Wat te doen zonder universele afstandsbediening?


Gepubliceerd: 30 oktober 2018 - 19:38 uur
Laatste update: 30 oktober 2018 - 19:38 uur

Wat te doen zonder universele afstandsbediening?

De afstandsbediening, zeker die van de televisie, is al vele jaren een vanzelfsprekendheid. Het gemak van het niet telkens hoeven opstaan, we weten niet beter. We kunnen dus niet langer zonder deze zapper die sinds de introductie ook nog eens een opmerkelijke ontwikkeling doormaakte.

Remote en cijfercode
Afstandsbediening, de term betekent eigenlijk niet meer dan het gebruik van een techniek waarbij iets vanaf zekere afstand wordt bestuurd, bediend of geregeld. Dit gebeurt door middel van het overbrengen van een signaal dat een tv of ander apparaat aanstuurt. Het toestelletje waarmee dat signaal doorgegeven wordt, noemen we dus de afstandsbediening. Een dergelijke afstandsbediening kopen betekent tegenwoordig vooral het aanschaffen van een universele afstandsbediening. Ideaal, want met een universeel exemplaar heb je voortaan nog maar een enkel apparaat nodig voor het bedienen van televisie en (vrijwel) alle andere apparaten die je in huis hebt. De moderne variant gebruik je voor de televisie, de decoder, de Blu-ray speler, de versterker en tegenwoordig ook voor de smart verlichting en bijvoorbeeld de gameconsole. Het rijtje remotes in je huis gebroederlijk naast elkaar op tafel behoort daarmee voorgoed tot het verleden.

Touchscreen
Universele modellen heb je overigens in tal van verschillende uitvoeringen. Welke je precies aan dient te schaffen is afhankelijk van hoeveel en welke apparaten je tegelijk wilt gebruiken. De wat duurdere uitvoeringen hebben vaak meer functionaliteiten als bijvoorbeeld touchscreen en kunnen zelfs gekoppeld worden aan je mobiele telefoon. Een geavanceerde zapper is de niet al te grote investering dubbel en dwars waard. Overigens wordt hiermee ook wel eens een afstandsbediening bedoeld die alleen een televisie kan bedienen, maar dan wel televisies van vrijwel alle merken. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen en voor gebruik van vaak wel tien apparaten tegelijk. Het instellen van een universeel apparaat kan door bijvoorbeeld het invoeren van een cijfercode en vaak krijg je bij aankoop een boekje met daarin de codes die geldig zijn voor de verschillende merken. Het is soms even zoeken, maar uiteindelijk biedt deze afstandsbediening altijd waar voor z’n geld en hoef je voortaan alleen nog van de bank of uit de stoel te komen voor een bezoek aan de ijskast.

Afstandsbediening houder
Een remote aanschaffen betekent vaak ook meteen een afstandsbediening houder kopen, want uiteraard ben je zuinig op al je apparatuur. Vaak is een dergelijke houder geproduceerd van acrylmateriaal en standaard zijn ze meestal transparant. Je hebt houders met vakjes en de meer basic houders, zonder vakjes. De houders bieden voldoende bescherming voor de apparaten, geven de remote een vaste plaats en ze zijn er in verschillende afmetingen. Voor elke universele afstandsbediening is een passende houder beschikbaar. De conclusie is dat we eigenlijk niet meer zonder afstandsbediening kunnen als we het hebben over gemak. Nog even en dit zal ook gelden voor de universele uitvoering die geschikt is voor al uw apparatuur in huis.