Bekijk de uitzending van Andere Tijden Sport terug

Zo 21 mei 2017 | 22:15 Andere Tijden Sport

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van Andere Tijden Sport gemist? Bekijk hier naar Andere Tijden Sport gemist.

Andere Tijden Sport

Datum
Zo 21 mei 2017
Tijd
22:15 tot 22:50
Zender
NPO 1
Genre
Geschiedkundig magazine
Jaar
2017
Presentatie
Tom Egbers
Twitter hashtag
#anderetijdensport
Officiële Twitter
@anderetijdens
Uitzending gemist
Andere Tijden Sport gemist
Deel-url
gids.tv/17883716

Vanavond start het zomerseizoen van Andere Tijden Sport, met zeven gloednieuwe afleveringen. Presentatie: Tom Egbers.

Andere Tijden Sport viert de honderdste uitzending met een bijzondere aflevering, met uitsluitend amateurbeelden. Tegenwoordig kun je topsporters volgen via filmpjes en selfies die bijna dagelijks gepost worden. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw waren sommige sporters, begeleiders en supporters ook in het bezit van een camera. Meestal een 8-mm filmcamera. Dat was nieuw en bijzonder. Zij schoten uren en uren aan film, niet wetende dat ze daarmee historie vastlegden. Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien. Het verdween in schoenendozen op zolder. En daar komt het nu voor het eerst uit.

Door oproepen en gerichte zoekacties heeft Andere Tijden Sport veel van dit unieke materiaal opgespoord én, ook bijzonder, aangevuld met het originele geluid. Dat levert een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Sport die niet geprogrammeerd is, in soms schitterende kleuren, vooral bedoeld om plezier aan te beleven.

We zien nog nooit eerder vertoonde amateurbeelden van Johan Cruijff in blauw Ajax-shirt, met rugnummer 10, gemaakt tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in 1968. Er zijn beelden van een piepjonge Joop Zoetemelk in zijn eerste Tour de France (1970), gefilmd door Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland.

Verder: Kees Verkerk die een camera cadeau krijgt van de gemeente Puttershoek, de Olympische tatami van Anton Geesink in kleur, de gouden medaille van roeier Jan Wienese tijdens de Spelen in Mexico (1968) en judoka Wim Ruska in het Olympisch dorp tijdens de dramatische Spelen van München (1972).

Ook zijn er beelden van de eerste keer dat er op de 1500 meter onder de 2 minuten werd geschaatst. Dat was in Davos in 1971 door Ard Schenk en Kees Verkerk. En in een uniek filmpje uit de jaren 50 is te zien hoe Piet Keizer als jeugdspeler al die fameuze schaar in huis had waarmee hij later furore zou maken.

Andere Tijden Sport op tv

Sport uit ajax uitzending andere op tv tijden mexico supporters tom egbers uit tijdens camera medaille film gemeente een andere tijden sport cadeau naar tour de door france johan in cruijff jan wienese door wim ruska zolder tijdens keizer joop zoetemelk kleuren op anton geesink ard schenk kees uit door verkerk eddy pieters graafland davos gouden uit 1500 op supporter selfies kampioenswedstrijd 1500 meter het naar blauw joop topsporters met jeugdspeler eeuw eddy oproepen tijdens pieters helden start van magazine olympisch dorp piet door keizer gouden in medaille zoetemelk uit schoten dicht.