Bekijk de uitzending van Astrid terug

Do 22 juni 2017 | 22:55 Astrid

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Astrid gemist? Bekijk hier naar Astrid gemist.

Astrid

Datum
Do 22 juni 2017
Tijd
22:55 tot 00:15
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2015
Regisseur
Kristina Lindström
Twitter hashtag
#astrid
Deel-url
gids.tv/18086963

‘Ik heb me nooit door tegenstand laten weerhouden.” Dit is een kenmerkende uitspraak van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Zij staat centraal in de documentaire 'Astrid' die Het Uur van de Wolf vanavond uitzendt. De film geeft een ontroerend beeld van een eigenzinnige en onafhankelijke vrouw met een groot geheim, dat zij verwerkte in haar verhalen over eenzame jongens en sterke meisjes. Ze verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen kinderboeken. Diverse titels, waaronder Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en De Gebroeders Leeuwenhart, werden verfilmd.

Lindgren, geboren in 1907 in het Zweedse Vimmerby, had een onbezorgde jeugd op een boerderij. Ze kon als kind al goed schrijven. Na de Tweede Wereldoorlog verscheen het eerste boek over haar beroemdste creatie Pippi Langkous. Daarmee kwam haar schrijverschap tot bloei. Het boek werd positief ontvangen in de pers, al waren er ook critici die in de rebellie van Pippi ‘de fantasie van een gestoord individu’ zagen.

Pippi mag dan een paard kunnen optillen; Lindgren zelf was ook een krachtige vrouw. Als 17-jarige werkte ze voor de lokale krant en stond ze in het dorp al bekend als vrijgevochten vrouw. Een jaar later was ze een ‘gevallen’ vrouw, zwanger van haar veel oudere baas. Dat betekende niet dat ze haar onafhankelijkheid op gaf. Integendeel. “Hij wilde met me trouwen, maar ik ging nog liever dood.” Ze ontvluchtte Vimmerby en vestigde zich in Stockholm. De prijs die ze voor haar vrijheid moest betalen was hoog: ze liet haar zoontje achter in een pleeggezin, wat haar diep raakte. Pas toen hij vier jaar was werden ze herenigd.

De documentaire geeft niet alleen een rijk beeld van Lindgrens leven dankzij diverse dagboekfragmenten en een grote hoeveelheid foto’s en films, maar biedt ook een prachtig tijdsbeeld van Zweden in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Astrid op tv

Tweede uit wereldoorlog paard tijdens miljoen wolf uitspraak op tv vrouw trouwen pers uit documentaire film vrijheid een zweden stockholm geheim wereldoorlog rijk zwanger van boerderij pleeggezin een bloei van 100 miljoen onafhankelijkheid fantasie wereldwijd eeuw uit door kristina krant jeugd boek pippi de langkous kinderboeken het meisjes dood door positief jongens.
Promo: Astrid

Meer uitzendingen van Astrid