Bekijk de uitzending van Andere Tijden Sport terug

Zo 21 mei 2017 | 22:15 Andere Tijden Sport

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden Sport gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden Sport gemist.

Andere Tijden Sport

Datum
Zo 21 mei 2017
Tijd
22:15 tot 22:50
Zender
NPO 1
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Presentatie
Tom Egbers
Twitter hashtag
#anderetijdensport
Officiële Twitter
@anderetijdens
Uitzending gemist
Andere Tijden Sport gemist
Deel-url
gids.tv/17883716

Vanavond start het zomerseizoen van Andere Tijden Sport, met zeven gloednieuwe afleveringen. Presentatie: Tom Egbers.

Andere Tijden Sport viert de honderdste uitzending met een bijzondere aflevering, met uitsluitend amateurbeelden. Tegenwoordig kun je topsporters volgen via filmpjes en selfies die bijna dagelijks gepost worden. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren sommige sporters, begeleiders en supporters ook in het bezit van een camera. Meestal een 8-mm filmcamera. Dat was nieuw en bijzonder. Zij schoten uren en uren aan film, niet wetende dat ze daarmee historie vastlegden. Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien. Het verdween in schoenendozen op zolder. En daar komt het nu voor het eerst uit.

Door oproepen en gerichte zoekacties heeft Andere Tijden Sport veel van dit unieke materiaal opgespoord én, ook bijzonder, aangevuld met het originele geluid. Dat levert een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Sport die niet geprogrammeerd is, in soms schitterende kleuren, vooral bedoeld om plezier aan te beleven.

We zien nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden van Johan Cruijff in blauw Ajax-shirt, met rugnummer 10, gemaakt tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in 1968. Er zijn beelden van een piepjonge Joop Zoetemelk in zijn eerste Tour de France (1970), gefilmd door Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland.

Verder: Kees Verkerk die een camera cadeau krijgt van de gemeente Puttershoek, de Olympische tatami van Anton Geesink in kleur, de gouden medaille van roeier Jan Wienese tijdens de Spelen in Mexico (1968) en judoka Wim Ruska in het Olympisch dorp tijdens de dramatische Spelen van München (1972).

Ook zijn er beelden van de eerste keer dat er op de 1500 meter onder de 2 minuten werd geschaatst. Dat was in Davos in 1971 door Ard Schenk en Kees Verkerk. En in een uniek filmpje uit de jaren 50 is te zien hoe Piet Keizer als jeugdspeler al die fameuze schaar in huis had waarmee hij later furore zou maken.

Andere Tijden Sport op tv

Sport ajax op dorp uitzending tijdens andere tijden door mexico supporters tom egbers naar camera medaille de film gemeente andere op tijden sport cadeau tour tijdens de france johan cruijff jan een wienese wim ruska naar sporters uit zolder keizer joop zoetemelk kleuren naar anton geesink ard het schenk kees het verkerk eddy pieters graafland het tijdens davos gouden 1500 supporter selfies kampioenswedstrijd de anton van 1500 meter blauw uniek op tv cruijff joop topsporters de jeugdspeler op eeuw eddy oproepen van pieters publiek verkerk helden start magazine door olympisch dorp piet uit van keizer gouden medaille zoetemelk schoten met dicht beeld in johan.
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv