Bekijk de uitzending van Het spoor naar Auschwitz terug

Vr 13 januari 2017 | 21:10 Het spoor naar Auschwitz

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het spoor naar Auschwitz gemist? Bekijk hier naar Het spoor naar Auschwitz gemist.

Het spoor naar Auschwitz

Datum
Vr 13 januari 2017
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Gisèla Mallant
Twitter hashtag
#spoornaarauschwitz
Deel-url
gids.tv/17048355

Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten? In de KRO-documentaire Het spoor naar Auschwitz zoeken journalist Frénk van der Linden en regisseur Gisèla Mallant naar antwoorden op deze beladen historische vragen.

Hoogbejaarde overlevenden van de kampen en familieleden van nazi-slachtoffers vragen zich tot op de dag van vandaag af waarom miljoenen werden omgebracht zonder dat de Engelse en Amerikaanse luchtmacht de treinverbindingen probeerden weg te vagen. Ook volgens deskundigen van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Herinneringskamp Westerbork is het belangrijk dat hierover eindelijk duidelijkheid komt.

Op 21 januari 2017 is het 75 jaar geleden dat nazi-kopstukken tijdens de Wannsee-conferentie in Berlijn besloten op welke wijze de 'Endlösung der Judenfrage' precies zou worden uitgevoerd. Interesseerde de wereld zich onvoldoende voor het lot van joden, roma, sinti, homo’s en andere slachtoffers van de nazi’s? Of zijn er andere verklaringen voor het niet-ingrijpen van de geallieerden? Het was paus Franciscus die het onderwerp zomer van 2015, midden in de vluchtelingencrisis, publiekelijk aan de orde stelde. Tegen de achtergrond van de oorlog in Syrië vroeg hij zich met zoveel woorden af of we niet in herhaling vallen.

Van der Linden en Mallant begonnen vervolgens aan een uitvoerig onderzoek en interviewden een groot aantal betrokkenen: Auschwitz-overlevenden, internationale tophistorici, militaire deskundigen en leidinggevenden van herinneringscentrum Kamp Westerbork en van het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.

De documentaire belicht historische feiten waarvoor jarenlang weinig aandacht is opgebracht en maakt duidelijk dat hierin belangrijke lessen voor het heden schuilen.

Het spoor naar Auschwitz op tv

Tweede tijdens wereldoorlog westerbork op tv oorlog onderzoek overlevenden op documentaire paus franciscus naar paus joden zomer wereldoorlog kamp regisseur op tv door berlijn kampen luchtmacht auschwitz franciscus op tv herinneringscentrum naar kamp westerbork roma in journalist nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie militaire op tv deskundigen de familieleden geallieerden instituut tijdens schuilen vluchtelingencrisis hoogbejaarde zoeken 75 door jaar spoor wannsee-conferentie door kamp op westerbork.

      Klik hier voor korting bij BOL.com

        Klik hier voor korting bij Coolblue


      Klik hier voor korting bij Wehkamp
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv