Bekijk de uitzending van Panorama Pijbes terug

Wo 22 maart 2017 | 20:25 Panorama Pijbes

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Panorama Pijbes gemist? Bekijk hier naar Panorama Pijbes gemist.

Panorama Pijbes

Datum
Wo 22 maart 2017
Tijd
20:25 tot 21:00
Zender
NPO 2
Genre
Kunst- of cultuurreportage
Jaar
2017
Presentatie
Wim Pijbes
Twitter hashtag
#panoramapijbes
Deel-url
gids.tv/17494289

In de nieuwe achtdelige serie Panorama Pijbes kijkt kunsthistoricus Wim Pijbes naar het Nederlandse landschap door de ogen van kunstschilders. In iedere aflevering ontmoet hij kunstkenners, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars op zoek naar de schoonheid van ons land. Hij zoekt schilderijen vanaf de Middeleeuwen tot nu, waarop het Nederlands landschap de hoofdrol speelt. Van de Bijbelse landschappen van Bruegel tot de geabstraheerde strandgezichten van Mondriaan en alles daar tussenin. Zijn weg voert kriskras door ons land; langs de duinen en verstilde heidevelden, via de dynamiek van de haven tot de romantiek van het bos.

Hoe zien kunstenaars ons land? Hoe hebben zij ons leren kijken naar het landschap? En wat is er overgebleven van dat landschap dat zo’n grote inspiratiebron vormde voor de schilders? Wat heeft de omgeving veranderd en beïnvloed? Maar ook: wat maakt dat ene doek zo bijzonder voor Pijbes zelf?

In de eerste aflevering van Panorama Pijbes zoekt kunsthistoricus Wim Pijbes naar het geheim van het volmaakte zeegezicht. Wat bezielde Mesdag om 30 jaar lang hetzelfde stukje strand te gaan schilderen? Is het licht van Piet Mondriaan aan de Zeeuwse kust te vangen? En wat maakt die einder boven zee zo oneindig volgens fotograaf Bruno van den Elshout?

Panorama Pijbes op tv

Schilderijen fotograaf van wim pijbes strand geheim door kust duinen het kunstenaars panorama het serie eerste aflevering door middeleeuwen landschap haven mondriaan piet op tv een mondriaan.
Panorama Pijbes. Het Nederlandse landschap in de kunst - wo 22 mrt 20:25 NPO 2