Zembla

Eerstvolgende uitzending
Datum
Wo 24 mei 2017
Tijd
13:00 tot 13:35
Genre
Documentaire
Officiële website
Zembla
Twitter hashtag
#zembla
Officiële Twitter
@ZEMBLA
Deel-url
gids.tv/17970214

In de jaren 80 zijn duizenden kinderen geadopteerd uit Sri Lanka. ZEMBLA ontmoet een aantal van hen, die ontdekken dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal en identiteitspapieren.

Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto's zijn vervalst. Gegevens van de biologische ouders blijken niet te kloppen.

Door de jaren heen zijn er stapels rapporten verschenen met kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces. Het laatste rapport dateert van eind vorig jaar.

Dan geeft de Raad voor de Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) een even opmerkelijk als schokkend advies aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie: stop met het adopteren van kinderen uit het buitenland. Niet alleen is er veel kritiek op de kwaliteit van het adoptieproces, ook stelt de RSJ dat er financi?le belangen op het spel staan bij interlandelijke adoptie.

Die brengen risico's op illegale en ongewenste praktijken met zich mee, schrijft de RSJ. Dijkhoff neemt het advies niet over, maar wil wel dat Nederland beter onderzoek doet naar de aspirant-adoptiekinderen in de landen van herkomst. ZEMBLA onderzoekt of de kwaliteit van het adoptieproces daardoor zal verbeteren.

De redactie van TVGiDS.tv werkt de inhoud van de actualiteitenprogramma's meerdere keren per dag bij. Zo ben je altijd op de hoogte van de onderwerpen en gasten.

Meer op tv: Live op tv , Gp Hongarije op tv en Max Verstappen op tv

Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv