Bekijk de uitzending van 40 jaar Bijlmerbajes terug

Vr 20 oktober 2017 | 21:25 40 jaar Bijlmerbajes

Dit programma is inmiddels afgelopen. Heb je de uitzending van 40 jaar Bijlmerbajes gemist? Bekijk hier naar 40 jaar Bijlmerbajes gemist.

40 jaar Bijlmerbajes

Datum
Vr 20 oktober 2017
Tijd
21:25 tot 22:25
Zender
NPO 3
Genre
Informatief programma
Jaar
2017
Presentatie
Jojannneke van den Berge
Twitter hashtag
#40jaarbijlmerbajes
Deel-url
gids.tv/18839479

Het lijkt op een scenario uit een film: een gevangenis zonder tralies met optredens van Nederlands grootste artiesten, rolschaatsdiscos en modderworstelwedstrijden. Een bajes waar mensen ontsnappen door van plek te ruilen met hun tweelingbroer of door zich te verstoppen in een wasmand. Het zijn slechts enkele van de bijzondere anekdotes uit de bewogen geschiedenis van de Bijlmerbajes. In de documentaire 40 Jaar Bijlmerbajes opent Jojanneke van den Berge nog één keer de celdeuren die vorig jaar, na 40 roemruchte jaren, gesloten werden.

De Bijlmerbajes was bedoeld als een revolutionaire gevangenis. De vrije gedachten uit de jaren '70 moesten ook achter de gevangenismuur ruim baan krijgen. De architecten hadden nog nooit een gevangenis ontworpen en dachten aan een zwembad, gezellige terrasjes en cellen met vloerbedekking en houten deuren. Door een nieuwe menselijker benadering zou criminaliteit spoedig tot het verleden behoren. De boeven zouden een vak leren, kregen de sleutel van hun eigen cel en werden getrakteerd op optredens van Doe Maar, André Hazes en Herman Brood. De gedetineerden wisten uiteraard wel raad met deze vrijheden: ze bestelden Chinees, organiseerden een kerstdiner en klommen over de muur als ze geen zin meer hadden in het leven achter slot en grendel.

Maar het was niet alleen maar feest achter de muren: suïcide, mislukte ontsnappingen, drugs, geweld het menselijk leed speelde vaak een hoofdrol. Hoofdpersonen uit de geschiedenis van de Bijlmerbajes, zoals meesteroplichter Ari Olivier, gewezen advocaat Bram Moszkowicz, manager van Herman Brood Koos van Dijk, misdaadjournalist Gerlof Leistra en bewaarders klappen uit de school over het leven achter de muren van Nederlands bekendste bajes.

Jojanneke van den Berge doet verslag vanuit de bajes en ontdekt waar de mythische reputatie van De Bijlmerbajes vandaan komt en wat er van klopt.

40 jaar Bijlmerbajes op tv

Feest op school chinees op brood zwembad advocaat in criminaliteit gevangenis bram moszkowicz naar drugs documentaire vanessa artiesten een cellen anouk geschiedenis tijdens sloot heineken van ruilen 40 van jaar volkert reputatie ontvoerders architecten het gedetineerden verstoppen andré hazes uit boeven door kerstdiner gijzelingen een moszkowicz dieptepunten inrichting misdaadjournalist van geweld bijlmerbajes sleutel ari olivier door in gerlof leistra herman brood jojanneke een van den berge in klaas bruinsma koos het van dijk bruinsma op tv scenario muur van ontsnappingen.        Klik hier voor korting bij Coolblue


      Klik hier voor korting bij Wehkamp
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv