Je vindt hier de programma's van Componist op tv We hebben de volgende programma's voor Componist Verdi - Aida: Muziek, Dirigent Paolo Arrivabeni dirigeert het orkest en koor van de Opéra Royal de Wallonie in een uitvoering van. Podium Witteman: Informatief, Seizoen 8 NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75 jarig. Gran Gala di Verdi - Deel 1: Morgen - Muziek, Het Gran Gala di Verdi is opgenomen in het Teatro Padiglione Palacassa in Parma. In 2001, honderd jaar. Ravel & Couperin - Debussy & Rameau: Morgen - Muziek, Echte helden hebben het eeuwige leven. Zo ook Couperin en Rameau, de boegbeelden van de Franse barok.. Podium Witteman: Morgen - Informatief, Seizoen 8 Aflevering 24 van 38 NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren. Beethoven - Pianosonate Nr. 4, Op. 7: Morgen - Muziek, Beethovens Pianosonate Nr. 4 in Es groot, Op. 7 werd door de componist zelf omschreven als. Vioolsonates - Debussy, Ravel & Beethoven: Morgen - Muziek, In dit prachtige concert vanuit de Tsjaikovskizaal te Moskou presenteren twee exceptionele Russische. Verdi - Otello: Morgen - Muziek, De Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813 1901) baseerde het verhaal van de opera Otello op William. Podium Witteman: Morgen - Informatief, Seizoen 8 NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75. Josquin - The Imitation Game: Overmorgen - Muziek, Citeren is plagiëren. Toch? Niet in de muziek van de middeleeuwen en de renaissance. Componisten. Bartók - Concert voor Orkest: Muziek, In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla. Gala from Berlin - 2005: Muziek, Het jaarlijkse gala vanuit Berlijn stond in 2005 volledig in teken van W. A. Mozart. Ter ere van de 250ste. Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique: Muziek, De ontmoeting tussen de Franse componist Hector Berlioz en de knappe actrice Harriet Smithson leidde tot een. Gaming in Symphony: Muziek, Eímear Noone dirigeert het Deens Nationaal Symfonieorkest en koor in een spectaculair concert bestaande uit. Podium Witteman: Informatief, Seizoen 8 NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75 jarig. Maestra Baltica - Anu Tali & Baltische muziek: Muziek, "Agressief, smerig en gewelddadig. Zo zitten wij, Estlanders, in elkaar.” Met deze woorden waarschuwde Anu. Lucerne Festival - Beethoven - Pianoconcert Nr. 4: Muziek, Maurizio Pollini is de solist in Beethovens Pianoconcert Nr. 4. Het Lucerne Festivalorkest staat onder leiding.

Componist op tv (overige uitzendingen NL)

Morgen | 10:35 Podium Witteman

Seizoen 8 - Aflevering 24 van 38 - NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren hun 75-jarig bestaan de hele week op Radio 4 en op de grote concertpodia in Utrecht en Amsterdam. Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de ensembles o.a. in de wereldpremière van Midday Silence van de Japans-Britse componist Dai Fujikura. * Blokfluitist Lucie Horsch, winnares van heeft de Nederlandse Muziekprijs 2020, speelt enkele Roemeense Dansen van Béla Bartók met cimbalist Marius Preda. * Violist Marcel Sutedja (geb.2007), student aan de School voor Jong Talent in Den Haag, won in 2019 de talentenjacht Superkids. Met pianist Natasja Douma speelt hij de Lente van Vivaldi. Fuse speelt werk van de Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke componist Jessie Montgomery uit New York.

Componist op tv (overige uitzendingen)

Morgen | 00:00 Verdi - Aida

Dirigent Paolo Arrivabeni dirigeert het orkest en koor van de Opéra Royal de Wallonie in een uitvoering van Verdi’s Aida. Ondanks dat hij liefst 56 verschillende operaproducties leidde, is het Arrivabeni’s eerste kennismaking met Aida, een van de meest uitgevoerde opera’s allertijden. Bejubeld door zowel het publiek als critici, geniet de maestro een succesvolle internationale carrière. Zijn uitgebreide repertoire concertreert zich rondom 19e-eeuwse Italiaanse operacomponisten. Aida is een opera in vier akten, gebaseerd op een libretto van Antonio Ghislanzoni. Het verhaal speelt zich of in het ‘oude koninkrijk’ Egypte. In de opera staan gecompliceerde liefdesaffaires centraal, die lijden onder politieke druk. De hoofdpersonages zijn Aida, een Ethiopische prinses die als slavin is gevangen genomen door de Egyptenaren, de Egyptische legercommandant Radamès, wiens gevoelens voor de prinses in conflict komen met zijn loyaliteit aan koningsdochter Amneris, die op haar beurt weer verliefd is op Radamès. De opera werd gecomponeerd in opdracht van van het Khedivial operahuis te Caïro en ging op 24 december 1871 in première. Solisten zijn Kristin Lewis, Massimiliano Pisapia, Nino Surgulazde, Mark Rucker, Luciano Montanaro, Roger Joakim, Chantal Glaude en Giovanni Iovino. Opgenomen in Luik, België in 2014.

Morgen | 04:20 Podium Witteman

Seizoen 8 - NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75-jarig bestaan op Radio 4 en op de grote concertpodia in Utrecht en Amsterdam. Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de ensembles o.a. in de wereldpremière van een stuk dat de Japans-Britse componist Dai Fujikura speciaal voor haar in coronatijd heeft geschreven. * Blokfluitist Lucie Horsch, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020, speelt enkele Roemeense dansen van Bela Bartok met cimbalist Marius Preda. * Violist Marcel Sutedja (Geb. 2007, student aan de School voor Jong Talent in Den Haag) won in 2019 de talentenjacht Superkids. Met pianist Natasja Douma speelt hij de Lente van Vivaldi. * Fuse speelt werk van de Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke componist Jessie Montgomery uit New York.

Morgen | 06:00 Gran Gala di Verdi - Deel 1

Het Gran Gala di Verdi is opgenomen in het Teatro Padiglione Palacassa in Parma. In 2001, honderd jaar na Verdi’s dood, kwamen enkele gelauwerde zangers uit onze tijd samen (waaronder Plácido Domingo en José Carreras) om een ode te brengen aan de Italiaanse maestro. Giuseppe Verdi had de gift die iedere operacomponist wenst te hebben; de mogelijkheid om melodieën te schrijven die een operapersonage weerspiegelen en de luisteraars in beroering kan brengen. Op het programma staan verschillende scenes en aria’s uit Il trovatore, Nabucco, Rigoletto, La traviata, Un ballo in maschera, Don Carlo, Aida, Otello, Falstaff, Ernani, Il corsaro, La forza del destino en Jérusalem. Het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino staat onder leiding van dirigent Zubin Mehta.

Morgen | 07:03 Ravel & Couperin - Debussy & Rameau

Echte helden hebben het eeuwige leven. Zo ook Couperin en Rameau, de boegbeelden van de Franse barok. Onder de componisten die hen muzikaal hebben gehuldigd: Ravel, die met Le Tombeau de Couperin de balans en verfijning van zijn idool echoot. En Debussy nam in zijn Images I een Hommage à Rameau op. Festivalfavoriet Olga Pashchenko zet, aan de fortepiano én aan het klavecimbel, barok en neobarok naast elkaar. Programma: Francois Couperin: Quatrième livre de pièces de clavecin, Ordre XXVII L'Exquise Les Pavots Le Chinois Saïllie Jean-Philippe Rameau: Sarabande in A (uit Nouvelles suites de pièces de clavecin) Les Cyclopes (uit Pièces de Clavecin) Debussy- Hommage à Rameau (uit Images) Ravel - Le tombeau de Couperin: I. Prelude II. Fugue III. Forlane IV. Rigaudon V. Menuet VI. Toccata

Morgen | 15:41 Beethoven - Pianosonate Nr. 4, Op. 7

Beethovens Pianosonate Nr. 4 in Es-groot, Op. 7 werd door de componist zelf omschreven als "Grande" sonate. Niet geheel onlogisch, aangezien het in lenggte inderdaad Beethovens meest omvangrijke pianosonate is tot aan de welbekende "Hammerklavier" sonate. De vierde pianosonate werd voor het eerst gepubliceerd in 1797 en is opgedragen aan Beethovens leerlinge gravin Babette von Keglevich. Deze opname is onderdeel van Daniel Barenboims vermaarde uitvoering van Beethovens complete 32 pianosonates, opgenomen in Schloss Hetzendorf te Wenen in 1983.

Morgen | 21:11 Vioolsonates - Debussy, Ravel & Beethoven

In dit prachtige concert vanuit de Tsjaikovskizaal te Moskou presenteren twee exceptionele Russische solisten een programma met werken van Debussy, Ravel en Beethoven. Violist Vadim Repin werd in 1989 op 17-jarige leeftijd de jongste winnaar van het Koningin Elizabeth Concours in Brussel. Samen met pianist Nikolaï Luganski presenteert hij een programma vol virtuositeit. Op het programma staan Debussy's Vioolsonate in G (L 140), Ravels Vioolsonate Nr. 2 en Beethovens Vioolsonate in A groot, Op. 47. Dit concertprogramma is geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Moscow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland.

Overmorgen | 00:00 Verdi - Otello

De Italiaanse componist Giuseppe Verdi (1813-1901) baseerde het verhaal van de opera Otello op William Shakespeares gelijknamige tragedie. Deze productie, geregisseerd door David Alden, is opgenomen in het Teatro Real te Madrid in 2016. Het orkest en koor van het Teatro Real staan onder de muzikale leiding van Renato Palumbo. Onder de solisten zijn Gregory Kunde, Ermonela Jaho en George Petean. Otello, Venetiaans generaal en hertog van Cyprus, keert terug naar het eiland na een rijke zegetocht. Zijn vaandeldrager Jago voelt zich beledigd door Cassio’s promotie tot kapitein. Om wraak te nemen op Otello doet Jago de hertog laten geloven dat diens vrouw Desdemona een affaire heeft met Cassio. Hierop besluit Otello om zijn vrouw te doden. ’s Nachts wekt hij Desdemona middels een kus en vraagt zijn vrouw om haar bedrog toe te geven. Desdemona probeert tevergeefs haar onschuld te bewijzen; overtuigd van haar overspeligheid wordt ze door Otello gewurgd. Emilia, de vrouw van Jago en tevens het kamermeisje van Desdemona, ontmaskert de listige plannen van Jago, waarna Otello de hand aan zichzelf slaat.

Overmorgen | 05:40 Podium Witteman

Seizoen 8 - NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75-jarig bestaan op Radio 4 en op de grote concertpodia in Utrecht en Amsterdam. Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de ensembles o.a. in de wereldpremière van een stuk dat de Japans-Britse componist Dai Fujikura speciaal voor haar in coronatijd heeft geschreven. * Blokfluitist Lucie Horsch, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020, speelt enkele Roemeense dansen van Bela Bartok met cimbalist Marius Preda. * Violist Marcel Sutedja (Geb. 2007, student aan de School voor Jong Talent in Den Haag) won in 2019 de talentenjacht Superkids. Met pianist Natasja Douma speelt hij de Lente van Vivaldi. * Fuse speelt werk van de Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke componist Jessie Montgomery uit New York.

Overmorgen | 07:46 Josquin - The Imitation Game

Citeren is plagiëren. Toch? Niet in de muziek van de middeleeuwen en de renaissance. Componisten knipten, plakten en goochelden met bestaande melodieën en bouwden nieuwe creaties uit historisch materiaal. De zanger-vorsers van Cappella Pratensis nemen Josquin als centrale as en plaatsen hem naast voorbeelden en imitators-op-hun-beurt als Busnois, Ockeghem en Willaert.

Overmorgen | 10:15 Kolkend

Kolkende Taal gaat vanaf september verder als 'Kolkend, Hét cultuurprogramma van Drenthe'. Hiermee zal de Drentse talkshow zich nog meer richten op cultuur in Drenthe. In de eerste uitzending ontvangt Cunera van Selm singer-songwriter Hannah Mae, muzikant, componist en oprichter van het Noordpoolorkest Reinout Douma, en Frank van der Velden van Het Drentse landschap. Hannah Mae zal samen met Leon Moorman in het theater staan met ‘Noordelijk Halfrond’, en Reinout Douma zorgt samen met het strijkkwartet van het Noordpoolorkest voor de muziek tijdens de voorstelling ‘Hoor de engelen zingen’ van Bert Visscher.

Overmorgen | 13:36 Sons of Vienna: Aflevering 4 - Cherchez la Femme

De zesdelig serie Sons of Vienna portretteert uitzonderlijke componisten die allen actief waren in de culturele hoofdstad Wenen en stuk voor stuk als genie bestempeld kunnen worden. Hun verhalen worden verkent vanuit de ogen van musici, professoren en musicologen. In aflevering 4 (Cherchez la Femme) volgen we het leven en werk van Robert Schumann en Johannes Brahms. Beide componisten werden geboren in welgestelde families en in tegenstelling tot Mozart, bleef een rondreizende circusact als wonderkind Brahms bespaard. De jonge pianovirtuoos zorgde voornamelijk voor het muzikale vertier in kroegen en bordelen. Schumann was de zoon van een intellectueel met slechts weinig in interesse voor muziek. Schumanns almaar aftakelende mentale gesteldheid zou uiteindelijk leiden tot een vroege dood. Wellicht werd dit proces versneld door de intieme vriendschapsrelatie tussen zijn vrouw Clara Wieck en boezemvriend Brahms? Ondanks dat Brahms ongetrouwd bleef, zag hij Clara als zijn ware liefde. Hoeveel zou de relatie tussen deze twee componisten, hun wederzijds respect en rivaliteit, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de klassieke muziek?

Overmorgen | 14:07 Donizetti - La fille du régiment

Enrique Mazzola dirigeert het koor en orkest van de Metropolitan Opera New York in deze uitvoering van de opera La fille du régiment van de hand van Gaetano Donizetti (1797–1848), opgenomen op 2 maart 2019. De solisten zijn Paul Corona (Hortensius), Stephanie Blythe (Markiezin), Kathleen Turner (Hertogin) en Yohan Belmin (Notaris). De opera speelt zich af in het pittoreske berggebied Tirol in de Alpen. Deze productie speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Donizetti’s muziek is een vernuftige combinatie van zorgeloze militaire muziek (waaronder bestaande Franse regimentsmuziek uit de tijd van de componist), bruisende komische scenes, elegante ensemblestukken en sprankelende aria's. Donizetti schreef orkest- en kamermuziek en maar liefst zo'n 75 opera's, in een carrière die te vroeg ten einde kwam wegens een geestesziekte. Met uitzondering van het nog altijd zeer geliefde Lucia di Lammermoor en van komische meesterwerken als L'elisir d'amore en Don Pasquale raakte het leeuwendeel van zijn oeuvre in de vergetelheid.

Overmorgen | 16:26 Kolkend

Kolkende Taal gaat vanaf september verder als 'Kolkend, Hét cultuurprogramma van Drenthe'. Hiermee zal de Drentse talkshow zich nog meer richten op cultuur in Drenthe. In de eerste uitzending ontvangt Cunera van Selm singer-songwriter Hannah Mae, muzikant, componist en oprichter van het Noordpoolorkest Reinout Douma, en Frank van der Velden van Het Drentse landschap. Hannah Mae zal samen met Leon Moorman in het theater staan met ‘Noordelijk Halfrond’, en Reinout Douma zorgt samen met het strijkkwartet van het Noordpoolorkest voor de muziek tijdens de voorstelling ‘Hoor de engelen zingen’ van Bert Visscher.

Overmorgen | 18:48 Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique

De ontmoeting tussen de Franse componist Hector Berlioz en de knappe actrice Harriet Smithson leidde tot een van Berlioz’ beroemdste werken. Nadat Berlioz’ haar Shakespeare had zien spelen was hij op slag verliefd: hij stuurde haar ontelbare liefdesbrieven maar zij beantwoorde er geen één. Berlioz’ hart was gebroken en hij componeerde zijn Symphonie fantastique: Épisode de la vie d'un Artiste...en cinq parties (Symfonie fantastique: Episode uit het leven van een artiest… in vijf delen). Het werk vertelt het verhaal van een jonge artiest die tijdens een aanval van liefdesverdriet zelfmoord probeert te plegen maar niet genoeg gif inneemt: in plaats van te sterven hallucineert hij enkel. Door dit verhaal in de muziek en de uitgebreide orkestbezetting (onder andere vier harpen en een klok), was dit een revolutionair werk.

Overmorgen | 22:51 Britten - The Young Persons Guide to the Orchestra

Marin Alsop dirigeert het Britten-Pears Orchestra in een uitvoering van Benjamin Brittens The Young Person’s Guide to the Orchestra. Deze uitvoering is opgenomen in de Snape Maltings Concert Hall te Snape Bridge, Verenigd Koninkrijk in 2017. Het Britten-Pears Young Artist Programme werd meer dan veertig jaar geleden opgericht door Britten en Peter Pears en had als doel om kwalitatief goede muziekeducatie te bieden aan opkomende professionele musici. Sinds de educatieve film ‘Instruments of the Orchestra’ uit 1946, zijn generaties geïnspireerd geraakt door deze geliefde klassieker van Benjamin Britten. The Young Person’s Guide to the Orchestra is een van de bekendste stukken van de componist en wordt binnen de context van de muziekeducatie vaak geassocieerd met twee andere werken: Saint-Saëns’ Carnaval der Dieren en Prokofjevs Peter en de Wolf.

Overmorgen | 23:12 Concerts in a Palace - Franse werken

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de eerste in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Hier voert het Orchestre de chambre de Toulouse werken van verschillende Franse componisten uit. Op het programma staan La Poule, het eerste en tweede Menuet en L’Enharmonique uit Jean Philippe Rameaus Nouvelles Suites. Hierop volgt George Bizets Adagietto uit L’Arléssiene, Suite Nr. 1 en Maurice Ravels Trois Chansons. Violist Alain Moglia soleert in Meditation uit Jules Massenets Thaïs, waarop Gabriel Fauré's Berceuse, Op. 16, Gabriel Pierné’s Serenade Op. 7, en tenslotte Albert Roussels Sinfonietta, Op. 52 volgen.

Ma 21 september 2020 | 03:00 Young Euro Classic 2017

Gedurende negentien dagen verzorgden ‘s werelds beste jeugdorkesten, onder leiding van de vermaarde dirigenten en bijgestaan door virtuoze solisten, talloze inspirerende en zinderende concertuitvoeringen tijdens Young Euro Classic 2017. Het muziekfestival is ‘s werelds belangrijkste podium voor de ontwikkeling van internationale jeugdorkesten. Deze uitzending is een verzameling van energieke en buitengewone uitvoeringen door jonge musici vanover de hele wereld. Het repertoire bestaat uit bekende meesterwerken en composities van lokale componisten. Op het programma staat onder meer muziek uit Verdi’s La Forza del destino, Beethovens ‘Meeresstille und glückliche Fahrt’, Tsjaikovksi’s Pianoconcert Nr. 1, Op. 23 en 6 Romances, Op. 38 en Weinbergs Rapsodie op Moldavische thema’s, Op. 47.

Ma 21 september 2020 | 03:57 Gala vanuit Berlin - 2010

Tijdens het nieuwsjaarsconcert van 2010 staat de Berliner Philharmoniker onder leiding van Gustavo Dudamel, wiens onuitputtelijke energie en uitzonderlijke artisticiteit hem tot een van de meest gevraagde dirigenten ter wereld maken. Samen verwelkomen ze mezzosopraan Elīna Garanča, die zich in korte tijd heeft ontpopt tot een van de meest bekende zangeressen van deze tijd. Op het concertprogramma staan enkele werken van Franse componisten, waaronder Berlioz’ Le Carnival Romain, Overture, Op. 9 en 'D’Amour l’ardente flamme’ uit La Damnation de Faust (Op. 24). Daarnaast zingt Garanča Saint-Saëns’ ‘Mon cœur s’ouvre à ta voix’ en de ‘Danse Bacchanale’ uit de opera Samson et Dalila, naast de ‘Habanera’, ‘Seguidilla’ en het ‘Chanson Bohème’ uit Bizets Carmen. Het concert wordt afgesloten met De Falla's Suite Nr. 2 uit het ballet ‘El sombrero de tres picos’.

Ma 21 september 2020 | 06:57 Gran Gala di Verdi - Deel 2

Het Gran Gala di Verdi is opgenomen in het Teatro Padiglione Palacassa in Parma. In 2001, honderd jaar na Verdi’s dood, kwamen enkele gelauwerde zangers uit onze tijd samen (waaronder Plácido Domingo en José Carreras) om een ode te brengen aan de Italiaanse maestro. Giuseppe Verdi had de gift die iedere operacomponist wenst te hebben; de mogelijkheid om melodieën te schrijven die een operapersonage weerspiegelen en de luisteraars in beroering kan brengen. Op het programma staan verschillende scenes en aria’s uit Il trovatore, Nabucco, Rigoletto, La traviata, Un ballo in maschera, Don Carlo, Aida, Otello, Falstaff, Ernani, Il corsaro, La forza del destino en Jérusalem. Het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino staat onder leiding van dirigent Zubin Mehta.

Ma 21 september 2020 | 10:09 Documentaire: Ginandrea Noseda

Hoewel de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi zelf nooit werd toegelaten aan het Conservatorium in Milaan draagt dit beroemde instituut inmiddels wel zijn naam: ‘Conservatorio Giuseppe Verdi’. Onder de talloze talenten die hier wel de basis voor hun carrière legden zijn Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Luigi Einaudi, Daniele Gatti, en Gianandrea Noseda. De vermaarde dirigent Noseda (*1964) geldt als één van de belangrijkste dirigenten van zijn generatie. Hij gaf onlangs een grote masterclass orkestdirectie aan het Conservatorio Giuseppe Verdi, waaraan studenten uit binnen- en buitenland deelnamen. Samen met een selecte groep studenten werkte hij drie dagen lang om een gevarieerd concertprogramma in te studeren. In deze documentaire ziet u hoe deze jonge, talentvolle musici composities van Mozart, Tsjaikovski, en Stravinsky instuderen onder de bezielende leiding van Maestro Gianandrea Noseda zelf.

Ma 21 september 2020 | 12:47 Johan de Meij - Echoes of San Marco & Fellini

Dit concert is het resultaat van een samenwerking tussen het 'Giuseppe Nicolini' Conservatorium van Piacenza en het 'Giuseppe Verdi' Conservatorium van Milaan als onderdeel van het project "MIlanoPIACEnza ... suonare insieme”. Op het programma staan werken van de Nederlandse dirigent en componist Johan de Meij. 'Echoes of San Marco' is een eerbetoon aan de Venetiaanse renaissancecomponist Giovanni Gabrieli (1555-1612). Het werk opent met een citaat uit de Canzon Septimi Toni uit het Sacre Sinfoniae van Gabrieli, dat net als het origineel geschreven is voor twee koren van koperblazers. Het werk ‘Fellini’ is gecomponeerd voor saxofoon en orkest en is een eerbetoon van de Italiaanse filmregisseur Federico Fellini (1920-1993). De Meij componeerde het werk voor saxofonist Hans de Jong, die tijdens het concert gekleed is als melancholische clown om de vaak dromerige en imaginaire werelden in Fellini’s films kracht bij te zetten. Dit concert is opgenomen in de Sala dei Teatini van het Teatri di Piacenza in 2018. Geregisseerd door Pietro Tagliaferri.

Ma 21 september 2020 | 18:59 A Bach Companion - The life and work of J.S. Bach

De documentaire A Bach Companion - The life and work of J.S. Bach belicht het leven van de componist, maar ook zijn composities, de technieken die hij daarin toepaste, de plaatsen waar hij werkte, en de politiek-culturele achtergrond van zijn tijd. De internationaal bekende presentator Robert Levin geeft een gedetailleerd verslag van de cruciale ontwikkelingen en fases in Bachs leven, en neemt enkele van diens composities onder de loep.

Di 22 september 2020 | 04:38 Celebrate Saint-Patrick 2019

Armagh is een van de oudste steden van Ierland en de plaats waar de heilige St. Patrick besloot zijn eerste stenen kerk te bouwen. Nergens in de wereld is de connectie met St. Patrick zo betekenisvol als in deze stad en de omliggende regio waar St. Patrick zich vestigde. Dit concertprogramma voert de kijkers naar locaties die het meest met St. Patrick geassocieërd worden en vormt een overzicht van hoogtepunten van het jaarlijkse concert dat plaatsvindt in de kathedraal die zijn naam draagt. Componist en dirigent John Anderson is de muzikaal leider van dit feestelijke eerbetoon aan de Ierse heilige. Een scala aan koren vanuit heel het land bundelen de krachten in een prachtige kathedrale setting. Opgenomen op 9 maart 2019.

Di 22 september 2020 | 06:00 Domaine Forget - Concert 2016

In het concert La musique du bonheur speelt het ensemble Les Violons du Roy onder leiding van Jean-Francois Rivest een programma met twee werken van Franz Schubert. Diens Ouverture voor Orkest in Bes groot, D. 479 wordt gevolgd door zijn Symfonie Nr. 5 in Bes groot, D. 485. De vroeg-romantische componist schreef deze werken in september en oktober van 1816, toen hij amper 20 jaar oud was. Voor een klassiek getint intermezzo voegt pianist Benedetto Lupo zich bij Les Violons du Roy voor een sprankelende vertolking van Wolfgang Amadeus Mozarts Pianoconcert Nr. 25 in C groot, K. 503. Dit sfeervolle concert werd opgenomen in 2016 op het festival Domaine Forget in het Canadese Saint-Irénée.

Di 22 september 2020 | 16:58 Penderecki - Symfonie: Zeven poorten van Jeruzalem

Het Praagse Lentefestival van 2017 werd afgesloten met een uitvoering van Krzysztof Penderecki's monumentale Zeven Symfonie, die als titel "Seven Gates of Jerusalem" draagt. De componist dirigeert zelf het Praags Radio Symfonieorkest en het Slowaaks Philharmonisch Koor. Het werk is gecomponeerd ter ere van de stad Jeruzalem voor een bezetting van orkest, koor en solisten. Voor het libretto zijn teksten uit het Oude Testament gebruikt. Voor expressieve doeleinden heeft Penderecki gekozen voor een uitzonderlijk instrumentarium: een tubafoon, door de componist zelf vervaardigde percussie-instrumenten en de shofar, een oud Joods liturgisch instrument. Solisten zijn Iwona Hossa (sopraan), Karolina Sikora (sopraan), Anna Lubanska (mezzo-sopraan), Adam Zdunikowsk (tenor), Piotr Nowacki (bas) en David Švehlík (spreker). Daarnaast staat de Serenade voor Orkest van de Tsjechische componist Isa Krejci op het programma. Dit concert is opgenomen in de Smetanahal te Praag.

Di 22 september 2020 | 20:30 The Morricone Duel

Dit concert bevat een unieke muziekselectie uit filmklassiekers, van Sergio Leones iconische spaghettiwesters to de moderne maffiafilms van Francis Ford Coppola en cultfilms van Quentin Tarantino. Het Deens National Symfonieorkest en koor staan onder leiding van Sarah Hicks in de eerste concertuitvoering van originele soundtracks van componisten als Ennio Morricone, Nino Rota, Sonny Bono en Bernhard Herrmann. Solisten zijn Tuva Semmingsen (mezzosopraan), Christine Nonbo Andersen (sopraan), Hans Ulrik (saxofoon) en Mads Kjølby (gitaar). Opgenomen in het Koncerthuset te Kopenhagen in 2018.

Di 22 september 2020 | 21:46 Emotion and Analysis

Dirigent Pierre Boulez (1925-2016) beschrijft zijn houding ten opzichte van componist Béla Bartók (1881-1945) als een "sympathieke verstandhouding tussen musici". Beide heren behoren tot de meest invloedrijke kunstenaars die de 20e eeuw heeft voortgebracht. Boulez heeft vijf decennia ervaring met de muziek van de Hongaarse componist. Eén van Bartóks sleutelwerken is het Concert voor Orkest, dat in 1944 in Boston z'n première beleefde. De film Emotion and Analysis volgt Pierre Boulez tijdens de repetities voor het Concert voor Orkest met de Berliner Philharmoniker, wat een boeiend beeld oplevert van de methode waarmee deze grootmeester van de moderne muziek te werk gaat. De repetities vinden plaats tegen de spectaculaire achtergrond van het Hiëronymietenklooster in Lissabon, waar de Berliner Philharmoniker in 2003 het jaarlijkse Europakonzert uitvoerde. In een reeks interviews licht Pierre Boulez niet alleen de ontstaansgeschiedenis van Bartóks late werk toe, maar ook zijn persoonlijke interpretatie van deze muziek, zijn rol als dirigent, en zijn liefde voor componeren.

Wo 23 september 2020 | 03:59 Mahler - Symfonie Nr. 10 & Des Knaben Wunderhorn

Pierre Boulez dirigeert het Cleveland Symphony Orchestra in een uitvoering van het Adagio uit Mahlers Symfonie Nr. 10 en diens liederencyclus Des Knaben Wunderhorn. Solisten zijn Magdalena Kožená (mezzo-sopraan) en Christian Gerhaher (bariton). Het concert is opgenomen in de Severance Hall te Cleveland, de thuishaven van het orkest, in februari 2010. De liederencyclus Das Knaben Wunderhorn neemt een belangrijke positie in binnen het oeuvre van Mahler, omdat de liederen een bron van inspiritie waren voor zijn eerste symfonieën, zowel op muzikaal als poetisch gebied. Mahler heeft ooit de uitspraak gedaan dat een symfonie een hele wereld omvat; het zou de componist daarom zeker deugd doen dat enkel de uitvoering van het Adagio uit de onvoltooide Tiende Symfonie een volledig andere klankwereld heeft bewerkstelligd.

Wo 23 september 2020 | 06:59 Tinctoris' Geheime Troost

Johannes Tinctoris geldt als een van de prominente muziektheoretici van de vijftiende eeuw. Hij schreef zijn beroemdste boeken in Napels. Maar hij was ook een begenadigd componist, met een voorliefde voor vihuela en rebec: ‘Ik zet ze in voor de geheime troost van de ziel.’ Versterkt met vier zangers brengt Le Miroir een ode aan Tinctoris, met muziek uit het Mellon Chansonnier en het Cancionero de Segovia.

Wo 23 september 2020 | 07:51 Ullrich Böhme speelt orgelwerken van J. S. Bach

De Duitse organist Ullrich Böhme (1956) voert verschillende orgelwerken uit van Johann Sebastian Bach in de Thomaskirche in Leipzig. Op het program staan vijf koralen uit de Orgelbüchlein (BWV 599-644) en Jesu meine Freude, Nun Danket alle Gott, Jesu bleibet meine freude, en Vor deinen Thron tret ich hiermit. Verder worden de Toccata in d-klein (BWV565), Prelude en fuga in a-klein (BWV 543) en de Toccata en fuga in F (BWV 540) ten gehore gebracht. De Thomaskirche speelt een belangrijke rol in het leven van componisten als Mendelssohn en Wagner, maar het meeste met Bach, die er van 1723 tot aan zijn dood in 1750 cantor was. Het Thomanerchor, dat in 1212 werd opgericht, is nog altijd een wereldberoemd jongenskoor.

Wo 23 september 2020 | 10:07 Bach - Partita's voor viool

BWV 1001-1006 Wanneer Gidon Kremer terugkeert naar de partita’s van Bach is dat een groots gebeuren. Kremers eerste opname dateert alweer van een kwart eeuw geleden. In deze opname uit 2006 gaat Kremer andermaal de uitdaging aan: Bachs Sonates en Partita’s voor solo viool (BWV 1001-1006), welke door de violist zelf worden omschreven als de "Himalaya van het klassieke vioolrepertoire”. De werken hebben een grote inspiratie gevormd voor werken voor viool van latere generaties componisten. In deze uitvoering toont Kremer zijn gevoel voor spontaniteit en gaat hij risico’s zeker niet uit de weg. Zonder uit de bocht te schieten bewaart Kremer zijn structurele oplettendheid en doet hij op unieke wijze recht aan de polyfonische rijkdom en danselementen van de composities, door deze te voorzien van reflecterende diepgang.

Wo 23 september 2020 | 18:59 Mozart on Tour - Aflevering 12: Munich

De dertiendelige serie ‘Mozart on Tour’ geeft inzicht in de reizen die Wolfgang Amadeus Mozart gedurende zijn leven ondernam door Europa. De Beierse hoofdstad München is altijd een van Mozarts favoriete plekken geweest. Veel van zijn belangrijke instrumentale werken werden hier uitgevoerd. München zag onder meer de première van Mozarts opera seria Idomeneo, re di Creta. Het Pianoconcert nr. 26, KV 537, was ook geschreven ter gelegenheid van de kroning van Leopold II tot keizer van het Heilige Rooms Rijk, in 1790 te Frankfurt. De eerste publicatie van het werk is opmerkelijk, omdat de partituur niet alle noten van de pianosolo bevat. Deze methode maakte de bladmuziek onaantrekkelijk voor oneerlijke kopiisten, maar laat ook zien dat van de uitvoerend pianist verwacht werd dat hij kon improviseren over de uitgeschreven harmonieën van de componist. Pianist Homero Francesch is de solist in Mozarts Pianoconcert nr. 26 (KV 537). Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks staat onder leiding van Wilhelm Keitel. De uitvoering is opgenomen in de Residentie van München.

Wo 23 september 2020 | 20:30 Bruckner - Symfonie Nr. 8

Anton Bruckner vond zijn Symfonie Nr. 8 het artistieke hoogtepunt van zijn carrière. Hij schreef het werk terwijl zijn Symfonie Nr. 7 en zijn Te Deum enthousiast werd ontvangen door critici en publiek. Toch legde de componist zijn eerste versie van dit werk in een lade – de versie die Franz Welser-Möst hier dirigeert – toen zijn vriend, de dirigent Hermann Levi, het werk afwees. Pas in 1954 werd deze oerversie voor het eerst uitgevoerd, en verscheen pas in 1972 in druk. Deze live-opname vanuit Severance Hall in Cleveland, door het Cleveland Orchestra onder muzikaal leider Franz Welser-Möst, is het vierde deel van de Brucknercyclus door dit orkest. De Oostenrijkse dirigent Franz Welser-Möst was sinds 2002 muzikaal leider van het Cleveland Orchestra. Daarnaast was Welser-Möst van 2010 tot 2014 algemeen muzikaal leider van de Weense Staatsopera.

Do 24 september 2020 | 00:00 Handel - Agrippina

De opera Agrippina werd door de 24-jarige Georg Friedrich Handel geschreven. Het betekende het eerste theatrale succes van de componist. Het werk bevat frisse, uitbundige en inventieve muziek en is voorzien van een van de fijnste libretti waar Handel mee heeft gewerkt. De opera is gecomponeerd in 1709 en werd voor het eerste uitgevoerd in Venetië. Zoals gebruikelijk voor Handel, is de opera geschreven rond een aantal hoogstaande aria’s, waarin de virtuositeit van de zangers uitstekend tot zijn recht komt. Deze prachtige productie van operaregisseur Michael Hampe is opgenomen in het achttiende-eeuwse paleistheater tijdens het Schwetzingen Festival in 1985. De London Baroque Players, een orkest gespecialiseerd in vroege muziek uit de 17e en 18e eeuw, staat onder leiding van Arnold Östman. Samen begeleiden ze een indrukkende cast met als solisten Günter von Kannen, Barbara Daniels, David Kuebler, Janice Hall, Claudio Nicolai, Ulrich Hielscher, Eberhard Katz en Carlos Feller.

Do 24 september 2020 | 11:50 Rimski-Korsakov Suites

Mikhail Pletnev dirigeert het Russian National Orchestra in een concert opgenomen in de Tsjaikovskizaal te Moskou. Op het programma staan twee orkestsuites van Rimski-Korsakov: "The Tale of the Invisible City of Kitezh and the Maiden Fevroniya" en "The Tale of Tsar Saltan". Dit concert is geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Moscow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland.

Do 24 september 2020 | 18:09 Hummel - Piano Concerto No. 2

Mikhail Pletnev dirigeert het Russian National Orchestra en meesterpianist Dmitry Shishkin in een uitvoering van Johann Nepomuk Hummels Pianoconcert Nr. 2, gevolgd door Chopins Valse Brilliante, Op. 34 Nr. 2. Dit concertprogramma is opgenomen in de Tsjaikovskizaal te Moskou en geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Moscow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland.

Vr 25 september 2020 | 00:00 Verdi - Luisa Miller

Massimo Zanetti dirigeert het koor en orkest van de Opéra Royal de Wallonie in een uitvoering van Verdi’s Luisa Miller. Het werk is een samenwerking tussen de componist en de Neopolitiaanse librettist Salvatore Cammarano en is gebaseerd op Friedrich Schillers toneelstuk Kabale und Liebe. Verdi voltooide het werk, dat hij voor het Teatro San Carlo te Napels schreef, in 1849. Het werk vormt een keerpunt in het leven van Verdi; bovendien keerde de componist tijdens het compositieproces terug naar zijn geboorteplaats Busseto. Hierbij nam Verdi afstand van het patriottistische karakter van zijn eerdere opera’s. Zo speelt Luisa Miller zich niet af binnen de kaders van een grote historische gebeurtenis, maar concentreert het verhaal zich rondom liefdesaffaires in eenvoudig Tirools dorp. Deze productie is opgenomen in de Opéra Royal de Wallonie te Luik in 2014. Solisten zijn Patrizia Ciofi, Gregory Kunde, Nicola Alaimo, Bálint Szabó, Luciano Montanaro, Alexise Yerna, Cristina Melis en Stefano De Rosa.

Vr 25 september 2020 | 11:15 Legato - World of the Piano

Een nieuwe generatie heeft de piano weer populair gemaakt: pianisten met een passie voor virtuositeit en een bereidheid om hun repertoire uit te breiden. Zij vullen de standaard klassieke meesterwerken aan met minder gespeeld werk en onbekende componisten. De serie Legato laat het publiek kennismaken met deze nieuwe generatie. Door het filmen van een portret krijgen we een inzicht in hun stijl., methodes en persoonlijke doelen. De Canadese pianist Marc-André Hamelin staat centraal tijdens deze aflevering. Hij speelt werken van Haydn (Pianosonate in E groot), Chopin (Pianosonate Nr. 3), Debussy (Préludes, boek twee), Hamelin (Etude No. 7) en twee korte stukken van Gershwin (Do, Do, Do en Liza).

Vr 25 september 2020 | 16:37 Summer Night Music - Spirits of Music

Spirits of Music is een ongewone muzikale reis door de eeuwen, die alle werelddelen aandoet. De verschillende geloven van de componisten en musici inspireren optredens met een sterke religieuze lading. Het levert ontroerende voorbeelden op van de emotionele kracht die goede muziek kan hebben. Internationaal geroemde solisten en ensembles, onder wie Bobby McFerrin, Nigel Kennedy, Sibylla Rubens en het Gewandhausorchester Leipzig, voeren geliefde werken uit de Europese muzikale traditie uit van onder meer J. S. Bach, W. A. Mozart en Giuseppe Verdi. Talrijke prachtige voorbeelden van religieuze muziek komen van artiesten als Kroke, de Kuumba Singers, Mari Boine, Bulgarian Voices Angelite, Vocal Sampling, en het Ensemble Al-Kindi. Doordat dit programma muziek omvat van over de hele wereld, is het resultaat een spannend contrast tussen Europese en niet-Europese muziek.

Vr 25 september 2020 | 22:16 Bach - Brandenburgs Concert 1-3

Bij wijze van ‘muzikale sollicitatie’ schreef Johann Sebastian Bach zijn zes Brandenburgse concerten. In 1721 was Bach in dienst van Prins Leopold van Anhalt-Köthen maar was niet meer tevreden in zijn functie en was op zoek naar een nieuwe betrekking. Hij besloot deze verzameling concerten op te dragen een Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg, in de hoop dat hij aan zijn hof kon werken. Tevergeefs: de Markgraaf bood hem geen positie aan, hij bedankte de componist zelfs niet. In de categorie mislukte sollicitaties is dit dan ook waarschijnlijk een van de meest artistiek succesvolle. Het eerste concert is een uitbundige compositie en het enige concert wat uit vier delen bestaat. In het tweede concert is een bijzondere rol weggelegd voor de trompet: het is een ontzettende uitdaging voor trompettisten. Oorspronkelijk schreef Bach deze partij niet voor trompet maar voor clarino, een voorloper van de huidige trompet. Dit instrument werd echter steeds minder gebruikt en daardoor kwamen er steeds minder mensen die de clarino konden bespelen. Het instrument in de loop van de jaren vervangen door een trompet. Bach schreef het derde concert uit de verzameling voor drie violen, drie altviolen, drie cello’s en een basso continuo in de begeleiding.

Vr 25 september 2020 | 22:59 Khachaturyan Piano Concerto & Borodin

Dirigent Vladimir Verbitski dirigeert het Svetlanov Symfonieorkest van Rusland en pianist Boris Berezovski in uitvoeringen van werken van Aram Chatsjatoerjan en Alexander Borodin. Op het programma staan Borodins symfonische gedicht 'Op de Steppes van Centraal-Azië' en Chatsjatoerjan Pianoconcert in Des en het Adagio uit zijn Spartacus en Phrygia (in een bewerking voor orkest en piano). Dit concertprogramma is geproduceerd door de Moscow Philharmonic Society, welke volgens de in St. Petersburg geboren componist Sjostakovitsj een significante rol speelde in de ontwikkeling van het Russische artistieke leven. De evenementen van het instituut zijn in de loop der jaren bezocht door miljoenen muziekliefhebbers en duizenden musici. De Mosow Philharmonic Society is opgericht in 1922 door de toenmalige commissaris van cultuur Anatoly Lunacharski en is inmiddels uitgegroeid tot het grootste concertinstituut van Rusland. Dit concert vond plaats in de Tchaikovsky Concert Hall te Moskou in december 2016.

Za 26 september 2020 | 00:00 Bizet - Carmen

Louis Langrée dirigeert de Metropolitan Opera in een uitvoering van Bizets meesterwerk over de verleidende zigeunervrouw Carmen die geheel volgens haar eigen regels leeft. Als vrijgevochten vrouw belichaamt Carmen het verborgen verlangen van de 19de-eeuwse burger en vertegenwoordigt zij de vrijheid in leven en liefde. De componist creëerde met Carmen een femme fatale van bijna mythische allure. Onder de solisten in deze productie zijn Clémentine Margaine (sopraan), Roberto Alagna (tenor) en Alexander Vinogradov (bas). Opgenomen in de Metropolitan Opera Hall te New York in 2019.

Za 26 september 2020 | 02:51 Noseda dirigeert Liszt, Bruch en Respighi

Gianandrea Noseda dirigeert het Orchestre de Paris in een concertprogramma met onder meer muziek van Liszt, Bruch en Respighi. Er wordt geopend met Liszts ‘Les Préludes’, geïnspireerd op de Méditations poétiques van de Franse dichter Lamartine. Hierna volgt het Eerste Vioolconcert van Max Bruch, dat de componist opdroeg aan vioolvirtuoos Joseph Joachim, die het werk later zelf reviseerde. Het concert eindigt met twee symfonische gedichten van Ottorino Respighi (1879-1936): "Fontane di Roma” en "Pini de Roma”. Het symfonisch gedicht werd populair in de 19e eeuw en volgt doorgaans niet de traditionele klassieke sonatevorm. De componist tracht bij een symfonisch gedicht een buitenmuzikaal thema, zoals een schilderij, gedicht of vertelling, met muzikale middelen te beschrijven. Dit concert is opgenomen in Salle Pleyel te Parijs in 2014.

Za 26 september 2020 | 08:28 Concerts in a Palace - Schubert & Spohr

Deze aflevering van Concerts in a Palace is de vijfde in een reeks van zes die in 1999 werd opgenomen in het prachtige achttiende-eeuwse barokkasteel Schloß Heidecksburg in het Duitse Rudolstadt. Anna Rabinova en Vladimir Stoupel spelen Franz Schuberts Sonatine in a-klein, Op. 137 Nr. 2. Schubert zal de drie werken van zijn Opus 137 ongetwijfeld als sonates hebben bestempeld. Waarschijnlijk heeft zijn Weense uitgever Diabelli ze de sonatines genoemd: de componist schreef de werken op zijn 19e, maar ze bleven op de plank liggen tot na zijn dood in 1828. In het tweede deel van deze uitzending spelen violist Karl Suske en zijn dochter Cornelia Smaczny Louis Spohrs Sonate voor viool en harp in c-klein.

Za 26 september 2020 | 10:05 Mahler - Symfonie Nr. 9

Het Gustav Mahler Jugendorchester werd in 1986 opgericht door initiatiefnemer Claudio Abbado (1933-2014) en is sindsdien een van de beste jeugdorkesten ter wereld. Dit concertprogramma benadrukt de speciale band tussen de dirigent en het orkest en hun gezamenlijke voorliefde voor de muziek van Gustav Mahler. Claudio Abbado is zonder twijfel een van de grootste Mahlerinterpreten van de afgelopen decennia en zijn langdurige affiniteit met diens repertoire leidde uiteindelijk tot deze roerende uitvoering van Mahlers laatst symfonie, voltooid vlak voor de componist zijn dood. Deze uitvoering is opgenomen in de Accademia di Santa Cecilia te Rome in 2004. De film toont het opgewekte plezier, talent en de professionaliteit van de jonge musici, afkomstig uit alle uithoeken van Europa. Een prachtig eerbetoon aan orkest, dirigent en componist, maar bovenal Mahlers triomfantelijke meesterwerk: de Negende Symfonie.

Za 26 september 2020 | 16:14 Pianomania - Elisabeth Leonskaja

Elisbeth Leonskaja (1945) speelt Ludwig van Beethovens laatste drie pianosonates (Op. 109, 110 en 110) tijdens een concert in het Grand Auditorium van de Calouste Gulbenkian Foundation te Lissabon in 2018. Leonskaja studeerde aan het Conservatorium van Moskou en won als student al vele internationale prijzen. In 1978 verliet de pianiste de Sojet-Unie om zich in Wenen te vestigen. Met de drie pianosonates luidt Beethoven niet alleen eigenhandig de romantiek in, maar verlegt hij ook de grenzen van wat voorheen de aanvaarde parameters van de sonatevorm waren geweest. Beethovens pianosonates plaveiden de weg voor de komende generatie componisten. Zo werd het voor Franz Liszt mogelijk om zijn grote sonate in b-klein te componeren.

Za 26 september 2020 | 17:40 Absolute Prokofiev: Het derde concert

Het Paasfestival is internationaal een belangrijk evenement voor liefhebbers van klassieke muziek; elke Paaszondag gaat het volgens de traditie in Moskou van start, en elk jaar reist het orkest van het Mariinskytheater onder leiding van Valery Gergiev dwars door Rusland – nu al 10 jaar lang! Dit jaar kunnen we uitkijken naar een bijzonder muzikaal geschenk: het symfonieorkest van het Mariinsky zal, voortgestuwd door Valery Gergiev, de gehele cyclus van Sergej Prokofievs symfonieën en pianoconcerten te horen brengen – en het werk van deze componist lijkt Maestro Gergiev en het orkest bijzonder goed te liggen. Op het programma: 'Symfonie Nr. 4', 'Pianoconcert Nr. 4 'linkshandig'', 'Pianosonate Nr. 7, III', 'Romeo & Julia': "Maskers", "Broeder Laurence", "Montagues & Capulets".

Za 26 september 2020 | 21:11 Stravinsky, Webern and Debussy

Dit concert van het Brussels Philharmonic richt zich op de diverse muziekstijlen die hun stempel drukten op de eerste helft van de 20e eeuw. Naast het impressionisme van Claude Debussy's Jeux (1913) richten dirigent Michel Tabachnik en zijn orkest zich op één van de belangrijkste componisten van de hedendaagse muziek: Igor Stravinsky. Diens eerste compositie voor een ballet, De Vuurvogel (1910), vormt een hoogtepunt binnen dit concert. Het concert begint met Anton Weberns Fünf Orchesterstücke Op. 10 (1913). Het ontbreekt deze vijf ultrakorte werkjes aan onderling thematisch of tonaal verband, of enige andere traditionele opbouw: dat belooft een spannende luisterervaring!

Za 26 september 2020 | 22:10 Monteverdi - Vespro della beata vergine

Componist Claudio Monteverdi (1567-1643), één van de grote meesters uit de barokperiode, scheef rond 1600 een nieuw werk voor koor en solisten waarin hij oude en nieuwe stijlen uit zijn tijd combineerde, zoals de madrigaal en liturgische composities. Deze combinatie bleek een gouden greep: het groeide uit tot de standaard voor alle grote vormen van religieuze muziek in de barokperiode, zoals het oratorium, de cantate, en de passie. Het combineren van verschillende stijlen zou later niet alleen in religieuze muziek, maar ook in de opera worden toegepast. Een goed voorbeeld waarin hij de combinatie van stijlen laat zien is het werk ‘Vespro della beata vergine’, ook wel de ‘Mariavespers’ genoemd. Zulke vespers werden vooral in de rooms-katholieke kerk gezongen. Solisten: Dorothee Blotzki-Mields, Katharine Fuge, Mark Padmore, Jan Kobow, Furio Zanasi, Dominik Wörner.

 Meer

Componist gemist

Eerder Vandaag | 18:56 Bartók - Concert voor Orkest

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden: de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie en binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945.

Eerder Vandaag | 17:16 Gala from Berlin - 2005

Het jaarlijkse gala vanuit Berlijn stond in 2005 volledig in teken van W. A. Mozart. Ter ere van de 250ste geboortedag van de componist brachten de Berliner Filharmoniker en sir Simon Rattle het publiek alvast in de perfecte stemming voor het aanstaande jubileumjaar. Op het programma staan enkele van Mozarts bekendste werken, waaronder ook delen uit zijn opera Le nozze di Figaro. Dit geestige en satirische werk, over de zwakheden van geliefden, wordt verrijkt door de stemmen van Magdalena Kozena, Camilla Nylund en John Relyea. Emmanuel Ax is de solist in het Pianoconcert Nr. 9 (KV. 271). Het concert wordt afgesloten met een uitvoering van Mozarts Symfonie Nr. 38 (KV. 504).

Eerder Vandaag | 15:57 Jaap van Zweden dirigeert Symphonie Fantastique

De ontmoeting tussen de Franse componist Hector Berlioz en de knappe actrice Harriet Smithson leidde tot een van Berlioz’ beroemdste werken. Nadat Berlioz’ haar Shakespeare had zien spelen was hij op slag verliefd: hij stuurde haar ontelbare liefdesbrieven maar zij beantwoorde er geen één. Berlioz’ hart was gebroken en hij componeerde zijn Symphonie fantastique: Épisode de la vie d'un Artiste...en cinq parties (Symfonie fantastique: Episode uit het leven van een artiest… in vijf delen). Het werk vertelt het verhaal van een jonge artiest die tijdens een aanval van liefdesverdriet zelfmoord probeert te plegen maar niet genoeg gif inneemt: in plaats van te sterven hallucineert hij enkel. Door dit verhaal in de muziek en de uitgebreide orkestbezetting (onder andere vier harpen en een klok), was dit een revolutionair werk.

Eerder Vandaag | 14:09 Gaming in Symphony

Eímear Noone dirigeert het Deens Nationaal Symfonieorkest en koor in een spectaculair concert bestaande uit welbekende video game soundtracks van de afgelopen veertig jaar. Het concertprogramma toont de breedte en diepgang van het genre met onder meer werken van Nintendolegende Koji Kondo en DOOM-veteraan Mick Gordon, naast heel scala aan hedendaagse gamecomponisten waaronder Noone zelf. Op het programma staan onder meer soundtracks van Call of Duty, Final Fantasy, Assassin's Creed, Halo en World of Warcraft. Solisten zijn Tuva Semmingsen (mezzosopraan) en Christine Nonbo Andersen (sopraan). Opgenomen in het DR Koncerthuset te Kopenhagen in 2018.

Eerder Vandaag | 13:05 Podium Witteman

Seizoen 8 - NTR Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren de hele week hun 75-jarig bestaan op Radio 4 en op de grote concertpodia in Utrecht en Amsterdam. Chef-dirigent Karina Canellakis dirigeert de ensembles o.a. in de wereldpremière van een stuk dat de Japans-Britse componist Dai Fujikura speciaal voor haar in coronatijd heeft geschreven. * Blokfluitist Lucie Horsch, winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020, speelt enkele Roemeense dansen van Bela Bartok met cimbalist Marius Preda. * Violist Marcel Sutedja (Geb. 2007, student aan de School voor Jong Talent in Den Haag) won in 2019 de talentenjacht Superkids. Met pianist Natasja Douma speelt hij de Lente van Vivaldi. * Fuse speelt werk van de Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke componist Jessie Montgomery uit New York.

Eerder Vandaag | 12:29 Maestra Baltica - Anu Tali & Baltische muziek

"Agressief, smerig en gewelddadig. Zo zitten wij, Estlanders, in elkaar.” Met deze woorden waarschuwde Anu Tali haar nieuwe collega's tijdens haar eerste ontmoeting met het Münchener Kammerorchester. Deze Estlandse dirigent stelde voor haar debuut een Baltisch programma samen: het vioolconcert Tala gaisma van de Letlandse componist Peteris Vasks en het drieluik Action-Passion-Illusion van de Estlandse componist Erkki Sven Tüür. In deze uitzending ziet u Anu Tali en het Münchener Kammerorchester in de repetitieruimte en in de concertzaal aan het werk. Samen donderen ze door archaïsche, gewelddadige ritmes - want, zo meent Anu Tali, het gaat hier eigenlijk om rockmuziek!

Eerder Vandaag | 08:24 Lucerne Festival - Beethoven - Pianoconcert Nr. 4

Maurizio Pollini is de solist in Beethovens Pianoconcert Nr. 4. Het Lucerne Festivalorkest staat onder leiding van Claudio Abbado. Deze uitvoering is opgenomen tijdens het Lucerne Festival van 2004. Maurizio Pollini is de winnaar van het prestigieuze Chopin Concours in Warschau van 1960 en staat bekend om zijn interpretaties van Beethoven. De componist schreef het Vierde Pianoconcert tussen 1805 en 1806. Tijdens de première in 1808 nam de componist zelf de rol van solist op zich.