Bekijk de uitzending van Vranckx terug

Za 18 februari 2017 | 20:10 Vranckx

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Vranckx gemist? Bekijk hier naar Vranckx gemist.

Vranckx

Datum
Za 18 februari 2017
Tijd
20:10 tot 20:40
Zender
Canvas
Genre
Reportage
Jaar
2017
Presentatie
Rudi Vranckx
Twitter hashtag
#vranckx
Officiële Twitter
@VranckxTV
Deel-url
gids.tv/17285597

De Vietnamoorlog is al meer dan 40 jaar voorbij, maar Agent Orange blijft volgens Vietnamese dokters misvormingen veroorzaken bij de nieuwe generaties. Ex-paralympiër Ade Adepitan gaat op zoek naar de slachtoffers van de onkruidverdelger die destijds massaal ingezet werd door het Amerikaanse leger.

Dokter Phuong is 77 maar ze denkt niet aan ophouden met werken. Kinderen met misvormingen opvangen en verzorgen is haar levenswerk. Ze neemt ons mee naar één van de 13 centra die ze opgericht heeft. “60 procent van de kinderen die hier zitten, hebben ouders die tijdens of na de oorlog blootgesteld zijn aan Agent Orange.”

“Dioxines kunnen van de moeder op kind worden doorgegeven”, leg dokter Phuong uit. En dat is wat volgens haar de misvormingen veroorzaakt. “Aangetaste zenuwbanen, open gehemelte, hazenlip, vervormde ledematen, deze aandoeningen komen erg vaak voor in Vietnam.”

Sommige gebieden zijn nog steeds vervuild. De Danang luchtmachtbasis bijvoorbeeld, die gebruikt werd om Agent Orange op te slaan. De dioxineniveaus liggen daar 350 keer hoger dan de internationale veiligheidsstandaarden. Het goedje komt in het grondwater terecht en belandt op die manier in de voedselketen.

Vranckx op tv

Leger van oorlog agent verzorgen grondwater met vietnam van 40 jaar opvangen dokter luchtmachtbasis van amerikaanse leger tijdens rudi vranckx generaties de kinderen moeder naar ouders reportage werken.        Klik hier voor korting bij Coolblue


      Klik hier voor korting bij Wehkamp
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv