Bekijk de uitzending van EénVandaag terug

Vr 21 april 2017 | 18:15 EénVandaag

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van EénVandaag gemist? Bekijk hier naar EénVandaag gemist.

EénVandaag

Datum
Vr 21 april 2017
Tijd
18:15 tot 18:45
Zender
NPO 1
Genre
Actualiteitenmagazine
Jaar
2017
Twitter hashtag
#eenvandaag
Officiële Twitter
@eenvandaag
Uitzending gemist
EénVandaag gemist
Deel-url
gids.tv/17689935

Onderwerpen:

-March for Science: wetenschap onder vuur

Op 22 april worden er in meer dan 400 steden over de hele wereld marsen voor de wetenschap gehouden. Ook in Amsterdam. Het idee voor de Science March is ontstaan in de Verenigde Staten na de inauguratie van president Trump. Meteen na zijn aantreden werden de pagina’s van het Witte Huis over klimaatverandering verwijderd. Daarnaast kreeg Amerika’s belangrijkste klimaatinstituut, EPA, opdracht om de inhoud van hun pagina’s te wijzigen en bezuinigingen van een derde van het budget van het klimaatinstituut werden aangekondigd.

Hoe staat het met het aanzien van de wetenschap? Hebben wetenschappers in Nederland ook reden om zich zorgen te maken? En wat kan de wetenschap doen om hun aanzien hoog te houden? We spreken erover met Robbert Dijkgraaf en we gaan langs bij het datacentrum van Pagefreezer in Ede. Daarnaast zijn we bij de voorbereidingen van de Science March in Amsterdam.

-Ontuchtzaak plaatsvervangend hoofdofficier OM

Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. van het Openbaar Ministerie wordt verdacht van ontucht met een jongen van rond de 16 jaar. Zijn eigen OM vervolgt hem nu. Wie is crimefighter Vincent L.? En hoe gevoelig ligt deze zaak? EenVandaag spreekt met NRC-journalist Marcel Haenen en emeritus hoogleraar bestuurlijke integriteit, Hans van den Heuvel.

-Vaccin norovirus in de maak

Ieder jaar krijgen zo’n 600.000 Nederlanders acute buikgriep door het norovirus. In verpleeghuizen, ziekenhuizen, op crèches en cruiseschepen zijn uitbraken een bekend en gevreesd verschijnsel. Maar nu gloort er hoop.

Een van oorsprong Japanse farmaceut, Takeda, werkt aan een vaccin. De eerste proefresultaten bij mensen zijn hoopgevend. EenVandaag bespreekt het vaccin dat in de maak is met viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. Hoe ontwrichtend een noro-uitbraak in een verpleeghuis kan zijn, vertelt specialist ouderengeneeskunde Johan Verloop van een Oegstgeester verpleeghuis. Zij hebben daar net een uitbraak achter de rug.

-Strijd tegen de berenklauw

In de jaren vijftig namen reizigers vanuit China het plantje mee omdat ze het zo mooi vonden. Inmiddels wordt de schoonheid van de plant overschaduwd door de minder prettige eigenschappen: de plant is een genadeloze moordenaar voor andere planten en kan bij mens en dier pijnlijke brandwonden veroorzaken.

In Nederland hadden we hem al: de Berenklauw, vanuit China kwam de Reuzenberenklauw. En deze laatste veroorzaakt dus als “de grote woekeraar” in grote delen van het Nederlands landschap een probleem. Het groen efficiënt met chemische middelen te lijf gaan mag uiteraard niet meer. Het moet anders: maaien is slechts een tijdelijke optie omdat hij altijd weer terugkomt, uitgraven is veel werk, hoe dan wel? Harry Kloosterman vond een oplossing en gaat in opdracht van onder meer Staatsbosbeheer aan de slag.

Volgens boswachter Liesbeth van de Berg blijft het niet alleen bij de Reuzenberenklauw: de Japanse Duizendknoop en andere exoten vormen een toenemend probleem. Waar deze planten allemaal vandaan komen? Volgens Roel Westendorp van de Amsterdamse Hortus is het ook te wijten aan de verzameldrang van de hortussen in Europa. Een hortus is immers altijd op zoek naar exotische planten, en hebben deze in het verleden in Europa geïntroduceerd, niet beseffend dat sommige planten niet zo onschuldig zijn als ze lijken.

-Nieuwstrend: van treitervlogger naar documentairemaker

Een opvallende carrièremove: Ismail Ilgun gaat van treitervlogger naar documentairemaker voor het Algemeen Dagblad. Wie had dat gedacht? Ilgun heeft naar eigen zeggen zijn leven gebeterd en maakt nu filmpjes voor de website van het AD.

EénVandaag op tv

Amsterdam bezuinigingen op openbaar ministerie uit china inauguratie president verenigde staten naar tijdens nederland ziekenhuizen staatsbosbeheer naar eenvandaag witte huis brandwonden robbert tijdens dijkgraaf budget de chemische integriteit voorbereidingen wetenschappers in planten science wetenschap groen het steden op boswachter reizigers verpleeghuis oplossing van hoogleraar in klimaatverandering specialist moordenaar ontucht cruiseschepen uitbraak de verpleeghuizen buikgriep dijkgraaf van onschuldig erasmus mc van plantje op datacentrum viroloog erasmus opdracht uit crimefighter in gevoelig landschap trump europa op tv algemeen dagblad tijdens vuur berenklauw ismail door ilgun namen treitervlogger exoten president door trump.
Laura in Louisiana: latino's blijven binnen