Bekijk de uitzending van Het spoor naar Auschwitz terug

Vr 13 januari 2017 | 21:10 Het spoor naar Auschwitz

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Het spoor naar Auschwitz gemist? Bekijk hier naar Het spoor naar Auschwitz gemist.

Het spoor naar Auschwitz

Datum
Vr 13 januari 2017
Tijd
21:10 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundige documentaire
Jaar
2017
Regisseur
Gisèla Mallant
Twitter hashtag
#spoornaarauschwitz
Deel-url
gids.tv/17048355

Waarom hebben de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog de spoorlijnen naar Auschwitz en andere vernietigingskampen niet gebombardeerd? Hoe kon het gebeuren dat ook de gaskamers ongemoeid werden gelaten? In de KRO-documentaire Het spoor naar Auschwitz zoeken journalist Frénk van der Linden en regisseur Gisèla Mallant naar antwoorden op deze beladen historische vragen.

Hoogbejaarde overlevenden van de kampen en familieleden van nazi-slachtoffers vragen zich tot op de dag van vandaag af waarom miljoenen werden omgebracht zonder dat de Engelse en Amerikaanse luchtmacht de treinverbindingen probeerden weg te vagen. Ook volgens deskundigen van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Herinneringskamp Westerbork is het belangrijk dat hierover eindelijk duidelijkheid komt.

Op 21 januari 2017 is het 75 jaar geleden dat nazi-kopstukken tijdens de Wannsee-conferentie in Berlijn besloten op welke wijze de 'Endlösung der Judenfrage' precies zou worden uitgevoerd. Interesseerde de wereld zich onvoldoende voor het lot van joden, roma, sinti, homo’s en andere slachtoffers van de nazi’s? Of zijn er andere verklaringen voor het niet-ingrijpen van de geallieerden? Het was paus Franciscus die het onderwerp zomer van 2015, midden in de vluchtelingencrisis, publiekelijk aan de orde stelde. Tegen de achtergrond van de oorlog in Syrië vroeg hij zich met zoveel woorden af of we niet in herhaling vallen.

Van der Linden en Mallant begonnen vervolgens aan een uitvoerig onderzoek en interviewden een groot aantal betrokkenen: Auschwitz-overlevenden, internationale tophistorici, militaire deskundigen en leidinggevenden van herinneringscentrum Kamp Westerbork en van het staatsmuseum Auschwitz-Birkenau.

De documentaire belicht historische feiten waarvoor jarenlang weinig aandacht is opgebracht en maakt duidelijk dat hierin belangrijke lessen voor het heden schuilen.

Het spoor naar Auschwitz op tv

Tweede wereldoorlog westerbork door oorlog onderzoek in slachtoffers overlevenden documentaire paus naar franciscus paus op tv joden de zomer wereldoorlog kamp regisseur berlijn een kampen luchtmacht auschwitz franciscus in herinneringscentrum een kamp westerbork roma journalist aandacht van nederlands instituut voor op tv het oorlogsdocumentatie militaire deskundigen familieleden geallieerden instituut met schuilen door vluchtelingencrisis hoogbejaarde zoeken 75 de jaar spoor wereld wannsee-conferentie de kamp westerbork op tv miljoenen.
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv