Waar op letten bij aanschaf van een TV beugel?


Gepubliceerd: 01 oktober 2018 - 21:11 uur
Laatste update: 01 oktober 2018 - 21:11 uur

Waar op letten bij aanschaf van een TV beugel?

Bij oude televisies was een belangrijke vraag waar deze in de woonkamer neergezet zou moeten worden en of de kast waar de televisie op zou moeten staan sterk genoeg was om het grote bakbeest te kunnen dragen. Maar de televisies zijn de afgelopen decennia ook geëvolueerd naar moderne platte schermen. Daarbij doemt niet enkel de keuze op waar je de televisie moet neerzetten, maar ook of je hem wel moet neerzetten, of dat je hem liever aan de wand ophangt. Een televisie aan de wand creëert veel ruimte, want je hoeft geen aparte tv-kast meer in je woonkamer te hebben staan. Een scherm aan de wand staat ook nog eens een stuk strakker. Een flatscreen televisie aan de muur monteren kan het beste met een televisie beugel. Er zijn talloze verschillende TV beugels, maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een TV beugel gaat kopen.

VESA maat

Bij aanschaf van een televisie wandbeugel wordt altijd een VESA maat genoemd. Dat is ook het geval bij aanschaf van een televisie. Je weet dan dat de televisie passend is voor de betreffende televisie muurbeugel. VESA staat voor Video Electronics Standard Association en is een wereldwijde universele maat die wordt gebruikt bij LCD, LED, Plasma en TFT schermen en TV beugels. De VESA maat is een aanduiding voor de bevestigingspunten achter de televisie waarin de schroeven moeten worden gedraaid voor de TV beugel. Wanneer de VESA maat 400 x 200 is, dan houdt dit in dat de horizontale schroefgaten 40 centimeter van elkaar afstaan en de verticale schroefgaten 20 centimeter. Het eerste getal staat altijd voor de horizontale afstand en het tweede getal voor de verticale afstand. Soms wordt er ook wel eens één cijfer aangegeven. Dan houdt dit in dat de betreffende afstand zowel horizontaal als verticaal even groot is. De VESA maat moet altijd in de handleiding van je televisie staan. Heb je de handleiding niet meer, dan kun je deze meestal online vinden of eenvoudig de afstanden zelf meten. Je zoekt daarna naar de TV beugels met VESA maten die overeenkomen met die van je televisie. Op deze manier heb je de garantie dat je televisie aan een bepaalde beugel kan worden opgehangen.

De soorten televisie muurbeugels

De keuze uit het aantal TV beugels is groot. Voor zeer grote televisies is het handig om deze vast aan de wand te hangen. Voor kleinere televisies is er een mogelijkheid om deze aan een TV beugel te hangen die draaibaar of kantelbaar is. Heel belangrijk is ook de sterkte van de wand, maar ook het maximale gewicht dat de televisie standaard kan dragen. Overschrijd je het maximum gewicht van de TV beugel, dan loop je kans dat de beugel gaat verbuigen of zelfs van de wand afscheurt. De huidige muurbeugels kunnen gelukkig grote gewichten aan, dus dat hoeft geen grote belemmering te zijn. Het meeste bijgeleverde montagemateriaal is geschikt om de televisie aan een betonnen wand op te hangen. Een betonnen wand is sterk en geeft normaliter geen problemen. In een muur van gasbeton of gipsplaat kan het ophangen wel voor een probleem zorgen. Het is wel mogelijk, maar een hele zware televisie is niet aan te bevelen. Hang de televisie bij voorkeur op een plek waar steunbalkjes voor de gipsplaat zijn aangebracht. Houd er ook rekening mee dat draaibare en kantelbare TV beugels meer kracht van de muur vergen dan een vaste beugel. 

Platte of vaste TV beugel 
Met een platte TV beugel hang je de televisie zo dicht mogelijk aan de wand en vervolgens hangt de televisie ook altijd in één positie strak aan de wand. Deze beugels zijn ideaal voor hele grote en zware televisies die verder niet gedraaid of gekanteld hoeven te worden. De platte TV beugel is ook de meest voordelige televisie wandbeugel. 

TV beugel draaibaar 
Een TV beugel draaibaar is handig als de televisie op een plek hangt, waarbij het niet mogelijk is om deze vanuit elke plek in de woonkamer te zien. Misschien ben je in de keuken druk aan het koken en wil je toch televisie kijken? Dan is het handig als de televisie gedraaid kan worden. Een dergelijke muurbeugel is verkrijgbaar met één of twee gewrichten. Bij een beugel met één gewricht is de afstand tot de muur altijd gelijk, terwijl de televisie met twee gewrichten verder van de muur gedraaid kan worden. Dit vergt overigens grote stabiliteit van de muur, dus de beugel moet stevig en correct aan de muur gehangen worden. 

TV beugel kantelbaar 
Als een televisie wat hoger komt te hangen dan de normale kijkhoogte, dan kan een TV beugel kantelbaar een oplossing bieden. Zo is het gebruikelijk om de kantelbare televisiebeugel in een slaapkamer te hangen, waar de televisie meestal hoger hangt. Ook in commerciële ruimtes zoals winkels kan een kantelbare televisiebeugel zijn dienst bewijzen. Er zijn modellen die zowel kantelbaar als draaibaar zijn. De televisie is dan is vrijwel elke stand te zetten.

Montagehoogte

Houd - voordat je een TV beugel kopen gaat - rekening met het monteren van de televisie en vooral met de juiste kijkhoogte. Het beste is plaats te nemen op je bank of stoel waar vandaan je TV kijkt en op te meten wat de kijkhoogte vanaf de vloer is. Normaliter is de normale kijkhoogte 2/3e van het scherm. Dit geldt vooral voor vaste muurbeugels en draaibare beugels. Kantelbare TV beugels zijn er specifiek voor gemaakt om hoger dan de kijkhoogte op te hangen.