Bekijk de uitzending van Andere Tijden terug

Za 22 april 2017 | 21:20 Andere Tijden

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden gemist.

Andere Tijden

Datum
Za 22 april 2017
Tijd
21:20 tot 22:00
Zender
NPO 2
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Presentatie
Hans Goedkoop
Twitter hashtag
#anderetijden
Officiële Twitter
@anderetijden
Uitzending gemist
Andere Tijden gemist
Deel-url
gids.tv/17696596

In september 1941 werden 101 Russische krijgsgevangenen als levend nazipropagandamateriaal door de straten van Amersfoort gevoerd. De aanblik van in lompen gehulde Russen moest de Nederlandse bevolking ervan overtuigen dat zij beter de kant van nazi-Duitsland kon kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme. Maar de Amersfoorters, hevig onder de indruk van het onsmakelijke schouwspel, toonden vooral medelijden.

In Kamp Amersfoort kwamen 24 van de 101 Sovjetsoldaten door honger, ziekte en mishandeling om het leven. De overige 77 gevangenen werden op 9 april 1942 gefusilleerd. Het blijkt de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog te zijn. Zowel getuigen van de tocht van de Russen door Amersfoort, als oud-kampgevangenen komen aan het woord.

Andere Tijden op tv

Tweede wereldoorlog de mishandeling amersfoort nederland naar russen andere tijden uit gevangenen wereldoorlog kamp met honger bevolking tijdens goedkoop nazi-duitsland tijdens krijgsgevangenen 1941 getuigen door levend ziekte magazine hans goedkoop sovjetsoldaten naar kamp door amersfoort.