Je vindt hier de programma's van Orkest op tv We hebben de volgende programma's voor Orkest Klarinettrio's: Von Zemlinsky, Schubert & Mozart: Muziek, Klarinettist Henk de Graaf behaalde alle diploma’s met onderscheiding. In 1973 verwierf hij de "Prix. Shalyapin Gala - Kazan Opera: Muziek, Valeri Gergiev en Renat Salavatov dirigeren het orkest van het Mariinskitheater en het koor van de Tartar State. Bij Ons Op Het Kamp: Amusement, Reality, Seizoen 1 Aflevering 5 De 10 jarige zoon van Anno en Maria heeft vandaag zijn allereerste. Ken uw Klassieken: Respighi: Muziek, Klassieke muziek, AVROTROS De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen. Wagner - Das Rheingold: Morgen - Muziek, Das Rheingold vormt de proloog tot Richard Wagners Ringcyclus. Deze uitvoering van de Staatsoper. Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique: Morgen - Muziek, De ontmoeting tussen de Franse componist Hector Berlioz en de knappe actrice Harriet Smithson leidde. Kurt Masur Celebration: Morgen - Muziek, Maestro Kurt Masur vierde zijn 80e verjaardag in 2007 samen met ‘zijn’ Gewandhausorchester. Malando - Drie generaties in Japan: Morgen - Serie, Reportage over het Malando Orkest o.l.v. Danny Malando, dat al drie generaties lang continentale tango. Valls - Missa Scala Aretina: Morgen - Muziek, Patrick Debrabandere dirigeert het koor en orkest van Vox Mago in een uitvoering van de Missa Scala. Mozart on Tour - Aflevering 10: Praag: Morgen - Muziek, De dertiendelige serie ‘Mozart on Tour’ geeft inzicht in de reizen die Wolfgang Amadeus Mozart.

Orkest op tv (overige uitzendingen NL)

Vandaag | 20:31 Bij Ons Op Het Kamp

Seizoen 1 - Aflevering 5 De 10-jarige zoon van Anno en Maria heeft vandaag zijn allereerste kickbokswedstrijd, een sport die erg populair is onder de woonwagenbewoners. Romano gaat langs bij zijn vader, Tata Mirando jr., de leider van het koninklijke zigeunerorkest Tata Mirando. De familie van Mario zit in spanning, omdat oma is opgenomen in het ziekenhuis.

Zo 4 oktober 2020 | 17:30 Bij Ons Op Het Kamp

Seizoen 1 - Aflevering 5 De 10-jarige zoon van Anno en Maria heeft vandaag zijn allereerste kickbokswedstrijd, een sport die erg populair is onder de woonwagenbewoners. Romano gaat langs bij zijn vader, Tata Mirando jr., de leider van het koninklijke zigeunerorkest Tata Mirando. De familie van Mario zit in spanning, omdat oma is opgenomen in het ziekenhuis.

Orkest op tv (overige uitzendingen)

Vandaag | 08:18 Klarinettrio's: Von Zemlinsky, Schubert & Mozart

Klarinettist Henk de Graaf behaalde alle diploma’s met onderscheiding. In 1973 verwierf hij de "Prix d’Exellence”. In 1975 werd hij benoemd tot eerste soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met wie hij onder meer de concerten van Mozart en Von Weber speelde en verder het concerto van Lindpainter tijdens een Americaanse tournee van het RPhO. Ook speelde hij enkele jaren in het Nederlands Blazers Ensemble en maakte deel uit van diverse kamermuziekensembles. Tegenwoordig vormt hij zijn eigen ensembles, speelt hij solo en dirigeert hij het Symfonisch Blazers Collectief Nederland wat bestaat uit professionele blazers en goed gevorderde amateurs uit heel Nederland. In deze uitzending ziet u Von Zemlinsky - Trio opus 3, Gaveaux - Polacca, Mozart - Non piu di fiori en Trio's van Mozart en Schubert.

Vandaag | 14:07 Shalyapin Gala - Kazan Opera

Valeri Gergiev en Renat Salavatov dirigeren het orkest van het Mariinskitheater en het koor van de Tartar State Academic Opera tijdens een galaconcert vanuit de Opera van Kazan. Dit concert werd georganiseerd tijdens de Olympische Universiade van 2013 en maakt onderdeel uit van de hommage aan de in Kazan geboren bas Fjodor Ivanovitsj Sjaljapin (1873-1938). Solisten zijn onder anderen Ildar Abdrazakov, Akhmed Agadi Aida Garifullina en Gevorg Hakobyan.

Vandaag | 22:50 Ken uw Klassieken: Respighi

AVROTROS De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen over Fontana di Roma van Respighi en I Vespri Siciliani, die aansluitend te horen zijn in de uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

Morgen | 00:00 Wagner - Das Rheingold

Das Rheingold vormt de proloog tot Richard Wagners Ringcyclus. Deze uitvoering van de Staatsoper Stuttgart uit 2003 staat onder leiding van dirigent Lothar Zagrosek met in de hoofdrollen Wolfgang Probst, Motti Kastón, Bernhard Schneider, Robert Künzli, Esa Ruuttunen, Eberhard Francesco Lorenz en Roland Bracht. Met een prachtige orkestratie en een feilloos gevoel voor drama verklaart deze eerste opera hoe de Rijndochters de Ring verloren, en hoe deze in handen kwam van Alberich de Nibelung, Wotan, de oppergod, en Fafner, de reus. Telkens als de ring in andere handen overgaat, treft de vloek de nieuwe drager. Dit zal zo doorgaan totdat de ring terugkeert bij de rechtmatige eigenaars, de Rijndochters.

Morgen | 02:39 Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique

De ontmoeting tussen de Franse componist Hector Berlioz en de knappe actrice Harriet Smithson leidde tot een van Berlioz’ beroemdste werken. Nadat Berlioz’ haar Shakespeare had zien spelen was hij op slag verliefd: hij stuurde haar ontelbare liefdesbrieven maar zij beantwoorde er geen één. Berlioz’ hart was gebroken en hij componeerde zijn Symphonie fantastique: Épisode de la vie d'un Artiste...en cinq parties (Symfonie fantastique: Episode uit het leven van een artiest… in vijf delen). Het werk vertelt het verhaal van een jonge artiest die tijdens een aanval van liefdesverdriet zelfmoord probeert te plegen maar niet genoeg gif inneemt: in plaats van te sterven hallucineert hij enkel. Door dit verhaal in de muziek en de uitgebreide orkestbezetting (onder andere vier harpen en een klok), was dit een revolutionair werk.

Morgen | 03:57 Kurt Masur Celebration

Maestro Kurt Masur vierde zijn 80e verjaardag in 2007 samen met ‘zijn’ Gewandhausorchester Leipzig. Voor dit speciale galaconcert in het Gewandhaus heeft de legendarische dirigent een persoonlijk en gevarieerd programma samengesteld van werken die belangrijk voor hem zijn. Door zijn toedoen zijn er talloze stukken aan het orkestrepertoire toegevoegd en zijn lange carrière heeft hem naar de Verenigde Staten (The New York Philharmonic), Frankrijk (Orchestre National de France) en Groot-Brittannië (London Philharmonic Orchestra) gevoerd. Maar zijn naam zal voor altijd vooral verbonden zijn met Leipzig en het Gewandhausorchester, waar hij van 1970 tot 1996 Kapellmeister was. Tijdens deze roerige tijd werd hij een politiek belangrijk figuur van deze Oost-Duitse stad en hij heeft er mede voor gezorgd dat de demonstraties tegen de voormalige DDR geweldloos verliepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Masur voor zijn 80e verjaardag juist dit orkest dirigeert, als teken van respect en dank. Op het programma: Nikolai – 'Ouverture The Merry Wives of Windsor' Moniouszko – Mazurka uit ‘Halka’, Brahms – 'Liebeslieder-walsen' Dvorák – 'Slavische Dansen' Tsjaikovksi – 'Capriccio Italien' Bernstein – Mambo uit 'West Side Story' Gershwin – 'Porgy and Bess'.

Morgen | 04:32 Malando - Drie generaties in Japan

Reportage over het Malando Orkest o.l.v. Danny Malando, dat al drie generaties lang continentale tango speelt en optreedt in Japan. Aan de orde komen de geschiedenis van het Malando Orkest, de opname van de lp 'El tango' voor de Japanse markt in 1962 en de doorbraak van het orkest in Japan. En leden van het Malando Orkest worden gevolgd tijdens hun tournee door Japan.

Morgen | 06:00 Valls - Missa Scala Aretina

Patrick Debrabandere dirigeert het koor en orkest van Vox Mago in een uitvoering van de Missa Scala Aretina van de Spaanse componist Francisco Valls (1672-1747). Solisten zijn Bart Uvyn, Denzil Delaere, Helena Maes en Joris Stroobants. Het werk telt drie koren en een uitgebreide instrumentale bezetting die feestelijk aandoet. Valls was een tijdgenoot van J. S Bach en eveneens kapelmeester voor diverse kerken. Met negen missen, een handvol motetten en een reeks wereldlijke en instrumentale werken staat Valls echter nog met één been in de renaissance. In een bepaalde passage in het Gloria (bij de tekst ‘miserere nobis’) maakt Valls een merkwaardige harmonische wending door zogenoemde dissonanten niet voor te bereiden; dit kon op veel kritiek rekenen van zijn collega’s. Voor de moderne luisteraar is deze opwinding nu maar moeilijk te begrijpen!

Morgen | 12:48 Mozart on Tour - Aflevering 10: Praag

De dertiendelige serie ‘Mozart on Tour’ geeft inzicht in de reizen die Wolfgang Amadeus Mozart gedurende zijn leven ondernam door Europa. Aan het einde van 1786 werd Mozart uitgenodigd om in Praag Le nozze di Figaro te dirigeren, een opera die meer controversieel dan succesvol was toen deze eerder dat jaar in Wenen in première was gegaan. De compositie werd in Praag echter wel goed ontvangen en resulteerde in een opdracht voor een nieuwe opera, Don Giovanni. Het libretto was opnieuw van de hand van de succesvolle librettist Lorenzo da Ponte, die tegelijkertijd aan twee andere libretti werkte. De Hongaarse pianist Zoltän Kocsis is de solist in Mozarts Pianoconcert nr. 23, KV 488. Het Praags Kamerorkest staat onder leiding van Jiri Belohlávek. Het concert is opgenomen in het Wallenstein Paleis in Praag.

Morgen | 14:06 Verdi - Otello

De Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) baseerde het verhaal van de opera Otello op William Shakespeares gelijknamige tragedie. Deze productie, geregisseerd door David Alden, is opgenomen in het Teatro Real te Madrid in 2016. Het orkest en koor van het Teatro Real staan onder de muzikale leiding van Renato Palumbo. Onder de solisten zijn Gregory Kunde, Ermonela Jaho en George Petean. Otello, Venetiaans generaal en hertog van Cyprus, keert terug naar het eiland na een rijke zegetocht. Zijn vaandeldrager Jago voelt zich beledigd door Cassio’s promotie tot kapitein. Om wraak te nemen op Otello doet Jago de hertog laten geloven dat diens vrouw Desdemona een affaire heeft met Cassio. Hierop besluit Otello om zijn vrouw te doden. ’s Nachts wekt hij Desdemona middels een kus en vraagt zijn vrouw om haar bedrog toe te geven. Desdemona probeert tevergeefs haar onschuld te bewijzen; overtuigd van haar overspeligheid wordt ze door Otello gewurgd. Emilia, de vrouw van Jago en tevens het kamermeisje van Desdemona, ontmaskert de listige plannen van Jago, waarna Otello de hand aan zichzelf slaat.

Morgen | 16:50 Mahler - Symfonie Nr. 6

Op 14 november 1987 maakte een veelbelovende dirigent zijn opwachting voor zijn debuut met de Berliner Philharmoniker in een uitvoering van Mahlers Symfonie Nr. 6: Simon Rattle. In 2018 stond het werk opnieuw op de lessenaar wanneer Sir Simon Rattle afzwaait als chef-dirigent van het orkest. Mahlers Zesde Symfonie draagt de bijnaam 'Tragische', alhoewel het gecomponeerd is tijdens een ogenschijnlijk prettige periode Mahlers leven; hij trouwde in 1902 met zijn vrouw Alma en ook werd zijn tweede dochter geboren. Dit contrastreert met het tragische en bijna nihilistische afsluitende deel van de symfonie.

Morgen | 17:50 Het Concertgebouworkest speelt...

Aflevering 9 van 14 - Bartók - AVROTROS Het eerste vioolconcert van Bartók. Dirigent Andris Nelsons met solist Janine Jansen.

Morgen | 18:57 Jessie

Stadse Stijl en Sitarspel Emma probeert het nieuwe buurmeisje dat van het platteland komt, te transformeren tot stijlvolle stadse dame. En Jessie doet verwoede pogingen om een orkestje van mislukkelingen klaar te stomen.

Overmorgen | 02:53 Rachmaninoff - Pianoconcert Nr. 4 & Nielsen Nr. 6

Fabio Luisi dirigeert het Deens Radio Symfonieorkest in indrukwekkende uitvoering tijdens de viering van de 150ste verjaardag van de Deense componist Carl Nielsen. Naast Nielsens Symfonie Nr. 6 staat ook Rachmaninovs Pianoconcert Nr. 4 op het programma, met als solist de Franse pianiste Lise de la Salle. Het werk is een minder dan Rachmaninovs Tweede en Derde Pianoconcert en onderging meerdere revisies gedurende het leven van de componist. Het wordt gekarakteriseerd door veel chromatiek en ook zijn er duidelijke jazzachtige invloeden te horen. Luisi en de la Salle legden het Vierde Pianoconcert eerder al vast op CD. Dit concert is opgenomen in het DR Koncerthuset te Kopenhagen in 2017.

Overmorgen | 09:08 Prokofjev - Delen uit Romeo en Julia, Op. 64

Het prachtige Mariinsky Theater in St. Petersburg was in 1996 het decor voor het jaarlijkse Europakonzert van de Berliner Philharmoniker. Om hun Russische gastheren te eren begon het concert met hoogtepunten uit Prokofjevs 'Romeo en Julia'. Het orkest staat onder leiding van Claudio Abbado.

Overmorgen | 11:59 Claudio Abbado: The Silence that Follows the Music

Claudio Abbado: The Silence that Follows the Music levert ons prachtige inzichten op over de immense toewijding en grote betrokkenheid van één van 's werelds grootste dirigenten: Claudio Abbado. Met bijdragen van zangers, solisten, operaproducenten en orkestleden uit verschillende orkesten schept deze documentaire een ontroerend beeld van deze uiterst getalenteerde musicus en toegewijde dirigent. Het programma bevat repetitiebeelden en concertfragmenten met de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en het Gustav Mahler Jeugdorkest, evenals herinneringen van vrienden en collega's zoals de dirigenten Zubin Mehta, Daniel Barenboim en Pierre Boulez, en filmacteur Maximilian Schell.

Overmorgen | 12:58 Debussy - La Mer

Claude Debussy geeft in zijn ‘trois esquisses Symphoniques pour orchestre’ (drie symfonische schetsen voor orkest), ofwel La Mer, zijn abstracte visie op de zee weer. In het eerste deel (De l’aube á midi sur la mer) maakt de luisteraar een ochtend tot de middag mee op de zee, in het tweede deel (Jeux de vagues) hoort men het spel van de golven, en in het derde en laatste deel (Dialogue du vent et de la mer) horen we een dialoog tussen de wind en de zee. De zee die Debussy kende was de Middellandse Zee, van bezoeken aan Cannes in zijn jeugd tot aan zijn latere reizen in Italië.

Overmorgen | 14:11 Europakonzert 2016 vanuit Røros

Sir Simon Rattle dirigeert de Berliner Philharmoniker tijdens het Europakonzert van 2016. Voor deze editie is de keuze gevallen op de prachtige barokkerk in het Noorse mijndorpje Røros. Het dorpscentrum van Røros is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het concert opent met Griegs Lyrische Stück, Op. 68, Nr. 4. Vervolgens is de Noorse violist Vilde Frang de solist in Mendelssohns Vioolconcert, Op. 64. Het orkest sluit af met Beethovens ‘Eroica’ Symfonie Nr. 3. Het werk markeert een omslagpunt in de muziekgeschiedenis omdat het de brug vormt tussen de oude en nieuwe symfonische stijl.

Overmorgen | 17:29 Europakonzert 2010 - Oxford

Al decennialang viert de Berliner Philharmoniker haar verjaardag op 1 mei met een jaarlijks ‘Europakonzert’. In 2010 vond het Europakonzert plaats in het Engelse Oxford. Onder leiding van de beroemde pianist en dirigent Daniel Barenboim speelt het orkest een gevarieerd programma met onder meer Johannes Brahms’ Symfonie Nr. 1. De jonge Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein, die met haar gepassioneerde en nauwkeurige spel de aandacht van de klassieke muziekwereld wist te trekken, voegt zich bij het orkest voor een adembenemende uitvoering van Edward Elgars Celloconcert.

Overmorgen | 17:55 Ken uw Klassieken: Respighi

AVROTROS De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen over Fontana di Roma van Respighi en I Vespri Siciliani, die aansluitend te horen zijn in de uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

Overmorgen | 20:30 Bruckner - Symfonie Nr. 9

Anton Bruckners Symfonie Nr. 9 kan worden beschouwd als zijn afscheid van het leven. Al toen Bruckner in 1887 aan het werk begon, zat zijn gezondheid hem dwars. Hij uitte de hoop dat "God mij genoeg tijd zal gunnen om het te voltooien", en tijdens de jaren die volgden werkte hij onvermoeibaar verder. In eind 1894 had hij alleen de eerste drie delen af. Toen hij op 11 oktober 1896 overleed, liet hij zes verschillende versies van de finale na, die geen van allen voltooid waren. Desalniettemin is het een monumentaal werk geworden, met de imposante grandeur van een kathedraal. De vele details van deze architectonische kolos komen verbazingwekkend transparant tot leven in de handen van dirigent Franz Welser-Möst en het Cleveland Orchestra. Het orkest nam in de laatste dagen van oktober 2007 een krachtige, afgemeten uitvoering van deze symfonie op in de prachtige Gouden Zaal van de beroemde Musikverein in Wenen: op ditzelfde podium werd het werk in 1903 voor het eerst uitgevoerd.

Do 1 oktober 2020 | 00:00 Verdi - Aida

De experimentele theaterregisseur Robert Wilson verleent Verdi’s grote opera Aida een Zen-achtige rust. Wilsons zorgvuldig gestileerde en intens dramatische opvoering geeft uitdrukking aan de wrijving tussen de ambities van een individu, plicht, en traditie. In deze visueel rustige, maar emotioneel geladen uitvoering stijgen de cast, het Symfonieorkest, en Koor van de Munt – onder de muzikale leiding van Kazushi Ono – tot grote hoogten. Deze live-registratie werd opgenomen in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel.

Do 1 oktober 2020 | 02:40 Opera Singalong 2018

De philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor presenteren een unieke Opera Sing Along met de meest geliefde operahits! Op het feestelijke programma staan de grootste operaklassiekers en Napolitaanse liederen. Onder de solisten zijn Francis van Broekhuizen (sopraan), Adriano Granziani (tenor) en jonge sterren als Laetitia Gerards (sopraan) en Raoul Steffani (bariton). Ook Leona Philippo, bekend van tv-programma's als de Voice of Holland en Maestro zal het podium betreden, net als speciale gastzanger Marco Bakker. Het koor en orkest staan onder de muzikale leiding van Enrico Delamboye. De Opera Sing Along is een coproductie van philharmonie zuidnederland en NTVF producties, het Brabant Koor, Theater aan de Parade en Teepe Productions.

Do 1 oktober 2020 | 07:59 Bach - Brandenburgs Concert 4-6

Bij wijze van ‘muzikale sollicitatie’ schreef Johann Sebastian Bach zijn zes Brandenburgse concerten. In 1721 was Bach in dienst van Prins Leopold van Anhalt-Köthen maar was niet meer tevreden in zijn functie en was op zoek naar een nieuwe betrekking. Hij besloot deze verzameling concerten op te dragen een Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg, in de hoop dat hij aan zijn hof kon werken. Tevergeefs: de Markgraaf bood hem geen positie aan, hij bedankte de componist zelfs niet. In de categorie mislukte sollicitaties is dit dan ook waarschijnlijk een van de meest artistiek succesvolle. Alle zes de stukken zijn zogenaamde concerti grossi, een compositievorm typerend voor de barok. In hett vierde concert is het vooral de viool die in het eerste en derde deel een bijzonder virtuoze partij heeft. Het vijfde concert maakt optimaal gebruik van een populaire kamermuziekbezetting uit die tijd: fluit, viool en klavecimbel. Het zesde concert heeft een bijzondere bezetting: Bach maakt geen gebruik van violen maar wel van twee altviolen. Altviolen werden toen nog beschouwd als orkestinstrumenten, alleen geschikt voor een begeleidende rol.

Do 1 oktober 2020 | 12:54 Danielpour - Elegies

De philharmonie zuidnederland duikt in de bespiegelende klankwereld van de Amerikaanse componist Richard Danielpour (1956). In zijn meeslepende liedcyclus Elegies (1997) slaan oorlogsbrieven van een gesneuvelde vader aan zijn nog ongeboren dochter bruggen in de tijd. Topzangsolisten als de Nederlandse bariton Thomas Oliemans en de Russische mezzosopraan Marina Prudenskaja mogen stralen. Het orkest staat onder leiding van Hartmut Haenchen. Opgenomen in het Muziekgebouw te Eindhoven in 2019.

Do 1 oktober 2020 | 14:06 Verdi - Aida

Dirigent Paolo Arrivabeni dirigeert het orkest en koor van de Opéra Royal de Wallonie in een uitvoering van Verdi’s Aida. Ondanks dat hij liefst 56 verschillende operaproducties leidde, is het Arrivabeni’s eerste kennismaking met Aida, een van de meest uitgevoerde opera’s allertijden. Bejubeld door zowel het publiek als critici, geniet de maestro een succesvolle internationale carrière. Zijn uitgebreide repertoire concertreert zich rondom 19e-eeuwse Italiaanse operacomponisten. Aida is een opera in vier akten, gebaseerd op een libretto van Antonio Ghislanzoni. Het verhaal speelt zich of in het ‘oude koninkrijk’ Egypte. In de opera staan gecompliceerde liefdesaffaires centraal, die lijden onder politieke druk. De hoofdpersonages zijn Aida, een Ethiopische prinses die als slavin is gevangen genomen door de Egyptenaren, de Egyptische legercommandant Radamès, wiens gevoelens voor de prinses in conflict komen met zijn loyaliteit aan koningsdochter Amneris, die op haar beurt weer verliefd is op Radamès. De opera werd gecomponeerd in opdracht van van het Khedivial operahuis te Caïro en ging op 24 december 1871 in première. Solisten zijn Kristin Lewis, Massimiliano Pisapia, Nino Surgulazde, Mark Rucker, Luciano Montanaro, Roger Joakim, Chantal Glaude en Giovanni Iovino. Opgenomen in Luik, België in 2014.

Vr 2 oktober 2020 | 00:00 Dvořák - Rusalka

Ádám Fischer dirigeert het orkest en koor van de Munt in een uitvoering van Antonín Dvořáks (1841-1904) Rusalka, een sprookjesopera in drie akten. Rusalka is de negende opera van de componist en is nog altijd een van de hoekstenen van Tsjechische operahuizen. De hoofdrollen worden gezongen door Myrtò Papatanasiu (Rusalka), Pavel Černoch (Prins), Annalena Persson (Prinses), Willard White (Vodnik) en Renée Morloc (Ježi Baba). Een ‘rusalka’ is een wezen uit de Slavische mythologie, voornamelijk te vinden rondom meren en rivieren. In dit verhaal wenst de jonge Rusalka zich in de mensenwereld te begeven om zo de liefde van de prins voor haar te winnen. Rusalka wendt zich tot de heks Ježi Baba, die Rusalka vraagt haar stem in te leveren in ruil voor een leven in de mensenwereld. Echter, mocht Rusalka's geliefde ontrouw zijn dan zal de betovering verbroken worden en zal Rusalka voor eeuwig uitgestoten blijven. Geregisseerd door Stefan Herheim en opgenomen in de Munt te Brussel in 2016.

Vr 2 oktober 2020 | 04:05 Het Concertgebouworkest speelt...

Aflevering 9 van 14 - Bartók - AVROTROS Het eerste vioolconcert van Bartók. Dirigent Andris Nelsons met solist Janine Jansen.

Vr 2 oktober 2020 | 04:18 Domaine Forget - Concert 2016

In het concert La musique du bonheur speelt het ensemble Les Violons du Roy onder leiding van Jean-Francois Rivest een programma met twee werken van Franz Schubert. Diens Ouverture voor Orkest in Bes groot, D. 479 wordt gevolgd door zijn Symfonie Nr. 5 in Bes groot, D. 485. De vroeg-romantische componist schreef deze werken in september en oktober van 1816, toen hij amper 20 jaar oud was. Voor een klassiek getint intermezzo voegt pianist Benedetto Lupo zich bij Les Violons du Roy voor een sprankelende vertolking van Wolfgang Amadeus Mozarts Pianoconcert Nr. 25 in C groot, K. 503. Dit sfeervolle concert werd opgenomen in 2016 op het festival Domaine Forget in het Canadese Saint-Irénée.

Vr 2 oktober 2020 | 07:45 Ken uw Klassieken: Respighi

AVROTROS De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen over Fontana di Roma van Respighi en I Vespri Siciliani, die aansluitend te horen zijn in de uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

Vr 2 oktober 2020 | 10:10 Bruckner - Symfonie Nr. 9

Anton Bruckners Symfonie Nr. 9 kan worden beschouwd als zijn afscheid van het leven. Al toen Bruckner in 1887 aan het werk begon, zat zijn gezondheid hem dwars. Hij uitte de hoop dat "God mij genoeg tijd zal gunnen om het te voltooien", en tijdens de jaren die volgden werkte hij onvermoeibaar verder. In eind 1894 had hij alleen de eerste drie delen af. Toen hij op 11 oktober 1896 overleed, liet hij zes verschillende versies van de finale na, die geen van allen voltooid waren. Desalniettemin is het een monumentaal werk geworden, met de imposante grandeur van een kathedraal. De vele details van deze architectonische kolos komen verbazingwekkend transparant tot leven in de handen van dirigent Franz Welser-Möst en het Cleveland Orchestra. Het orkest nam in de laatste dagen van oktober 2007 een krachtige, afgemeten uitvoering van deze symfonie op in de prachtige Gouden Zaal van de beroemde Musikverein in Wenen: op ditzelfde podium werd het werk in 1903 voor het eerst uitgevoerd.

Vr 2 oktober 2020 | 14:10 Big Nightmare Music

De Russische violist Aleksey Igudesman en de Brits-Koreaanse pianist Huyng-ki Joo debuteerden in 2004 als dynamisch duo met de komische show ‘A Little Nightmare Music’, een knipoog naar Mozarts ‘Eine Kleine Nachtmusik’. Sindsdien is het tweetal niet meer weg te denken uit het internationale klassieke muziekleven. Igudesman en Joo reizen de hele wereld over en zijn te zien op vele festivals, waar ze samenwerken met artiesten binnen én ver buiten het klassieke genre. In hun meest recente show, ‘Big Nightmare Music’, wordt het duo vergezeld door het voltallige Bergen Philharmonic Orchestra. Naast de bekende grappen uit hun eerdere duoshows, zoals ‘Bond Mozart’, ‘Alla Molto Turca’ en ‘Cleaning vs. Riverdancing’, bevat de show ook nieuwe hilarische sketches waarbij alle leden van het orkest worden betrokken, van de concertmeester tot aan leden van de slagwerksectie toe. Deze uitvoering in de Grieghallen in het Noorse Bergen staat onder de muzikale leiding van dirigent Andrew Litton.

Vr 2 oktober 2020 | 15:36 Mozart - Exsultate, jubilate, KV. 165

Sinds 1991 speelt de Berliner Philharmoniker ieder jaar een Europaconcert in een verschillende Europese stad, ter herdenking van de oprichting van het orkest op 1 mei 1882. In deze uitzending ziet u het Europaconcert van 1999, opgenomen in de Mariakerk in het Poolse Krakau, waar Bernard Haitink de Berliner Philharmoniker dirigeert met als solisten Christine Schäfer (sopraan) en Emanuel Ax (piano). Op het programma: Wolfgang Amadeus Mozarts Exsultate, jubilate, K. 165, en Et incarnatus est uit Mis in c mineur, K. 427.

Vr 2 oktober 2020 | 17:11 Abbado dirigeert Mahler en Schönberg

Claudio Abbado (1933-2014) dirigeert het Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) in een uitvoering van Mahler's Symfonie Nr. 4 en Schönergs Pelléas und Mélisande, Op. 5. De karakters uit het gelijknamige toneelstuk krijgen in dit werk een eigen muzikaal thema. Met deze compositie voor groot orkest wilde Schönberg zijn collega's Wagner en Richard Strauss. Het werk bevat nog geen atonaliteit of serialisme, maar is eerder laat-romantisch van aard. Het GMJO werd op initiatief van Abbado opgericht in Wenen in 1986. Door de hoge artistieke kwaleit en hun internationale succes hebben al vele grote dirigenten en solisten samengewerkt met het jeugdorkest. Dit concert is opgenomen in de Musikverein te Wenen in 2006. Soliste is de Duitse sopraan Juliane Banse (1969).

Vr 2 oktober 2020 | 20:19 Bubble Guppies

Seizoen 3 - Aflevering 14 - Muziek uit de ruimte Strijkers! Koper! Houtblazers! Slagwerk! Nadat Gil en Molly een dirigent hebben ontmoet, willen alle guppies in een orkest spelen. Onder leiding van een buitenaardse dirigent maakt het guppie-orkest de beste muziek van het heelal!

Vr 2 oktober 2020 | 20:30 Nicolai - Die lustigen Weiber von Windsor

Christian Zacharias dirigeert het koor en orkest van de Opéra Royal de Liege in een uitvoering van de opera Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Nicolai (1810-1849). Solisten zijn Franz Hawlata, Anneke Luyten, Werner Van Mechelen, Sabina Willeit en Laurent Kubla. Opgenomen in de Opéra Royal de Wallonie in 2015. Sir John Falstaff leidt een losbandig leven. Zonder een cent te makken verstuurt hij dezelfde liefdesbrief naar Frau Fluth en Frau Reich, twee rijke bourgeoise vrouwen. De twee doorzien zijn list en laten het er niet bij zitten. Vanaf dat draait hun leven voornamelijk om amusement ten koste van de onbekwame vrijer. Door toedoen van de vrouwen komt Falstaff met de vuile was in de Theems terecht en wordt hij vermomd als dienstmeisje door Herr Fluth het huis uitgezet. Falstaff wordt de schlemiel van het dorp wanneer de paren Fluth en Reich hem doodsangst aanjagen op een gemaskeerd bal vol elfen, spoken en insecten.

Vr 2 oktober 2020 | 23:03 Ravel - Ma mère l'Oye

Marin Alsop dirigeert het Britten-Pears Orchestra in een uitvoering van Maurice Ravel’s ‘Ma mère l'Oye’ (Moeder Gans). Deze uitvoering is opgenomen in de Snape Maltings Concert Hall te Snape Bridge, Verenigd Koninkrijk in 2017. De vijfdelige orkestsuite is origineel geschreven als pianowerk voor vier handen in 1910. Ravel componeerde het werk speciaal voor de twee jonge kinderen van zijn goede vriend, de Poolse beeldhouwer Gobeski.

Za 3 oktober 2020 | 00:00 Poulenc - Dialogues des Carmélites

Yannick Nézet-Séguin dirigeert de Metropolitan Opera in een uitvoering van Poulencs Dialogues des Carmélites (1956), gebasseerd op het toneelstuk van Georges Bernano. De opera bestaat uit drie bedrijven, verdeeld in twaalf scènes met verbindende orkestrale intermezzi. Dialogues des Carmélites vertelt het verhaal van een gemeenschap van karmelietessen tijdens de Franse Revolutie die besluiten de dood onder ogen te zien in plaats van afstand te doen van hun geloof. Onder de solisten zijn onder meer Isabel Leonard (mezzosopraan), Karen Cargill (sopraan) en Erin Morley (sopraan). Deze productie vond plaats in de Metropolitan Opera te New York in 2019.

Za 3 oktober 2020 | 01:35 Ken uw Klassieken: Respighi

AVROTROS De dirigenten Gatti en Van Hessen én musici van het Concertgebouworkest vertellen over Fontana di Roma van Respighi en I Vespri Siciliani, die aansluitend te horen zijn in de uitvoering van het Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti.

Za 3 oktober 2020 | 02:55 Boulez dirigeert Bartòk

Pierre Boulez staat op de bok voor de Berliner Philharmoniker in een concertprogramma met de muziek van Béla Bartók. Gidon Kremer, één van de belangrijkste violisten van onze tijd, soleert in Bartóks Concert voor Viool en Orkest Nr. 1 (Sz. 36). Yuri Bashmet, één van de meest vooraanstaande altviolisten van dit tijdperk, vertolkt Bartóks Concerto for Viola und Orchestra (Sz. 120). Het orkest speelt De Wonderbaarlijke Mandarijn (Sz. 73) en Danssuite (Sz. 77).

Za 3 oktober 2020 | 20:51 Veerhavenconcert 2018

Het Veerhavenconcert is een gratis toegankelijk klassiek openluchtconcert in de sfeervolste haven van Rotterdam. Ieder jaar ligt het water vol dobberende bootjes en wordt een prachtig transparant podium geflankeerd door antieke zeiljachten. Dit jaar biedt het concert een toegankelijk operaprogramma met werken van Verdi, Ponchielli en Puccini. Het Nederlands Philharmonisch Orkest en Toonkunst Amsterdam staan onder leiding van Maxim Emelyanchev. Solisten zijn Soojin Moon- Sebastian (sopraan), Maria Riccarda Wesseling (mezzo-sopraan), Paulo Ferreira (tenor) en Hawijch Elders (viool).

Zo 4 oktober 2020 | 00:00 Puccini - Madama Butterfly

Op briljante wijze portretteert Puccini de breekbaarheid van een verliefde geisha, die door haar naïviteit gelooft dat haar liefde voor een Noord-Amerikaanse marineofficier wederzijds is. De partituur van de opera bevat geharmoniseerde traditionele Japanse volksmelodieën. Ondanks dat Madama Butterfly niet goed werd ontvangen tijdens de eerste uitvoering in Milaan in 1904, bleef Puccini vastbesloten om van het werk een succes te maken. Zelf bestempelde de componist Madama Butterfly namelijk als zijn meest expressieve en meest innige werk. In deze productie, opgenomen in het Teatro Real te Madrid in 2017, verplaatst regisseur Mario Gas de opera naar een filmstudio in de jaren ’30. Het ontroerende verhaal wordt verteld vanuit drie simultane perspectieven: de opera, de film die van de opera gemaakt wordt en een zwart-wit projectie op het grote scherm. Het orkest en koor van het Teatro Real staan onder muzikale leiding van Marco Armiliato. Solisten zijn Enkelejda Shkosa, Jorge de León, Angel Odena, Francisco Vas, Tomeu Bibilioni en Fernando Radó.

Zo 4 oktober 2020 | 10:00 Residentie Orkest Paleiskerk Sessies: Bach en Biber

Door de coronacrisis konden de geplande concerten van het Residentie Orkest geen doorgang vinden. Om haar publiek toch te bereiken nam het Residentie Orkest een drietal concerten live op.

Zo 4 oktober 2020 | 12:47 Khachaturyan Piano Concerto & Borodin

Dirigent Vladimir Verbitski dirigeert het Svetlanov Symfonieorkest van Rusland en pianist Boris Berezovski in uitvoeringen van werken van Aram Chatsjatoerjan en Alexander Borodin. Op het programma staan Borodins symfonische gedicht 'Op de Steppes van Centraal-Azië' en Chatsjatoerjan Pianoconcert in Des en het Adagio uit zijn Spartacus en Phrygia (in een bewerking voor orkest en piano). Dit concertprogramma is geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Mosow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland. Dit concert vond plaats in de Tchaikovsky Concert Hall te Moskou in december 2016.

Zo 4 oktober 2020 | 15:00 Mozart - Così fan tutte

Deze productie van Mozarts Così fan tutte (KV. 588) is opgenomen in het Teatro Real te Madrid in 2013. Het koor en orkest van het Teatro Real staan onder de muzikale leiding van Sylvain Cambreling. Onder de solisten zijn Anett Fritsch, Paola Gardina, Juan Francisco Gatell, Andreas Wolf, Kerstin Avemo en William Shimell. Regisseur Michael Haneke voorziet de operaklassieker van Mozart en librettist Lorenzo da Ponte van een hedendaagse setting. Als de twee jonge officieren Guglielmo en Ferrando een weddenschap afsluiten met hun oudere vriend Don Alfonso, die van mening is dat vrouwen niet zijn te vertrouwen in de liefde, bedenkt het drietal een plan. Guglielmo en Ferrando doen net alsof ze worden weggeroepen naar het front maar komen direct vermomd als Albanezen terug, om hun verloofdes Fiordiligi en Dorabella te verleiden. In eerste instantie schenken de dames geen aandacht aan de twee vreemde heren maar dan begint het tweetal toch te ontdooien, met alle gevolgen van dien. De een begint te flirten met de verloofde van de ander en er wordt zelfs een dubbele bruiloft gepland! Uiteindelijk houden alle vermommingen geen stand en besluit iedereen om de oude draad van het leven weer op te pakken. En de conclusie? Zowel mannen als vrouwen zijn niet in staat om trouw te blijven aan hun geliefde.

Zo 4 oktober 2020 | 20:30 Janáček - Jenufa

Het orkest en koor van de Munt presenteren Leoš Janáčeks (1854-1928) opera Jenůfa, opgenomen in de Koninklijke Muntschouwburg te Brussel in 2013. De opera is een psychologisch-realistisch familiedrama in drie akten en is gebaseerd op het toneelstuk Její Pastorkyňa van de Tsjechische toneelschrijfster Gabriela Preissová. Het verhaal gaat over de jonge Jenůfa en haar pleegmoeder en speelt zich af in een afgelegen gemeenschap in Moravië. De jaloezie en rivaliteit tussen de hoofdpersonen binnen de gemeenschap leidt uiteindelijk tot de tragische moord op een onschuldig kind; Jenůfa’s baby wordt gedood door haar pleegmoeder die Jenůfa's reputatie probeert te redden door van haar een acceptabele bruid te maken. De partituur van Janáčeks derde opera is lange tijd geweerd door het Nationale Theater van Praag vanwege het controversiële thema, maar de opera betekende wel Janáčeks doorbraak als componist voor muziektheater. Solisten in deze productie zijn onder meer Sally Matthews (Jenůfa), Charles Workman (Laca Klemeň) en Nicky Spence (Števa Buryja). De muzikale leiding is in handen van Ludovic Morlot.

Ma 5 oktober 2020 | 02:51 Luisi dirigeert Paganini's Vioolconcert & Brahms

Fabio Luisi dirigeert het Deens Radio Symfonieorkest in een uitvoering van twee ware meesterwerken. Paganini's Vioolconcert nr. 1 staat samen met Brahms' symfonische debuut, de Symfonie Nr. 1, Op.68, op het programma. Paganini's Vioolconcert dateert uit de vroege jaren '10 van de negentiende eeuw toen de vioolvirtuoos op tournee was door Italië. Het werk is een schoolvoorbeeld van Paganini's uitzonderlijke techniek en vergt zeer veel van de solist. In het werk is ook al de karakteristieke 'bel canto'-stijl aanwezig die door tijdgenoten als Rossini werd gebruikt. Solist bij het DNR is In Mo Yang, de winnaar van de prestigieuze Paganini Competition van 2015. Het concert is opgenomen in het DR Koncerthuset te Kopenhagen in 2017.

Ma 5 oktober 2020 | 04:30 Rolando Villazón - One Night in Berlin

De Frans-Mexicaanse tenor Rolando Villazón (1972) wordt begeleid door de Südwestdeutsche Kammerphilharmonie Konstanz tijdens een kleurrijk recital vanuit de Berliner Philharmonie. In dit concert uit 2006 zal Villazón aria’s ten gehore brengen van Italiaanse operacomponisten zoals Verdi, Rossini, Donizetti, Vilea en Mascagni. Op het programma staan ook werken van de Franse componist Massenet, zoals ‘Ô Souverain, ô juge, ô père’ uit de opera Le Cid en ‘Toute mon âme est là! Pourquoi me réveiller, ô souffle du printemps’ uit Werther. Door zijn unieke en meeslepende optredens met talloze prestigieuze orkesten en operahuizen heeft Villazón inmiddels zijn naam gevestigd en is hij uitgegroeid tot een van de meest geliefde tenoren van de wereld.

 Meer