Bekijk de uitzending van De reünie terug

Zo 21 mei 2017 | 20:25 De reünie

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De reünie gemist? Bekijk hier naar De reünie gemist.

De reünie

Datum
Zo 21 mei 2017
Tijd
20:25 tot 21:25
Zender
NPO 1
Genre
Realityreeks
Jaar
2017
Presentatie
Patrick Lodiers
Twitter hashtag
#dereunie
Officiële Twitter
@DeReunie
Uitzending gemist
De reünie gemist
Deel-url
gids.tv/17883720

In februari 1981 vond in Nijmegen de grootste volksopstand sinds de Tweede Wereldoorlog plaats. Epicentrum was de omgeving van de Piersonstraat. Daar werd door krakers een week lang een complete buurt gebarricadeerd om huizensloop voor de bouw van een parkeergarage tegen te houden. En een groot deel van de bevolking steunde hun actie.

Uiteindelijk reden op 23 februari 1981 tanks, pantserwagens en ME-busjes door de straten van Nijmegen. De stad leek wel in oorlog. Met veel geweld, traan- en braakgas werden krakers en vele sympathisanten uit de Pierson-buurt verjaagd.

In de Reünie komen de krakers van ‘de Pierson’ weer bij elkaar. Nog steeds onder de indruk van de ontruiming, nog steeds verontwaardigd over het massale geweld dat door de overheid tegen hen werd ingezet. Maar tegelijkertijd trots dat de garage er uiteindelijk toch niet is gekomen.

Met indrukwekkende verhalen vertellen de krakers van toen hoe ze tot hun actie kwamen, hoe in de loop van de week steeds meer Nijmegenaren zich onder hen schaarden en hoe ze de dag van de ontruiming hebben beleefd. Ze schetsen hiermee tevens een mooi tijdsbeeld van de jaren 80 waarin veel krakers actief waren.

Patrick gaat met kraker Mattie terug naar de Nijmeegse Piersonstraat. Hij vertelt hoe zij hun barricades maakten om de ontruiming tegen te gaan en hoe hij al in het begin van de bezettingsweek een door een tegenstander gegooide steen in zijn oog kreeg en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Therese heeft de krakerstijd intens beleefd. Ze stond - steevast gekleed in het zwart - midden in het geweld en voelde zich onderdeel van wat iedereen ‘de verloren generatie van de jaren 80’ noemde. Tot zij de oppas werd van een baby en die dagen met een kind ging ervaren als een oase van rust. Haar keuze om bewust ongehuwd moeder te worden gaf haar weer uitzicht op de toekomst. Haar dochter Sterre is inmiddels zelf een jonge vrouw.

Jan strijdt op kleinschalige manier voor het plantenrijk in Colombia. Hij strijdt voor het behoud van het oerwoud daar, en voor het behoud van planten die medicinale werkingen hebben. Aan Patrick vertelt hij in Colombia hoe met bepaalde planten jeugdtrauma’s bestreden kunnen worden.

Alle krakers van toen voelen zich nog enorm betrokken bij de huidige maatschappij. Ze zijn ongerust over de opkomst van het populisme en maken zich zorgen over hoe aandacht voor natuur en milieu teveel ondersneeuwen voor economische groei. Maar ze zien ook een verandering, ze verwachten dat de nieuwe generaties op hun manier acties zullen gaan voeren voor een betere toekomst.

De reünie op tv

Ziekenhuis de overheid tweede wereldoorlog oorlog milieu tijdens door natuur nijmegen vrouw colombia wereldoorlog op tv groei krakers ontruiming het planten garage reünie oerwoud in bevolking tanks in dochter jaren naar 80 parkeergarage tegenstander economische de groei populisme op uitzicht opkomst ongerust nijmeegse op sympathisanten door oppas barricades steen van generaties baby geweld met bouw patrick lodiers met moeder zwart.

      Klik hier voor korting bij BOL.com

        Klik hier voor korting bij Coolblue


      Klik hier voor korting bij Wehkamp
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv