Bekijk de uitzending van De neven van Eus terug

Zo 28 mei 2017 | 20:15 De neven van Eus

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van De neven van Eus gemist? Bekijk hier naar De neven van Eus gemist.

De neven van Eus

Datum
Zo 28 mei 2017
Tijd
20:15 tot 21:05
Zender
NPO 2
Genre
Informatief programma
Jaar
2017
Presentatie
Özcan Akyol
Twitter hashtag
#denevenvaneus
Deel-url
gids.tv/17928313

In de vijfdelige serie De neven van Eus gaat schrijver/journalist Özcan Akyol op zoek naar zijn familie in Turkije. “Ik ben benieuwd naar mijn geschiedenis én het leven van mijn familieleden die nu in Turkije wonen.” De grote onderwerpen en ontwikkelingen in het land komen aan bod, maar worden met name bekeken door de ogen van de familie. Het levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met leden van zijn familie, die Özcan vaak voor het eerst ziet.

Akyol, ‘Eus’ in de volksmond, reist het hele land door en bezoekt verschillende generaties van zijn vaders en moeders familie. Het gaat om neven, nichten, ooms en tantes die op alle niveaus van de samenleving onderdeel uitmaken van het roerige Turkije. Zijn zoektocht voert door het prachtige achterland, maar ook de grote steden en de bekende toeristische kusten.

“Turkije bevindt zich al een tijd in het brandpunt van het internationale nieuws. Maar zelden zien we de mensen – in dit geval mijn familie – die daar dagelijks mee te maken hebben. Hoe ze daarmee omgaan en hoe ze dat doen, is de kern van deze serie. Al vrij snel merkte ik dat de wordingsgeschiedenis van mijn familie nauw verweven is met die van Turkije. Daarnaast wilde ik een idee krijgen van wat er met mij was gebeurd, als mijn vader en moeder destijds niet naar Nederland zouden zijn gekomen als gastarbeiders. Het werd een intense zoektocht, soms emotioneel, vaak verwarrend en ontluisterend.”

Özcan benadrukt dat hij in de serie geen journalistiek beeld van het land gaat schetsen, maar in een persoonlijke zoektocht wil kennismaken met zijn grote en wijdverspreide familie. “In ‘De neven van Eus’ laat ik aan de hand van particuliere verhalen zien dat de Turkse bevolking allesbehalve homogeen is. Dat we daarmee ook een beeld krijgen van de huidige Turkse samenleving, in al haar facetten en met alle oude en nieuwe ontwikkelingen die er spelen, is evident en onvermijdelijk”, aldus Akyol.

De reis voert langs de steden Sivas, Ankara, Antalya, Kayseri en Istanbul, waar hij onder meer een dorpshoofd, schoonheidsspecialistes, studenten, een chirurg, zakenmannen, schoenmakers en een bareigenaar ontmoet. Allemaal zijn ze familie van Eus. En allemaal tekenen ze in hun eigen bewoordingen de landkaart van het Euraziatische land en voorzien ze die in meer of minder uitgesproken verhalen van kanttekeningen.

De neven van Eus op tv

Nederland turkije zoektocht in studenten istanbul uit geschiedenis ankara steden bevolking op tv grote uit steden gastarbeiders vaders serie door samenleving op familieleden moeders chirurg emotioneel journalistiek uit neven van generaties brandpunt özcan akyol turkse antalya uit met tekenen moeder kusten kayseri vader op familie.