Bekijk de uitzending van Anne & Jean Paul terug

Wo 13 september 2017 | 22:55 Anne & Jean Paul

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Anne & Jean Paul gemist? Bekijk hier naar Anne & Jean Paul gemist.

Anne & Jean Paul

Datum
Wo 13 september 2017
Tijd
22:55 tot 00:25
Zender
NPO 2
Genre
Documentaire
Jaar
2016
Regisseur
Leendert Pot
Twitter hashtag
#2doc
Deel-url
gids.tv/18601703

Anne en Jean-Paul zijn beiden 53 en verstandelijk beperkt. Anne heeft het syndroom van Down en Jean-Paul het fragiele X-syndroom. Het stel woont samen in een appartement in het Franse Montélimar.

In '2Doc: Anne & Jean-Paul, onze wereld' volgt de kijker het paar in hun dagelijkse leven en kruipt op die manier in hun gedachtewereld en logica. Ze gaan naar hun werk bij de sociale werkplaats,drinken koffie in Café des Sport en gaan in de weekenden naar de zorgboerderij.

Anne & Jean-Paul wonen zelfstandig maar daarbij hebben ze hulp van buitenaf nodig. Sinds de moeder van Anne is overleden in 2001, ligt die grotendeels bij zus Meike, met steun van de in Nederland woonachtige broer Leendert. Zij balanceren tussen tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming.

Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden? En hoe stimuleer en ondersteun je die zelfstandigheid als mantelzorger? Dat zijn vragen die regisseur Leendert Pot aan de kaak stelt in de documentaire over zijn zus en haar geliefde. Een intiem portret van twee mensen die samen een zelfstandig bestaan proberen op te bouwen, maar toch ook vaak hulp nodig hebben.

Anne’s zelfstandigheid is het resultaat van de bijzondere opvoeding door haar moeder waarover de regisseur in 1989 de film Anne Anders maakte. Die film is aansluitend op NPO 2 te zien om 00.25 uur.

Anne & Jean Paul op tv

Sport koffie nederland tijdens leiden portret het documentaire film de regisseur opvoeding tijdens appartement voldoende verantwoordelijkheid op tv syndroom van down werkplaats 1989 van verstandelijk naar beperkt zelfstandig kijker met syndroom overleden steun op moeder drinken.