Bekijk de uitzending van Liever dood dan vermist terug

Ma 15 januari 2018 | 21:10 Liever dood dan vermist

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Liever dood dan vermist gemist? Bekijk hier naar Liever dood dan vermist gemist.

Liever dood dan vermist

Datum
Ma 15 januari 2018
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Deel-url
gids.tv/19423699

In de Tweede Wereldoorlog stortten talloze geallieerde piloten en andere bemanningsleden met hun vliegtuig neer in ons land. Waarom wordt in de ene gemeente wél en in de andere niet tot berging van deze toestellen en militairen overgegaan? Regisseur Gisèla Mallant en interviewer Frénk van der Linden proberen deze vraag te beantwoorden in Liever dood dan vermist.

In de Tweede Wereldoorlog gaven talloze geallieerde piloten en andere bemanningsleden hun leven in de strijd tegen Hitler. Duizenden stortten met hun vliegtuig neer in ons land. Tot op de dag van vandaag liggen velen nog in Nederlandse bodem. Nabestaanden van deze gesneuvelde bevrijders en betrokken inwoners menen dat zij een officieel graf verdienen. Regisseur Gisèla Mallant en interviewer Frénk van der Linden proberen in Liever dood dan vermist aan de hand van twee concrete gevallen een antwoord te vinden op de vraag waarom in de ene gemeente wél en in de andere niet tot berging van deze toestellen en militairen wordt overgegaan.

In het Friese Wartena haalt Defensie in samenwerking met de lokale autoriteiten en een civieltechnisch aannemer een vliegtuigwrak uit de grond, in de hoop de staartschutter sergeant-majoor James Cooper op te sporen. In het Limburgse Echt-Susteren ligt het andersom. Hier blokkeren B&W en de abt van een klooster, dat in bezit is van de akker waar een toestel neerkwam, de berging. Dit tot leedwezen van familieleden van vier vermisten, onder wie boordwerktuigkundige sergeant Maurice Pepper.

Centraal staat de vraag hoeveel Nederland verschuldigd is aan de piloten en andere inzittenden van geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden een eind te maken aan de bezetting van ons land en de rest van Europa. De documentaire laat zien welke conflicten en belangen in deze kwestie meespelen. Wat is de verantwoordelijkheid van gemeenten en wat is de betrokkenheid van het Rijk?

Tot slot is Liever dood dan vermist herkenbaar voor iedereen die een dierbare heeft verloren. Hoe krijg je vrede met het verlies en op welke wijze kan het verleden worden afgesloten?

Liever dood dan vermist op tv

Graf defensie tweede met wereldoorlog vliegtuig nederland door militairen naar gemeenten hitler het documentaire vliegtuigen toestel een berging gemeente piloten wereldoorlog regisseur op bezetting samenwerking vermisten op tv menen verantwoordelijkheid blokkeren uit familieleden echt-susteren klooster het aannemer uit sergeant vermist europa james vrede inwoners op tv tijdens dood conflicten.

      Klik hier voor korting bij BOL.com

        Klik hier voor korting bij Coolblue


      Klik hier voor korting bij Wehkamp
Promo: Liever dood dan vermist
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv