de verkoop te maken, dan om het door te verkopen aan een opkoper, of het te versnipperen, te verbranden of weg te gooien. Je kunt alle afleveringen van Tegenlicht terugkijken via gids.tv/programma/vpro-tegenlicht. (Foto's: Arie Kievit/ANP)

Retourneren
Wist je dat Nederlanders kampioen zijn in retourneren? Nergens in Europa worden zo veel bestellingen geretourneerd naar webwinkels als in Nederland. Voor webwinkels is het een hoofdpijndossier, de NOS schreef er zelfs al een special over. Veel webwinkels hebben een retourpercentage van ongeveer 15%. Hoeveel retourneer jij eigenlijk?