Bekijk de uitzending van Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges terug

Do 23 maart 2017 | 22:55 Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges IMDb: 7.2

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges gemist? Bekijk hier naar Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges gemist.

Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges

Datum
Do 23 maart 2017
Tijd
22:55 tot 00:45
Zender
NPO 2
IMDb
7.2
Genre
Muziekdocumentaire
Jaar
2016
Regisseur
Jim Jarmusch
Twitter hashtag
#GimmeDanger
Deel-url
gids.tv/17500817

Hun muziek werd door critici eind jaren zestig bizar genoemd, smakeloos, kinderachtig en fantasieloos, maar cineast Jim Jarmusch vindt ze simpelweg de beste rock-‘n-roll-band ooit: de oerpunkband The Stooges. De New Yorkse regisseur laat zijn vriend Iggy Pop, frontman en enige overlevende van de originele Stooges-bezetting, het verhaal van de band uit de doeken doen in de documentaire ‘Gimme Danger – Iggy Pop & The Stooges’.

Jarmusch maakte een originele fanfilm over de wildste en rauwste popband ooit, waarin niets onbesproken blijft: het ongelimiteerde drugsgebruik, het spelplezier, de samenwerking met onder andere John Cale, zangeres Nico en David Bowie, het gebrek aan discipline dat de band deed opbreken in 1973 en de wederopstanding van de band in 2003. Rockfenomeen Iggy Pop is een charismatisch verteller. In een aimabele sfeer worden de verhalen met veel zelfspot en humor opgedist. Pop (69) herinnert het zich opvallend gedetailleerd – dat de enorme hoeveelheden drugs zijn geheugen niet hebben aangetast mag een wonder heten.

Regisseur Jarmusch heeft uit alle hoeken en gaten archiefmateriaal opgeduikeld, waarin goed te zien is hoe ruig de muziek van The Stooges is, hoe anarchistisch hun inslag en hoe uitzinnig het publiek. Dat wordt vooral veroorzaakt door Iggy Pop die, als altijd halfnaakt, zo energiek over op het podium danst, springt en kronkelt dat Mick Jagger er bleekjes bij afsteekt. Daarnaast maakte Jarmusch een eigenzinnige, associatieve montage: de anekdotes van Iggy en de andere bandleden worden geïllustreerd met geestig ingezette stukjes speelfilm, televisie en speciaal gemaakte animaties.

De muziek van The Stooges was compromisloos, er werd geen enkele concessie gedaan aan de commercie. “Music is life, and life is not a business”, vat Pop het samen. Zijn ‘Lust for life’ is indrukwekkend, én aanstekelijk.

De documentaire ging in première tijdens het Filmfestival Cannes in 2016 en werd recent vertoond op het International Filmfestival Rotterdam.

Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges op tv

Rotterdam muziek tijdens drugs documentaire het televisie overlevende met david bowie zangeres regisseur filmfestival tijdens cannes drugsgebruik bizar een geheugen samenwerking op 1973 première humor op tv international wederopstanding podium speelfilm met inslag gedetailleerd kinderachtig zelfspot het bowie vriend iggy op tv door pop jim jarmusch op tv mick jagger discipline life gimme op danger.
Promo: Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges