Wetenschap op tv (tv-tips)

Overmorgen | 21:00 Rise of the Planet of the Apes IMDb: 7.6

Overmorgen - IMDB * 7.6 - SF-actiefilm, Amerikaans sf actiedrama: Wetenschapper Will staat op het punt een belangrijke ontdekking te doen: een remedie tegen Alzheimer. Zijn experimenten op apen hebben echter ongewone bijwerkingen. De dieren die het ...

Amerikaans sf-actiedrama: Wetenschapper Will staat op het punt een belangrijke ontdekking te doen: een remedie tegen Alzheimer. Zijn experimenten op apen hebben echter ongewone bijwerkingen. De dieren die het medicijn toegediend krijgen, vertonen een enorme verhoging van de hersenactiviteit. Na een incident tijdens het onderzoek, beschermt Will de jonge chimpansee Caesar en neemt hem mee naar huis. Maar als Caesar, die extreem intelligent blijkt te zijn, zich vervolgens verraden voelt door de mensheid, begint hij een grote strijd om alle apen te bevrijden. Het met een Oscar onderscheiden special effects-team heeft via de motion capture acteerprestaties van Andy Serkis, die eerder in de Lord of the Rings-trilogie Gollum tot leven bracht, de levensechte CGI aap Caesar gecreëerd.

Overmorgen | 22:55 Nieuw: De toekomstbouwers

Overmorgen - Cultuurmagazine, Wilfried de Jong praat met acht jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld ...

Wilfried de Jong praat met acht jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven en tijdens Dutch Design Week 2017 werk laten zien. Deze jonge garde van designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend en soms confronterend. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken. Er zit toekomst-DNA in deze generatie ontwerpers. Dankzij hun verbeeldingskracht schetsen ze soms betere toekomstscenario's dan beleidsmakers en wetenschappers en weten het ook nog eens in tastbare producten te gieten. In vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers geïntroduceerd. De driekoppige jury onder leiding van Dutch Design Foundation directeur Martijn Paulen kiest per aflevering één finalist. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong. In de extra lange finale-aflevering wint één van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro. In de eerste aflevering praat Wilfried de Jong met Ermi van Oers en Frank Kolkman, twee van de acht jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven en tijdens Dutch Design Week 2017 hun werk laten zien. Deze jonge garde van designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst, soms inspirerend en soms confronterend. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken.

Do 26 oktober 2017 | 21:30 Terug: Het Instituut

26/10 - Realityreeks, Het Instituut is terug. Opnieuw sluiten Rob Urgert en Joep van Deudekom in deze serie honderd ...

Het Instituut is terug. Opnieuw sluiten Rob Urgert en Joep van Deudekom in deze serie honderd mensen een week lang op in een voormalige kazerne in Ede en onderwerpen hen aan wetenschappelijke experimenten. Afgesloten van de buitenwereld krijgt deze doorsnee van de Nederlandse samenleving een week lang een gelijke behandeling: dezelfde kleding, hetzelfde eten, eenzelfde slaapplaats. De honderd worden mentaal bijgestaan door Sophie Hilbrand. In deze nieuwe, zesdelige reeks: wie zijn wij Nederlanders eigenlijk? Hoe verschillend en hoe gelijk zijn we? Hoe tolerant en hoe beïnvloedbaar? En hoe reageren wij onder grote druk? Het Instituut: een paradijs voor menig wetenschapper, een onvergetelijke ervaring voor elke deelnemer. In de eerste aflevering is het thema 'Heeft het zin om iemand te martelen?' Wat is de ultieme leugendetector? Is martelen wel zinvol als je de waarheid wilt achterhalen? En wat is eigenlijk de Slettentest?

Ma 30 oktober 2017 | 21:20 Terug: Rare Jongens

30/10 - Geschiedkundig magazine, Hoe rook het in de kleedkamer van het Nederlands elftal van 1988? Werkt het anti ...

Hoe rook het in de kleedkamer van het Nederlands elftal van 1988? Werkt het anti-dronkenschap-middeltje dat de Romein Plinius de Oude ooit bedacht? En hoe effectief is het schoonheidsgeheim van Cleopatra, een maskertje van krokodillenpoep en ezelinnenmelk? Onder leiding van Valerio Zeno gaan cabaretiers en comedians in wisselende samenstelling de strijd met elkaar aan in een gloednieuw seizoen van de historische comedyquiz Rare Jongens. Teamcaptains Leo Alkemade en nieuwkomer René van Meurs geven dit seizoen leiding aan een leger van Rare Jongens bestaande uit Nabil Aoulad Ayad, Jelle de Beule, Rob Scheepers, Fuad Hassen, Martijn Hillenius en Jasper van der Veen. Samen met historicus Bart Gielen zoomen zij in op 7000 jaar malligheid van de mens. Valerio: 'Rare Jongens is terug! Je geheugen opfrissen of bijspijkeren op het gebied van geschiedenis kan dus gelukkig weer. Wees niet bang, want dankzij de teams van comedians die tegen elkaar strijden is het alles behalve saai!' Het tweede seizoen van Rare Jongens start met een gloednieuwe setting, nieuwe teamcaptains, nieuwe groepsformaties en nieuwe spellen. Daarnaast zijn de komische veldonderzoeken en de wekelijkse historische battle tussen de Rare Jongens gewoon terug van weggeweest. In het nieuwe seizoen krijg je een exclusieve backstage-rondleiding langs de meest bizarre uithoeken van de geschiedenis en worden de sappigste roddels behandeld over de allergrootsten die de aardkloot ooit hebben bevolkt. Alles wat je niet leerde op school, maar wat het ongetwijfeld veel leuker had gemaakt! In de eerste aflevering wordt teamcaptain Leo Alkemade bijgestaan door de Vlaamse comedian Jelle de Beule. Zij strijden samen tegen het team van teamcaptain René van Meurs en comedian Fuad Hassen. Naast het doorlopen van verschillende quizrondes in de studio gaat Leo deze eerste aflevering op zoek naar de geur van de overwinning van het Nederlands elftal tijdens het EK in 1988. Hiervoor bezoekt hij oud-voetballer John Bosman en gaat hij langs bij een geurwetenschapper. Samen gaan ze op onderzoek uit om de exacte overwinningsgeur in de kleedkamer na te maken.

Wetenschap

Wetenschap op tv

Op deze pagina is een verzameling van tv-programma's en films te zien waarin de wetenschap op de een of andere manier voorkomt. Van programma's met wetenschappelijke onderzoeken, proefjes of documentaires tot programma's waarin wetenschappers te gast zijn en films over wetenschappers.

Wetenschap op tv (overige uitzendingen NL)

Vandaag | 12:55 Bright TV

Seizoen 5 - Aflevering 8 - Wetenschappelijk magazine: Geen bits en bytes, maar een open blik op wat wij met technologie doen en andersom. Op hun eigen wijze, nieuwsgierig en met gezond relativeringsvermogen, testen Merijn Doggen en Erwin van der Zande het nu en de toekomst. Miriam bezoekt elke week een verse bekende nerd.

Vandaag | 23:03 The Blacklist

Seizoen 1 - Aflevering 12 - Amerikaanse misdaadserie: The Alchemist: Red vertelt het team dat een man die informatie over de maffia naar de politie heeft gelekt de beruchte Alchemist heeft ingeschakeld om zich te beschermen. De Alchemist is een krankzinnige wetenschapper die bij verschillende misdadigers hun DNA en voorkomen heeft veranderd, waardoor ze ongrijpbaar zijn voor de politie. De FBI gaat meteen naar hem op zoek. De relatie van Tom en Liz wordt op de proef gesteld.

Vandaag | 23:45 Adieu God?

Aflevering 11 - Religieuze talkshow: Erik Scherder: De immer enthousiaste en energieke hersenwetenschapper Erik Scherder komt tot rust in de kerk. Toch komt hij er nauwelijks meer. Als kind was hij erg gelovig en bad hij op een haast dwangmatige manier. Nu bidt hij alleen nog als de nood hoog is. Voor zijn zieke dochter sloot hij een akkoord met God: 'Als het goed komt met haar, ga ik zondag weer naar de kerk'. Volgens Erik Scherder is geloven iets wat zich uitsluitend in de hersenen afspeelt. Ook de 'engelenervaring' van Tijs van den Brink kan hem niet overtuigen dat er 'meer' is. 'Ik denk niet dat God bestaat, maar ik hoop het wel', aldus Scherder.

Wetenschap op tv (overige uitzendingen)

Vandaag | 06:00 Mystery Cars

Seizoen 2 - Aflevering 1 - Episode 1: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

Vandaag | 06:25 Mystery Cars

Aflevering 2 - Episode 2: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

Vandaag | 06:45 Mystery Cars

Seizoen 2 - Aflevering 3 - Episode 3: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

Vandaag | 06:55 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Vandaag | 07:05 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Vandaag | 07:10 De magie van wetenschap

Walter Stokman laat zien hoe de eigenzinnige theoretisch fysisch chemicus Theo Odijk - liggend vanuit zijn bed - tot weten komt.

Vandaag | 07:10 Mystery Cars

Seizoen 2 - Aflevering 11 - Episode 11: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

Vandaag | 07:30 Mystery Cars

Seizoen 2 - Aflevering 12 - Episode 12: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

Vandaag | 08:38 Électrons Libres

Met Pierre Chastenay, Rabii Rammal en Marianne Desautels-Marissal wordt de wetenschap vermakelijk, toegankelijk en dynamisch! De drie handlangers behandelen afwisselende onderwerpen en complexe fenomenen. Reportages, experimenten en wetenschappelijke actualiteiten.

Vandaag | 08:47 Annedroids

Kinderserie over de 11-jarige Anne: genie en wetenschapper. Ze heeft haar eigen robots ontwikkeld. Annes vrienden Nick en Shania helpen om oplossingen voor haar problemen te vinden.

Vandaag | 09:25 Superbrein

Spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen.

Vandaag | 09:25 Superbrein

Spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen.

Vandaag | 10:20 The ZhuZhu's

Door een aantal mislukkingen geeft Squiggles de wetenschap op, maar uiteindelijk komen zijn vreemde capriolen toch goed van pas. Frankie en de Zhus hebben een ongeluksdag!

Vandaag | 11:20 VICE

Documentaireserie. Onderwerpen: -Wetenschappers en dokters staan voor een tweede lange explosie. -Onderzoek hoe robotachtigen worden voorbereid op een buitengewone sprong voorwaarts met de opkomst van AI.

Vandaag | 12:00 Het Regent Gehaktballen

Flint en Sam mijmeren over de eerste keer dat ze concurreerden met elkaar tijdens de wetenschapsbeurs van school en daarbij bijna de stad vernietigden.

Vandaag | 12:10 Internationales 1/2

TV5MONDE en RFI, samen met ''Le Monde'', presenteren Internationales, een wekelijkse actualiteitenuitzending. Elke week een beroemdheid uit de politieke, economische, wetenschappelijke of culturele actualiteit.

Vandaag | 12:30 De Dokter Bea Show

Programma dat op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen en onderwerpen over lichaam, relaties en seksualiteit behandelt. Getolkt in Vlaamse Gebarentaal (VGT). Iedereen kent het wel: vlinders in je buik die maar blijven fladderen, zo erg dat je niet meer weet waar je hoofd staat en dat je hart op hol slaat? Dan ben je waarschijnlijk verliefd. Maar wat is dat eigenlijk precies? Dokter Bea zoekt het uit. Ze spreekt af met 'Thuis'-actrice Leen Dendievel, want die is ook assistent-psycholoog en schreef bovendien een boek over de liefde. Remke, Zoë, Alia, Keanu, Ryan en Quinten van het puberpanel babbelen samen over hun eigen weke knieën en blozende wangen, over smoorverliefd zijn en wat je daar dan mee moet doen. Ook Tinne Oltmans en Juan Gerlo van 'Ghost Rockers' vertellen hoe ze elkaars hart hebben gestolen, maar ook hoe je een gebroken hart kan lijmen. In de 'Love Show Test' zoekt Peter Van de Veire uit of er een gouden formule bestaat om verliefd te worden.

Vandaag | 12:32 Internationales 2/2

TV5MONDE en RFI, samen met ''Le Monde'', presenteren Internationales, een wekelijkse actualiteitenuitzending. Elke week een beroemdheid uit de politieke, economische, wetenschappelijke of culturele actualiteit.

Vandaag | 14:00 Now You Know

Nu weet je het' onderzoekt wetenschap, natuur, muziek, dans en taal voor educatie en vermaak. Sluit je aan bij Howie en Baboo die belangrijke vragen stellen in denkbeeldige werelden.

Vandaag | 14:10 Schuldig

Terwijl de spanning toeneemt in het kleine huisje van oma en opa waar Ramona en haar gezin bij introkken, verliest dierenwinkeleigenaar Dennis zijn veerkracht en neemt de radeloosheid bezit van hem. Moet hij dan toch stoppen met zijn winkeltje? En terwijl politiek en wetenschap brainstormen over oplossingen, vechten Will en Paul om nieuwe ontruimingen in de Vogelbuurt te voorkomen.

Vandaag | 17:35 Mindf*ck

Uniek goochelprogramma met een populairwetenschappelijke insteek. Het rekent af met het klassieke imago van glittergordijntjes en doorgezaagde weesmeisjes. De kijker krijgt niet alleen onverklaarbare illusies voorgeschoteld, maar ook inzicht in de achterliggende psychologische principes zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Victor Mids is zowel illusionist als arts. In Mindf*ck combineert hij jarenlange magische expertise met zijn kennis over de werking van de hersenen om het onmogelijke voor heel even waar te maken.

Vandaag | 17:35 Het Regent Gehaktballen

Flint en Sam mijmeren over de eerste keer dat ze concurreerden met elkaar tijdens de wetenschapsbeurs van school en daarbij bijna de stad vernietigden.

Vandaag | 18:03 Annedroids

Kinderserie over de 11-jarige Anne: genie en wetenschapper. Ze heeft haar eigen robots ontwikkeld. Annes vrienden Nick en Shania helpen om oplossingen voor haar problemen te vinden.

Vandaag | 18:10 VICE

Documentaireserie. Onderwerpen: -Wetenschappers en dokters staan voor een tweede lange explosie. -Onderzoek hoe robotachtigen worden voorbereid op een buitengewone sprong voorwaarts met de opkomst van AI.

Vandaag | 18:35 Superbrein

Spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen.

Vandaag | 18:35 Superbrein

Spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen.

Vandaag | 19:10 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Vandaag | 19:20 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Vandaag | 20:00 Thunderbirds Klassiek

De familie Tracy bestaat uit de miljonair en voormalige astronaut Jeff Tracy en diens vijf zonen Scott, Virgil, Alan, Gordon en John - ieder genoemd naar een astronaut van de Mercury Seven (Scott Carpenter, Virgil Grissom, Alan Shepard, Gordon Cooper en John Glenn). Samen met Jeffs moeder (die in de serie alleen 'oma' wordt genoemd), de wetenschapper Brains, huishouder Kyrano en diens dochter Tin-Tin wonen de Tracy's op een eiland in de Grote Oceaan. In het geheim zijn ze allemaal lid van de organisatie International Rescue, een internationaal technologisch geavanceerd reddingsteam dat overal ter wereld bij rampen komt helpen met hun machines, de Thunderbirds. International Rescue wordt bijgestaan door hun agente in Londen, Lady Penelope Creighton-Ward, en haar butler-chauffeur Aloysius 'Nosey' Parker. De twee zijn een soort James Bondagenten. De meeste rampen waar de Thunderbirds op afkomen, zijn natuurrampen of het gevolg van ongelukken, maar soms is er sprake van sabotage. Een veel voorkomende tegenstander van het team is The Hood, die vaak grote rampen veroorzaakt om de Thunderbirds te lokken in de hoop hun toestellen te fotograferen.

Vandaag | 21:00 VICE

Documentaireserie. Beelden over het conflict in Nigeria over de olieproductie. En hoe proberen wetenschappers de schade aan de belangrijke koraalriffen in de wereld te beperken?

Morgen | 00:00 Thunderbirds Klassiek

De familie Tracy bestaat uit de miljonair en voormalige astronaut Jeff Tracy en diens vijf zonen Scott, Virgil, Alan, Gordon en John - ieder genoemd naar een astronaut van de Mercury Seven (Scott Carpenter, Virgil Grissom, Alan Shepard, Gordon Cooper en John Glenn). Samen met Jeffs moeder (die in de serie alleen 'oma' wordt genoemd), de wetenschapper Brains, huishouder Kyrano en diens dochter Tin-Tin wonen de Tracy's op een eiland in de Grote Oceaan. In het geheim zijn ze allemaal lid van de organisatie International Rescue, een internationaal technologisch geavanceerd reddingsteam dat overal ter wereld bij rampen komt helpen met hun machines, de Thunderbirds. International Rescue wordt bijgestaan door hun agente in Londen, Lady Penelope Creighton-Ward, en haar butler-chauffeur Aloysius 'Nosey' Parker. De twee zijn een soort James Bondagenten. De meeste rampen waar de Thunderbirds op afkomen, zijn natuurrampen of het gevolg van ongelukken, maar soms is er sprake van sabotage. Een veel voorkomende tegenstander van het team is The Hood, die vaak grote rampen veroorzaakt om de Thunderbirds te lokken in de hoop hun toestellen te fotograferen.

Morgen | 00:30 Person of Interest

'24 heures à vivre.' (s 2/ep 20) Wanneer Richard Nelson, een gerenommeerde wetenschapper in de geneeskunde, wordt vergiftigd, blijkt dat Reese en Finch te laat zijn om het slachtoffer van zijn lot te ontdoen.

Morgen | 00:30 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Morgen | 01:20 Mindf*ck

Uniek goochelprogramma met een populairwetenschappelijke insteek. Het rekent af met het klassieke imago van glittergordijntjes en doorgezaagde weesmeisjes. De kijker krijgt niet alleen onverklaarbare illusies voorgeschoteld, maar ook inzicht in de achterliggende psychologische principes zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Victor Mids is zowel illusionist als arts. In Mindf*ck combineert hij jarenlange magische expertise met zijn kennis over de werking van de hersenen om het onmogelijke voor heel even waar te maken.

Morgen | 03:20 The Reaping IMDb: 5.7

Morgen - IMDB * 5.7 - Actie, Film, Nadat haar familie om het leven komt, verliest Katherine Winter haar geloof in God. Ze wordt een expert in het ontkrachten van religieuze fenomenen. Maar wanneer ze op onderzoek gaat in een klein stadje in ...

Nadat haar familie om het leven komt, verliest Katherine Winter haar geloof in God. Ze wordt een expert in het ontkrachten van religieuze fenomenen. Maar wanneer ze op onderzoek gaat in een klein stadje in Louisiana, dat geteisterd lijkt te worden door de tien plagen uit de Bijbel, ontdekt Katherine dingen die ze niet wetenschappelijk kan verklaren. Ze beseft dat ze haar geloof moet terug winnen om het op te kunnen nemen tegen de duistere krachten die het stadje in hun greep houden.

Morgen | 04:30 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Morgen | 04:50 Mindf*ck

Uniek goochelprogramma met een populairwetenschappelijke insteek. Het rekent af met het klassieke imago van glittergordijntjes en doorgezaagde weesmeisjes. De kijker krijgt niet alleen onverklaarbare illusies voorgeschoteld, maar ook inzicht in de achterliggende psychologische principes zoals afleiding, non-verbale communicatie en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Victor Mids is zowel illusionist als arts. In Mindf*ck combineert hij jarenlange magische expertise met zijn kennis over de werking van de hersenen om het onmogelijke voor heel even waar te maken.

Morgen | 04:59 Internationales 1/2

TV5MONDE en RFI, samen met ''Le Monde'', presenteren Internationales, een wekelijkse actualiteitenuitzending. Elke week een beroemdheid uit de politieke, economische, wetenschappelijke of culturele actualiteit.

Morgen | 05:20 Internationales 2/2

TV5MONDE en RFI, samen met ''Le Monde'', presenteren Internationales, een wekelijkse actualiteitenuitzending. Elke week een beroemdheid uit de politieke, economische, wetenschappelijke of culturele actualiteit.

Morgen | 06:55 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Morgen | 07:05 Cloudy with a Chance of Meatballs

Animatieserie over de avonturen van de jonge wetenschapper Flint Lockwood tijdens zijn middelbare schooljaren.

Morgen | 08:47 Annedroids

Kinderserie over de 11-jarige Anne: genie en wetenschapper. Ze heeft haar eigen robots ontwikkeld. Annes vrienden Nick en Shania helpen om oplossingen voor haar problemen te vinden.

Morgen | 09:09 Annedroids

Kinderserie over de 11-jarige Anne: genie en wetenschapper. Ze heeft haar eigen robots ontwikkeld. Annes vrienden Nick en Shania helpen om oplossingen voor haar problemen te vinden.

Morgen | 09:31 Mijlpalen in de 20e Eeuw

Mijlpalen in de 20e eeuw is een indrukwekkend overzicht van de grote politieke intriges, oorlogen, medische revoluties, wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke onrust die de 20e eeuw hebben getekend. Aan de hand van bijzonder beeldmateriaal uit de archieven van Pathé en de BBC worden de voornaamste historische gebeurtenissen getoond. Documentairemaker Gary Tarpinian heeft met deze reeks een prachtig document neergezet over de 20e eeuw.

Morgen | 10:00 Schuldig

Terwijl de spanning toeneemt in het kleine huisje van oma en opa waar Ramona en haar gezin bij introkken, verliest dierenwinkeleigenaar Dennis zijn veerkracht en neemt de radeloosheid bezit van hem. Moet hij dan toch stoppen met zijn winkeltje? En terwijl politiek en wetenschap brainstormen over oplossingen, vechten Will en Paul om nieuwe ontruimingen in de Vogelbuurt te voorkomen.

Morgen | 10:45 De magie van wetenschap

Walter Stokman laat zien hoe de eigenzinnige theoretisch fysisch chemicus Theo Odijk - liggend vanuit zijn bed - tot weten komt.

Morgen | 13:50 Mystery Cars

Seizoen 2 - Aflevering 1 - Episode 1: In de jaren vijftig had de VS zich bevrijd uit de ketenen van de oorlogseconomie. De toepassing van wetenschappelijke innovaties in consumentenproducten leidde tot de conceptauto.

 Meer

Wetenschap gemist

Wo 18 oktober 2017 | 19:45 DWDD: Jan Wolkers Special

18/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond in De Wereld Draait Door: Jan Wolkers Special Vanavond zal de hele uitzending in het teken staan van beeldhouwer, schilder en één van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse...

Herhaling. Vanavond in De Wereld Draait Door: Jan Wolkers Special Vanavond zal de hele uitzending in het teken staan van beeldhouwer, schilder en één van de belangrijkste schrijvers uit de Nederlandse literatuur: Jan Wolkers. - Morgen, op de tiende sterfdag van Wolkers, verschijnt de biografie: Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers. Schrijver van het boek Onno Blom zit aan tafel. - Ook schuiven aan: de twee paranimfen van Onno Blom, Jochem Myjer en Casper Faassen. - Muziek is er van Teus Nobel, samen met acteur Matteo van der Grijn. - Huisdichter Nico Dijkshoorn. Elke woensdag een gedicht van Nico Dijkshoorn. - En de weduwe van Jan Wolkers, Karina Wolkers, is tafeldame.

Di 17 oktober 2017 | 19:42 DWDD: o.a. Sonja Barend

17/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Sonja Barend Award 2017 Voor de negende keer organiseert de VARAgids de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv interview van het...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Sonja Barend Award 2017 Voor de negende keer organiseert de VARAgids de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview van het afgelopen seizoen. In 2016 won Humberto Tan wegens zijn interview met de groep Nederlandse vrienden die de terroristische aanslag in het Parijse Bataclan overleefde. Op de shortlist voor dit jaar drie kanshebbers (in alfabetische volgorde): Janine Abbring interviewt Eberhard van der Laan in 'Zomergasten', Wilfried de Jong bevraagt koning Willem-Alexander en Jeroen Pauw voelt Diederik Samsom aan de tand in '5 jaar later'. Vanavond maakt Sonja Barend in hoogsteigen persoon bekend wie de winnaar is. - Follow up schandaal Harvey Weinstein Het seksschandaal rond filmproducent Harvey Weinstein lijkt geen einde te kennen. Het inspireerde actrice Alyssa Milano om de hashtag #metoo in het leven te roepen, inmiddels meer dan 12 miljoen keer gedeeld, waarmee vrouwen hun ervaringen met mannelijke schofterigheid kunnen delen. Maar dat dit probleem niet enkel is voorbehouden aan de Amerikaanse filmwereld bewijst Anneke Bakker. In een ingezonden brief in de Volkskrant stelt zij dat ook in de Nederlandse media-wereld meer dan genoeg foute mannen rondliepen, die hun macht misbruikten om seksuele handelingen af te dwingen. Aan tafel: Anneke Bakker, Hasna El Maroudi en Alma Mathijsen. - Het Beste Duet 8: Glennis Grace Het duet. Niet weg te denken uit de geschiedenis van de popmuziek. Twee vocalisten stuwen elkaar tot ongekende hoogten. Wij gingen op zoek naar de beste duetten, maar realiseerden ons dat heel veel prachtige samenzangen zijn gemaakt door artiesten die helaas niet meer onder ons zijn. De techniek bood uitkomst en liet in DWDD Leona Philippo een duet zingen met niemand minder dan Marvin Gaye, het begin van een rubriek. Ondertussen zijn we aanbeland bij de achtste editie. Glennis Grace gaat het duet aan met wederom een legendarische artiest! - Tafeldame: Romana Vrede Dinsdag debuteert actrice Romana Vrede als tafeldame.

Ma 16 oktober 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Eva Jinek

16/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Tweede reeks De Verenigde Staten van Eva Aan tafel: Eva Jinek. Ze won afgelopen donderdag nog de Zilveren Televizier Ster Presentatrice voor...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Tweede reeks De Verenigde Staten van Eva Aan tafel: Eva Jinek. Ze won afgelopen donderdag nog de Zilveren Televizier-Ster Presentatrice voor haar programma ‘Jinek’. Aanstaande donderdag start alweer de tweede reeks van ‘De Verenigde Staten van Eva’. Daarin onderzoekt zij wat er terecht is gekomen van de verkiezingsbeloften van Donald Trump. Ze bezocht gewone Amerikanen, rijk én arm, met de vraag: wat is er veranderd onder Trump? 'De Verenigde Staten van Eva' begint aanstaande donderdag, 22:10 op NPO 1. - Groot wetenschappelijk nieuws: bron van zwaartekrachtgolven waargenomen Groot wetenschappelijk nieuws: de waarneming van een botsing tussen twee neutronensterren. Deze botsing heeft zwaartekrachtgolven tot gevolg. En voor de waarneming van dit laatste fenomeen werd het Amerikaanse onderzoeksteam al onderscheiden met de Nobelprijs voor Natuurkunde. Einstein had de zwaartekrachtgolven al voorspeld, nu is ook de bron waargenomen. Leuk bijkomend effect: bij de botsing ontstond goud. Aan tafel Govert Schilling, die een boek over zwaartekrachtgolven schreef: ‘Deining in de Ruimtetijd’. - Vijfde voorstelling 'De Verleiders' Een nieuwe voorstelling van ‘De Verleiders’, de vijfde alweer. Nadat de theatermakers eerder de vastgoedfraude, de boekhoudfraude bij Ahold, het bancaire systeem en het zorgstelsel te kijk zetten, is nu onze democratie aan de beurt. In het stuk ‘Stem Kwijt’ onderzoeken de heren of de parlementaire democratie nog wel voldoet. Want hoe kan het dat zoveel Nederlanders geen vertrouwen meer hebben in Den Haag? En waarom hebben we een regeerakkoord waarvoor geen enkele kiezer heeft gestemd? De Verleiders: Stem Kwijt gaat woensdag in première in het Delamar Theater in Amsterdam. - Muziek: Evil Empire Orchestra Het Belgische Evil Empire Orchestra maakt een opmerkelijke cross-over van psychedelica, soul, jazz en funk. Het collectief heeft Kimberly Dhondt als frontvrouw, die je al kent van de band Hooverphonic. Haar rauwe soulstem gecombineerd met de strakke zevenkoppige band zorgt swingende grooves. De titelloze debuut EP kwam in oktober uit via het Amsterdamse label Dox Records. In de studio spelen ze ‘Woohoo’! - Tafeldame: Dieuwertje Blok Vanavond is Dieuwertje Blok, presentatrice van Het Sinterklaasjournaal, de side-kick van Matthijs.

Vr 13 oktober 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Arjen Lubach

13/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Gouden Televizier Ring voor ‘Zondag met Lubach’ Na de Zilveren Nikpowschijf in 2016 nu een Gouden Televizier Ring voor ‘Zondag met Lubach’!...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Gouden Televizier-Ring voor ‘Zondag met Lubach’ Na de Zilveren Nikpowschijf in 2016 nu een Gouden Televizier-Ring voor ‘Zondag met Lubach’! Het programma bereikte bij de start in 2014 rond de 300.000 kijkers. Maar na meerdere internationale virals, de populaire Kamergotchi-app en een heleboel goede uitzendingen bereikt ‘ZML’ inmiddels gemiddeld 1,2 miljoen kijkers. Aan tafel: Arjen Lubach en het team achter het programma. - Boek scheidsrechter Bas Nijhuis ‘Niet zeiken, voetballen!’. Niet alleen de titel van het boek van top-arbiter Bas Nijhuis, maar ook zijn motto. Nijhuis heeft een voorliefde voor hard voetbal en zal daarom niet snel een wedstrijd ‘kapotfluiten’. Dat maakt hem geliefd, onder meer Johan Derksen is fan. Vanavond bespreken we enkele smeuïge anekdotes uit het boek, dat een nietsverhullende blik op de arbitrage geeft. - Muziek: Naaz Naaz is een singer/songwriter/producer uit Rotterdam met Koerdische roots. Ze omschrijft haar muziek als 'quirkpop'; minimalistische muziek gemaakt met voornamelijk natuurlijke geluiden uit de omgeving, aangevuld met haar unieke vocalen. Binnenkort komt haar EP ‘Bits of Naaz’ uit, door haarzelf thuis geproduceerd. Haar eerste single Words is meer dan 6,5 miljoen keer gestreamd op Spotify en werd verkozen tot Megahit op 3FM. Vanavond speelt zij 'Up To Something'. - Comedy: De Partizanen Vanavond weer een sketch van onze huiscomedians De Partizanen. - Tafelheer: Marc-Marie Huijbregts Het is vrijdag, dus Marc-Marie is de sidekick van Matthijs!

Do 12 oktober 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Sergio Herman

12/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Kookboek Sergio Herman Eet een topkok thuis ook 'Coquilles op een bedje van...'? Je kunt het lezen in het kookboek van Sergio Herman: ‘Just...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Kookboek Sergio Herman Eet een topkok thuis ook 'Coquilles op een bedje van...'? Je kunt het lezen in het kookboek van Sergio Herman: ‘Just cook it’. Eenvoudige gerechten, snel te maken, maar allemaal geheide smaaksensaties! - Gouden Televizier-Ring Gala volgens Sander van de Pavert, oftewel LuckyTV Vanavond het jaarlijkse Gouden Televizier-Ring Gala. Wat was dit seizoen het beste programma? Wie was de beste presentator? Hoogste tijd voor een terugblik met Sander van de Pavert, de maker van LuckyTV, zoals alleen hij dat kan. - Muziek: Racoon - 12-10-2017 Het nieuwe album van Racoon is uit! Een half jaar geleden gaven ze in DWDD al een voorproefje, maar nu ligt ‘Look Ahead And See The Distance’ in de winkel! Racoon gaat op tour in Nederland: 24 november staan ze in het Klokgebouw in Eindhoven, 2 december in MartiniPlaza te Groningen en op 28 april 2018 staan ze in de Ziggo Dome in Amsterdam. In DWDD spelen zij ‘Almost Made It’ vanavond helemaal! - Tafeldame: Halina Reijn Halina is vanavond de sidekick van Matthijs.

Wo 11 oktober 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Candy Dulfer

11/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Candy Dulfer Candy Dulfer is Nederlands bekendste saxofoniste. Op donderdag 12 oktober verschijnt de biografie van Candy Dulfer, ‘Sax, Candy...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Candy Dulfer Candy Dulfer is Nederlands bekendste saxofoniste. Op donderdag 12 oktober verschijnt de biografie van Candy Dulfer, ‘Sax, Candy & Rock-‘n-Roll’. Vanavond vertelt ze erover. - Alexander Klöpping Tech- en gadget-kenner Alexander Klöpping praat vanavond over een nieuw product op het gebied van slimme speakers. - Rico & Sticks Het heeft 11 jaar geduurd maar het duo Rico&Sticks, bestaande uit Ricardo McDougal en Junte Uiterwijk uit Zwolle, zijn terug van weg geweest. Het nieuwe album IZM kwam afgelopen zomer uit. Nu gaan ze op tour. - Huisdichter Nico Dijkshoorn Elke woensdag een gedicht van Nico Dijkshoorn. - Tafelheer: Tom Egbers Vanavond is Tom Egbers de sidekick van Matthijs.

Di 10 oktober 2017 | 19:45 DWDD: o.a. regeerakkoord Rutte III

10/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Regeerakkoord Rutte III Eindelijk! Het langverwachte regeerakkoord is daar; Pechtold, Buma, Rutte en Segers zijn er toch uitgekomen. Motto,...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Regeerakkoord Rutte III Eindelijk! Het langverwachte regeerakkoord is daar; Pechtold, Buma, Rutte en Segers zijn er toch uitgekomen. Motto, voor wat het waard is: 'Vertrouwen in de toekomst'. Het CPB heeft hard gerekend en concludeerde dat vrijwel alle Nederlanders erop vooruit gaan. Meer koopkracht voor mensen met een baan, maar een deel van de gepensioneerden en mensen met een uitkering zullen juist iets minder te besteden hebben. Er wordt tot het einde van de regeerperiode bijna 4 miljard bezuinigd. De nationale politie krijgt er structureel 267 miljoen bij per jaar bij. Ook gaat er 95 miljoen naar ict-beveiliging. Roken en afval storten worden duurder. ChristenUnie-leider Segers spreekt van het "groenste regeerakkoord" ooit: er wordt ingezet op meer windparken, sluiting van alle kolencentrales voor 2030 en halvering van de CO2-uitstoot. Van het lekken van de plannen tot de verdeling van de ministersposten; we bespreken het regeerakkoord Rutte III vanavond uitgebreid met: Tom-Jan Meeus, Barbara Baarsma, Lamyae Aharouay en Prem Radhakishun. - Nieuw album Di-rect: ‘Rolling With The Punches’ Twee jaar geelden speelde Di-rect een James Brown-cover. Een openbaring en de opmaat voor een nieuwe weg; meer funky en met meer soul. De band heeft al 18 jaar een rocksound, voor hun nieuwste album besloot de band de individuele voorkeuren van de leden te laten spreken. Resultaat? ‘Rolling With The Punches’; de meest funky en diverse plaat van Di-rect. Maar nog altijd steengoed. We nemen het album door met Marcel, Spike, Bas, Jamie en Paul Jan! - Tafelheer: Splinter Chabot Splinter Chabot is de zoon van Bart Chabot. Hij studeert aan de Universiteit van Amsterdam en is de voorzitter van de JOVD, de jongerentak van de VVD. Hij debuteert vanavond als tafelheer.

Ma 9 oktober 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Jett Rebel

09/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Like a Rolling Stone Jett Rebel Het legendarische muziektijdschrift ‘Rolling Stone’ staat te koop. Oprichter Jann Wenner gooit na 50 jaar de...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Like a Rolling Stone - Jett Rebel Het legendarische muziektijdschrift ‘Rolling Stone’ staat te koop. Oprichter Jann Wenner gooit na 50 jaar de handdoek in de ring. Het blad werd ooit vernoemd naar, volgens de Stones, het beste nummer ooit: ‘Like a Rolling Stone’ van Bob Dylan. Jett Rebel ontdekte de nalatenschap van Dylan pas op latere leeftijd en is hooked. - Frénk van der Linden 60 jaar 's Neerlands meesterinterviewer Frénk van der Linden wordt 60 en dat moet gevierd. Uiteraard met een boek over, uiteraard, interviewen; in 'Onder Hollandse Helden' blikt Van der Linden terug op 40 jaar vraaggesprekken. Aan bod komen zijn grootste successen én zijn grootste blunders. Het boek ligt vanaf zaterdag in de winkel en vanaf die dag is ook de bijbehorende tentoonstelling in museum De Fundatie in Zwolle te zien. - Muziek: Oscar and the Wolf - 9-10-2017 De electro-pop van het Belgische Oscar and the Wolf oogst succes na succes. Afgelopen zomer lieten ze festival ‘Down The Rabit Hole’ ontploffen dankzij hun muziek én spectaculaire show; vuur, vuurwerk, confetti, CO2-kannonnen, een kooi van led-lichten, niks was te gek. Ze staan in november twee keer in uitverkochte AFAS Live, maar vanavond eerst op de bühne van DWDD met ‘Runaway’ van hun nieuwste album ‘Infinity’. - Tafelheer: Fresku Fresku, artiestennaam van Roy Michael Reymound (1986), is rapper en programma-maker. Hij is vanavond de side-kick van Matthijs.

Ma 9 oktober 2017 | 13:41 RTLLN: o.a. Jet Bussemaker

09/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij...

Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: - Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij burgemeester van Amsterdam werd, was hij als minister van Wonen, Wijken en Integratie actief in het kabinet-Balkenende IV. Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkte toen nauw met hem samen. Vanavond deelt ze haar politieke en persoonlijke herinneringen aan Van der Laan. - Sjaak Swart “Een groot Ajacied is helaas heengegaan”. Dit waren de woorden waarmee Ajax vanochtend reageerde op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Vanavond praat ras-Amsterdammer Sjaak Swart over zijn relatie met van der Laan en de relatie van de burgemeester met de club. - Trijntje Oosterhuis De Amsterdamse zangeres Trijntje Oosterhuis zal vanavond “Aan de Amsterdamse grachten", het lievelingsnummer van Eberhard van der Laan, zingen in de studio. - Ronald Ockhuysen Ronald Ockhuysen kwam in zijn functie als hoofdredacteur van de Amsterdamse krant Het Parool Eberhard van der Laan veel tegen. “Hij zal herinnerd worden als een man zonder kouwe kak. Hij was een calvinist die graag dingen wilde veranderen en die zich makkelijk begaf in alle lagen van de bevolking”. De stad zal hem gaan missen volgens Ockhuysen. - Toprak Yalçiner, Zoey Ivory en Marnix Lenselink Morgen nemen GTST-actrices Toprak Yalçiner en Stijn Fransen het op tegen Miss Nederland Zoey Ivory en haar jeugdvriend Marnix Lenselink in de finale van Dance Dance Dance. Zoey heeft, na een nare ervaring in haar jeugd, dankzij het populaire programma het plezier in het dansen weer teruggevonden. Toprak was dit seizoen de enige kandidaat zónder dans- of podiumervaring. Vanavond praten we met drie finalisten over wat Dance Dance Dance hen heeft gebracht. - Meredith Koop Of ze nou een glanzende galajurk aan had of in een jasje dat je hippe buurvrouw zou dragen, als First Lady was Michelle Obama een echt stijlicoon. Het brein achter haar opvallende kledingkeuzes is styliste Meredith Koop. Zij is acht jaar lang verantwoordelijk was voor iedere outfit van Michelle Obama. Dit weekend deelt ze haar geheimen op Vogue festival, maar eerst schuift ze vanavond aan bij RTL Late Night . - Soufiane Touzani Soufiane Touzani zette deze week een jongensdroom online: voor zijn YouTube-kanaal Touzani TV zocht hij Cristiano Ronaldo op, interviewde hem én hield een balletje met ‘m hoog in diens achtertuin. Vanavond schuift balkunstenaar Touzani aan om alles te vertellen over de bijzondere ontmoeting en het tweede seizoen van ‘Tiki Taka Touzani’.

Za 7 oktober 2017 | 00:57 RTLLN: o.a. Jet Bussemaker

07/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij...

Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: - Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij burgemeester van Amsterdam werd, was hij als minister van Wonen, Wijken en Integratie actief in het kabinet-Balkenende IV. Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkte toen nauw met hem samen. Vanavond deelt ze haar politieke en persoonlijke herinneringen aan Van der Laan. - Sjaak Swart “Een groot Ajacied is helaas heengegaan”. Dit waren de woorden waarmee Ajax vanochtend reageerde op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Vanavond praat ras-Amsterdammer Sjaak Swart over zijn relatie met van der Laan en de relatie van de burgemeester met de club. - Trijntje Oosterhuis De Amsterdamse zangeres Trijntje Oosterhuis zal vanavond “Aan de Amsterdamse grachten", het lievelingsnummer van Eberhard van der Laan, zingen in de studio. - Ronald Ockhuysen Ronald Ockhuysen kwam in zijn functie als hoofdredacteur van de Amsterdamse krant Het Parool Eberhard van der Laan veel tegen. “Hij zal herinnerd worden als een man zonder kouwe kak. Hij was een calvinist die graag dingen wilde veranderen en die zich makkelijk begaf in alle lagen van de bevolking”. De stad zal hem gaan missen volgens Ockhuysen. - Toprak Yalçiner, Zoey Ivory en Marnix Lenselink Morgen nemen GTST-actrices Toprak Yalçiner en Stijn Fransen het op tegen Miss Nederland Zoey Ivory en haar jeugdvriend Marnix Lenselink in de finale van Dance Dance Dance. Zoey heeft, na een nare ervaring in haar jeugd, dankzij het populaire programma het plezier in het dansen weer teruggevonden. Toprak was dit seizoen de enige kandidaat zónder dans- of podiumervaring. Vanavond praten we met drie finalisten over wat Dance Dance Dance hen heeft gebracht. - Meredith Koop Of ze nou een glanzende galajurk aan had of in een jasje dat je hippe buurvrouw zou dragen, als First Lady was Michelle Obama een echt stijlicoon. Het brein achter haar opvallende kledingkeuzes is styliste Meredith Koop. Zij is acht jaar lang verantwoordelijk was voor iedere outfit van Michelle Obama. Dit weekend deelt ze haar geheimen op Vogue festival, maar eerst schuift ze vanavond aan bij RTL Late Night . - Soufiane Touzani Soufiane Touzani zette deze week een jongensdroom online: voor zijn YouTube-kanaal Touzani TV zocht hij Cristiano Ronaldo op, interviewde hem én hield een balletje met ‘m hoog in diens achtertuin. Vanavond schuift balkunstenaar Touzani aan om alles te vertellen over de bijzondere ontmoeting en het tweede seizoen van ‘Tiki Taka Touzani’.

Vr 6 oktober 2017 | 22:31 RTLLN: o.a. Jet Bussemaker

06/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Vanavond onder andere in RTL Late Night: Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij burgemeester van...

Vanavond onder andere in RTL Late Night: - Jet Bussemaker Naast geliefd burgemeester was Eberhard van der Laan een belangrijke pion binnen de Partij van de Arbeid (PvdA). Voordat hij burgemeester van Amsterdam werd, was hij als minister van Wonen, Wijken en Integratie actief in het kabinet-Balkenende IV. Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werkte toen nauw met hem samen. Vanavond deelt ze haar politieke en persoonlijke herinneringen aan Van der Laan. - Sjaak Swart “Een groot Ajacied is helaas heengegaan”. Dit waren de woorden waarmee Ajax vanochtend reageerde op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Vanavond praat ras-Amsterdammer Sjaak Swart over zijn relatie met van der Laan en de relatie van de burgemeester met de club. - Trijntje Oosterhuis De Amsterdamse zangeres Trijntje Oosterhuis zal vanavond “Aan de Amsterdamse grachten", het lievelingsnummer van Eberhard van der Laan, zingen in de studio. - Ronald Ockhuysen Ronald Ockhuysen kwam in zijn functie als hoofdredacteur van de Amsterdamse krant Het Parool Eberhard van der Laan veel tegen. “Hij zal herinnerd worden als een man zonder kouwe kak. Hij was een calvinist die graag dingen wilde veranderen en die zich makkelijk begaf in alle lagen van de bevolking”. De stad zal hem gaan missen volgens Ockhuysen. - Toprak Yalçiner, Zoey Ivory en Marnix Lenselink Morgen nemen GTST-actrices Toprak Yalçiner en Stijn Fransen het op tegen Miss Nederland Zoey Ivory en haar jeugdvriend Marnix Lenselink in de finale van Dance Dance Dance. Zoey heeft, na een nare ervaring in haar jeugd, dankzij het populaire programma het plezier in het dansen weer teruggevonden. Toprak was dit seizoen de enige kandidaat zónder dans- of podiumervaring. Vanavond praten we met drie finalisten over wat Dance Dance Dance hen heeft gebracht. - Meredith Koop Of ze nou een glanzende galajurk aan had of in een jasje dat je hippe buurvrouw zou dragen, als First Lady was Michelle Obama een echt stijlicoon. Het brein achter haar opvallende kledingkeuzes is styliste Meredith Koop. Zij is acht jaar lang verantwoordelijk was voor iedere outfit van Michelle Obama. Dit weekend deelt ze haar geheimen op Vogue festival, maar eerst schuift ze vanavond aan bij RTL Late Night . - Soufiane Touzani Soufiane Touzani zette deze week een jongensdroom online: voor zijn YouTube-kanaal Touzani TV zocht hij Cristiano Ronaldo op, interviewde hem én hield een balletje met ‘m hoog in diens achtertuin. Vanavond schuift balkunstenaar Touzani aan om alles te vertellen over de bijzondere ontmoeting en het tweede seizoen van ‘Tiki Taka Touzani’.

Vr 6 oktober 2017 | 19:40 DWDD: overlijden Eberhard van der Laan

06/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Eberhard van der Laan overleden Eberhard van der Laan overleed gisteren op 62 jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij wordt alom...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Eberhard van der Laan overleden Eberhard van der Laan overleed gisteren op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij wordt alom geroemd om zijn scherpte, daadkracht en empathie. Hij wist alle Amsterdammers te verbinden, vaak middels zijn enorme gevoel voor humor. Vanavond zal de hele uitzending in het teken staan van zijn overlijden. We bespreken zijn verdiensten met Lodewijk Asscher en Geert Mak. Muziek is er van Glennis Grace, Het Zwanenkoor, De Amsterdam Staff Songsters, Het Koor van de Nationale Opera en Merlijn Twaalfhoven. Ook schuiven aan: Tine Hund, weduwe van de vermoorde juwelier Fred Hund, en haar kleinzoon Thomas Bultstra, alsook bakker Ahmed Jilali, bij wie Van der Laan vroeger veelvuldig in de winkel kwam. Stadsdichter K. Schippers schreef speciaal voor Eberhard het gedicht ‘Wat je aanraakt’. - Tafelheer: Marc-Marie Huijbregts Het is vrijdag, dus Marc-Marie is de sidekick van Matthijs!

Vr 6 oktober 2017 | 15:15 Pauw: o.a. Erik Scherder

06/10 - Actuele talkshow - herhaling, Herhaling. Vanavond onder andere in Pauw: Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de...

Herhaling. Vanavond onder andere in Pauw: - Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en zangeres Giovanca geven samen alvast een voorproefje van het minicollege ‘Muziek en je Brein’. Wat gebeurt er in onze hersenen waardoor muziek ons raakt en verdrietig maakt of juist een verliefd gevoel geeft? - Jan de Hoop Jan de Hoop woont in een rustig natuurgebied en startte een petitie tegen de nieuwe vliegroutes in aanloop naar de opening van Lelystad Airport. - Japke-D. Bouma Ga lekker zélf in je kracht staan is het nieuwste boek van NRC-columniste Japke-d. Bouma over jeukwoorden en kantoorclichés. Over staand vergaderen, papa-dag, zelfsturende teams, bila’s, trila’s en ergerlijke managementquotes als ‘succes is een werkwoord’. Krijgt u al jeuk? - Thijs Roovers en Jan van de Ven Thijs Roovers en Jan van de Ven over de staking in het primair onderwijs.

Vr 6 oktober 2017 | 00:20 Pauw: o.a. Erik Scherder

06/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in Pauw: Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de...

Herhaling. Vanavond onder andere in Pauw: - Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en zangeres Giovanca geven samen alvast een voorproefje van het minicollege ‘Muziek en je Brein’. Wat gebeurt er in onze hersenen waardoor muziek ons raakt en verdrietig maakt of juist een verliefd gevoel geeft? - Jan de Hoop Jan de Hoop woont in een rustig natuurgebied en startte een petitie tegen de nieuwe vliegroutes in aanloop naar de opening van Lelystad Airport. - Japke-D. Bouma Ga lekker zélf in je kracht staan is het nieuwste boek van NRC-columniste Japke-d. Bouma over jeukwoorden en kantoorclichés. Over staand vergaderen, papa-dag, zelfsturende teams, bila’s, trila’s en ergerlijke managementquotes als ‘succes is een werkwoord’. Krijgt u al jeuk? - Thijs Roovers en Jan van de Ven Thijs Roovers en Jan van de Ven over de staking in het primair onderwijs.

Do 5 oktober 2017 | 23:05 Pauw: o.a. Erik Scherder

05/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Vanavond onder andere in Pauw: Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de hersenen....

Vanavond onder andere in Pauw: - Erik Scherder en Giovanca Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober is er aandacht voor de rol die muziek speelt bij de ontwikkeling van de hersenen. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en zangeres Giovanca geven samen alvast een voorproefje van het minicollege ‘Muziek en je Brein’. Wat gebeurt er in onze hersenen waardoor muziek ons raakt en verdrietig maakt of juist een verliefd gevoel geeft? - Jan de Hoop Jan de Hoop woont in een rustig natuurgebied en startte een petitie tegen de nieuwe vliegroutes in aanloop naar de opening van Lelystad Airport. - Japke-D. Bouma Ga lekker zélf in je kracht staan is het nieuwste boek van NRC-columniste Japke-d. Bouma over jeukwoorden en kantoorclichés. Over staand vergaderen, papa-dag, zelfsturende teams, bila’s, trila’s en ergerlijke managementquotes als ‘succes is een werkwoord’. Krijgt u al jeuk? - Thijs Roovers en Jan van de Ven Thijs Roovers en Jan van de Ven over de staking in het primair onderwijs.

Do 5 oktober 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Richard Krajicek

05/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Borg/McEnroe Richard Krajicek Volgens velen de allermooiste tenniswedstrijd ooit: de Wimbledonfinale van 1980. Spelers: de bedeesde arrivé...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Borg/McEnroe - Richard Krajicek Volgens velen de allermooiste tenniswedstrijd ooit: de Wimbledonfinale van 1980. Spelers: de bedeesde arrivé Björn Borg versus de onstuimige rising star John McEnroe. In een bloedstollende wedstrijd won Borg de titel, zijn vijfde Wimbledon-zege. In Nederland volgde een 8-jarige Richard Krajicek het duel, dat nu is vereeuwigd in de speelfilm Borg/McEnroe. - Lerarenstaking Een eerlijk salaris en minder werkdruk. Dat is de reden waarvoor vandaag de basisschoolleraren staken, 90% van de scholen was dicht. 60.000 docenten trokken naar Den Haag om de actiedag kracht bij te zetten. Drie leraren van de TheresiaSchool in Rotterdam-Zuid, Maaike Ivo, Karis Ketelaar en Mabel Mercedes Ramirez, waren aanwezig, Dolf Jansen stond de hele dag als spreekstalmeester op het actiepodium. - Poelifinario en regiedebuut Theo Maassen Een tweede Poelifinario voor Theo Maasen! Hij kreeg de belangrijke cabaretprijs voor zijn voorstelling ‘Vankwaadtoterger’. Op de bühne is Maassen natuurlijk een routinier, maar hij debuteert nu op zijn vijftigste als filmregisseur: ‘Billy’ handelt over de moeizame relatie tussen een buikspreekpop en zijn speler… - Muziek: Kita Menari - 5-10-2017 De Indie-pop van Kita Menari ligt in de lijn van Two Door Cinema Club, Foals en Haim. Na hun succesvolle eerste single ‘Young Lovers’, komt morgen hun tweede single ‘Shooting for Stars’ uit! - Tafeldame: Hélène Hendriks Hélène is vanavond sidekick van Matthijs!

Wo 4 oktober 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Ellen Dikker

04/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: 'De nieuwe Messi' Toen de zoon van columniste Ellen Dikker vier jaar geleden werd geselecteerd voor Ajax, besloot ze hier columns over te...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - 'De nieuwe Messi' Toen de zoon van columniste Ellen Dikker vier jaar geleden werd geselecteerd voor Ajax, besloot ze hier columns over te schrijven. Deze beschreven het eindeloze wachten in de voetbalkantine en het langs de lijn staan in weer en wind. Aan tafel zitten Ellen en haar zoon Lev en 15 van zijn teamgenoten. - 'Loving Vincent' Aan de hand van 65 duizend handgeschilderde 'frames', probeerde Armand Roulin, in de film 'Loving Vincent', het mysterie rondom de dood van de schilder te ontrafelen. Senior onderzoeker in het Van Gogh Museum, Teio Meedendorp schuift aan om het over deze bijzondere film te hebben. - Millionaire Muziek van de band Millionaire. Na een carrière als gitarist bij Belgische bands als Evil Superstars en dEUS, richtte Tim Vanhamel zijn eigen band Millionaire op in 2000. - Huisdichter Nico Dijkshoorn Elke woensdag een gedicht van Nico Dijkshoorn. - Tafeldame: Nynke de Jong Vanavond is Nynke de side-kick van Matthijs.

Di 3 oktober 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Alain Clark

03/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Het Groot Nederlands Songbook – afl. 13 Vanavond weer een gloednieuwe editie van onze rubriek 'Het Groot Nederlands Songbook'. Welke...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Het Groot Nederlands Songbook – afl. 13 Vanavond weer een gloednieuwe editie van onze rubriek 'Het Groot Nederlands Songbook'. Welke Nederlandse liedjes behoren absoluut tot ons culturele erfgoed? Wij stellen de canon van de Nederlandse liedkunst op. Wende Snijders, Trijntje Oosterhuis, Paul de Munnik, Janne Schra, Leona Philippo, Frank Boeijen, Jan Dulles, Rob Dekay, Ilse DeLange, Huub van der Lubbe, Nielson, Ellen ten Damme, Bart van der Weide (Racoon), Hadewych Minis, Maaike Ouboter, Alex Roeka, Linde Schöne, Guus Meeuwis, Charl Delemarre, Blaudzun, Mathilde Santing, Amber Gomaa, Glennis Grace en Henny Vrienten gingen voor. Vanavond aan tafel: Alain Clark en Willeke Alberti. - Positie Jeanine Hennis-Plasschaert onhoudbaar? De politieke carrière van Jeanine Hennis-Plasschaert hangt aan een zijden draadje. Vandaag moet zij tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer. Uiteraard naar aanleiding van het vernietigende rapport over het mortierongeval in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen sneuvelden. Is haar aftreden onvermijdelijk? We bespreken het met Tom-Jan Meeus en Prem Radhakishun. - Nieuwe roman en toneelbewerkingen van Tom Lanoye Tom Lanoye is op z’n zachtst gezegd nogal druk. Zijn roman ‘Zuivering’, 360 pagina’s dik, is net uit, hij staat op de planken met de literaire performance over Shakespeare ‘Solo Ten Oorlog’ én maakte een bewerking van een stuk van toneelschrijver Christopher Marlowe, de voorloper van Shakespeare. Vanavond in DWDD een kleine kennismaking met één van zijn drie geesteskinderen. - Muziek: Sarah-Jane Sarah-Jane is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is een uitgesproken artiest met haar hart op de tong. Haar teksten zijn daarom erg sterk, oprecht en herkenbaar. De grootste voldoening haalt ze uit het creëren van muzikale kunst, zij noemt zichzelf daarom ook een kunstenaar. Haar teksten zijn gebaseerd op haar eigen ervaringen en gevoelens, met als laatste resultaat: haar debuut-EP ‘Black Magic’ dat 24 september verscheen. - Tafelheer: Özcan Akyol Özcan is vanavond de sidekick van Matthijs.

Ma 2 oktober 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Mark Tuitert

02/10 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Innovaties in de schaatssport Technische vooruitgang stuwt de sport vaak tot grotere hoogten. Denk aan de klapschaats, die eerst als rariteit...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Innovaties in de schaatssport Technische vooruitgang stuwt de sport vaak tot grotere hoogten. Denk aan de klapschaats, die eerst als rariteit werd weggezet, maar uiteindelijk de schaatswereld revolutionair veranderde. Maar er zijn natuurlijk genoeg technische miskleunen te noemen. Waar zijn die plastic strips op de schaatspakken gebleven? We bespreken de slechtste en beste technische schaatssnufjes met Erben Wennemars, Mark Tuitert en Rintje Ritsma. - Muziek: Ruthie Foster De Texaanse Ruthie Foster combineert blues, folk, gospel en soul. Ze komt uit een familie van gospelzangers en zingt al vanaf jonge leeftijd. Foster werd drie maal genomineerd voor een Grammy en won maar liefst zeven keer de Amerikaanse Blues Music Awards. In maart 2017 bracht ze haar tiende album ‘Joy Comes Back’ uit, op onze bühne speelt ze het titelnummer van de plaat! - Tafelheer: Paul de Leeuw Paul de Leeuw is de side-kick van Matthijs.

Vr 29 september 2017 | 21:15 Cinema Canvas: Argo IMDb: 7.7

29/09 - IMDB * 7.7 - Thriller, Amerikaanse thriller van Ben Affleck: Op 4 november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze gijzelen 52 mensen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen en onder te duiken in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en gedood, wordt CIA agent Tony Mendez ingeschakeld. Mendez is exfiltratie expert en komt met een gevaarlijk...

Amerikaanse thriller van Ben Affleck: Op 4 november 1979, op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie, bestormen militanten de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze gijzelen 52 mensen. Tijdens de chaos slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen en onder te duiken in het huis van de Canadese ambassadeur. In de wetenschap dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de zes worden ontdekt en gedood, wordt CIA-agent Tony Mendez ingeschakeld. Mendez is exfiltratie-expert en komt met een gevaarlijk plan om de zes te bevrijden. Deze thriller is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en won Oscars in de categorieën Beste Film, Beste Scenario en Beste Montage. Regisseur Ben Affleck, die ook de hoofdrol speelt, maakte eerder de geprezen thrillers 'Gone Baby Gone' (2007) en 'The Town' (2010).

Vr 29 september 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Humberto Tan

29/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Media uitzending 29 9 2017 Elke laatste vrijdag van de maand blikken we terug op de mediagebeurtenissen van die maand. We bespreken de meest...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Media-uitzending - 29-9-2017 Elke laatste vrijdag van de maand blikken we terug op de mediagebeurtenissen van die maand. We bespreken de meest opvallende momenten op tv en de tafelgasten dragen elk een fragment aan dat hén is opgevallen. De TV Draait Door is een compilatie met de beste fragmenten van de maand. Gasten: - Humberto Tan schuift aan om te praten over de teleurstellende kijkcijfers van RTL Late Night. - Leon de Winter is groot fan van ‘Big Little Lies’; een Amerikaanse miniserie die sinds februari 2017 is te zien op HBO. Het verhaal draait om vier vriendinnen die in de kustplaats Monterey (Californië) wonen. - Frank Evenblij is de presentator van ‘Shirtje Ruilen’ (RTL 7), het programma waarin voetballers middels na de wedstrijd geruilde shirtjes terugblikken op hun carrière. - Huisband: Roxeanne Hazes. Voor de eerste keer staat Roxeanne op de bühne bij de media-uitzending. Ze geeft muzikaal commentaar op de onderwerpen aan tafel. - Tafelheer: Marc-Marie Huijbregts. Het is vrijdag, dus Marc-Marie is de sidekick van Matthijs!

Do 28 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Taco Dibbits

28/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Verplicht naar de Nachtwacht? Het moet de Nederlanders samenbrengen, maar lijkt vooralsnog alleen maar verdeeldheid te zaaien: het plan van...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Verplicht naar de Nachtwacht? Het moet de Nederlanders samenbrengen, maar lijkt vooralsnog alleen maar verdeeldheid te zaaien: het plan van het aanstaande kabinet Rutte III om scholieren verplicht naar de Nachtwacht te sturen. De Telegraaf had de primeur en meldde ook nog dat het leren van het Wilhelmus en een bezoek aan de Tweede Kamer verplichte kost worden. Word je een betere Nederlander door een Rijksmuseumbezoek? Aan tafel discussiëren we met Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum, en een aantal deelnemers van ‘ons’ Lagerhuis: Thomas van Elst, Ülkü Ögüt, Ewout Klok, Sander Ruijters, Caroline van der Plas en Ama Boahene. - Kunst kijken met Ko & Kho: Wood en Kusaka Ko van 't Hek en Yuki Kho houden van kunst en praten daar graag over, zonder pretentie of dikdoenerij. Ze geven elke maand vijf tips op hun site en in hun nieuwsbrief, geven advies aan kunst- en culturele instellingen en doen live evenementen. Zo stonden ze op Lowlands met ‘Kunst Kijken voor Beginners'. Vanavond bespreken ze aan tafel de schilderijen van dé kunstenaar van het moment, Jonas Wood, en de keramische werken van diens vrouw, Shio Kusaka. Ze werken beiden als autonoom kunstenaar, maar hun wederzijdse invloed is duidelijk in hun werk te zien. - Amigos de Musica: Stones-editie The Rolling Stones staan zaterdag aanstaande in een uiteraard uitverkochte Johan Cruijff Arena. Reden voor een speciale Amigos de Musica: hoe zou de perfecte live-setlist eruit zien? We vragen het Marcel Peereboom Voller, Angelique Houtveen en Dolf Jansen. We sluiten af met een Stones cover van The Grand East! - Muziek: My Baby - Sunflower Sutra De band My Baby is een Nederlands/Nieuw-Zeelands trio: twee gitaren, drums en zang, met af en toe een sampler. Zelf omschrijven de twee heren en dame hun sound als 'delta trance Louisiana dub indie funk', een kruising van heel veel dus. In maart 2017 presenteerde de band in de Melkweg hun derde album 'Prehistoric Rythm', daarvan spelen ze vanavond 'Sunflower Sutra'. - Tafeldame: Halina Reijn Halina is de sidekick van Matthijs.

Wo 27 september 2017 | 19:55 DWDD: o.a. Hugo Borst

27/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Hugo Borst en Carin Gaemers over ouderenzorg Hugo Borst en Carin Gaemers zetten hun strijd om betere ouderenzorg voort. Hun manifest om de...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Hugo Borst en Carin Gaemers over ouderenzorg Hugo Borst en Carin Gaemers zetten hun strijd om betere ouderenzorg voort. Hun manifest om de verslechterende ouderenzorg in Nederland weer op de rails te krijgen, krijgt steeds meer betekenis, maar ze zijn nog niet klaar. - Juf Kiet In de studio komt Kiet Engels (bijnaam Juf Kiet), een lerares die lesgeeft aan 'nieuwe' Nederlandse kinderen. Van haar dagelijks leven op basisschool Het Palet is een documentaire gemaakt die genomineerd is voor een Gouden Kalf. De film werd gemaakt door regisseursduo Petra en Peter Lataster. - De Raad Van Toezicht Vanavond een vol podium in de studio omdat de twaalfkoppige band De Raad Van Toezicht te gast is. Naast twee drummers en twee gitaristen heeft de Arnhemse band ook twee toetsenisten waar ze experimentele jazz mee maken. - Huisdichter Nico Dijkshoorn Elke woensdag een gedicht van Nico Dijkshoorn. - Tafeldame: Nadia Moussaid Vanavond debuteert Nadia Moussaid als tafeldame. In het verleden werkte ze voor AT5, waar ze onder meer De stemming van Amsterdam presenteerde. Momenteel is ze het gezicht van de wekelijkse talkshow De Nieuwe Maan op NPO2.

Di 26 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Tom Holkenborg

26/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Masterclass Tom Holkenborg (Junkie XL) Vanuit LA even terug in Nederland: Tom Holkenborg oftewel Junkie XL. Het verhaal is bekend: ooit...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Masterclass Tom Holkenborg (Junkie XL) Vanuit LA even terug in Nederland: Tom Holkenborg oftewel Junkie XL. Het verhaal is bekend: ooit begonnen als muziekproducer, tegenwoordig een veelgevraagd componist voor filmmuziek bij blockbusters als Mad Max: Fury Road en Deadpool. Hij is genomineerd voor een Gouden Kalf wegens zijn composities voor Brimstone en geeft woensdagavond een masterclass op het Nederlands Film Festival! - Boek van de Maand september 2017 Het is de laatste dinsdag van de maand, dus tijd voor ons ‘Boek van de Maand’! Lenneke de Ruijter, Manda Heddema, Brecht Russchen en Arno Koek presenteren vanavond hun eigen favoriete boek en presenteren gezamenlijk één ultiem ‘Boek van de Maand’. - Zuckerberg for President? Zal Facebook-oprichter Mark Zuckerberg een gooi doen naar het Amerikaanse Presidentschap in 2020? Die geruchten begonnen toen de miljardair een rondreis maakte door de ‘swing states’. Vervolgens nam hij onderzoeker Joel Benenson in de arm. Weliswaar voor het goede doel ‘Chan Zuckerberg Initiative’, maar Benenson was eerder campagnestrateeg voor onder anderen Hillary Clinton en president Barack Obama. Uiteraard werd in peilingen gevraagd of Amerikanen vertrouwen hadden in Zuckerberg; 40% van de kiezers zou nu al op hem stemmen in een eventuele race met Trump. Zuckerberg for president? We bespreken het met Eelco Bosch van Rosenthal en Sander Schimmelpenninck. - Theatertrailer: de Modern Art Revue Moderne kunst is voor velen totaal onbegrijpelijk. Een urinoir op z’n kop is kunst? Het zal wel. Theatermakers Steef de Jong en Alex Klaasen besloten daar wat aan te doen. In ‘De Modern Art Revue’ proberen zij op een geestige en creatieve manier de kloof tussen de massa en 'echte' kunst te dichten. Een ouderwets heerlijke revue om de 100e verjaardag van de moderne kunst te vieren. - Tafelheer: Adriaan van Dis Adriaan van Dis is de sidekick van Matthijs.

Ma 25 september 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Griet Op de Beeck

25/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Nieuw boek Griet Op de Beeck Het beste wat we hebben Morgen verschijnt het nieuwe boek van Griet Op de Beeck: ‘Het beste wat we hebben’. Het...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Nieuw boek Griet Op de Beeck - Het beste wat we hebben Morgen verschijnt het nieuwe boek van Griet Op de Beeck: ‘Het beste wat we hebben’. Het is het eerste deel van een trilogie over een persoonlijk onderwerp, prachtig geschreven, zoals alleen Griet dat kan. Aan tafel bij DWDD zien we Griet zoals we haar niet eerder zagen: ze uitgebreid vertelt over haar persoonlijke betrokkenheid bij het centrale thema van de trilogie. - Gouden Kalf voor Gerard Soeteman Gerard Soeteman is scenarioschrijver, beroemd om zijn speelfilms met Paul Verhoeven, bijvoorbeeld Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), Spetters (1980) en Zwartboek (2006). Maar Soeteman heeft nog zo veel meer gedaan: zo maakte hij voor tv maar liefst 61 documentaires, waaronder 'Ons Indië' over het proces van onafhankelijkheid van Indonesië. Omdat hij als scenarist het fundament leverde voor zoveel iconische films en meesterwerken werd hij afgelopen week onderscheiden een Gouden Kalf voor de Filmcultuur. - Muziek: Sven Hammond De muziek is vanavond van de vijfkoppige soul/rockband Sven Hammond. Afgelopen vrijdag kwam het album ‘Rapture’ uit, vanavond spelen zij in de studio Choosy Lover.

Vr 22 september 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Peter Vandermeersch

22/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Peter Vandermeersch wordt Nederlander Hoofdredacteur NRC Peter Vandermeersch wil officieel Nederlander worden en zijn Belgische paspoort...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Peter Vandermeersch wordt Nederlander Hoofdredacteur NRC Peter Vandermeersch wil officieel Nederlander worden en zijn Belgische paspoort opgeven. Zeven jaar geleden kwam hij naar ons land en dat beviel. Niet altijd, als ‘buitenstaander’ vielen hem dingen op waar de Nederlander niet over nadenkt. Zo vinden zij zichzelf enorm tolerant, maar dat is een absolute misvatting volgens Vandermeersch. Al zijn observaties schreef hij op in columns voor de Belgische krant De Standaard, die columns zijn nu gebundeld in ‘Ik zou zo graag van jullie houden’. Aan tafel bijna-Nederlander Peter Vandermeersch. - Fotograaf Hans Eijkelboom Hans Eijkelboom is fotograaf. Het meest bekend zijn de fotoseries van mensen in winkelstraten van wereldsteden, die er allemaal hetzelfde uit lijken te zien. Jongens in stoere kleren met een nektasje, mensen met een dikke gele winterjas, mannen met een gekleurd streepjesshirt; doordat Eijkelboom de foto’s in rijen naast en onder elkaar presenteert worden de overeenkomsten onverbiddelijk zichtbaar. Pas in tweede instantie openbaren de verschillen zich, blijkbaar probeert elk individu zich toch enigszins te onderscheiden. - Programma ReChill met Akwasi Kinderen van nu zien veel op zich afkomen: presteren op school, sport en muziekles, maar ook nog YouTube en Snapchat bijhouden en je kamer opruimen. Gevolg: stress. Om kinderen te leren daarmee om te gaan presenteert Akwasi een tv-programma: ReChill. Op een speelse en humoristische manier biedt hij kids oefeningen waarmee ze kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld om te gaan slapen. Vergeet meditatie en mindfulness, vanaf nu iedereen aan de ReChill! - Muziek: Traudes De zeven leden van hiphop/pop-formatie Traudes hebben allemaal een andere muzikale achtergrond: house, rap, jazz, hardrock, soul, funk en meer. Hun unieke mix zorgt steevast voor explosieve liveshows, mede dankzij die reputatie werden ze getekend bij Sony. Hun eerste single ‘Back Down’ is net uit, in januari verschijnt hun debuut-EP ‘CRLS & GRLS’. Vanavond een feestje in de studio met Traudes! - Comedy: De Partizanen Vanavond weer een sketch van onze huiscomedians De Partizanen. - Tafelheer: Marc-Marie Huijbregts Marc-Marie is terug van vakantie, dus als vanouds op vrijdag de sidekick van Matthijs.

Vr 22 september 2017 | 19:25 Slot: Wetenschap om op te vreten

22/09 - Wetenschappelijke documentaire, Vanavond is het laatste deel van de driedelige documentairereeks Wetenschap om op te vreten. Met gedetailleerde fotografie, maar ook inkijkjes in diverse culinaire culturen legt deze driedelige serie...

Vanavond is het laatste deel van de driedelige documentairereeks Wetenschap om op te vreten. Met gedetailleerde fotografie, maar ook inkijkjes in diverse culinaire culturen legt deze driedelige serie de wetenschap achter ons eten bloot. Onder de microscoop gezien lijkt ons eten dikwijls op een vreemd maar prachtig landschap, dat tijdens het koken verandert in de meest bijzondere gerechten. Maar hoe werkt dat precies? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij? In Peru leert James Wong alles over de link tussen vetrijke chocolade en moedermelk. Samen met Michael Mosley komt hij via experimenten met bijen alles te weten over de wijdverspreide koffieverslaving. Ze proeven enkele van de heetste chilipepers op de planeet en ontdekken wat die met onze hersenen doen.

Do 21 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Noa Wildschut

21/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Docu ‘A Family Quartet’: familie Wildschut Noa Wildschut (2001) wordt gezien als hét Nederlandse viooltalent. Ze debuteerde op haar zevende...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Docu ‘A Family Quartet’: familie Wildschut Noa Wildschut (2001) wordt gezien als hét Nederlandse viooltalent. Ze debuteerde op haar zevende als solist in de grote zaal van het Concertgebouw en stond al op de bühne met grote namen als Janine Jansen, Paolo Giacometti, Aleksey Igudesman en Arthur en Lucas Jussen. De afgelopen jaren toerde ze de wereld rond en werd getekend bij Warner Classics. Op het NFF gaat de docu ‘A Family Quartet’ in première. Daarin is te zien wat voor consequenties haar uitzonderlijke talent heeft op het familieleven. Aan tafel Noa, haar ouders en haar zus. - Vitesse verslagen door AVV Swift Een enorme stunt én blamage. Bekerhouder Vitesse werd verslagen door AVV Swift, de Amsterdamse amateurclub die speelt in de Hoofdklasse A en daar momenteel de negende plaats bezet. Een unicum: Swift is de eerste amateurclub die de regerende bekerkampioen al in de eerste ronde uitschakelt. De wedstrijd werd met penalty’s beslecht, Vitesse’s Alexander Büttner miste de eerste penalty, Swift was trefzeker. Aan tafel de trotse selectie van AVV Swift. - Medische quiz. Op 7 september waren Veerle Smit en Romée Snijders te gast. Zij maakten een naslagwerk met medische basiskennis voor studenten geneeskunde. Een schot in de roos, het werd een bestseller en heeft legio studenten geholpen om de voortgangstoets te halen, die vier keer in het jaar wordt afgenomen. Aanstaande woensdag is de eerste toets, vanavond nemen we in DWDD een klein voorschotje in quiz-vorm: de Universiteit van Maastricht tegen de Vrije Universiteit van Amsterdam. - Portugal. The Man Portugal. The Man is een indieband uit Wasilla, Alaska. In 2006 kwam hun eerste album uit, nu 11 jaar later ligt hun achtste album in de winkels: 'Woodstock'. Daarop hun eerste megahit ‘Feel it Still’, die alleen op YouTube al meer dan 25 miljoen keer bekeken is. - Tafeldame: Stephanie Afrifa Stephanie Afrifa is vanavond tafeldame.

Wo 20 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Dirk Kuijt

20/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Dirk Kuijt en Deborah van Dam over de documentaire KUYT Ex voetballer Dirk Kuijt en documentairemaakster Deborah van Dam praten over de...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Dirk Kuijt en Deborah van Dam over de documentaire KUYT Ex-voetballer Dirk Kuijt en documentairemaakster Deborah van Dam praten over de documentaire KUYT die op 21 september in première gaat bij het Nederlands Film Festival. Kuijt kende na een internationale carrière een glorieuze terugkeer bij Feyenoord door de Rotterdammers na 18 jaar weer kampioen te maken. Regisseur Deborah van Dam volgde Kuijt tijdens zijn turbulente kampioensjaar in Rotterdam. - Sylvia Hoeks speelt in 'Blade Runner 2049' 'Blade Runner 2049' is de nieuwe film van regisseur Denis Villeneuve, die je kan kennen van films als Arrival, Prisoners en Sicario. De film is een vervolg op de klassieke film 'Blade Runner' uit 1982 met o.a Harrison Ford. In dit vervolg speelt onze eigen Sylvia Hoeks een grote rol. En wel die van de rechterhand van badguy Niander Wallace, gespeeld door Jared Leto. Andere grote namen uit de cast van de film zijn Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright en Sallie Harmsen. - Muziek: Max Meser Vanavond is er muziek van singer songwriter Max Meser. - Huisdichter Nico Dijkshoorn Elke woensdag een gedicht van Nico Dijkshoorn. - Tafeldame: Fidan Ekiz Fidan is de sidekick van Matthijs.

Di 19 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Jeroen Dijsselbloem

19/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Prinsjesdag 2017: Minister Jeroen Dijsselbloem Op het ministerie van Financiën heeft demissionair minister Dijsselbloem vanochtend de...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Prinsjesdag 2017: Minister Jeroen Dijsselbloem Op het ministerie van Financiën heeft demissionair minister Dijsselbloem vanochtend de rijksbegroting en Miljoenennota voor de laatste keer ondertekend. Vanmiddag bood hij deze Prinsjesdagstukken aan de Tweede Kamer aan. Maar de grote vraag is natuurlijk wat het nog te formeren kabinet voor plannen maakt en wat die precies gaan kosten. Feit is dat de taak van Dijsselbloem er bijna op zit. We blikken vanavond met hem terug op zijn periode als minister van Financiën. - Stef Bos over Willem Wilmink In ons dertiende seizoen zal het oeuvre van Willem Wilmink door onze uitzendingen vlinderen. Eerder waren onder meer Jacques Klöters en Paul de Munnik te gast. Vanavond een nieuwe ode aan de grootmeester, dit keer met Stef Bos. Hij groeide op met Wilminks werk en gebruikt het zijn hele carrière al als inspiratie. - Steenrijk en Straatarm In het tv-programma ‘Steenrijk en Straatarm’ ruilen een rijk en een arm gezin een week lang van huis, bestedingsbudget en leven. Zou geld gelukkig maken? In dit sociale experiment wordt duidelijk hoe het is om ineens rijk te zijn of juist krap bij kas te zitten. Het programma wordt zeer goed bekeken op SBS6. - Tafelheer: Jan Mulder Jan Mulder is de side-kick van Matthijs.

Ma 18 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Simone Kleinsma

18/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Theatervoorstelling ’Was getekend, Annie M.G. Schmidt' In de voorstelling ’Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ wordt via gedichtjes en vooral...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Theatervoorstelling ’Was getekend, Annie M.G. Schmidt' In de voorstelling ’Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ wordt via gedichtjes en vooral veel liedjes het levensverhaal van Annie verteld. Het niet altijd vrolijke levensverhaal van Annie; haar man raakt door hartproblemen depressief en pleegt zelfmoord, Annie werd zelf op hogere leeftijd blind. Simone Kleinsma, die onlangs haar man Guus Verstraete verloor na 31 jaar samenzijn, vertolkt de rol van Annie. 'Was getekend, Annie M.G. Schmidt' gaat op 24 september in première. - Verkiezingen Duitsland Hoewel het populisme hoogtij viert, leidt de retoriek nergens in Europa tot absolute verkiezingsoverwinningen. De aanstaande verkiezingen in Duitsland lijken dat beeld te gaan bevestigen, de gematigde Merkel staat op grote voorsprong in de peilingen. Maar een opvallende verandering is dat er hoogstwaarschijnlijk een partij in de Bondsdag komt, die rechtser is dan het CDU: AfD (Alternatieve für Deutschland). AfD-voorman Alexander Gauland zei enkele dagen geleden dat Duitsland trots moet zijn op de soldaten die in WOI en WOII hebben gevochten. Hoe krijgt zo'n partij zoveel stemmen? Jeroen Wollaars legt uit. - Tafelheer: Paul de Leeuw Paul de Leeuw is de side-kick van Matthijs.

Vr 15 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Trijntje Oosterhuis

15/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Nederlandstalige jukebox met Trijntje Een Nederlandstalig album van Trijntje: ‘Leven van de Liefde’! Het idee ontstond toen Trijntje in haar...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Nederlandstalige jukebox met Trijntje Een Nederlandstalig album van Trijntje: ‘Leven van de Liefde’! Het idee ontstond toen Trijntje in haar eigen taal zong tijdens haar kersttoer. Dat beviel haar goed, maar ook de fans waren er blij mee, getuige de vele verzoeknummers die ingestuurd werden. Vanavond hebben wij een jukebox vol Nederlandse liedjes waar Trijntje uit kan kiezen. - Beverly Hills Cop 4 De grote doorbraak van Eddie Murphy: ‘Beverly Hills Cop’. De politiefilm met de overbekende themesong was één van de grootste blockbusters van de jaren ’80, die twee succesvolle sequels kreeg. Nu gaat deel vier gemaakt worden. Wederom met Murphy, inmiddels 56 jaar. En de regie? Die is in handen van ‘onze’ Adil en Bilall, die furore maakten met hun low-budget speelfilm ‘Black’. Nu krijgen zij een budget van 50 miljoen. Wordt dit hun grote doorbraak in Hollywood? - Muziek: Linde Schöne Een jaar geleden bracht Linde Schöne haar debuut EP ‘Liefde van de Vloer’ uit. Het was het begin van een succesvol jaar: een nominatie in de categorie Beste Artiest bij de 3FM Awards, lyrische recensies na haar optreden op Noorderslag en een prachtige show op Lowlands. In juni zag haar tweede EP ‘Linde van Nimma’ het licht, gepresenteerd in een uitverkocht Paradiso. In DWDD speelt zij vanavond ‘Ware in de Nacht’. - Comedy: De Partizanen Vanavond weer een sketch van onze huiscomedians De Partizanen. - Tafelheer: Peter Pannekoek Onze voormalige huiscomedian maakt zijn debuut als tafelheer.

Do 14 september 2017 | 19:40 DWDD: o.a. Özcan Akyol

14/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Literatour 2017 Literatour is de Boekenweek voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Doel is om jongeren te laten zien dat lezen net zo leuk...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Literatour 2017 Literatour is de Boekenweek voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Doel is om jongeren te laten zien dat lezen net zo leuk kan zijn als YouTube of Playstation. Broodnodig, uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 18% van de Nederlandse 15-jarigen moeite heeft met het begrijpen van filmondertiteling. Daarom gaan onder meer 25 auteurs op 100 scholen in gesprek met leerlingen uit de bovenbouw. En een boekenweek is pas compleet met een geschenk: '3Pak'. Aan tafel de drie auteurs daarvan: Elfie Tromp, Mano Bouzamour en Özcan Akyol. - Speelfilm ‘Grijs is ook een kleur’ ‘Grijs is ook een kleur’ is een speelfilm van studenten van de Filmacademie in Amsterdam en handelt over depressiviteit. De film ging in juni 2016 in première, draaide op diverse filmfestivals en werd in oktober uitgezonden KRO NCRV. Afgelopen dinsdag kregen de makers te horen dat ze in de prijzen zijn gevallen bij de Student Academy Awards, het jongere broertje van de Oscars. Ze horen bij de top 3 beste buitenlandse inzendingen en zijn daarmee verzekerd van een prijs, op 12 oktober horen ze in LA of ze de hoofdprijs winnen. In dat geval mag de regisseur ook naar de echte Oscars. Aan tafel een groot deel van de makers van de film. - Muziek: Tamino ‘De Belgische Jeff Buckley’ werd hij al genoemd: Tamino, oftewel Tamino-Amir Moharam Fouad. De zanger stond op grote festivals als Rock Werchter en Pukkelpop met zijn prachtige, gedragen liedjes. Vanavond staat hij op de DWDD-bühne met gitarist/toetsenist Tom Pintens en drummer Ruben Vanhoutte om ‘Cigar’ te spelen. - Tafelheer: Erben Wennemars Erben is vanavond de sidekick van Matthijs.

Wo 13 september 2017 | 19:50 DWDD: o.a. Berend Boudewijn

13/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Berend Boudewijn ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’ Pionier van de Nederlandse televisie, Berend Boudewijn, verwierf als presentator van De...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Berend Boudewijn ‘Ik stond erbij en ik keek ernaar’ Pionier van de Nederlandse televisie, Berend Boudewijn, verwierf als presentator van De Berend Boudewijn Kwis (30 oktober 1971 – 17 mei 1975) grote nationale bekendheid. De BB-Kwis was een 90 minuten durende spelprogramma dat door de KRO op zaterdagavond eens per maand werd uitgezonden. Het was het eerste programma waar deelnemers met grote prijzen naar huis konden gaan, zoals een kleurentelevisie of een grasmaaier. Berend Boudewijn schreef over het programma en zijn lange carrière als presentator en regisseur een boek genaamd 'Ik stond erbij en ik keek ernaar'. Vanavond zit hij aan tafel. - Romana Vrede genomineerd voor Theo D'Or Romana Vrede is als eerste zwarte actrice genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol in een toneelstuk. Ze is genomineerd voor haar rol in het stuk 'Race'. De andere vrouwelijke genomineerden zijn Karina Smulders, Jacqueline Blom en Janneke Remmers. De prijsuitreiking van de Theo d’Or is aanstaande zondag, 17 september op het Gala van Nederlands Theater. - PEER De Middelburgse gitaarrockband PEER speelt vanavond in DWDD. Ze zijn ondanks hun jonge leeftijd al een paar jaar bezig, met succes. Vanavond spelen ze het liedje 'Emily'. - Tafeldame: Hélène Hendriks Vanavond debuteert Hélène als sidekick van Matthijs!

Di 12 september 2017 | 19:45 DWDD: o.a. Hans Sibbel

12/09 - Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: Theatervoorstelling Hans Sibbel en Jeroen Smit ‘Een theatraal lesje economie’. Zo noemen Hans Sibbel en Jeroen Smit de voorstelling waarmee...

Herhaling. Vanavond onder andere in De Wereld Draait Door: - Theatervoorstelling Hans Sibbel en Jeroen Smit ‘Een theatraal lesje economie’. Zo noemen Hans Sibbel en Jeroen Smit de voorstelling waarmee ze de theaters ingaan. Sibbel studeerde ooit economie en kent Smit via via. Ze besloten een leerzame, doch vermakelijke theateravond te maken, mét een vleugje activisme. - Onderwijs en mondige ouders Leerkrachten werken onder hoogspanning, terwijl de relatie met ouders naar een vriespunt zakt. Soms loopt het conflict tussen ouder en school zo uit de hand, dat er zelfs een rechter aan te pas moet komen. Vloeken en schelden, bedreigen, discrimineren of leraren aanspreken in het bijzijn van leerlingen of andere ouders; het is aan de orde van de dag. De werkdruk is hierdoor zo hoog dat een deel van de leraren overweegt te stoppen. Aan tafel zitten schooldirectrice Lisette Keus, docenten Rose van der Laan en Willeke Netel. - Wandeling door het Parijs van Wilfred de Bruijn Wilfred de Bruijn heeft een nieuw boek uit, waarin hij zijn persoonlijke blik op Frankrijk geeft: Op zoek naar mijn Frankrijk – Een persoonlijk portret van een prachtig land vol tegenstellingen. Hoofdstuk 1 beschrijft Wilfred’s wandeling van zijn huis naar zijn werk. Een wandeling die hem steeds meer van de stad doet houden, en onder de indruk laat zijn van de gebouwen en geschiedenis van het land. Wij mochten voor één keer mee op zijn route en in zijn verwondering. - Muziek: Jeangu Macrooy Zanger en songwriter Jeangu Macrooy komt langs en speelt van zijn debuutalbum 'High On You' het nummer 'High On You'. - Tafeldame: Evi Hanssen Evi is de sidekick van Matthijs.

Vr 8 september 2017 | 19:25 Nieuw: Wetenschap om op te vreten

08/09 - Wetenschappelijke documentaire, Onder de microscoop gezien lijkt ons eten dikwijls op een vreemd maar prachtig landschap, dat tijdens het koken verandert in de meest bijzondere gerechten. Maar hoe werkt dat precies? Welke chemische...

Onder de microscoop gezien lijkt ons eten dikwijls op een vreemd maar prachtig landschap, dat tijdens het koken verandert in de meest bijzondere gerechten. Maar hoe werkt dat precies? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij? Met gedetailleerde fotografie, maar ook inkijkjes in diverse culinaire culturen legt deze driedelige serie de wetenschap achter ons eten bloot. De eerste aflevering heeft als thema 'Je bent wat je eet'. Het is het eerste dat we tot ons nemen: moedermelk. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft: vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De rest van ons leven blijven we in ons voedsel zoeken naar dezelfde elementen, maar dan samengesteld uit een ruim assortiment lekkernijen. In San Francisco zien we waarom zuurdesembrood zo goed voor ons is, in de Filippijnen komen we te weten hoe een rivieronkruid - rijst - zo’n heerlijk hoofdbestanddeel van ons voedsel geworden is, en in Bulgarije blijkt waarom het goed kan zijn om paddenstoelen te laten zonnebaden.

Do 7 september 2017 | 20:30 Terug: Hier zijn de Van Rossems

07/09 - Cultuurmagazine, Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier...

Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. In de eerste aflevering bezoeken de Van Rossems Delft. Voor hen is dat een soort thuiskomen. Als kind kwamen ze hier dikwijls, omdat hun grootouders er woonden. Beiden opa’s waren hoogleraar aan de Technische Universiteit. Even dreigt nostalgie de overhand te krijgen als ze weer in het oude huis van opa en oma Van Rossem zijn, maar voordat het zover is hebben ze Delft als oude én moderne stad al ruim verkend. In Delft wordt al eeuwen vormgegeven aan de toekomst. Aan de toekomst van de staat met vrijheidsstrijders als Willem van Oranje, aan de toekomst van de industrie met visionaire ondernemers als Jacques van Marken en aan de toekomst van wetenschap en techniek met geleerden als de grootvaders van de Van Rossems. Logisch dat de Van Rossems met Delft aan hun derde serie willen beginnen. In de komende weken verkennen de Van Rossems nog Münster, Middelburg, Franeker, Leuven en Enschede.

Do 19 oktober 2017 | 00:25 Ambulance

The final episode of the series has the inside story of how paramedics dealt with the fatal consequences of Storm Doris, which killed four people across the UK. In the control room they are fielding a third more calls than normal, caused by a surge in wind-related injuries. The reasons for these calls range from a fallen tree that has trapped three people in a car, to a 94-year-old who has been blown over feeding the birds. With wind speeds reaching over 60mph, the air ambulance has been grounded, and they face an agonisingly long journey by road to reach those affected.

Wo 18 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

April 1945. In zijn versterkte bunker in het centrum van Berlijn bereidt Hitler zich voor op de slotaanval van de geallieerden.

Di 17 oktober 2017 | 23:15 Leschs Kosmos

Extreme Kälte soll wahre Wunder bewirken: Leistungsfähigkeit steigern, Gesundheit stärken, schlank machen ? und unser Leben über Jahrzehnte konservieren. Was ist dran am Mythos Kälte? Sehr niedrige Temperaturen können töten ? aber auch Leben retten. Neue Forschungen in Medizin und Landwirtschaft bringen Erstaunliches über die Kraft der Kälte ans Licht. Was ist Wissenschaft, was Zukunftsvision ? was Legende? Der letzte Schrei in der Sportmedizin: Kältekammern. Wenige Minuten bibbern bei minus 110 Grad Celsius soll einen effektiven Trainingsimpuls geben. Fit und gesund mit Hochgefühl - durch einen Kältekick. Alles nur Humbug, oder lässt sich die Kraft der Kälte wissenschaftlich nachweisen? Könnte man Spenderorgane einfrieren, wäre es für die Medizin ein Segen - doch noch ist das nicht möglich. Allein das Kühlen von Organen, um die Haltbarkeit zu verlängern, birgt etliche Risiken wie beispielsweise die Schädigung von Zellen durch Kälte. Ein Blick in die Natur könnte das Problem lösen: Eisfische leben in der Antarktis, ihr Blut sollte ihnen in den Adern gefrieren, aber durch einen einfachen Trick können sie unter den extremen Bedingungen existieren. Lässt sich damit auch die Haltbarkeit von Spenderorganen verlängern? Hoffnung geben auch sie: Kleinstlebewesen, die selbst extreme Minustemperaturen überleben: Bärtierchen. Sobald sich ihre Lebensbedingungen verbessern, tauen die Bärtierchen auf und erwachen wieder zum Leben. Wissenschaftler versuchen, deren erstaunliche Überlebensstrategie zu nutzen, zum Beispiel für Organtransplantationen - und für den Kryoschlaf von Menschen. Die Vision: in diesem tiefgekühlten Zustand jahrzehntelange Weltraumreisen überdauern. Spektakulär ist auch das Versprechen, durch extreme Kälte mühelos Gewicht zu verlieren. Ist das tatsächlich möglich? Die Natur kann sich extremen Temperaturen anpassen. Nicht nur Tiere, auch Pflanzen haben ausgeklügelte Systeme, um mit Kälte leben zu können. Für manche ist sie sogar lebensnotwendig. Harald Lesch folgt den eisigen Spuren und zeigt überraschende Strategien in der Natur, die der Mensch für sich nutzen könnte.

Di 17 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

A look at modern farming life in Scotland. This final episode features all the farmers from across the year reflecting on what each season means to them. In autumn the programme revisits sea shepherding with Sandy on the Isle of Lewis in the Outer Hebrides. In the west in Argyll, Sybil and George gather in their sheep from over six square miles of mountainside. As winter descends over Scotland, the farmers reflect on this time of year. It's bitterly cold but this is also a time of new life for the farmers. It's a huge relief when spring arrives. Martin collects semen from his prize bull, and Sandy and Ali welcome two new calves to their croft. As summer arrives, the farmers can finally put their cattle out to the fields. Martin's have been indoors for eight months. Further west, Sybil and George welcome home their cattle from their winter sheds on another farm.

Di 17 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

De campagne om Hitler's Siegfried-linie van 600 km te doorbreken duurde zes maanden en eiste 140.000 Amerikaanse slachtoffers.

Ma 16 oktober 2017 | 23:40 Silent Witness

Nikki wordt het hof gemaakt door een charismatische minister van Wetenschap tijdens een onderzoek naar een moord in een ecologisch bouwproject. Leo zit opgesloten in een ziekenhuisbeleg. 7/10

Ma 16 oktober 2017 | 21:00 MegaQuake: Hour that Shook Japan

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een verwoestende natuurramp. Hoe is de aardbeving ontstaan en wat zijn de gevolgen voor de wetenschap, de wereld en de toekomst?

Ma 16 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

A look at modern farming life in Scotland. Summer arrives at last. In the east of Scotland, Martin prepares two young bulls for the biggest event of the farming calendar, the Royal Highland Show in Edinburgh. First they need their nose rings, an accessory no bull can do without. Martin and Mel's wedding is also looming. Martin goes for his final kilt fitting and Mel meets her dad to discuss their plans. Ahead of the wedding they are 'blackened' by family and friends with feathers, flour and treacle in an old Scottish ritual. Back from their honeymoon, Martin and Mel must shear half their flock of sheep with a team of helpers. Then all the farmers travel to the Royal Highland Show, where Bobby enters a bake off, Sandy and Ali try to sell their mutton, John puts all his faith into his prize bull and Martin gets a surprise result when he enters a young novice bull into the competitions.

Ma 16 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Toen de Amerikanen in 1944 de druk opvoerden, kozen de Japanners voor extreme middelen: vliegende bommen die door mensen worden bestuurd.

Zo 15 oktober 2017 | 17:00 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Zo 15 oktober 2017 | 16:30 planet e.: Der Preis der süßen Früchte

Exotische Früchte werden schon seit vielen Jahren in deutschen Supermärkten angeboten. Doch nicht selten trügt der schöne Schein der beliebten Produkte. Südfrüchte werden als Hochglanzprodukte präsentiert: makellos, frisch und vor allem billig. Weniger als zwei Euro kostet eine Ananas im Schnitt. Das ist nur möglich, weil in den Anbauländern gespart wird: bei Löhnen und an gesundheitlich vertretbaren Anbaumethoden. Doch es findet auch ein Umdenken statt: Viele Supermärkte haben inzwischen erkannt, dass mit Nachhaltigkeit Geld zu verdienen ist. Fast alle Ketten haben sich ökologischen Gütesiegeln verschrieben, die für sozialverträglichen Anbau und sparsamen Pestizid-Einsatz stehen. Aber anhand von Costa Rica, dem größten Ananas-Produzenten der Welt und wichtigsten Südfrucht-Produzenten für den deutschen Markt, zeigt sich, dass es mit solchen Versprechungen nicht immer weit her ist. Gerade in dem Land, das viele als Ökoparadies bewundern, klagen Plantagenarbeiter über fehlende Arbeitnehmerrechte, über Hautausschläge und Kopfschmerzen, ausgelöst von Pestiziden und Herbiziden. Im Zentrum des Ananas-Anbaus, nordöstlich der Hauptstadt San José, versorgen Tanklaster Dörfer regelmäßig mit sauberem Trinkwasser, weil das Grundwasser dort mit giftigem Bromacil verseucht ist, ein in der EU längst verbotener Unkrautvernichter. Im Norden des Landes bedrohen riesige Ananas-Plantagen traditionelle Kleinbauern in ihrer Existenz, und auch im Südwesten breiten sich konventionelle Bananenfelder immer weiter aus. Darüber soll möglichst nicht berichtet werden ? auch das Team von "planet e." wurde in seiner Arbeit massiv behindert. Aber es gibt auch Farmer, die sich mit neuen Anbaukonzepten selbstständig gemacht haben. Ihr Ziel: Qualität für den deutschen Markt durch weniger Gift und mehr Zeit zum Reifen. Diese Produkte sind zwar deutlich teurer, aber sie finden ihre Abnehmer: Deutsche Supermärkte vertreiben Qualitäts-Ananas aus Costa Rica für 3,50 Euro das Stück ? ein Preis, der für die meisten deutschen Verbraucher eigentlich erschwinglich sein müsste. Auch die Biosparte wächst kontinuierlich an in Costa Rica. Doch Bio-Ananas und Bio-Bananen benötigen ebenfalls riesige Flächen, Monokulturen mit allen bekannten Folgen für das Ökosystem. Die Recherchen von "planet e." zeigen deutlich: In Costa Rica klaffen die Gegensätze weit auseinander. Dem Image als grünes Paradies, das als globales Ökovorbild gilt, stehen widersprüchliche Fakten gegenüber: Laut Studien der Nationaluniversität Costa Ricas hat das Herkunftsland unserer Südfrüchte immer noch den größten Pestizid-Eintrag pro Hektar ? weltweit. "planet e." kauft daher konventionelle Ananas aus Costa Rica in deutschen Supermärkten und lässt sie untersuchen. Wie viel Gift lässt sich auf den Früchten nachweisen? Für die Verbraucher steht schon jetzt fest: Egal ob konventionell, ob fair oder bio ? ganz ohne Nebenwirkungen sind Südfrüchte wie Ananas und Bananen nicht zu haben. "planet e." über die ökologischen und sozialen Auswirkungen von Billigangeboten von tropischen Früchten, über das Machtverhältnis zwischen Handel und Produzenten und die schwierige Suche nach guten Alternativen.

Zo 15 oktober 2017 | 14:00 Nazi Megastructures

Onthult bewijs dat de propagandamachine van de nazi?s achterliet; monumenten van de sinistere maar briljante hersenspoeling van een hele natie.

Zo 15 oktober 2017 | 01:00 Counting Cars

Mike geeft de jongens ieder een motor op drie wielen, maar dan moeten ze die customizen en ermee racen op het plaatselijke circuit. Iedereen durft de uitdaging aan behalve Kevin. Mike moet zijn uiterste best doen om te zorgen dat zijn motor af komt.

Za 14 oktober 2017 | 21:30 Click

A comprehensive guide to all the latest gadgets, websites, games and computer industry news.

Za 14 oktober 2017 | 16:30 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Za 14 oktober 2017 | 07:50 Fish Tank Kings

Het team probeert een oude Volkswagenbus om te bouwen tot een aquarium voor autohandelaar Mike Wetzel.

Vr 13 oktober 2017 | 18:00 Counting Cars

Dee Snider van Twisted Sister komt langs bij Count's Kustoms om zijn nieuwe Tesla in een rockbolide om te toveren. Maar als er vreemde dingen gebeuren, weten de mannen niet of er nu kortsluiting is of dat de auto bezeten is.

Vr 13 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

A look at modern farming life in Scotland. In Argyll, Sybil prepares for George's 50th birthday and the arrival of her sister and niece from England. Sybil and George are also looking after a desperately ill cow. Julia K had a traumatic caesarean and is too weak to stand up on her own, so they decide to lift her to her feet twice a day using a sling and a forklift truck to help build up her muscles. East of Inverness, persistent rain means Martin's cattle and young calves are yet to be turned out of their winter sheds into the fields. Sybil's sister and niece arrive and there's tension over the question of who will take on the family farm in the future. In central Scotland near Loch Lomond, Bobby and Anne hold an open day to educate the public about farming. North of Aberdeen, John has to urgently call the vet when one of his heifers gets into difficulty calving. The vet decides on a caesarean but it's a major operation and there's no guarantee she, or her huge calf, will survive.

Vr 13 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Na de geallieerde bombardementen laat Hitler de V1 ontwikkelen. De eerste kruisraket veranderde het aanzien van de oorlog voor altijd.

Vr 13 oktober 2017 | 05:15 Nazi Megastructures

Het spoor was het levensbloed van het nazirijk; een groot netwerk dat nazi-ambitie en -controle over heel Europa en daarbuiten verspreidde.

Vr 13 oktober 2017 | 02:00 The Knick

Zweite Staffel der US-Serie "The Knick", die in einem New Yorker Krankenhaus im Jahr 1901 spielt. Clive Owen ist der geniale, aber drogensüchtige Chefarzt Dr. John Thackery. Thackery sieht sich unter den Jahrmarktsattraktionen eines New Yorker Varietés um. Sein Interesse gilt der Wirkung von Hypnose und einem siamesischen Zwillingspaar, zwei Mädchen im Teenager-Alter. Thackery will die beiden trennen, damit sie autark leben können. Doch ihr "Besitzer" weigert sich, seine Attraktion herzugeben. Thackery entführt daraufhin die Kinder mit Tom Clearys (Chris Sullivan) Hilfe ins "Knick". Ohne Wissen seines Vorgesetzten, Dr. Zinberg (Michael Nathanson), operiert Bertie (Michael Angarano) mit Hilfe von Dr. Algernon Edwards (André Holland) seine an Krebs erkrankte Mutter im Mount Sinai-Krankenhaus. Doch er kann sie nicht retten. Der Tumor im Hals ist zu groß. Sie stirbt unter seinen Händen. Zinberg entdeckt die OP. Bertie muss das Mount Sinai verlassen und kehrt - zu Thackerys großer Freude - ans Knick zurück. Dort spricht sich Bertie mit Lucy (Eve Hewson) aus. Eleanor Gallinger (Maya Kazan) hat ihren ehemaligen Arzt zum Essen eingeladen. Da ihr Mann Everett (Eric Johnson) dessen Behandlungsmethoden für falsch hielt, wird das Dinner zu einem Fiasko. Harriet (Cara Seymour) wird bei den Nonnen, für die sie nun arbeiten muss, sehr schlecht behandelt. Als sie vor dem "Knick" auf Tom Cleary (Chris Sullivan) trifft, kann dieser sie endgültig davon überzeugen, sein Angebot anzunehmen und bei ihm einzuziehen. Barrow (Jeremy Bobb) zeigt seiner Geliebten Junia (Rachel Korine) die Wohnung, die er für sie beide angekauft hat. Allerdings muss er Junia, eine Prostituierte im Dienste Ping Wus (Perry Yung), noch freikaufen, um sie endgültig für sich allein zu haben. Abby (Jennifer Ferrin) will, dass Thackery bei ihr auszieht. Er gesteht ihr seine Liebe. Cornelia sieht sich an den Docks die Umstände an, unter denen unzählige Immigranten ins Land kommen. Sie vermutet, dass seine Arbeit, die ihn auch hierher führte, mit dem mysteriösen Tod von Gesundheitsinspektor Speight zu tun hat.

Vr 13 oktober 2017 | 00:03 Galileo

Seizoen 3 - Aflevering 34 - Populairwetenschappelijke show: De avonturen van Manuel: hij neemt een duik in de wereld van het dragracen. Kan hij met hulp van de wetenschap in zijn eigen auto een race winnen van een dragster? Shelly onderzoekt of er naast viagra ook natuurlijke methodes zijn om een erectie te krijgen. En je ontdekt het rijkste dorp van China.

Do 12 oktober 2017 | 22:15 De magie van wetenschap

Hoe is het als je jarenlang voor een grote storm hebt gewaarschuwd en er plotseling middenin zit, als de financiële crisis voortraast en er banken omvallen? Een portret van econoom Arnoud Boot.

Do 12 oktober 2017 | 22:00 Nazi Megastructures

Het spoor was het levensbloed van het nazirijk; een groot netwerk dat nazi-ambitie en -controle over heel Europa en daarbuiten verspreidde.

Do 12 oktober 2017 | 22:00 Ambulance

The final episode of the series has the inside story of how paramedics dealt with the fatal consequences of Storm Doris, which killed four people across the UK. In the control room they are fielding a third more calls than normal, caused by a surge in wind-related injuries. The reasons for these calls range from a fallen tree that has trapped three people in a car, to a 94-year-old who has been blown over feeding the birds. With wind speeds reaching over 60mph, the air ambulance has been grounded, and they face an agonisingly long journey by road to reach those affected.

Do 12 oktober 2017 | 20:30 The Sky at Night

For the first time in a generation there are credible plans to fly to the moon, and maybe even to build a working moon base. The Sky at Night examines this renewed interest in the moon, and asks why it's happening now and who is at the forefront of this new wave of lunar exploration, meeting the tech companies driven by big ambitions to launch a new era of space exploration using private money.

Do 12 oktober 2017 | 19:31 Galileo

Seizoen 3 - Aflevering 34 - Populairwetenschappelijke show: De avonturen van Manuel: hij neemt een duik in de wereld van het dragracen. Kan hij met hulp van de wetenschap in zijn eigen auto een race winnen van een dragster? Shelly onderzoekt of er naast viagra ook natuurlijke methodes zijn om een erectie te krijgen. En je ontdekt het rijkste dorp van China.

Do 12 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

A look at modern farming life in Scotland. In central Scotland near Loch Lomond, Bobby and Anne must gather their pregnant ewes from the hills ready for lambing, and all the family help out. Bobby's father's 90th birthday is looming and thoughts turn to who will run the farm when it is time to hand it on to the next generation. East of Inverness, Mel and Martin move into an onsite caravan in the lambing shed to deal with the imminent arrival of hundreds of lambs - but as lambing begins, the weather brings unseasonal snow. It's an exhausting time with Mel spending several hours a day bottle-feeding the orphan lambs. As Easter approaches on the Isle of Lewis in the Outer Hebrides, Sandy makes tweed curtains for their holiday let and Ali cooks Easter buns. All the kids have Easter-egg hunts - but celebrations are cut short for the Lennoxes when an unexpected tragedy hits the family. Martin prepares for his upcoming wedding, and Mel tries to save the life of a desperately weak lamb.

Do 12 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

In hun zucht naar wereldheerschappij ontwikkelden de nazi's de grootste wapens en dodelijkste technologieën uit de geschiedenis.

Do 12 oktober 2017 | 11:40 The Manhattan Project IMDb: 6.1

12/10 - IMDB * 6.1 - Actie, Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Do 12 oktober 2017 | 02:15 Sign Zone: Astronauts: Do You Have What It Takes?

This week, the astronaut candidates fight for their place in the final. Their leadership skills are assessed in a survival test and a 30-metre abseil down a sheer cliff face exposes weaknesses in the group. Chris Hadfield and the panel are joined by two guest experts for probing interviews to grill the candidates on whether they have the 'right stuff'. Those who make it through this stage head off to the Kennedy Space Centre in Florida and carry out a spacewalk dive in an underwater marine lab. Ser. 1, Ep. 5 (R) (T) (S) (Audio Described and Signed)

Do 12 oktober 2017 | 00:15 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. As well as covering the big cities of Birmingham, Coventry and Stoke, the service covers the rural areas of Shropshire, Worcestershire and Herefordshire. In this episode, it is not just the huge distances of the rural parts of the patch that are the problem - it is that several ambulances are stuck at Worcestershire Royal Hospital waiting to hand over their patients and are not available to respond to new calls.

Do 12 oktober 2017 | 00:00 Star Talk

Een heldere en humoristische ontmoeting tussen populaire cultuur en wetenschap. Tyson ontvangt elke week celebrity's en andere bijzondere gasten.

Wo 11 oktober 2017 | 18:20 The Manhattan Project IMDb: 6.1

11/10 - IMDB * 6.1 - Actie, Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Wo 11 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

Spring arrives for the farmers. In the north, John is expecting more than 6,000 new lambs, so hires in extra staff. New Zealander Emma helps a ewe give birth to triplets, but will the weakest survive? John rescues a lamb from its aggressive mother, and takes his chickens and ducks to auction. On the Isle of Lewis, Sandy celebrates his 61st birthday after bracing a storm to feed his two pregnant Highland cattle. On the mainland, Martin invests in some hi-tech kit to alert him when his cows are calving. He sets off to plough the fields, relying on the new system. As the weather warms, Sandy and Ali welcome a new Highland calf to their croft, and Ali takes her new thoroughbred horse for a run on the beach. Martin collects semen from his prize bull to sell - it's a tricky procedure. In Argyll, Sybil and George also celebrate the birth of a new calf. And George gets a spring clean, as Sybil tackles his beard. Mel spends her birthday at a cow auction - but will she get the price she wants?

Wo 11 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

De Bismarck en de Tirpitz waren slagschepen van ongekende omvang. De geallieerden waren erop gebrand deze nazi-statussymbolen te vernietigen.

Wo 11 oktober 2017 | 00:02 Galileo

Seizoen 3 - Aflevering 32 - Populairwetenschappelijke show: Jorn gaat aan de slag met een heel bijzonder experiment: is het mogelijk om met hulp van de wetenschap katervrij bier te maken? Verder onderzoekt Shelly wie er nu echt vaker zin in seks hebben, mannen of vrouwen, en zie je de vreemde Japanse reuzenkrab.

Di 10 oktober 2017 | 19:32 Galileo

Seizoen 3 - Aflevering 32 - Populairwetenschappelijke show: Jorn gaat aan de slag met een heel bijzonder experiment: is het mogelijk om met hulp van de wetenschap katervrij bier te maken? Verder onderzoekt Shelly wie er nu echt vaker zin in seks hebben, mannen of vrouwen, en zie je de vreemde Japanse reuzenkrab.

Di 10 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

Lambing season is just a month away for most of the farmers. Near Loch Lomond, Anne is left in charge of the farm and begins by feeding breakfast to over 2,000 animals. East of Inverness, Martin tends to their 500 pregnant ewes and gets the lambing sheds ready with dad Stevie. Further west in Argyll, George takes a group of Belgian hunters out on a deer-stalking trip, and later he and wife Sybil co-host a judging competition where knowledge of blackface sheep is put to the test. In the far north, John has a pedigree ewe that's pregnant with triplets, and the vet decides to perform a caesarean. Bobby selects the sheep to go for slaughter. Martin takes two of his top bulls to market - they failed to sell before and this is their last chance. Martin's farm depends on them making a good sale, but will they attract the buyers?

Di 10 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Een geheim hoofdkwartier van staal en beton vormt het machtscentrum van Hitler en zijn nazitop: de Wolfsschanze.

Di 10 oktober 2017 | 10:30 Mythbusters

Seizoen 9 - Aflevering 8 - Car Chase Chaos/ Animal Antics: Special-effectsdeskundigen Adam en Jamie en hun mede-Mythbusters maken gebruik van de moderne wetenschap om diverse bekende mythen en broodje-aapverhalen te onderzoeken.

Di 10 oktober 2017 | 09:00 Sign Zone: Horizon: Mars - A Traveller's Guide

With the dream of sending humans to Mars closer than ever before, Horizon has gathered the world's leading experts on Mars and asked them where would they go if they got the chance - and what would they need to survive? Using incredible real images and data, Horizon brings these Martian landmarks to life - from vast plains to towering volcanoes, from deep valleys to hidden underground caverns. This film also shows where to land, where to live and even where to hunt for traces of extraterrestrial life. This is the ultimate traveller's guide to Mars.

Ma 9 oktober 2017 | 22:00 The Human Body: Secrets of Your Life Revealed

Learn. Documentary series in which Drs Chris and Xand van Tulleken uncover the secrets of the human body. This programme explores the way our experiences shape our minds and bodies as we make the journey from the most helpless to the most sophisticated organism on earth. Dr Chris and Dr Xand van Tullekan uncover how we develop new skills - whether riding a bike or learning to walk. They reveal the unexpected link between our heartbeat and our ability to talk. And they show, for the very first time, how memories are formed in our brains, and how our experiences continue to change our bodies and even our genes themselves throughout our lives.

Ma 9 oktober 2017 | 20:30 The Flying Archaeologist

Archaeologist Ben Robinson flies over Hadrian's Wall to reveal a new view of its history. The first full aerial survey of Hadrian's Wall has helped uncover new evidence about the people who once lived there. Carried out over the last few years by English Heritage, it is allowing archaeologists to reinterpret the wall. Across the whole landscape hundreds of sites of human occupation have been discovered, showing that people were living here in considerable numbers. Their discoveries are suggesting that far from being a barren military landscape, the whole area was richly populated before during and after the wall was built. There is also exciting new evidence that the Romans were here earlier than previously thought.

Ma 9 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

It's January and the new year brings wild weather. On the Isle of Lewis, ex-barrister turned crofter Sandy Granville surveys the damage to his croft after one of the worst storms on record. North of Aberdeen, Martin Irvine and fiancee Mel brave the freezing temperatures to scan their pregnant ewes to see how many lambs they can expect in the spring. Further north near Inverness, John Scott does the same with his flock, but has a surprise when he scans some ewes sold to him by his brother-in-law. On the west coast, hill farmers Sybil and George MacPherson try to return four male tup lambs, lent to them two months ago by a close friend. John Scott and Martin Irvine head to the Stirling bull sales, each hoping to sell four of their best bulls at the first prestigious sale of the year, attended by Princess Anne.

Ma 9 oktober 2017 | 15:40 Veelbelovend (1)

Fleur Born, vierdejaars student Jornalistiek, portretteers zes jonge topwetenschappers die verbonden zijn aan de Jonge Akademie. Afl. 1: Ethicus Annelien Bredenoord en archeoloog Quentin Bourgeois.

Ma 9 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

April 1945. In zijn versterkte bunker in het centrum van Berlijn bereidt Hitler zich voor op de slotaanval van de geallieerden.

Ma 9 oktober 2017 | 11:40 Fish Tank Kings

Een hotel in New York zoekt een luxe uitstraling. Hun oog valt op de indrukwekkende aquaria van Living Color.

Ma 9 oktober 2017 | 00:20 Die lange Nacht des Artenschutzes - Arche Noah 2017

Wenn ein Artenschützer im Jahr 2017 eine Arche Noah beladen würde: Welche Tiere müssten dann mit an Bord? Harald Lesch und Dirk Steffens haben die Qual der Wahl. Um die Frage, welche Tiere beim Artenschutz im Fokus stehen sollten, herrscht Streit. Es gibt schließlich viele seltene Tiere ? auch weniger niedliche als Pandas und Eisbären. Und viele sind bisher noch gar nicht entdeckt. Die Zahl der bedrohten Tierarten steigt weltweit. Rund ein Drittel der von der Weltnaturschutzunion IUCN erfassten rund 85 000 Tiere sind vom Aussterben bedroht. Forscher sprechen schon vom sechsten Massensterben der Erdgeschichte. So viele Tierarten sind zuletzt beim Aussterben der Dinosaurier vom Erdboden verschwunden. Die Situation könnte sogar noch kritischer sein als bisher angenommen. Das zeigt das Beispiel der Giraffen. Forscher haben mit DNA-Analysen eine erstaunliche Entdeckung gemacht: Giraffen stellen nicht eine Art dar, es gibt vier verschiedene Arten von Giraffen. Für die Naturschützer ist das eine folgenschwere Erkenntnis. Denn die Zahl von rund 100 000 Tieren verteilt sich damit auf vier Arten. Eine Spezies, um die man sich bisher keine großen Sorgen gemacht hat, könnte also bedroht sein. Tiere wie der Eisbär bekommen von der Öffentlichkeit viel Aufmerksamkeit. Der Eisbär ist eine Ikone der Klimaschützer. Doch droht wirklich das Aus für den Eisbären, wenn es wärmer wird, oder ist es nur Panikmache? Forscher haben herausgefunden, dass der Eisbär im Laufe seiner langen Evolutionsgeschichte schon mehrere Warmzeiten überlebt hat. Er kann sich offensichtlich anpassen. Aber was bedeutet das für sein Überleben heute? Wie wichtig sind Initiativen zum Schutz des Eisbären? Manchmal beginnt Naturschutz schon dort, wo man es kaum vermutet. In Deutschland gibt es rund 13 Millionen Hauskatzen. Und so verschmust sie auch zu sein scheinen, Katzen haben es in sich. Ihr wahrer Charakter kommt zum Vorschein, wenn sie das Haus verlassen. Katzen sind ausgezeichnete Jäger, für die heimischen Singvögel können sie zur Bedrohung werden. Forscher haben ermittelt, in welchem Ausmaß Hauskatzen die Singvögel in ihrem Revier bedrohen. Wie lässt sich der Schutz der Vögel mit der Liebe zu den Haustieren vereinbaren? Manche Tiere sind für den Erhalt von gesunden Ökosystemen von besonderer Bedeutung. Von den Bienen beispielsweise hängen viele andere Tierarten ab. Kultur- wie Wildpflanzen sind auf Bienen angewiesen. Sollte man sich beim Artenschutz auf solche sogenannten Keystone-Arten konzentrieren? Harald Lesch und Dirk Steffens diskutieren die verschiedenen Facetten des Artenschutzes mit Experten: Lässt sich der Konflikt zwischen Naturschutz und wirtschaftlichen Interessen überhaupt auflösen? Die Sendung ist Teil eines Schwerpunktes zum Artenschutz im September und Oktober im ZDF und bei 3sat. Insgesamt sechs Sendungen befassen sich mit Themen rund um die faszinierende Biodiversität unseres Planeten. Leschs Kosmos macht am 19. September den Anfang mit der Sendung "Die Lüge vom gerechten Artenschutz", in 3sat beschäftigen sich am 28. September zwei Sendungen mit dem Thema. In "nano" geht es um die "Schatzkammer des Wissens", und Gert Scobel diskutiert über "Das große Artensterben". Den Abschluss des Themenschwerpunkts bildet am 8. Oktober eine "Lange Nacht des Artenschutzes". Die Sendung "Arche Noah 2017" liefert den Auftakt, gefolgt von drei Sendungen aus den Reihen "Terra X" und "Leschs Kosmos" zur Bedeutung der Vielfalt der Arten für unseren Planeten. Zum Schwerpunkt wird es auch im YouTube-Kanal "Terra X: Lesch & Co" am 13. September einen Beitrag von Prof. Harald Lesch geben. In den sozialen Netzwerken werden unter dem Thema #ArcheNoah2017 Fakten präsentiert, Positionen diskutiert und Mitmachaktionen gepostet.

Zo 8 oktober 2017 | 23:00 The Sky at Night

For the first time in a generation there are credible plans to fly to the moon, and maybe even to build a working moon base. The Sky at Night examines this renewed interest in the moon, and asks why it's happening now and who is at the forefront of this new wave of lunar exploration, meeting the tech companies driven by big ambitions to launch a new era of space exploration using private money.

Zo 8 oktober 2017 | 19:30 Terra X - Faszination Universum

Wenn der Mensch an Grenzen stößt, will er sie überwinden. Wir reisen immer schneller und bauen immer höher. Die Möglichkeiten scheinen grenzenlos. Im Universum treffen wir auf die ultimativen Grenzen. Die Lichtgeschwindigkeit scheint unüberwindbar, obwohl wir im vergangenen Jahrhundert die Schallmauer durchstoßen haben. Und: Könnte der Mount Everest auf die doppelte Höhe wachsen? Die Antwort findet sich auf dem Mars. Woher kommt dieses unstillbare Verlangen des Menschen nach "höher, weiter, schneller"? Schon häufig wurden uns Grenzen vorhergesagt, die wir am Ende doch durchstoßen haben. Immer wieder werden neue Rekorde vermeldet. Gibt es kein Limit? Beim Turmbau zu Babel hat laut Bibel ein göttlicher Wille unserem Streben nach Höhe ein Ende gesetzt. Und doch verdanken wir die Höhenrekorde des Altertums dem Wunsch, dem Göttlichen näher zu kommen. Die ägyptischen Pyramiden werden im Mittelalter von den Kathedralen abgelöst. Mit dem Eiffelturm beginnt der Siegeszug der säkularen Bauten - und die Jagd nach Rekorden in ungeahnten Höhen. Auf der Arabischen Halbinsel, auf der auch einst der Turm zu Babel stand, scheinen die Gebäude nun wirklich im Himmel anzukommen. Wer aber bis ins Weltall will, der muss komplett umdenken: Kein bekannter Baustoff könnte eine 100 Kilometer hohe Struktur tragen. Die neue Strategie: von oben ziehen, statt von unten schieben. Ein Weltraumfahrstuhl, verankert im geostationären Orbit, könnte die Lösung sein. Wäre da nicht das Problem mit dem Seil. Beim Streben nach Höhe stößt nicht nur der Mensch an Grenzen - auch die Natur scheint hier mit ihrer Macht am Ende. 8848 Meter - kein Berg auf der Erde schafft es bisher höher. Mit vier Millimetern pro Jahr wächst der Mount Everest noch immer. Ein Blick auf den Mars zeigt, dass die Spitzen des Himalaya gegenüber den Rekordhaltern auf unserem Nachbarplaneten Zwerge sind. Im Vergleich wird offenbar, welche Kräfte die Grenzen des Wachstums bestimmen. Auch die Dinosaurier haben nicht zufällig "nur" 80 Tonnen Gewicht erreicht. Das größte Säugetier aller Zeiten kann allerdings bis zu 200 Tonnen schwer werden - und es lebt heute. Größe ist Fluch und Segen zugleich. Doch haben wir auf der Erde die Grenzen des Wachstums überhaupt schon erreicht? Schließlich leben große Tiere oft länger als kleine. Die Grenze der Lebensdauer hinauszuschieben ist ein alter Menschheitstraum. Ein Hinweis auf einen Ausweg aus dem Dilemma der Endlichkeit findet sich in Sagen und Legenden: der Jungbrunnen. Als mit Amerika eine neue Welt entdeckt wird, scheint der Traum zum Greifen nah: Der spanische Konquistador Ponce de Léon erfährt von Indianern, dass es diesen Ort wirklich geben soll, und macht sich auf die Suche. Unsterblichkeit erlangt er allerdings nur als Mythos, wie im Kinofilm "Fluch der Karibik". Fast müssen wir dankbar sein, dass der Jungbrunnen eine Legende blieb, denn eine unsterbliche Menschheit würde uns auf der Erde sicher an die Grenzen des Verkraftbaren bringen. Doch wo liegt das Limit dessen, was die Erde (er-)trägt, wirklich? Der benötigte Siedlungsraum lässt sich überraschenderweise vernachlässigen: Die Hälfte der Menschheit wohnt in Städten. Zusammengerückt lassen sich die Metropolen auf nur zwei Prozent der Landfläche unterbringen. Die Herausforderungen liegen ganz woanders. Würde die Bevölkerungszahl über eine bestimmte Grenze hinaus wachsen, müssten wir andere Planeten besiedeln. Doch die Entfernung zum nächsten erdähnlichen Planeten ist unvorstellbar weit. Bei der Reise würde uns die Lichtgeschwindigkeit einen Strich durch die Rechnung machen: Sie begrenzt unsere Reisegeschwindigkeit. Und: Selbst, wenn wir uns mit annähernd Lichtgeschwindigkeit fortbewegen würden, könnten wir viele Galaxien, die wir heute im Universum beobachten, niemals erreichen. Das Universum dehnt sich immer schneller aus, und damit entfernen sich die Galaxien immer schneller von uns. Die Reise würde in die Dunkelheit führen. Harald Lesch lotet die Grenzen des Universums aus. Dazu öffnen sich wieder die Türen des Großen Refraktors auf dem Potsdamer Telegrafenberg. Mit solchen Teleskopen wurden einst die Grenzen der Beobachtung des Himmels stetig weiter hinausgeschoben. Das historische Gebäude beherbergt das Doppelteleskop, mit dem 1904 die interstellare Materie entdeckt wurde. Heute gehört es zum Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam.

Zo 8 oktober 2017 | 18:30 Terra Xpress

Bauern machen wegen plötzlichen Kälteeinbruchs mobil. Aufregung im Schwimmbad wegen rätselhaften Wasseraustritts. Bürger kriegen Ärger, weil sie städtische Grünstreifen umsonst pflegen. Plötzlich Frost nach einer Wärmephase, in der die Pflanzen ausgetrieben haben. "Terra Xpress" begleitet Landwirte und Weinbauern, die versuchen, die Pflanzen vor Erfrierungen zu schützen. Eine regelrechte Zitterpartie um Weinreben und Obst. Zoff im Strandbad: Plötzlich treten Abwässer aus, und das Gesundheitsamt macht das Strandbad erst mal dicht. "Terra Xpress" zeigt, wie ein kaputtes Rohr fast 50 Arbeitsplätze gefährdet und den Pächter beinahe in den finanziellen Ruin treibt, bis die Rettung kommt. Wer einfach den städtischen Grünstreifen vor seinem Haus liebevoll mitpflegt oder sogar selbst bepflanzt, für den halten die deutschen Behörden eine Menge kostspieliger und unangenehmer Überraschungen bereit. "Terra Xpress" zeigt, wozu so etwas führen kann.

Zo 8 oktober 2017 | 17:00 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Zo 8 oktober 2017 | 16:50 Bright TV

Informatief programma vol vernieuwing voor mensen met een tik voor tech, een neus voor trends en een zwak voor design. Geen bits en bytes, maar een open blik voor wat wij met technologie doen en andersom.

Zo 8 oktober 2017 | 16:30 planet e.: Abgebrüht - das bittere Geschäft mit dem Tee

Edel und exquisit: Die Deutschen entdecken die feine Teekultur. Für erstklassige Blätter zahlen Kunden hierzulande hohe Preise. Doch die indischen Teepflücker leben in bitterer Armut. Das Geschäft mit dem Tee machen andere. Die Teearbeiter profitieren von dem Boom in Deutschland nicht. Viele leben in schäbigen Baracken. Ohne sauberes Trinkwasser und ohne Toiletten. Und sie müssen hochgiftige Pestizide auf den Plantagen versprühen. Vor allem Kinder sind von den Folgen betroffen, erklärt Professor Anup Kumar Das von der Universitätsklinik in Dibrugarh: "Die Lebens- und Arbeitsbedingungen schädigen die Babys schon im Mutterleib. Die Kinder in den Teeplantagen sind schlecht ernährt, im Wachstum verzögert, und die Kindersterblichkeit ist hoch." Das Gift aus den Plantagen landet aber auch in den Tassen deutscher Verbraucher. In indischem Tee aus deutschen Supermärkten findet "planet e." bis zu acht verschiedene Pestizide. Viele dieser Stoffe sind so gefährlich, dass sie in Deutschland nicht zugelassen sind. Zertifizierer werben dagegen für ihren Tee aus kontrolliertem Anbau. Der sei fair für die Arbeiter und gut für die Umwelt. Aber stimmt das auch? "planet e." ist unterwegs auf Plantagen in den indischen Regionen Darjeeling und Assam. Und deckt teils erschreckende Zustände auf.

Zo 8 oktober 2017 | 14:00 Nazi Megastructures

Het spoor was het levensbloed van het nazirijk; een groot netwerk dat nazi-ambitie en -controle over heel Europa en daarbuiten verspreidde.

Zo 8 oktober 2017 | 10:55 Veelbelovend (1)

Fleur Born, vierdejaars student Jornalistiek, portretteers zes jonge topwetenschappers die verbonden zijn aan de Jonge Akademie. Afl. 1: Ethicus Annelien Bredenoord en archeoloog Quentin Bourgeois.

Za 7 oktober 2017 | 20:25 Veelbelovend (3)

Fleur Born, vierdejaars student Jornalistiek, portretteers zes jonge topwetenschappers die verbonden zijn aan de Jonge Akademie. Afl. 3 (slot): Chemicus Marleen Kamperman en filosoof BehnamTaebi.

Za 7 oktober 2017 | 20:10 Veelbelovend (2)

Fleur Born, vierdejaars student Jornalistiek, portretteers 6 jonge topwetenschappers die verbonden zijn aan de Jonge Akademie. Afl. 2: Gezondheidspsycholoog Andrea Evers en sterrenkundige Frans Snik.

Za 7 oktober 2017 | 19:55 Veelbelovend (1)

Fleur Born, vierdejaars student Jornalistiek, portretteers zes jonge topwetenschappers die verbonden zijn aan de Jonge Akademie. Afl. 1: Ethicus Annelien Bredenoord en archeoloog Quentin Bourgeois.

Za 7 oktober 2017 | 19:17 Limburgs Land

Deze keer bezoeken we de misschien wel oudste, in ieder geval de grootste botanische tuin ter wereld. Bedoeld zijn de 120 ha grote Royal Botanic Gardens Kew in het zuidoosten van London langs de rivier de Theems. Van alle wetenschap die daar bedreven wordt heb je als argeloze bezoekers geen last. Het zijn geweldige tuinen en in de verschillende kassen worden diverse klimaatzones met hun specifieke begroeiing nagebootst. Naast de inhoud is ook de architectuur van het enorme Palm House indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat die prachtige Victoriaanse kas in 1848 in gebruik is genomen.

Za 7 oktober 2017 | 16:30 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Za 7 oktober 2017 | 16:20 De kennis van nu

Wetenschapsprogramma met Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel.

Za 7 oktober 2017 | 07:50 Fish Tank Kings

In het nieuwe honkbalstadion van de Miami Marlins worden aquaria gebouwd. Dit vereist materialen die bestand zijn tegen de allersnelste ballen.

Vr 6 oktober 2017 | 18:30 Counting Cars

Vertegenwoordigers van Sailor Jerry vragen om hulp bij het bouwen van een motor voor een veiling voor het goede doel. Danny vindt dat Mike en Ryan eindelijk eens een mooiere tatoeage moeten krijgen.

Vr 6 oktober 2017 | 18:00 Counting Cars

Een motorproject stelt het verfteam voor een aantal problemen omdat de bouwer, Shannon, niet alle noodzakelijke informatie van de klant krijgt. Later stuit Danny op een verzameling snelle motoren.

Vr 6 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

An insight into modern farming life. Christmas is coming, but it's no holiday for the farmers. East of Inverness, Martin's sheds are full of cows and their newborn calves. Two calves give Martin cause for concern - one was born prematurely and with such a low weight, his chances of survival don't look good. Jumbo only just survived a traumatic birth and is struggling to feed. In the west in Argyll, the weather takes a turn for the worse just when Sybil and George must load two and a half tonnes of fleeces into a haulage lorry. On the Isle of Lewis in the Outer Hebrides, Sandy and Ali must move their sheep down from the hills in the snow to separate the rams from their pregnant ewes. In the far north, John is expanding his flock and his land - he gathers rams to take to another farm he rents by the sea for grazing. Martin has one last chance to sell his bull Ironhide, and as Christmas finally arrives, there are celebrations and a sad discovery in Martin's cattle shed.

Vr 6 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Het verhaal van een van de meest geavanceerde vliegtuigen uit WOII, de Messerschmitt Me 262, en de ondergrondse grot waar hij werd gebouwd.

Vr 6 oktober 2017 | 05:15 Nazi Megastructures

Hitler en het brein achter de Holocaust, Himmler, gebruikten hun grote spoornetwerk om joden naar concentratiekampen en hun dood te vervoeren.

Vr 6 oktober 2017 | 00:30 The Knick

Zweite Staffel der US-Serie "The Knick", die in einem New Yorker Krankenhaus im Jahr 1901 spielt. Clive Owen ist der geniale, aber drogensüchtige Chefarzt Dr. John Thackery. Ein Unfall spült über 100 Schwerverletzte ins "Knick". Thackery operiert am offenen Hirn. Bertie führt seine Freundin, eine Journalistin, bei der Familie ein. Henry trifft sich mit Lucy. Everett beginnt mit Sterilisationen junger Männer aus der Unterschicht. Abby (Jennifer Ferrin) verlässt das "Knick", nachdem sich die Symptome ihrer schweren Syphilis-Erkrankung zurückgebildet haben. Thackery (Clive Owen) macht Visiten in ihrem Haus. Von seiner schweren Kokainsucht ist er immer noch nicht gänzlich geheilt. Er setzt sich jetzt keine Spritzen mehr, sondern schnupft den Stoff. Im "Knick" setzt Thackery seine Forschungen zur Ursache und Behandlung von Suchterkrankungen fort. Bei einem drogenabhängigen Mann nimmt Thackery eine Lobotomie vor - allerdings, ohne den gewünschten Erfolg und mit fatalen Folgen für den Patienten. Henry Robertson (Charles Aitken), Vorsitzender des Direktoriums des "Knick", macht erste Fotoaufnahmen mit einer neu entwickelten Kamera. Zur Freude seiner Freunde zeigen diese eine nur leicht bekleidete Dame. Außerdem lädt Henry Schwester Lucy (Eve Hewson) zu einem teuren Abendessen inklusive Martinis ein. Ein Unfall bei den Bauarbeiten zur U-Bahn spült über 100 schwer verletzte Männer ins "Knick". Thackery und seine Leute arbeiten mit Hochdruck, um möglichst viele der Arbeiter zu retten. Bertie (Michael Angarano) ist weiterhin sehr besorgt um seine an Krebs im Rachenraum erkrankte Mutter. Eines Abends führt er bei einem Dinner seine Bekannte, die Journalistin Genevieve (Arielle Goldman), in die Familie ein. Ihre Eltern waren galizische Juden. Bertie hofft, dass seiner Mutter mit einer in den Staaten noch kaum erprobten, neuen Radium-Therapie geholfen werden kann. Barrow (Jeremy Bobb) begleicht seine Schulden bei Bordellbesitzer Wu (Perry Yung). Kurze Zeit später will er eine neue Wohnung anmieten, in die er jedoch nicht mit seiner Familie zu ziehen gedenkt. Dr. Everett Gallinger (Eric Johnson) unternimmt den Versuch, Thackery mit der Eugenik vertraut zu machen, doch der hat kein Interesse. Kurze Zeit später lässt sich Gallinger auf ein sehr zweifelhaftes Verfahren ein. Er beginnt mit der Sterilisation junger Männer, die in einer Besserungsanstalt auf Randall's Island untergebracht sind. Aufgrund eines halb verbrannten Dokuments, das sie in Speights Wohnung findet, hat Cornelia Robertson (Juliet Rylance) eine Spur gefunden, die zur Aufklärung des Todes des New Yorker Gesundheitsinspektors beitragen könnte. Algernon (André Holland) besucht mit seiner Frau einen Vortrag Dr. W. Garrison Carrs (Ntare Guma Mbaho Mwine), der von der Unterdrückung der Afroamerikaner in jenem Land, den USA, handelt, das sich die Gleichheit aller Menschen auf die Fahnen geschrieben hat. Carr ist ein Vordenker jener Bewegung, die in späteren Jahren unter Dr. Martin Luther King gleiche Bürgerrechte für die Afroamerikaner (in "The Knick" historisch korrekt noch "Neger" genannt) in den USA erstreiten wird. "Randall's Island" ist keine Erfindung der Serienmacher, sondern ein bis heute real existierender Ort. Er liegt am New Yorker East River zwischen den Stadtbezirken Nord-Manhattan und Queens. Die Insel war ab 1784 in Privatbesitz, bevor sie 1835 von der Stadt New York erworben wurde. Randall's Island beherbergte zeitweise unter anderem einen Armenfriedhof, ein Armenhaus, ein Heim für jugendliche Delinquenten und eine Irrenanstalt. 1930 beschloss die Stadtverwaltung, alle Institutionen zu schließen und den Raum in einen öffentlichen Park umzugestalten.

Do 5 oktober 2017 | 22:00 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. As well as covering the big cities of Birmingham, Coventry and Stoke, the service covers the rural areas of Shropshire, Worcestershire and Herefordshire. In this episode, it is not just the huge distances of the rural parts of the patch that are the problem - it is that several ambulances are stuck at Worcestershire Royal Hospital waiting to hand over their patients and are not available to respond to new calls.

Do 5 oktober 2017 | 22:00 Nazi Megastructures

Hitler en het brein achter de Holocaust, Himmler, gebruikten hun grote spoornetwerk om joden naar concentratiekampen en hun dood te vervoeren.

Do 5 oktober 2017 | 20:50 De magie van wetenschap

Hoe zou het zijn om de aarde in onze tijd te delen met Neanderthalers? Portret van archeoloog Wil Roebroeks; een eigenzinnig mens, die graag tornt aan de heilige huisjes van de archeologie.

Do 5 oktober 2017 | 20:05 The Mind of the Universe

De wetenschap observeert de wereld en probeert die te duiden. Dat doen we met ons brein. Maar we zitten daar ook in gevangen, in dat veredelde apenbrein. Een van de grootste vragen die de wetenschap zich stelt, is: hoe werkt het brein? Hoe snappen we wat iemand anders voelt? Hoe komt ons brein tot de conclusie dat iets juist is? Is wat wij denken werkelijkheid of is ons brein de grote illusionist? Ons eigen brein is misschien wel het meest magische element dat we kennen. Het is een krachtig instrument maar ook makkelijk voor de gek te houden. Wetenschappers in deze aflevering: Charles Spence, experimenteel psycholoog (GB), hoofd van het zogeheten Crossmodal Research Laboratory waar hij de samenhang tussen de verschillende zintuigen onderzoekt. Hij kijkt hoe hij mensen kan beïnvloeden door verschillende zintuiglijke prikkels met elkaar te combineren. Pascale Fung, robotingenieur (HKG). Houdt zich bezig met de vraag hoe je robots empathisch kunt maken. Zij is ervan overtuigd dat robots mensen pas echt kunnen begrijpen als ze de gevoelstoestand van mensen kunnen inschatten, als ze grapjes begrijpen en daarop kunnen reageren op een 'menselijke' manier. Yoshua Bengio, computerwetenschapper (CAN). Ontwikkelt kunstmatige intelligentie en Deep Learning programma's. Werkt samen met IBM aan de verbetering van Watsons software en probeert computers te leren hoe ze moeten leren.

Do 5 oktober 2017 | 19:45 Dankzij Spinoza

Serie van vier portretten van de laureaten van de NWO-Spinozapremie 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn prof. dr. E.A.M. Crone (neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden), prof. dr. A.J.R. Heck (scheikunde en farmaceutische wetenschappen, Universiteit Utrecht), prof. dr. ir. A. van Oudenaarden (algemeen directeur en groepsleider Hubrecht Instituut, KNAW), prof. dr. M.A.G.J. Orrit (hoogleraar spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie, Universiteit Leiden).

Do 5 oktober 2017 | 18:30 Crime Scene Investigation

Het team onderzoekt de moord op een helderziende vrouw die tijdens een sessie met twee jonge vrouwen haar eigen dood heeft beschreven. Greg onthult aan Grissom dat het gevoel voor het occulte in zijn familie zit. Grissom zegt dat het uiteindelijk altijd de wetenschap zal zijn die oplossing zal aandragen.

Do 5 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

An insight into modern farming life. It's early winter and, although the weather is getting colder and darker, it's a time of year that brings new life on the farms. In the east of Scotland, Martin's sheds are full of pregnant cows - and there are two expectant mothers he's particularly concerned about. In central Scotland near Loch Lomond, Anne and Bobby must gather in their remaining sheep from the mountains with very little daylight - and when a heavy mist comes down, Anne worries for Bobby's safety on his trial bike. On the Isle of Lewis in the Outer Hebrides, the weather is fierce when the vet arrives to do an annual blood test on Sandy's Highland cattle in a force 11 storm. On the mainland in the west, Sybil nearly gets carried away when she and George head to market to buy rams to breed with their ewes. Martin's cows go into labour - and while one birth goes well, the other goes badly wrong and Martin is forced to take drastic measures to save the calf's life.

Do 5 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Het verhaal van nazi-technici die aan een van Hitler's megalomane eisen moesten voldoen: de bouw van een landslagschip van 1000 ton.

Do 5 oktober 2017 | 11:40 Fish Tank Kings

Het team van Living Colour doneert een educatief aquarium aan een school, in de hoop de leerlingen voor biologie te interesseren.

Do 5 oktober 2017 | 00:45 Astronauts: Do You Have What It Takes?

The finalists head to the Shuttle Landing Facility on Florida's Space Coast as Chris Hadfield probes whether they have considered the risks of the job. They experience weightlessness for the first time as their motor skills are tested at 30,000 feet. In the Florida Keys, they dive down to the Aquarius underwater facility, used by Nasa for training astronauts. They return to London's Science Museum for the grand finale as Chris and the panel reveal who has what it takes to be an astronaut.

Do 5 oktober 2017 | 00:15 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. Crewmates Justin and Dawn's first job of the day is a call to a woman whose waters have broken, and within just a couple of minutes of arriving, Justin has delivered the baby. Then Justin and Dawn are dispatched to their all-too-familiar next patient. The woman has called 999 four times already that day and is one of a handful of prolific frequent callers staff across the ambulance service all know well. Although she has carers, like many such cases, her support workers are not available out of hours so it falls to the ambulance service to go round to reassure her. With pubs and clubs beginning to close, Justin and Dawn are called to a very drunk male in the city centre. Justin employs his unexpected Punjabi language skills, picked up from his days as a waiter in a curry house, to help coax the nearly incoherent man off the floor.

Wo 4 oktober 2017 | 20:30 The Flying Archaeologist

Archaeologist Ben Robinson flies over the Broads where aerial photos have discovered a staggering 945 previously unknown ancient sites, many of which have historians rethinking the history of the area. Archaeologists have now discovered a key piece of evidence to unravel why the Roman town of Caistor St Edmund never became a modern town, along with proof of a Bronze Age settlement near Ormseby in the east of England.

Wo 4 oktober 2017 | 20:26 Man V Animal

Dit reptiel heeft 100 miljoen jaar overleefd. De wetenschap onthult zijn intelligentie en wat er gebeurt als zijn grondgebied wordt bedreigd.

Wo 4 oktober 2017 | 18:00 Man V Animal

Dit reptiel heeft 100 miljoen jaar overleefd. De wetenschap onthult zijn intelligentie en wat er gebeurt als zijn grondgebied wordt bedreigd.

Wo 4 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

An insight into modern farming life. The farmers get ready for winter. Ex-barrister Sandy and his fellow crofters gather in their sheep from the moor and club together to dip them in insecticide before mating time. On the mainland in the west, Sybil and George battle to gather in their herd of cattle, who are a bit frisky after living freely on the hills for many months. Sybil, who has individual names for them all, must separate the cows from their calves before they are all sent off to lowland farms for the winter. In central Scotland near Loch Lomond, hill farmers Bobby and Anne must also send their sheep away for the winter months before they head off on their annual family holiday in Tenerife. East of Inverness, Martin and Mel bring their large herd of pedigree cattle into sheds for the winter, and welcome in their first new calf of the season. Sybil and George discover an unexpected new calf, and Sandy takes his youngest sheepdog Doyal for a training session.

Wo 4 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Ontdek hoe de naziwetenschapper Wernher von Braun de ballistische raket ontwikkelde en daarmee de basis legde voor de race naar de ruimte.

Wo 4 oktober 2017 | 11:40 Fish Tank Kings

Mat en Jose helpen hondenfluisteraar Cesar Milan met de bouw van een groot verblijf voor baas en hond in de Californische woestijn.

Di 3 oktober 2017 | 20:30 The Flying Archaeologist

Archaeologist Ben Robinson flies over Wiltshire to uncover sites discovered through aerial photographs. These have led to new evidence about Stonehenge that explains the reason for its location and how long ago it was occupied.

Di 3 oktober 2017 | 20:15 Eine unerhörte Frau

03/10 - Gezondheid, Quiz en Spelshow, Wetenschap en Techniek, Film, Drama, Hanni Schwaiger lebt mit ihrem Mann Sepp, ihren drei Kindern und ihrer Schwiegermutter auf einem Bauernhof in Bayern. Weniger Idylle, vor allem harte Arbeit. Und dann sind da die Sorgen um ihre Tochter Magdalena, die kaum noch isst, sich ständig erbricht, unter schweren Kopfschmerzen leidet und offenbar zunehmend ihre Sehkraft verliert. Doch außer Hanni scheint niemand die Symptome ernst zu nehmen. Auch die Ärzte nicht, die Placebos und eine Brille mit Fensterglas verschreiben. Alle halten...

Hanni Schwaiger lebt mit ihrem Mann Sepp, ihren drei Kindern und ihrer Schwiegermutter auf einem Bauernhof in Bayern. Weniger Idylle, vor allem harte Arbeit. Und dann sind da die Sorgen um ihre Tochter Magdalena, die kaum noch isst, sich ständig erbricht, unter schweren Kopfschmerzen leidet und offenbar zunehmend ihre Sehkraft verliert. Doch außer Hanni scheint niemand die Symptome ernst zu nehmen. Auch die Ärzte nicht, die Placebos und eine Brille mit Fensterglas verschreiben. Alle halten Hannis Sorgen für eine fixe Idee, auch ihr Mann Sepp und ihre beiden Söhne, die sich zunehmend von der Mutter vernachlässigt fühlen. Doch Hanni ist keine, die so leicht aufgibt. Von Familie und Ärzteschaft alleingelassen, beginnt sie sich in medizinischer Fachliteratur schlauzumachen und lässt auf eigene Kosten die Wachstumshormone ihrer Tochter bestimmen. Das führt endlich zur richtigen Diagnose. Das Kind hat einen Hirntumor, der mittlerweile so groß ist, dass nur ein in New York praktizierender Hirnchirurg noch die Operation wagen würde. Hanni nimmt ihren Mut und ihre wenigen Englischkenntnisse zusammen und fliegt dorthin. Tatsächlich gelingt es ihr, den Arzt mit seinem Team nach Deutschland zu holen. Hanni hat die Situation, ganz für sich allein zu stehen, bereits als junges Mädchen kennengelernt, als die ganze Dorfgemeinschaft, aber vor allem die eigene Mutter, wegsah, als sie missbraucht wurde. Nur der Richter glaubte dem Kind. Auch nach den schweren ärztlichen Versäumnissen an ihrer Tochter stellt ein Gericht die Gerechtigkeit wieder her. Das Münchner Landgericht spricht ihr in einem Prozess gegen den Freistaat Bayern als Betreiber des Krankenhauses eine Entschädigungssumme zu. Der auf einer wahren Geschichte beruhende Film erhielt beim Filmfest München 2017 den One-Future-Preis der evangelischen Interfilm-Akademie. Der Preis zeichnet seit 1986 Filme aus dem Programm des Filmfests München aus, die sich ethisch und filmästhetisch mit der unteilbaren Zukunft dieser Welt auseinandersetzen.

Di 3 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

An insight into modern farming life. It is late autumn and the farmers are on the move. In the west of Scotland in Argyll, husband-and-wife sheep farmers George and Sybil set off to gather in their sheep from over six square miles of rugged mountainside. It is an emotional day when Sybil has to then take some of them to market. In the east of Scotland, soon-to-be-wed couple Martin and Mel introduce their newly purchased rams to their flock of ewes - but has Mel chosen well? They also visit the humanist celebrant who will perform their wedding to try and agree on their wedding vows. In the far north, beyond Inverness, John heads to market to teach his 13-year-old son James how to buy a good flock of ewes.

Di 3 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Om een veilige haven voor de dodelijke U-boten te creëren, bouwden de nazi's ondoordringbare dokken die er nog steeds staan.

Di 3 oktober 2017 | 11:40 Fish Tank Kings

Mat denkt dat hij voor een routineklus wordt gevraagd, maar tot zijn schrik gaat het om de restauratie van een zoutwaterlagune van 95.000 liter.

Ma 2 oktober 2017 | 22:00 The Human Body: Secrets of Your Life Revealed

Survive. Documentary series in which Drs Chris and Xand van Tulleken uncover the secrets of the human body. In this programme, they look at the everyday miracles that keep the human body alive. They explore the extraordinary lengths our bodies go to in order to keep our organs working at every moment of every day. They see how powerful reflexes keep us safe from danger and uncover the amazing mechanisms our bodies call on to repair damage. And for the first time ever, they see exactly how our immune system's killer cells go into battle against deadly infection.

Ma 2 oktober 2017 | 17:15 This Farming Life

An insight into modern farming life. It is autumn, the time of year to prepare for the upcoming mating - or tupping - season. On the Isle of Lewis in the Outer Hebrides, sea shepherd and ex-barrister Sandy gathers in a flock of wild sheep from a remote Scottish island by boat. Later, he and wife Ali attempt to train two wayward Highland cattle calves. On the mainland in the east of Scotland, fiances Mel and Martin head to market to look for the perfect rams to impregnate their ewes. In central Scotland near Loch Lomond, hill farmers Bobby and Anne health-check their flock to make sure they are fit to breed. In the far north, large-scale sheep farmer John has 4,000 ewes to check, but is also expecting thousands of visitors from all over the world as he hosts the world sheepdog trials. Further east, Martin must bring his barley in before the rain comes if he has any chance of saving his crop, but his new combine harvester is playing up.

Ma 2 oktober 2017 | 15:10 Nazi Megastructures

Ontdek het verhaal van de verdedigingslinie van duizenden kilometers die de nazi's bouwden om zich tegen de geallieerden te beschermen.

Ma 2 oktober 2017 | 11:40 Fish Tank Kings

Het team van Living Colour bouwt een extravagant aquarium, om kwetsbare zeedieren een plek te geven in een casino op de Bahama's.

Zo 1 oktober 2017 | 21:00 Encounters at the End of the World

Regisseur Werner Herzog reist naar het ijskoude Antarctica waar duizend mensen dicht op elkaar wonen en hun lichamelijke en geestelijke gezondheid riskeren voor de wetenschap.

Zo 1 oktober 2017 | 21:00 Astronauts: Do You Have What It Takes?

The finalists head to the Shuttle Landing Facility on Florida's Space Coast as Chris Hadfield probes whether they have considered the risks of the job. They experience weightlessness for the first time as their motor skills are tested at 30,000 feet. In the Florida Keys, they dive down to the Aquarius underwater facility, used by Nasa for training astronauts. They return to London's Science Museum for the grand finale as Chris and the panel reveal who has what it takes to be an astronaut.

Zo 1 oktober 2017 | 19:30 Terra X - Faszination Universum

Die Zeit-Skalen des Universums sprengen unsere Vorstellungskraft. Harald Lesch blickt zurück auf 13,8 Milliarden Jahre kosmischer Geschichte, die uns zu dem gemacht haben, was wir heute sind. Wir erfassen nur einen kleinen Teil der Wirklichkeit, am unteren Ende der Zeit-Skala versagen unsere Sinne: Schnelle Vorgänge entziehen sich unserer Wahrnehmung. Und doch waren gerade Zeiträume außerhalb unseres Zeithorizonts für unsere Entstehung entscheidend. Bei Zirkusvorstellungen geraten wir ins Staunen. Die Bewegungen der Artisten sind oft so schnell, dass das Auge nicht folgen kann. Doch auch die Artisten selbst haben keine Supersinne. Wie schaffen sie es, die Kunststücke zu koordinieren? Modernste Kameratechnik hilft, die Bewegungen zu entschlüsseln. In der Natur gibt es Wesen mit echten Supersinnen. Schon eine Stubenfliege ist uns bei der Wahrnehmung von Bewegungen weit überlegen. Der Mensch erfasst nur etwa 20 Bilder pro Sekunde, eine Fliege 200 - sie sieht wie in Zeitlupe. Diese unterschiedlichen Sinnesleistungen wurden über die Jahrtausende von der Evolution geformt. Zeiträume zu erfassen, die über unsere Lebensspanne hinausgehen, war für unser Überleben nicht wichtig. Und doch versuchen wir heute, uns das Unvorstellbare vorstellbar zu machen. Stellt man die kosmische Geschichte in einem Jahr dar, ergibt sich ein erstaunliches Bild: Verortet man den Urknall in der Silvesternacht um Mitternacht, dann formte sich im Laufe des Frühlings unsere Milchstraße. Unsere Sonne und mit ihr die Erde entstanden Anfang September. Und der Mensch betrat erst am 31. Dezember die Bühne. Warum hat das so lange gedauert? Ein Blick auf die Bausteine des Lebens verrät, warum Milliarden von Jahren vergehen mussten, bis Leben möglich wurde. Es ist noch gar nicht lange her, dass solch astronomische Zeiträume undenkbar schienen. Noch im 17. Jahrhundert glaubte man, die Erde könne höchstens 6000 Jahre alt sein - dieser Zeitraum ließ sich aus der biblischen Stammtafel herauslesen. Doch ein Mann sollte den Blick auf viel größere Zeiträume eröffnen: Robert Hooke. Der Universalgelehrte war einer der Ersten, der das gerade erfundene Mikroskop dazu nutzte, einen genauen Blick auf das Leben zu richten. Seine Betrachtung von Ammoniten führte ihn auf die Spur einer geologischen Vergangenheit, die alle biblischen Zeit-Skalen sprengte. Doch es sollte noch weitere zwei Jahrhunderte dauern, bis eine Methode entdeckt wurde, die die genaue Bestimmung geologischer Zeitalter ermöglichte: die radiometrische Datierung. Dank dieser Methode wissen wir heute, wann etwa das Leben entstand: Spuren im Gestein in Nordkanada deuten darauf hin, dass die ersten Bakterien vor bereits vier Milliarden Jahren die Erde eroberten. Doch bis aus diesen Bakterien eine Vielfalt an Leben entstand, wie wir sie heute sehen, dauerte es noch drei weitere Milliarden Jahre. Was hat die Entwicklung verzögert? Forscher haben den Stoff in Verdacht, den wir atmen. Heute versuchen wir, immer mehr in immer kürzere Zeiträume zu pressen. Die Erfindung der modernen Mobilität, die automatisierte Fließbandarbeit und die digitale Revolution haben tatsächlich viele Dinge beschleunigt. Doch die Natur tickt auch heute noch auf den gleichen Zeit-Skalen wie vor Milliarden von Jahren - der Takt des Lebens lässt sich nicht beschleunigen. Im Großen Refraktor auf dem Potsdamer Telegrafenberg geht Harald Lesch den Fragen der Zeit nach. Das historische Gebäude beherbergt die erste speziell für Astrophysik errichtete Sternwarte und gehört zum Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam. Der zweite Teil "Terra X - Faszination Universum" wird am Sonntag, 8. Oktober 2017, 19:25 Uhr ausgestrahlt.

Zo 1 oktober 2017 | 18:30 Terra Xpress

Was tun, wenn das Haus plötzlich Risse bekommt? Was steckt hinter gefährlichen Bienenwaben? Und warum kann das Mitleid mit Hunden zur Falle werden? Breite Risse in den Wänden und lose Kacheln. Manche Häuser müssen zur Sicherheit sogar abgestützt werden. Als Ursache werden legale Erdwärmebohrungen in der Nachbarschaft ausgemacht. Andernorts werden Tunnelarbeiten unter dem Hausgrundstück als Grund vermutet. Wenn Tiere im Internet zum Verkauf angeboten werden, geht es oft nicht mit rechten Dingen zu. So wie bei einem Hund, der seinen Besitzern während des Spaziergangs abhandengekommen war. "Terra Xpress" geht mit einer Tiervermisstenstelle solchen Fällen nach. Plötzlich finden Imker massenweise tote Honigbienenlarven. Diesmal steckt aber weder die Varroamilbe noch sonst ein Parasit dahinter. Schließlich entdecken die Imker, dass giftige Bienenwaben die Ursache sind. "Terra Xpress" zeigt, was es damit auf sich hat.

Zo 1 oktober 2017 | 18:00 ZDF.reportage - Schrottplatz XXL

Ein Schrottplatz der Superlative. Vor den Toren Hamburgs warten auf rund 68 000 Quadratmetern Tausende Autowracks darauf, ausgeschlachtet zu werden. Ob ganze Motoren oder nur ein Seitenspiegel, Autoverwerter sind ein Paradies für Schnäppchenjäger. Die einen kommen, weil sie sparen müssen, die anderen, weil Autobasteln ihre Leidenschaft ist. Und wer nicht selbst zum Werkzeug greifen mag, kommt auch auf seine Kosten. Um die 40 000 bereits ausgebaute Autoteile warten in der riesigen Verkaufshalle auf ihre Abnehmer. Jedes nummeriert und nach Hersteller sortiert. Vor 69 Jahren gründete Carl Kiesow das Unternehmen. Heute führen die Enkel um Chef Tim Kiesow das Familienunternehmen, das die unterschiedlichsten Kunden anzieht. Da sind Roswitha R. und ihr Sohn Niko, auf der Suche nach einem ganz speziellen Autoersatzteil. Ein Mutter-Kind-Ausflug der besonderen Art. Der Kleinwagen des Lehrlings benötigt ein sogenanntes Domlager. Das nur zehn Zentimeter große Teil verbirgt sich irgendwo auf dem riesigen Areal. Ausbauen müssen sie es eigenhändig, erfahren sie. Aber Niko muss sparen, da sind Neuteile einfach zu teuer. Nach langer Suche werden sie tatsächlich fündig. Mercedesfahrerin Kerstin D. und ihre Tochter Marisa haben ein anderes Ziel: Sie brauchen eine Scheibenwischwasserpumpe - ein offenbar begehrtes Ersatzteil bei ihrer älteren Limousine. Für die beiden ist es das erste Mal auf einem Schrottplatz. "Mein Mann hat das gestern ausgebaut und hat uns hierhin geschickt". Am Ende müssen sie ein Gebrauchtteil bestellen, gespart haben sie trotzdem. Luciano Favaron kennt den Schrottplatz wie seine Westentasche. Der Sizilianer ist einer der vielen Stammkunden. Luciano hat eine kleine Werkstatt - besonders gern repariert er italienische Fahrzeuge. Ob Fiat 500 oder Ferrari Testarossa - Hauptsache Italien. Und Dolce Vita und Musik sind für Hobbysänger Luciano mindestens genauso wichtig wie seine kleine Werkstatt. Der Schrottplatz, ein besonderer Ort: Kauzige Tüftler treffen auf sparsame Fahranfänger. Tuning-Freaks auf Recycling-Fans. Oldtimerexperten auf hilflose Laien. Die einen Autoträume enden hier, wo andere beginnen. Neues Leben aus Autowracks. Die "ZDF.reportage" bei Deutschlands größtem Auto-Verwerter.

Zo 1 oktober 2017 | 17:00 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Zo 1 oktober 2017 | 16:50 Bright TV

Informatief programma vol vernieuwing voor mensen met een tik voor tech, een neus voor trends en een zwak voor design. Geen bits en bytes, maar een open blik voor wat wij met technologie doen en andersom.

Zo 1 oktober 2017 | 16:30 planet e.: Rote Lippen, grünes Label

Die Werbung für Kosmetik macht große Versprechungen. Aber "faltenfrei" und "strahlend schön" ist nicht mehr genug ? jetzt wird an das ökologische Gewissen der Verbraucher appelliert. Die Produkte sind "natürlich", "bio", "vegan" und seit Neuestem auch "fair". Was ist dran an diesen Versprechen? Sind die Produkte wirklich besser für die Umwelt und die Haut? Oder ist das alles nur ein raffinierter Etikettenschwindel? Doch was genau steckt eigentlich in Kosmetik? Prof. Martina Kerscher von der Universität Hamburg warnt vor blindem Vertrauen in Versprechen der Hersteller. Nicht jedes Kosmetikpröbchen, das in der Einkaufstüte landet, muss ausprobiert werden. Wer zu viel Kosmetik benutzt, schadet seiner Haut. Vor allem das riesige Angebot im Drogeriemarkt sorgt für Verwirrung: Manche Produkte tragen vier oder fünf verschiedene Siegel, auf vielen Packungen machen Aufdrucke von natürlichen Inhaltsstoffen wie Honig oder Wörter wie "natürlich" oder "natural" den Eindruck von Naturkosmetik ? obwohl ein Blick auf die Inhaltsstoffe zeigt, dass sie nur aus synthetischen Stoffen bestehen. Fast ein Fünftel der deutschen Teenager ist nach einer Studie der Gesellschaft für Konsumforschung mit seinem Aussehen nicht glücklich. Der Anteil der Unzufriedenen liegt damit höher als in jeder anderen Altersgruppe. Der Drang zur Selbstoptimierung beginnt immer früher, und die Bereitschaft der 2,6 Millionen weiblichen Teenager im Land, für die Schönheit Geld auszugeben, wächst. Ihre erste Wimperntusche kaufen sich junge Mädchen heute kurz vor ihrem zwölften Geburtstag. Dann Kajalstift, Lippenstift, Grundierung, Rouge. Ein Riesenmarkt, den die Kosmetikindustrie nur allzu gern bedient. Deutschland führt den europäischen Beauty-Markt an ? mit 13,3 Milliarden Euro Gesamtumsatz. "planet e." geht der Frage nach, wie der Verbraucher im Siegel- und Versprechungs-Dschungel der Kosmetik überhaupt noch durchblicken kann.

Zo 1 oktober 2017 | 15:30 De magie van wetenschap

Jeroen Berkvens volgt hersenonderzoeker en wetenschappelijk zenuwcentrum Peter Hagoort. Ons brein moet de meest uiteenlopende zaken combineren en steeds nieuwe indrukken verwerken.

Zo 1 oktober 2017 | 14:40 Tegenlicht

Wereldwijd wordt geëxperimenteerd met 'vertical farming', 'rooftop gardening' en zelfs landbouw op zee. Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

Zo 1 oktober 2017 | 14:15 De kennis van nu

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zicht richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken slecht opgewassen tegen alsmaar hogere springvloeden, intensere stormen, hittegolven of zwaardere buien. Dit roept bij wetenschappers de vraag op: hoezeer is de mens zelf eigenlijk opgewassen tegen het extremere weer van de toekomst.

Zo 1 oktober 2017 | 14:00 Nazi Megastructures

Hitler en het brein achter de Holocaust, Himmler, gebruikten hun grote spoornetwerk om joden naar concentratiekampen en hun dood te vervoeren.

Za 30 september 2017 | 22:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Za 30 september 2017 | 20:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Za 30 september 2017 | 19:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Za 30 september 2017 | 16:30 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Za 30 september 2017 | 12:40 Jimmy's Australian Food Adventure

Jimmy Doherty onderzoekt hoe de Australische hedendaagse eetcultuur is veranderd door een nieuwe manier van denken en nieuwe wetenschap.

Za 30 september 2017 | 07:55 Fish Tank Kings

Mat wil dolgraag IndyCar-legende Ryan Hunter-Reay ontmoeten. Intussen helpt Francis in het Tennessee Aquarium een reuzenkraak.

Za 30 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Lee en Brian schrijven in op de sloop van een politiebureau. Bij aankomst worden ze verwelkomd door een zwerm bijen.

Vr 29 september 2017 | 22:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Vr 29 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. It is midsummer and, in the final episode of the series, David and Sandra have to shear the sheep and start to train a month-old foal. Dairy farmers Stuart and Aylett Roan take a break from the cows to prepare for piglets, Robin and Penny's hay harvest is threatened by the weather, and Stevie reveals big plans for the future of his buffalo business.

Vr 29 september 2017 | 18:30 Counting Cars

Danny knapt een psychedelische chopper op. De motor is zo cool dat hij bang is dat hij hem niet op tijd terug kan brengen. Ondertussen gaat hij op pad om een paar oude Mini Coopers en een zeldzame Split Bumper Camaro te bekijken.

Vr 29 september 2017 | 18:00 Counting Cars

Twee broers willen hun vader verrassen met het ultieme mannencadeau: een gerestaureerde Special Edition T-Bird uit 1957, die al jaren op het weiland van de familie staat. Zal het Danny lukken om de oude bak in originele staat terug te brengen?

Vr 29 september 2017 | 05:15 Nazi Megastructures

De Luftwaffe was een revolutionaire Duitse luchtmacht. Grote gevechtsvliegtuigen voerden Hitlers oorlog vanuit de lucht.

Vr 29 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee schrijven ongezien in op de sloop van een tot kantoorruimte verbouwde boerderij uit de jaren '20, die op een campus staat.

Vr 29 september 2017 | 00:45 The Knick

Zweite Staffel der US-Serie "The Knick", die in einem New Yorker Krankenhaus im Jahr 1901 spielt. Clive Owen ist der geniale, aber drogensüchtige Chefarzt Dr. John Thackery. Dr. Mays stirbt bei einer OP. Thackery erprobt eine Behandlungs-Methode gegen Syphilis. Die Anklage gegen Harriet wird fallen gelassen. Cornelia lernt Algernons Frau kennen. Gallinger fühlt sich von den Lehren der Eugenik angezogen. Berties Mutter hat einen Tumor. Bei einer OP wird Dr. Mays (Ben Livingston) von einem so starken Stromschlag getroffen, dass er an den Folgen stirbt. Barrow (Jeremy Bobb) weiß dessen Tod zu Gunsten des "Knick" beziehungsweise zu seinem eigenen Vorteil auszunutzen. Algernon (André Holland) stellt seine Ehefrau Opal (Zaraah Abrahams) der Familie Robertson vor. Cornelia (Juliet Rylance) ist überrascht, dass ihr Ex-Geliebter sich als verheirateter Mann entpuppt. Bei dem Dinner im Haus der Robertsons provoziert Algernons Frau die Anwesenden mit provokanten Äußerungen zur Situation der Afro-Amerikaner in den USA. Bertie (Michael Angarano) geht unter falschem Namen in ein Bordell, um sexuelle Erfahrungen mit Frauen machen zu können. Thackery (Clive Owen) entdeckt Lucys (Eve Hewson) blaue Flecken und erfährt, dass ihr Vater (Stephen Spinella) sie verprügelt hat, als sie ihre Sünden beichtete. Lucy hofft, dass ihr Vater, ein Prediger, die Stadt demnächst wieder verlassen wird. Als der Prozess gegen die Ex-Nonne Harriet (Cara Seymour) offiziell eröffnet werden soll, lässt der strenge Richter die Anklage ohne ein Wort der Erklärung überraschend fallen. Was Harriet nicht weiß: Tom Cleary (Chris Sullivan) hatte die Frauen einflussreicher Männer New Yorks mit seinem Wissen um ihre heimlichen Abtreibungen erpresst, im Sinne Harriets auf ihre Männer einzuwirken. Nach Abbys (Jennifer Ferrin) Zusammenbruch wird die an Syphilis erkrankte ehemalige Geliebte Thackerys ins "Knick" eingeliefert. Thackery erprobt an ihr eine Behandlungsmethode, um die schweren Begleiterscheinungen der bis dato unheilbaren Krankheit zu mindern: große Hitze und große Kälte. Die Therapie scheint anzuschlagen. Nachdem Everett Gallingers (Eric Johnson) Frau Eleanor (Maya Kazan) auf der Straße von bettelnden, halbwüchsigen Jungen bedroht wurde, fühlt er sich immer mehr von den Lehren der Eugenik angezogen, die einige seiner reichen Freunde verbreiten. Cornelia versucht weiterhin herauszufinden, was mit dem angeblich in Folge eines Unfalls gestorbenen Gesundheitsinspektor Speight passiert ist. Nachts sucht sie in seiner ehemaligen Unterkunft nach Spuren. Dabei wird sie von einem unbekannten Mann beobachtet.

Do 28 september 2017 | 22:00 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. Crewmates Justin and Dawn's first job of the day is a call to a woman whose waters have broken, and within just a couple of minutes of arriving, Justin has delivered the baby. Then Justin and Dawn are dispatched to their all-too-familiar next patient. The woman has called 999 four times already that day and is one of a handful of prolific frequent callers staff across the ambulance service all know well. Although she has carers, like many such cases, her support workers are not available out of hours so it falls to the ambulance service to go round to reassure her. With pubs and clubs beginning to close, Justin and Dawn are called to a very drunk male in the city centre. Justin employs his unexpected Punjabi language skills, picked up from his days as a waiter in a curry house, to help coax the nearly incoherent man off the floor.

Do 28 september 2017 | 21:20 De magie van wetenschap

Jeroen Berkvens volgt hersenonderzoeker en wetenschappelijk zenuwcentrum Peter Hagoort. Ons brein moet de meest uiteenlopende zaken combineren en steeds nieuwe indrukken verwerken.

Do 28 september 2017 | 20:30 Tegenlicht

Wereldwijd wordt geëxperimenteerd met 'vertical farming', 'rooftop gardening' en zelfs landbouw op zee. Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

Do 28 september 2017 | 20:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Do 28 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. The sun is out and in the south of Scotland dairy farmers the Roans are struck down by silage fever; Janet and Alastair take a road trip to the mainland and find something very unusual in a group of young female sheep; crofters Robin and Penny's hopes for making money rest on sales of meat and pies at the biggest local food event of the year; and Stevie test-drives his new burger grill at Perth Races Ladies' Day.

Do 28 september 2017 | 19:50 Dankzij Spinoza

Serie van vier portretten van de laureaten van de NWO-Spinozapremie 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn prof. dr. E.A.M. Crone (neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden), prof. dr. A.J.R. Heck (scheikunde en farmaceutische wetenschappen, Universiteit Utrecht), prof. dr. ir. A. van Oudenaarden (algemeen directeur en groepsleider Hubrecht Instituut, KNAW), prof. dr. M.A.G.J. Orrit (hoogleraar spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie, Universiteit Leiden).

Do 28 september 2017 | 15:55 Jimmy's Australian Food Adventure

Jimmy Doherty onderzoekt hoe de Australische hedendaagse eetcultuur is veranderd door een nieuwe manier van denken en nieuwe wetenschap.

Do 28 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee proberen een groot gebouw aan de kust te slopen, zonder dat het puin in het water terechtkomt.

Do 28 september 2017 | 00:45 Astronauts: Do You Have What It Takes?

This week, the astronaut candidates fight for their place in the final. Their leadership skills are assessed in a survival test and a 30-metre abseil down a sheer cliff face exposes weaknesses in the group. Chris Hadfield and the panel are joined by two guest experts for probing interviews to grill the candidates on whether they have the 'right stuff'. Those who make it through this stage head off to the Kennedy Space Centre in Florida and carry out a spacewalk dive in an underwater marine lab.

Wo 27 september 2017 | 21:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Wo 27 september 2017 | 21:00 NTR Academie

In de NTR Academie krijgen bevlogen sprekers een klein half uur het woord om hun altijd leerzame verhaal te vertellen. Herman Pleij is cultuurhistoricus en emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde. Hij is bij een breed publiek bekend geworden door zijn talloze boeken en optredens, bijvoorbeeld op tv, waar hij graag zijn licht laat schijnen over de Nederlandse volkscultuur en geschiedenis, maar ook over voetbal of schaatsen. Waarom vinden buitenlanders de Nederlander gierig? We zijn toch alleen maar zuinig? Wat voor de een geldt als een negatieve kwalificatie, is voor de ander een deugd. Herman Pleij vertelt over de mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Aan de hand van cabaretesk vertelde anekdotes en vertellingen houdt hij ons een spiegel voor over hoe wij ons zelf graag zien en hoe wij met onze helden en politici omgaan. De Nederlandse identiteit bestaat niet, volgens Herman Pleij, maar er zijn wel collectieve mentaliteiten die tot verstrekkende waardering kunnen leiden. De Nederlander houdt niet van gezag, wel van zeuren en wil zelf bepalen wat mag en wat niet mag. Ons nationale motto is daarom nog altijd: 'Moet kunnen'.

Wo 27 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. In Appin, David is beset by pests, and out on the hill his lambs are under threat from predators. In the Highlands, Robin and Penny makes use of the fine weather to cut peat, a cow undergoes open stomach surgery at the Roans' dairy farm, and Stevie decides to give his retired bull 007 a new assignment.

Wo 27 september 2017 | 00:40 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. The air ambulance is dispatched to a woman who has fallen down the stairs. While on the trauma desk, critical care paramedic Fay receives a call from a crew requesting the air ambulance attend a road accident, but with the only available helicopter on their way to the first patient, Fay faces a tough decision. In Staffordshire, Helen and Julie are sent to a teenager who has been punched and discover he is homeless. While Ben and Sophie attend an elderly woman, reports of a hanging come in, but with no sign of a patient, the staff must decide if the call is a hoax. As the shift enters the early hours, Ben and Sophie are just finishing with a patient when a call comes in from a mum whose toddler is fitting - the closest available crew is over 18 minutes away, so Ben and Sophie volunteer. While the pubs and bars empty, 999 calls begin to pour in and Helen and Julie are sent to a suicidal woman.

Di 26 september 2017 | 22:00 Horizon: Being Transgender

Film exploring what it means to be transgender and what happens when a person transitions psychologically, physically and biologically. How does a person know their gender? Do they see themselves as male or female, or somewhere in between? More and more people around the world do not identify with the gender they were assigned to at birth. Increasingly, people are expressing their gender identity outside of the 'norms', and the lines of gender are becoming more blurred than ever. We follow a number of transgender people going through their own transition. From a socially transitioning transwoman to two young transmen embarking on hormones, to a transwoman going through gender confirmation surgery - we get a snapshot into what transitioning and being transgender is really like from those living it. We also hear from experts in the field of gender and find out how modern medicine is helping people to transition their gender. And we explore where gender identity actually comes from.

Di 26 september 2017 | 21:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Di 26 september 2017 | 19:00 De kennis van nu

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en strijdt voor minder luchtvervuiling. Korstmosdeskundige Laurens Sparrius laat het verschil zien tussen een gebied met schone en vervuilde lucht. Op animaties gemaakt door Joost Wesseling van het RIVM zien we het verloop van de luchtkwaliteit in de tijd. Diederik Jekel test met luchtkwaliteitsexpert Dave de Jonge het nut van een mondkapje. Uit alle metingen blijkt dat op Schiermonnikoog de schoonste lucht van Nederland te vinden is.

Di 26 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Een verlaten boerderij blijkt een tijdcapsule met allerlei bijzonderheden te zijn, van een zelfgebouwde tractor tot een Duitse typemachine.

Ma 25 september 2017 | 22:00 The Human Body: Secrets of Your Life Revealed

Grow. Chris and Xand van Tulleken explore the latest understanding of how we all grow. They uncover the secret reason our childhood is longer than any other creature on earth and reveal the communities of microbes - our microbiome - that we cultivate throughout our lives. They uncover the mysterious trigger for our transformation from child to adult and, for the first time, show the remarkable 'spark of life' that is emitted when sperm and egg first meet.

Ma 25 september 2017 | 21:28 Bright Minds

Informatief programma waarin Merijn Doggen in gesprek gaat met personen die door hun expertise weten wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van techniek.

Ma 25 september 2017 | 01:45 Precision: The Measure of All Things

From lightning bolts and watt engines to electromagnetic waves and single electrons, Professor Marcus du Sautoy continues his journey into the world of measurement as he reveals how we came to measure and harness the power of heat, light and electricity. It's a journey that has involved the greatest minds in science and, today, is getting down to the very building blocks of atoms.

Ma 25 september 2017 | 01:40 Frag den Lesch

Astronomen können Vorhersagen über Himmelsphänomene machen, die erst in vielen Jahren an unserem Sternenhimmel zu sehen sind und deren Ursprung Millionen Lichtjahre von uns entfernt ist. Harald Lesch singt das Hohelied der Astrophysik und ihrer exakten Berechenbarkeit. Im Jahr 2022 wird eine Leuchterscheinung am Nachthimmel zu sehen sein, die nicht nur die Astronomen begeistern wird: eine Nova. Die Tragik für die Himmelsforscher: In dem Moment, in dem sie die vorhergesagte Erscheinung sehen und studieren können, wissen sie nicht, ob ihr Forschungsobjekt selbst noch existiert. Das Licht von den Sternen ist immer nur ein Botschafter aus der fernen Vergangenheit. Und doch ist die Vorhersage solcher Phänomene für Harald Lesch schönste Physik.

Zo 24 september 2017 | 21:00 Astronauts: Do You Have What It Takes?

This week, the astronaut candidates fight for their place in the final. Their leadership skills are assessed in a survival test and a 30-metre abseil down a sheer cliff face exposes weaknesses in the group. Chris Hadfield and the panel are joined by two guest experts for probing interviews to grill the candidates on whether they have the 'right stuff'. Those who make it through this stage head off to the Kennedy Space Centre in Florida and carry out a spacewalk dive in an underwater marine lab.

Zo 24 september 2017 | 20:05 Van DNA tot Z extra

In aansluiting op het programma 'Van DNA tot Z' gaat Elisabeth van Nimwegen in gesprek met Annelien Bredenoord. Deel 2.

Zo 24 september 2017 | 19:25 Van DNA tot Z

Aflevering 6 - Wetenschappelijke reportagereeks: Mijn reserve-ik: Worden er in de toekomst op basis van ons eigen DNA allemaal reserveonderdelen gecreëerd, voor het geval die van onszelf het niet meer doen? Ajouad spreekt artsen en wetenschappers die op allerlei manieren bezig zijn om organen te creëren buiten het menselijk lichaam, maar wel met het eigen DNA. Hij spreekt patiënten die wachten op een donornier en wordt met zijn neus op de feiten gedrukt als hij laat testen hoeveel kans hij heeft op een donororgaan als hij er nu één nodig zou hebben. Gaat het de wetenschap lukken om met de nieuwe technieken alle wachtlijsten voor organen weg te werken?

Zo 24 september 2017 | 18:22 De Universiteit van Nederland

Tandplak vinden we vies en tandsteen nog viezer. Maar die aangekoekte boel bevat een schat aan informatie. Vooral bij de mensen die honderden jaren geleden leefden. Wat je aan de hand van tandsteen allemaal kunt zeggen, weet Kirsten Ziesemer (Universiteit Leiden / NEXUS 1492) als de beste.

Zo 24 september 2017 | 17:00 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Zo 24 september 2017 | 16:50 Bright TV

Informatief programma vol vernieuwing voor mensen met een tik voor tech, een neus voor trends en een zwak voor design. Geen bits en bytes, maar een open blik voor wat wij met technologie doen en andersom.

Zo 24 september 2017 | 15:00 planet e.: Dicke Luft in den Städten

Es herrscht dicke Luft in Deutschlands Städten: Die zulässigen Grenzwerte werden nicht eingehalten. Mit drastischen Folgen: Stickoxide und Feinstaub gefährden unsere Gesundheit. Die Umweltzonen werden immer größer, doch die Stickoxide lassen sich nicht eindämmen. Viele Bürger sind verunsichert, wie es weitergeht. Neue Konzepte müssen her, neue Antriebe für unsere Autos. Verkehrsplaner landauf und landab rätseln: Warum haben die Umweltzonen in den Städten nicht zu durchschlagendem Erfolg geführt? Die Zahlen des Umweltbundesamtes sind ernüchternd: 2016 haben rund 57 Prozent der verkehrsnahen Messstationen in Städten den Grenzwert für Stickoxide überschritten. Zöge man die strengeren Grenzwerte der Weltgesundheitsorganisation heran, wäre dies eine Bankrotterklärung für den deutschen Umweltschutz: 77 Prozent der 374 Messstationen in Deutschland halten die Empfehlungen der WHO nicht ein. Am Neckartor in Stuttgart lag die Stickoxid-Belastung bei durchschnittlich 82 Mikrogramm pro Kubikmeter Luft - und damit mehr als doppelt so hoch wie der Grenzwert von 40 Mikrogramm pro Kubikmeter. Auch Stationen in München, Reutlingen, Kiel, Köln und Hamburg überschritten den Grenzwert bei Weitem. Stickoxide sind unsichtbar - und eine Gefahr für die Gesundheit. Sie können Kopfschmerzen, Schwindel und sogar Atemnot auslösen. Für Asthmatiker ist das Abgas besonders problematisch. Bei zu hohen Konzentrationen steigt das Risiko für Schlaganfälle. Das Fazit: Menschen an viel befahrenen Straßen sterben rein statistisch deutlich früher als Menschen in frischer Landluft. Forscher wie Prof. Dr. med. Barbara Hoffmann von der Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf haben Fallzahlen in einer Studie mit 41 000 Probanden belegt. Die Ursachen für den Feinstaub sind vielfältig: Auch Ruß aus Kaminen, Staub aus der Landwirtschaft, von Baustellen, oder sogar der Abrieb von Autobremsen und - reifen beeinflussen die Messwerte deutlich. Zukunftsforscher Lars Thomsen aus Zürich stellt in "planet e." die These auf, dass der Verbrennungsmotor sich nicht mehr lange halten wird, nicht nur, seit Volvo den Ausstieg aus der Dieseltechnologie verkündet hat. Er sieht in den nächsten vier Jahren einen Punkt erreicht, an dem mehr Elektrofahrzeuge verkauft werden als Autos mit Verbrennungsmotor. Aber dies allein reicht nicht aus: Der Individualverkehr braucht neue Ideen, damit die Großstädte nicht kollabieren.

Zo 24 september 2017 | 01:00 Counting Cars

Danny heeft een nieuwe auto, een klassieke two wheel drive Chevy Blazer die hij wil ombouwen en met veel winst wil verkopen. Ondertussen neemt Ryan Mike mee voor een lesje in autocultuur oude stijl van een stel legendarische experts in customizen.

Za 23 september 2017 | 21:50 You Have Been Warned

Seizoen 5 - Aflevering 6 - Crowd Pleasers: Een top 20 van video's vol spannende wetenschap, met onverwachte ontmoetingen in het wild, de snelste skateboarder ter wereld en een trapeze op honderd meter hoogte.

Za 23 september 2017 | 19:10 Van DNA tot Z

Do-it-your-self gentech: kunnen we straks allemaal op zolder genetisch manipuleren en zo alles creëren wat we willen? Van supergroenten tot fluorescerende biertjes? Ajouad gaat zelf aan de slag met DIY-gentechnologen: studenten of kunstenaars die lekker op zolder zitten te knutselen met DNA. Hij ontdekt dat de wetgeving in Nederland genetische modificatie nog maar nauwelijks toelaat, dus reist hij af naar Zweden waar hij in contact komt met de man die in zijn eigen land de wetgeving op dit gebied heeft laten versoepelen door te laten zien dat we niet bang hoeven te zijn voor genetische modificatie.

Za 23 september 2017 | 17:00 De kennis van nu

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwaliteit van het water van vijftig afgegraven zandputten onderzocht. Waterdeskundige Roelof Stuurman meent dat je voor het minst vervuilde water bij het oudste water moet zijn. Elisabeth zwemt met olympisch zwemkampioen Ferry Weertman in zijn favoriete water en bespreekt met hem de kwaliteit van 'zijn' zwemwater. Naturalis helpt met het analyseren van het DNA in alle watermonsters die Diederik en Elisabeth namen. Het schoonste oppervlaktewater van Nederland blijkt in Bussloo te zijn.

Za 23 september 2017 | 16:30 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Za 23 september 2017 | 08:10 Fish Tank Kings

Mat wordt gebeld door een opnamestudio in Sin City over een aquarium dat te snel veroudert. Francis moet een haai genaamd Bessie verhuizen.

Za 23 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Het team vindt waardevolle sportmemorabilia bij een lastige sloopopdracht in Auburn, New Hampshire.

Vr 22 september 2017 | 23:30 Z Doc: De Waarheid Over Alcohol

Documentaire waarin Javid Abdelmoneim de wetenschap achter alcoholgebruik onderzoekt. Heeft het echt zin om een bodem te leggen? Vergroot alcohol de eetlust? Op deze en meer vragen probeert Javid antwoord te krijgen.

Vr 22 september 2017 | 21:50 NTR Academie

In de NTR Academie krijgen bevlogen sprekers een klein half uur het woord om hun altijd leerzame verhaal te vertellen. Herman Pleij is cultuurhistoricus en emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde. Hij is bij een breed publiek bekend geworden door zijn talloze boeken en optredens, bijvoorbeeld op tv, waar hij graag zijn licht laat schijnen over de Nederlandse volkscultuur en geschiedenis, maar ook over voetbal of schaatsen. Waarom vinden buitenlanders de Nederlander gierig? We zijn toch alleen maar zuinig? Wat voor de een geldt als een negatieve kwalificatie, is voor de ander een deugd. Herman Pleij vertelt over de mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander. Aan de hand van cabaretesk vertelde anekdotes en vertellingen houdt hij ons een spiegel voor over hoe wij ons zelf graag zien en hoe wij met onze helden en politici omgaan. De Nederlandse identiteit bestaat niet, volgens Herman Pleij, maar er zijn wel collectieve mentaliteiten die tot verstrekkende waardering kunnen leiden. De Nederlander houdt niet van gezag, wel van zeuren en wil zelf bepalen wat mag en wat niet mag. Ons nationale motto is daarom nog altijd: 'Moet kunnen'.

Vr 22 september 2017 | 21:00 You Have Been Warned

Seizoen 5 - Aflevering 6 - Crowd Pleasers: Een top 20 van video's vol spannende wetenschap, met onverwachte ontmoetingen in het wild, de snelste skateboarder ter wereld en een trapeze op honderd meter hoogte.

Vr 22 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. As the weather gets warmer, Mel and Martin's cows go back out to the fields, Janet and Alastair have to de-horn their newborn calves, weaning time at the buffalo farm gives Stevie and his neighbours a sleepless night and a milk fever epidemic puts David and Sandra's cows in peril.

Vr 22 september 2017 | 18:30 Counting Cars

Dee Snider van Twisted Sister laat een nieuwe 'Sugar Bear'-voorkant op zijn Von Dutch-chopper zetten. Maar de legendarische motorbouwer en naamgenoot 'Sugar Bear' werkt in zijn eigen tempo. Danny maakt een roadtrip naar LA om hem te bezoeken.

Vr 22 september 2017 | 18:00 Counting Cars

Danny heeft een nieuwe auto, een klassieke two wheel drive Chevy Blazer die hij wil ombouwen en met veel winst wil verkopen. Ondertussen neemt Ryan Mike mee voor een lesje in autocultuur oude stijl van een stel legendarische experts in customizen.

Vr 22 september 2017 | 15:05 Z Doc: De Waarheid Over Alcohol

Documentaire waarin Javid Abdelmoneim de wetenschap achter alcoholgebruik onderzoekt. Heeft het echt zin om een bodem te leggen? Vergroot alcohol de eetlust? Op deze en meer vragen probeert Javid antwoord te krijgen.

Vr 22 september 2017 | 05:15 Nazi Megastructures

Het verhaal van Hitlers machtige verdediging op het Italiaanse schiereiland. Wat bijna twee jaar zorgde voor bondgenoten voor het Derde Rijk.

Vr 22 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee nemen een klus aan van Dan, een vriend van Lee. Maar het huis is zo te zien al leeggehaald. Valt er nog wat te halen?

Vr 22 september 2017 | 01:00 The Knick

Zweite Staffel der US-Serie "The Knick", die in einem New Yorker Krankenhaus im Jahr 1901 spielt. Clive Owen ist der geniale, aber drogensüchtige Chefarzt Dr. John Thackery. Bertie hat eine neue Stelle am Mount Sinai-Krankenhaus, muss aber im Labor anfangen. Harriet stößt auf einen unerbittlichen Richter. Thackery sucht nach einem Heilmittel für Syphilis. Algernon wird von der Vergangenheit heimgesucht: Seine Frau ist in New York. Bertie (Michael Angarano) hat nach seinem Weggang vom "Knick" eine neue Stelle unter Dr. Zinberg (Michael Nathanson) am Mount Sinai-Krankenhaus angetreten. Operieren darf er als Neuzugang zunächst nicht. Er muss im Labor anfangen, wo man erste Experimente mit Adrenalin macht. Außerdem lernt die selbstbewusste Journalistin Genevieve (Arielle Goldman) kennen, mit der er schon bald die erste Verabredung hat. Als Bertie bei einem Kollegen zaghaft andeutet, dass ihm sexuelle Erfahrungen mit Frauen fehlen, rät dieser zu regelmäßigen Besuchen im Bordell. Schwester Harriet (Cara Seymour) hat vor der offiziellen Verhandlung eine erste Anhörung. Auch Cornelia (Juliet Rylance) und Tom Cleary (Chris Sullivan) sind zugegen. Der Richter entpuppt sich als religiöser Hardliner, der an Harriet ein Exempel statuieren will. Cornelia will ihren Mann Phillip (Tom Lipinski) dazu überreden, Harriets Verteidigung zu finanzieren. Doch er findet das der Nonne vorgeworfene Verbrechen - illegale Abtreibungen - abscheulich. Er ahnt nicht, dass auch seine Frau, Cornelia, Harriets Hilfe in einer Notsituation bereits in Anspruch genommen hat. Cornelia hat Dr. Algernon Edwards (André Holland) von dem leeren Grab des verstorbenen Gesundheitsinspektors Speight erzählt. Algernon rät seiner Ex-Geliebten zur Vorsicht. Die Leidenschaft zwischen beiden ist immer noch nicht erloschen. Aber beide sind verheiratet mit anderen Partnern. Denn obwohl sich Algernon nichts dringender gewünscht hätte, als dass dies sein Geheimnis bleibt: Eines Abends steht seine Ehefrau Opal (Zaraah Abrahams) vor der Tür, eine Afroamerikanerin, die er vor längerer Zeit in Paris geheiratet hat. Nach einem Besuch bei seiner an Syphilis erkrankten Freundin Abby (Jennifer Ferrin), deren Nase Thackery in einem aufwendigen Verfahren wieder hergestellt hat, will Thackery mit Algernons Hilfe nach einem Mittel gegen Syphilis suchen. Aufgrund von Messungen und Beobachtungen glaubt Thackery, ungewöhnlich starke Hitze könne die Krankheit aus dem Körper vertreiben. Experimente, zunächst an einem Schwein, beginnen. Lucy (Eve Hewson) wird von ihrem Vater A. D. Elkins (Stephen Spinella), einem Prediger, schwer misshandelt, nachdem sie bei einer seiner Veranstaltungen öffentlich gebeichtet hatte - und damit den Vater in Kenntnis ihres Verhältnisses zu Thackery setzte. Barrow (Jeremy Bobb) macht weiterhin krumme Geschäfte auf der Krankenhausbaustelle. Wieder sucht er Junia (Rachel Korine), seine Lieblingshure, im Bordell auf. Er will mehr als nur bezahlten Sex. Sie geht darauf ein. Doch sind ihre Gefühle für Barrow echt oder sucht sie in der Beziehung nur ihren Vorteil? Effektiv behandeln ließ sich Syphilis erst nach der Entdeckung des Penicillins durch Einnahme von Antibiotika. Doch bereits zu Beginn des 16. Jahrhunderts hatte der Humanist Ulrich von Hutten erkannt, dass sich der Krankheitsverlauf durch Schwitzbäder eindämmen ließ. Zu Beginn des 20. Jahrhunderts wussten Mediziner, dass der Virus Temperaturen von über 41°Celsius nicht überlebt. 1927 erhielt der österreichische Arzt Julius Wagner-Jauregg den Nobelpreis für Medizin für seine Kombitherapie gegen Syphilis aus Wärme und Arsen.

Do 21 september 2017 | 22:30 Z Doc: De Waarheid Over Alcohol

Documentaire waarin Javid Abdelmoneim de wetenschap achter alcoholgebruik onderzoekt. Heeft het echt zin om een bodem te leggen? Vergroot alcohol de eetlust? Op deze en meer vragen probeert Javid antwoord te krijgen.

Do 21 september 2017 | 22:00 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. The air ambulance is dispatched to a woman who has fallen down the stairs. While on the trauma desk, critical care paramedic Fay receives a call from a crew requesting the air ambulance attend a road accident, but with the only available helicopter on their way to the first patient, Fay faces a tough decision. In Staffordshire, Helen and Julie are sent to a teenager who has been punched and discover he is homeless. While Ben and Sophie attend an elderly woman, reports of a hanging come in, but with no sign of a patient, the staff must decide if the call is a hoax. As the shift enters the early hours, Ben and Sophie are just finishing with a patient when a call comes in from a mum whose toddler is fitting - the closest available crew is over 18 minutes away, so Ben and Sophie volunteer. While the pubs and bars empty, 999 calls begin to pour in and Helen and Julie are sent to a suicidal woman.

Do 21 september 2017 | 21:20 De magie van wetenschap

Hoe is het om te leven in een wereld van getallen en absolute zekerheden? Een wereld van abstractie, regelmaat en schoonheid? Een portret van wiskundige Hendrik Lenstra.

Do 21 september 2017 | 20:30 The Mind of the Universe

De kennis van de mens om de bouwstenen van de natuur te herschikken is nu zo toegenomen, dat wij zelf in staat zijn te scheppen. Die kracht van de natuur heeft ons geschapen en wij versnellen nu de scheppende kracht. Onze onstilbare honger naar kennis en onze zoektocht naar het begrijpen van de wereld maken ons beheersers van de natuur of zelfs makers van een nieuwe natuur. We proberen leven uit dode materie te maken, we herprogrammeren onze eigen cellen, kweken nieuwe organen en herschrijven onze genetische code. De schepper kan iets maken wat boven onszelf staat, onszelf overstijgt, waar we wellicht de controle over verliezen. Eenmaal uitgevonden is er geen weg meer terug. Wetenschappers in deze aflevering: Lee Cronin, chemicus (UK) op zoek naar het ontstaan van levende moleculen en een systeem om overal ter wereld elk molecuul te printen. Hans Clevers, arts en geneticus (NL) op zoek naar de mogelijkheden om organen te vernieuwen met behulp van stamcellen. Maakt al miniorganen in het laboratorium. George Church, moleculair genetisch ingenieur (VS). Speelt met genen, wil uitgestorven dieren terughalen en ziet mensverbetering als onvermijdelijk.

Do 21 september 2017 | 20:15 De Universiteit van Nederland

Wat gebeurt er precies met een lijk in verschillende omstandigheden? Die vraag is niet alleen erg boeiend voor forensische onderzoekers, maar ook voor archeologen! Archeologe dr. Hayley L. Mickleburgh (Universiteit Leiden / NEXUS 1492) doet onderzoek met gedoneerde lichamen om erachter te komen hoe skeletten uit elkaar vallen, zodat ze beter begrijpt hoe -eeuwen geleden- mensen begraven werden.

Do 21 september 2017 | 20:05 De Universiteit van Nederland

Tandplak vinden we vies en tandsteen nog viezer. Maar die aangekoekte boel bevat een schat aan informatie. Vooral bij de mensen die honderden jaren geleden leefden. Wat je aan de hand van tandsteen allemaal kunt zeggen, weet Kirsten Ziesemer (Universiteit Leiden / NEXUS 1492) als de beste.

Do 21 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. Lambing and calving are in full swing and the farmers must work flat out. In Drummuir, Mel tries every trick in the book to help a first-time mum bond with her lambs. Janet and Alastair find out if virgin tup Owen has been successful at his job, David and Sandra are reunited with their pet parrot Einey and up in the Highlands, Robin calls for help with a difficult calving.

Do 21 september 2017 | 19:45 Dankzij Spinoza

Serie van vier portretten van de laureaten van de NWO-Spinozapremie 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn prof. dr. E.A.M. Crone (neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden), prof. dr. A.J.R. Heck (scheikunde en farmaceutische wetenschappen, Universiteit Utrecht), prof. dr. ir. A. van Oudenaarden (algemeen directeur en groepsleider Hubrecht Instituut, KNAW), prof. dr. M.A.G.J. Orrit (hoogleraar spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie, Universiteit Leiden).

Do 21 september 2017 | 18:00 The Big Bang Theory

Seizoen 7 - Aflevering 10 - Amerikaanse komische reeks over twee briljante nerds en hun knappe buurvrouw: The Discovery Dissipation: Sheldon zit in zak en as nadat zijn toevallige bijdrage aan de wetenschap weerlegd werd. Leonard en Amy moeten alles uit de kast halen om hem uit de put te krijgen. Raj is intussen genoodzaakt om een week bij Howard en Bernadette te logeren.

Do 21 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee gaan naar een verlaten huis waar een vreemde sfeer hangt. In de kelder krijgen ze de schrik van hun leven.

Do 21 september 2017 | 02:15 Sign Zone: Astronauts: Do You Have What It Takes?

The remaining astronaut candidates are put through more demanding tests by astronaut Chris Hadfield and his expert panel. Some are pushed to their limits in a simulated emergency splashdown, where they have to escape from an underwater capsule. At the UK's biggest space-tech firm, they must successfully operate a groundbreaking robot, the Mars Rover. A social event gives Chris and the panel a further chance to scrutinise their character. Not all candidates make it through this phase of selection.

Wo 20 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. Spring is in the air. On Mull, Highland cow Goldilocks gives Janet and Alastair a fright when a calving goes wrong, the vet arrives to determine the fate of Stevie's new breeding bull Heineken, David attends to a critically ill cow, and Aylett and Tracey Roan hit the red carpet for the Scottish Rural Awards.

Wo 20 september 2017 | 19:35 The Big Bang Theory

Seizoen 7 - Aflevering 10 - Amerikaanse komische reeks over twee briljante nerds en hun knappe buurvrouw: The Discovery Dissipation: Sheldon zit in zak en as nadat zijn toevallige bijdrage aan de wetenschap weerlegd werd. Leonard en Amy moeten alles uit de kast halen om hem uit de put te krijgen. Raj is intussen genoodzaakt om een week bij Howard en Bernadette te logeren.

Wo 20 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee mogen een verlaten pension slopen. Maar wanneer er olietanks in de kelder worden aangetroffen, wordt het werk stilgelegd.

Wo 20 september 2017 | 03:05 Sign Zone: No More Boys and Girls: Can Our Kids Go Gender Free?

Dr Javid Abdelmoneim poses some of the most profound questions facing the UK today. Is the way we treat boys and girls in childhood the real reason we still haven't achieved true equality between men and women in adult life? And could stripping away the pink and blue - and the other more subtle ways that boys and girls are shaped to be different - be the way to raise kids with abilities and attitudes that are the same regardless of their gender? In two hour-long programmes, Dr Javid sets out to find answers in a bold but simple experiment. He is taking over Year 3 in Lanesend Primary School on the Isle of Wight, aiming to remove all differences in the way boys and girls are treated and to see if, after a term of gender-neutral treatment, he can even out the gaps in their achievement across a range of important psychological measures - from self-confidence to emotional intelligence. Will Dr Javid's gender-neutral mission produce a meaningful change by the end of term?

Wo 20 september 2017 | 00:30 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. In this programme, the Merit team - a specialist resource reserved for the most serious cases and with a doctor and specialist paramedic on board - is dispatched to the scene of an accident in Warwickshire, where the young driver requires a life-saving procedure. In the busy control room, call assessors Rowena and Sally deal with suicidal patients on the phone, while crewmates Jo and Suki suddenly find themselves with several more patients when a car crashes in front of them as they are en route to hospital. And as the weekend shift draws to a close, the crew find themselves most concerned about an elderly woman living alone.

Di 19 september 2017 | 23:00 Leschs Kosmos

Der Panda muss leben ? koste es, was es wolle. Um die Ikone des Artenschutzes zu retten, setzen Experten in China sogar auf künstliche Befruchtung. Dient der Aufwand der Natur ? oder dem Image? Auf welche Tiere sich Artenschutz fokussieren sollte, ist umstritten. Was macht den Wert einer Spezies aus? Pandas, Bienen, Ziegen oder Salamander sind nicht vergleichbar. Welche Natur wollen, welche müssen wir schützen? Harald Lesch sucht nach der Antwort. Eine Welt ohne Bienen hätte schlimme Folgen. Mehr als ein Drittel der weltweiten Nahrungsmittelproduktion hängt von Bienen und anderen bestäubenden Insekten ab. Doch seit Jahren schreitet das Bienensterben voran, und die Zahl der Insekten nimmt ab. Zudem sind viele andere Tiere in ihrem Bestand bedroht. Schon immer sind Tierarten im Laufe der Evolution ausgestorben, das ist nichts Ungewöhnliches. Aber die Aussterberate hat sich seit dem Einfluss des Menschen um das 1000-Fache erhöht. Diesen Trend zu stoppen, ist nicht einfach. Beispiel Galapagos. Die Inseln im Ostpazifik sind bekannt für ihre einzigartigen Tiere wie die Riesenschildkröten. Im 19. Jahrhundert haben Menschen Ziegen mit auf die Inseln genommen, die sich so schnell vermehrten, dass sie für die einheimischen Tiere zur Bedrohung wurden. Doch wie soll man 200 000 Ziegen wieder von den Inseln entfernen? Macht das überhaupt Sinn? Der Weg, für den sich Naturschützer entschieden, war krass, aber wirkungsvoll. Naturschutz - und der Widerstand gegen entsprechende Maßnahmen - hat viele Gesichter. Oft geht es dabei um wirtschaftliche Interessen. Ein Beispiel sind die Ölsandfelder in Alberta. Sie machen Kanada zu einer der führenden Öl-Nationen. Um das Öl zu transportieren, sollte eine Pipeline durch den Lebensraum eines der seltensten Tiere der Welt führen: des Kermodebären. Dieser Bär hat ein weißes Fell, er ist aber kein Eisbär, sondern eine besondere Form eines Schwarzbären. Eine Story mit Happy End. Der kanadische Premierminister Justin Trudeau hat den Bau der Pipeline durch den Bärenwald inzwischen abgelehnt. Zu vehement waren die Proteste von Naturschützern. Aber: Wenn nicht hier - wo dann? Welche Lebensräume sind womöglich weniger wert? Eine neue Pipeline soll es nämlich dennoch geben. In der neuen Folge von "Leschs Kosmos" geht Harald Lesch den Interessenskonflikten auf den Grund, die bei Fragen des Naturschutzes weltweit aufbrechen.

Di 19 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Het team wil een papierfabriek slopen, maar de toren mag de aangrenzende gebouwen en natuurlijk de teamleden zelf niet raken.

Ma 18 september 2017 | 22:00 Horizon: Goodbye Cassini - Hello Saturn

As the world says goodbye to the great explorer Cassini, Horizon will be there for with a ringside seat for its final moments. After 13 years traversing the Saturn system, the spacecraft Cassini is plunging to a fiery death, becoming part of the very planet it has been exploring. As it embarks on its final assignment - a one-way trip into the heart of Saturn - Horizon celebrates the incredible achievements and discoveries of a mission that has changed the way we see the solar system. Strange new worlds with gigantic ice geysers, hidden underground oceans that could harbour life and a brand new moon coalescing in Saturn's magnificent rings.

Ma 18 september 2017 | 07:50 The Manhattan Project IMDb: 6.1

18/09 - IMDB * 6.1 - Actie, Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Ma 18 september 2017 | 05:15 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Ma 18 september 2017 | 03:40 Terra X - Qatna - Entdeckung in der Königsgruft

3500 Jahre sind die Überreste eines prächtigen Palastes alt - ausgegraben in Syrien. Eine Sternstunde der Archäologie. Seit 2002 begleitet "Terra X" das größte deutsche Archäologieprojekt. Dem Team um den Tübinger Professor Peter Pfälzner gelingen einige spektakuläre Entdeckungen - vor laufender Kamera. Unter den Händen der Archäologen erwachen versunkene Königreiche zum Leben. Wie diesmal, als man bei Damaskus eine 25 Meter hohe Anlage ausgräbt. So stößt das Grabungsteam im Sommer 2009 auf eine unversehrte Grabkammer in den Palastruinen von Qatna - vor den laufenden Kameras eines Filmteams. Etwa 30 Menschen, wahrscheinlich Beamte des Königshofs, wurden in der Gruft zur letzten Ruhe gebettet. Es ist ein atemberaubender Fund, denn das Grab enthält Hunderte Stücke von Goldschmuck, Waffen, Keramik und Kunstobjekten auf höchstem handwerklichem Niveau. Und dann die große Sensation und zugleich die Erfüllung von Archäologenträumen: die Entdeckung der unversehrten Königsgruft mit mehr als 2000 Fundstücken, die das versunkene Königreich und das Herrscherhaus vor den Augen der Forscher zum Leben erwecken. Zusammen mit einem vollständig erhaltenen Tontafel-Archiv des Königshofes und prachtvollen Wandmalereien erzählen die Fundstücke die Geschichte einer blühenden Metropole, der an der Kreuzung neuer Handelswege ein rasanter Aufstieg zum machtvollen Stadtstaat im Syrien des 2 Jahrtausends vor Christus gelang. Seine Bewohner lebten in märchenhaftem Reichtum, seine Könige formten die Wirtschaftsmetropole zu einer politischen Großmacht, die ins Visier erst der ägyptischen Pharaonen, dann der hethitischen Soldatenkönige geriet - bevor sie in einem wahren Feuersturm etwa 1300 vor Christus unterging. Zu den bedeutenden Ergebnissen der Forscher gehört nicht zuletzt auch der Nachweis einer bisher unbekannten Elefantenart, die vor 3500 Jahren zur begehrten Jagdtrophäe der ägyptischen Pharaonen wurde. Dieser Fund enthüllt zusammen mit anderen Entdeckungen, welche Rolle die ägyptischen Pharaonen bei dem Untergang Qatnas spielten. Die Pharaonen sahen in der syrischen Metropole erst einen Handelspartner und Vasallen, schließlich aber einen unliebsamen Konkurrenten - und trugen so mit zur Zerstörung Qatnas bei. Durch das während der Entdeckungen gedrehte Filmmaterial ist "Terra X" quasi live dabei und erweckt so auf besondere Art ein bisher wenig bekanntes Stück vorderasiatischer Geschichte wieder zum Leben.

Ma 18 september 2017 | 03:20 Street Genius

Tim wordt lid van een bowlingteam om een bowlingbal de woestijn in te schieten, met vier opmerkelijke brandstoffen.

Ma 18 september 2017 | 02:55 Terra X - Die Rettung Palmyras

In einmaligen Bildern zeigt der Film die Ruinenstadt Palmyra vor und nach ihrer Zerstörung durch den IS und zeichnet ihren erfolgreichen Weg zur globalen Handelsmacht der Antike nach. "Stunde null" heißt das vom Deutschen Archäologischen Institut ins Leben gerufene Projekt zur Rettung Palmyras. Erstmals schildert der Film den Angriff des IS auf die Kulturstätte im Detail und wirft die Frage auf, wie das kulturelle Erbe Syriens bewahrt werden soll. Der Film erzählt von der Vergangenheit, Gegenwart und Zukunft der syrischen UNESCO-Weltkulturstätte Palmyra. In der Antike war Palmyra ein globales Handelszentrum im Grenzgebiet zwischen Römischem Imperium und Persischem Reich. Dort trafen Orient und Okzident aufeinander, die Metropole war ein Schmelztiegel der Kulturen und Religionen. Im syrischen Bürgerkrieg gerät Palmyra als Symbol der Vielfalt und Toleranz ins Visier der fanatischen Gotteskrieger des sogenannten "Islamischen Staates". Die Terrormiliz zerstört die wichtigsten Bauwerke, darunter auch den weltberühmten Bel-Tempel. Forscher in Syrien, Deutschland und anderen Ländern arbeiten zurzeit an einer genauen Bestandsaufnahme der Schäden in Palmyra. Auf Grundlage dieser Daten entwickeln sie Pläne für einen möglichen Wiederaufbau der Stadt nach dem Krieg. Die Dokumentation zeigt die Ruinenstätte nicht nur im Zustand vor der Zerstörung durch den IS, sondern auch, welche Bauwerke bei den Kämpfen beschädigt und welche nach der Eroberung systematisch gesprengt wurden. Zahlreiche Indizien sprechen dafür, dass sich die Terrormiliz darüber hinaus am illegalen Handel mit antiken Kulturgütern beteiligt. Der Film liefert einen wichtigen Beitrag zur Diskussion, welche Bedeutung die Rettung von Kulturgütern im Angesicht von Not und Leid haben kann. Gerade in einem vom Bürgerkrieg zerrütteten Land wie Syrien stellt die Bewahrung und Wiederherstellung des kulturellen Erbes für die Menschen ein wichtiges Zeichen der Hoffnung dar, wie Prof. Hermann Parzinger von der Stiftung Preußischer Kulturbesitz betont. Die Rettung Palmyras könnte ein Symbol für den Neuanfang in Syrien werden.

Ma 18 september 2017 | 02:25 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Ma 18 september 2017 | 01:05 The Manhattan Project IMDb: 6.1

18/09 - IMDB * 6.1 - Actie, Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Paul (Christopher Collet) is een getalenteerde tiener met een liefde voor wetenschap. Wanneer de nieuwe vriend van zijn moeder (John Lithgow) hem rondleidt in diens farmaceutische onderzoeksfaciliteit, realiseert hij zich dat het de dekmantel is voor experimenten met plutonium. Samen met zijn vriendin (Cynthia Nixon) steelt hij plutonium om een atoombom te bouwen.

Ma 18 september 2017 | 00:55 Precision: The Measure of All Things

Series in which Professor Marcus du Sautoy explores why we are driven to measure and quantify the world around us and why we have reduced the universe to just a handful of fundamental units of measurement. From the first cave paintings of Cro-Magnon man to today's atomic clocks, he shows how our human desire for ever greater precision has changed the course of history and society. Deep underground in a vault beneath Paris lives the most important lump of metal in the world - Le Grand K. Created in the 19th century, it's the world's master kilogramme, the weight on which every other weight is based. But there is a problem with Le Grand K - it is losing weight. Marcus explores the history of this strange object and the astonishing modern day race to replace it.

Zo 17 september 2017 | 23:30 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Zo 17 september 2017 | 20:30 Nazi Megastructures

Onthult bewijs dat de propagandamachine van de nazi?s achterliet; monumenten van de sinistere maar briljante hersenspoeling van een hele natie.

Zo 17 september 2017 | 19:55 Van DNA tot Z extra

In aansluiting op het programma 'Van DNA tot Z' gaat Elisabeth van Nimwegen in gesprek met Annelien Bredenoord.

Zo 17 september 2017 | 19:30 Terra X - Die Rettung Palmyras

In einmaligen Bildern zeigt der Film die Ruinenstadt Palmyra vor und nach ihrer Zerstörung durch den IS und zeichnet ihren erfolgreichen Weg zur globalen Handelsmacht der Antike nach. "Stunde null" heißt das vom Deutschen Archäologischen Institut ins Leben gerufene Projekt zur Rettung Palmyras. Erstmals schildert der Film den Angriff des IS auf die Kulturstätte im Detail und wirft die Frage auf, wie das kulturelle Erbe Syriens bewahrt werden soll. Der Film erzählt von der Vergangenheit, Gegenwart und Zukunft der syrischen UNESCO-Weltkulturstätte Palmyra. In der Antike war Palmyra ein globales Handelszentrum im Grenzgebiet zwischen Römischem Imperium und Persischem Reich. Dort trafen Orient und Okzident aufeinander, die Metropole war ein Schmelztiegel der Kulturen und Religionen. Im syrischen Bürgerkrieg gerät Palmyra als Symbol der Vielfalt und Toleranz ins Visier der fanatischen Gotteskrieger des sogenannten "Islamischen Staates". Die Terrormiliz zerstört die wichtigsten Bauwerke, darunter auch den weltberühmten Bel-Tempel. Forscher in Syrien, Deutschland und anderen Ländern arbeiten zurzeit an einer genauen Bestandsaufnahme der Schäden in Palmyra. Auf Grundlage dieser Daten entwickeln sie Pläne für einen möglichen Wiederaufbau der Stadt nach dem Krieg. Die Dokumentation zeigt die Ruinenstätte nicht nur im Zustand vor der Zerstörung durch den IS, sondern auch, welche Bauwerke bei den Kämpfen beschädigt und welche nach der Eroberung systematisch gesprengt wurden. Zahlreiche Indizien sprechen dafür, dass sich die Terrormiliz darüber hinaus am illegalen Handel mit antiken Kulturgütern beteiligt. Der Film liefert einen wichtigen Beitrag zur Diskussion, welche Bedeutung die Rettung von Kulturgütern im Angesicht von Not und Leid haben kann. Gerade in einem vom Bürgerkrieg zerrütteten Land wie Syrien stellt die Bewahrung und Wiederherstellung des kulturellen Erbes für die Menschen ein wichtiges Zeichen der Hoffnung dar, wie Prof. Hermann Parzinger von der Stiftung Preußischer Kulturbesitz betont. Die Rettung Palmyras könnte ein Symbol für den Neuanfang in Syrien werden.

Zo 17 september 2017 | 18:30 Terra Xpress

Eine Wasserrechnung über fast 70 000 Euro - wie kann das sein? Mysteriöse Vorgänge um ein millionenschweres Stiftskreuz. Was steckt hinter rätselhaften Tönen, die Anwohner nerven? Ein Mieter soll über 15 500 Kubikmeter Wasser verbraucht haben - laut Wasserzähler. Rund 100 Mal so viel wie sonst! Nun bekommt er eine Rechnung von fast 70 000 Euro. Er ist sich sicher, dass die Zahlen nicht stimmen können und versucht, dagegen vorzugehen. Aus einer Kirche im Münsterland wurde ein Stiftskreuz mit einem Wert von mehreren Millionen Euro gestohlen. Die Täter werden gefasst, aber das Kreuz taucht erst später unter mysteriösen Umständen wieder auf, wobei die enorme Lösegeldsumme von 100 000 Euro eine seltsame Rolle spielt. In Willsbach bringt ein rätselhafter Brummton Bürger zur Verzweiflung. Fast ein Jahr lang wird vergeblich nach der Ursache gesucht - bis auf einmal eine heiße Spur gefunden wird.

Zo 17 september 2017 | 17:00 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Zo 17 september 2017 | 16:50 Bright TV

Informatief programma vol vernieuwing voor mensen met een tik voor tech, een neus voor trends en een zwak voor design. Geen bits en bytes, maar een open blik voor wat wij met technologie doen en andersom.

Zo 17 september 2017 | 16:30 planet e.: Ausgebrummt - Insektensterben in Deutschland

Das Insektensterben in Deutschland nimmt dramatische Formen an. Welche Folgen hat dies für die Umwelt, und welche Lösungen gibt es? Das Sterben der Insekten löst eine Kettenreaktion aus. Auch die Vögel sind dann bedroht, weil es immer weniger Nahrung für sie gibt. Ihre Zahl hat sich in den vergangenen Jahren um 57 Prozent verringert. Einige Arten sind regional völlig verschwunden. Wer in den 80ern mit dem Auto auf Straßen zwischen Feldern und Wäldern fuhr, der hatte schnell ein Problem: Die Windschutzscheibe war voll mit toten Insekten, die Sicht schlecht. Heute ist dies nicht mehr so. Was sich erst mal wie eine positive Nachricht für Autofahrer anhört, ist in Wirklichkeit ein deutliches Zeichen für eine erschreckende Entwicklung: Insekten sterben aus. Für den Menschen ein Problem. Ohne "Bestäuber" können zahlreiche Lebensmittel nicht mehr oder nur unter kostenintensiven Umständen produziert werden. Die Ernährung von Millionen Menschen ist in Gefahr. Es ist ein schleichender Prozess, aber die Entwicklung ist dramatisch. Allein die Biomasse der Insekten Nordrhein-Westfalens hat sich, dies ergaben Messungen an 88 Standorten, um über 80 Prozent verringert. Ein Wert, der sich allein auf die vergangenen 15 Jahre bezieht. Noch nie wurde ein solcher Verlust beobachtet ? auch nicht zu Zeiten von DDT-Einsatz in der Landwirtschaft. Und wo keine Insekten mehr sind, da sind auch bald keine Vögel mehr. Der Wiedehopf zum Beispiel ist kaum noch zu sehen. Professor Peter Berthold, Deutschlands wohl bekanntester Ornithologe, ist über die Situation schier verzweifelt. Seine Empfehlung an die Bevölkerung: "Hängen Sie das ganze Jahr über Meisenknödel auf, da sonst viele Vögel verhungern. Gerade im Frühling, wenn es auch noch den Nachwuchs zu versorgen gilt." Doch wo liegen die Ursachen für das Insektensterben? "planet e." geht auf Spurensuche. Schnell wird klar: Es gibt nicht nur einen Grund. Ganz vorn dabei: die Intensivierung der Landwirtschaft. Immer größer werden die Flächen, immer mehr Monokulturen entstehen. Strukturreiche Landschaften werden vernichtet, Biotope zerstört. Auch der Einsatz von Pestiziden ist problematisch. Selten werden die realen Lebensverhältnisse bei Insekten berücksichtigt, dadurch wird die erlaubte Dosis viel zu hoch bemessen. Zusammen mit der Veränderung der Kulturlandschaften haben insbesondere die Spezialisten unter den Insekten wegen des Klimawandels kaum Zeit zur Anpassung und sterben aus. Der Einsatz großer Mengen von Dünger, die zunehmende Lichtverschmutzung in unseren Städten und der stetig anwachsende Verkehr geben den Insekten den Rest. Wie Landschaften ohne Insekten aussehen, zeigt "planet e." beim Besuch in der chinesischen Provinz Sichuan. Diese ist nicht nur für ihre Pandas bekannt, sondern auch für ihre saftigen Birnen. Doch seit einigen Jahren fehlen die Bienen als Bestäuber. Menschen müssen ihre Arbeit übernehmen und bestäuben die Blüten mit kleinen Pinseln aus Entendaunen.

Zo 17 september 2017 | 04:10 Street Genius

Een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

Za 16 september 2017 | 23:25 Easter Island: Mysteries of a Lost World

The contrast between the majestic statues of Easter Island and the desolation of their surroundings is stark. For decades Easter Island has been seen as a warning from history for the planet as a whole - wilfully expend natural resources and the collapse of civilisation is inevitable. But archaeologist Dr Jago Cooper thinks this is a misreading of what happened there. He believes that its culture was a success story not a failure, and the real reasons for its ultimate demise were far more shocking. Cooper argues that there is an important lesson that the experience of Easter Island can teach the rest of the world, but it doesn't begin by blaming its inhabitants for their own downfall. The film examines the latest scientific and archaeological evidence to reveal a new narrative, one that sees the statues as only part of a complex culture that thrived in isolation. Cooper finds a path between competing theories about what happened to Easter Island to make us see it in a fresh light.

Za 16 september 2017 | 21:50 You Have Been Warned

Aflevering 5 - Epic Elements: Zo wordt wetenschap ontleed: ontdek hoe pioniers natuurkrachten bedwingen en de elementen trotseren om iets heel bijzonders vast te leggen.

Za 16 september 2017 | 21:45 MegaQuake: Hour that Shook Japan

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een verwoestende natuurramp. Hoe is de aardbeving ontstaan en wat zijn de gevolgen voor de wetenschap, de wereld en de toekomst?

Za 16 september 2017 | 19:45 Wetenschap om op te vreten

Deze aflevering verkent de geuren en smaken waar we van genieten in ons voedsel. Van sappige aardbeien die ons voor de gek houden, zodat we denken dat ze zoeter zijn dan ze echt zijn, tot het lekkerste Franse zeezout gecombineerd met tongstrelende karamel. Ook zien we hoe in het Peruaanse Andesgebergte een bittere aardappel, een neefje van onze vertrouwde pieper, getemd is om de inwoners te helpen op extreme hoogte te overleven. Met behulp van de modernste beeldtechnieken worden we meegenomen naar de kern van ons voedsel, op moleculair niveau. Daarmee wordt het idee van smaak volledig op zijn kop gezet: smaak is niet alleen maar 'verrukkelijk', maar ook een kwestie van leven of dood.

Za 16 september 2017 | 18:35 Van DNA tot Z

DNA en veroudering: zal het de wetenschap lukken om ons voor altijd jong te houden? Ajouad praat met wetenschappers die onderzoeken wat de oorzaken van veroudering zijn. Hij krijgt te horen dat je lichamelijk aftakelt omdat de uiteinden van je chromosomen (de telomeren) slijten. Hij laat zelf zijn telomeerlengte meten en schrikt ervan als hij hoort dat zijn telomeren harder slijten dan hij had verwacht. Maar zit het geheim echt in de telomeren? Of kunnen we op een andere manier de veroudering tegengaan? Hij spreekt met vooraanstaande wetenschappers als Andrea Maier en Aubrey de Grey die op weg zijn om de sleutel naar de onsterfelijkheid te vinden. Gaat het ons echt lukken om 1000 jaar of ouder te worden?

Za 16 september 2017 | 16:30 Doe Maar Duurzaam!

Informatief programma waarin presentator Jeroen Slob aandacht heeft voor diverse ontwikkelingen in Nederland met het oog op een betere en schonere toekomst.

Za 16 september 2017 | 11:20 Ultimate Airport Dubai

Mel wordt gewaarschuwd voor een mogelijke ebolapatiënt en moet contact met de andere passagiers beperken totdat ze een goede diagnose krijgt.

Za 16 september 2017 | 10:25 Ultimate Airport Dubai

Mel helpt een boze familie die hun aansluitende vlucht hebben gemist. Leigh voert een belangrijke reparatie uit in een 777 - een verstopt toilet.

Za 16 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian en Lee bekijken een huis met brandschade. Ze krijgen één dag de tijd, maar de eigenaar wil dat de fundering intact blijft.

Vr 15 september 2017 | 21:00 MegaQuake: Hour that Shook Japan

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een verwoestende natuurramp. Hoe is de aardbeving ontstaan en wat zijn de gevolgen voor de wetenschap, de wereld en de toekomst?

Vr 15 september 2017 | 21:00 You Have Been Warned

Aflevering 5 - Epic Elements: Zo wordt wetenschap ontleed: ontdek hoe pioniers natuurkrachten bedwingen en de elementen trotseren om iets heel bijzonders vast te leggen.

Vr 15 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. Alone on the farm, Mel must act fast to help a trapped bull, the Holstein Society assessor comes to judge the merits of the Roans' herd, an avian flu scare puts Robin and Penny's hens on lockdown and David is called to the rescue when a cow gets stuck in a bog.

Vr 15 september 2017 | 19:25 Wetenschap om op te vreten

Seizoen 1 - Aflevering 2 - Documentairereeks: Een kwestie van smaak: Michael Mosley gaat in Spanje op zoek naar de strafste smaken op aarde. James Wong reist naar het Peruviaanse Andesgebergte, waar hij ontdekt hoe de bittere aardappel de lokale inwoners helpt de extreme hoogte te overwinnen.

Vr 15 september 2017 | 18:30 Counting Cars

Danny heeft grote plannen voor een klant, maar zal zijn variant op de klassieke Caddy indruk maken op de koper? Ryan ontdektd dat kleinere klusjes niet altijd makkelijk zijn als hij een high-tech Lego-auto te voorzien van Count's Kustoms-lakwerk.

Vr 15 september 2017 | 16:00 Fish Tank Kings

Volg het team van Living Colour terwijl ze weer een opmerkelijk aquarium bedenken en bouwen.

Vr 15 september 2017 | 05:15 Nazi Megastructures

Het spoor was het levensbloed van het nazirijk; een groot netwerk dat nazi-ambitie en -controle over heel Europa en daarbuiten verspreidde.

Vr 15 september 2017 | 04:10 Bid & Destroy

Brian, Lee en het team van Danley Demolition krijgen groen licht voor de sloop van een huis aan een meer, maar volgens Lee verliezen ze erop.

Vr 15 september 2017 | 00:45 The Knick

Zweite Staffel der US-Serie "The Knick", die in einem New Yorker Krankenhaus im Jahr 1901 spielt. Clive Owen ist der geniale, aber drogensüchtige Chefarzt Dr. John Thackery. Nach dem unfreiwilligen Entzug kehrt Dr. Thackery als leitender Chirurg ans "Knick" zurück. Lucys Liebe weist er zurück. Cornelia vermutet hinter dem Tod von Gesundheitsinspektor Speight ein Verbrechen. Cleary besorgt Harriet einen Anwalt. Nach seinem kalten Entzug auf Dr. Gallingers (Eric Johnson) Segelboot kehrt Dr. John Thackery (Clive Owen) an das "Knickerbocker"-Krankenhaus zurück. Er nimmt seine alte Stelle als leitender Chirurg wieder ein. Den Direktoren gegenüber bezeichnet er sich als von seiner Drogensucht geheilt, was nicht ganz der Wahrheit entspricht. Daher will er in Zukunft einen Teil seiner Zeit in die wissenschaftliche Erforschung der Entstehung von Süchten und möglichen Heilmethoden verwenden. Schwester Lucy (Eve Hewson) freut sich, Thackery, ihren Geliebten, nach langer Zeit wiederzusehen. Doch er weist ihre Liebe zurück, sucht sein sexuelles Vergnügen bei einer Prostituierten. Weil Barrow (Jeremy Bobb) in der Schuld des chinesischen Bordellbesitzers Wu (Perry Yung) steht, muss er dessen Prostituierte im "Knick" behandeln. Als eine Gruppe von Frauen ins "Knick" kommt, sucht Barrow Schwester Lucys Hilfe und tarnt seinen Deal mit Wu als christliche Nächstenliebe und Hilfe. Doktor Mays (Ben Livingston) platzt per Zufall in das Treffen und nimmt sich mit Begeisterung der Frauen an. Thackery würde Mays, den er zu Recht für einen unfähigen Chirurgen hält, gern loswerden. Doch die Behandlung von Wus Mädchen ist nicht Barrows einziges krummes Geschäft. Nach wie vor versucht er, über seine Stelle als Direktor des "Knick", Geld in die eigenen Taschen abzuzweigen. Der große Neubau des Krankenhauses gibt dazu Gelegenheit. Barrow trifft Absprachen mit den Unternehmern und Subunternehmern, die auf der Baustelle tätig sind. So wirtschaftet er große Mengen Geldes in die eigenen Taschen. Damit will er sich ein neues Leben auf großem Fuß finanzieren, getrennt von Frau und Kindern. Die Leiche von Gesundheitsinspektor Speight wurde im Fluss gefunden. Angeblich war er betrunken ins Wasser gefallen und so zu Tode gekommen. Doch Cornelia (Juliet Rylance), die Speight kannte und wusste, dass er keinen Alkohol anrührte, vermutet hinter der offiziellen Variante vom Unfalltod ein Verbrechen. Algernon (André Holland) soll die Leiche auf Alkohol untersuchen. Doch Speight ist bereits begraben. Da ihr eine offizielle Exhumierung verweigert wird, lässt Cornelia mit Tom Clearys (Chris Sullivan) Hilfe nachts das Grab öffnen. Speights Sarg ist leer. Bertie (Michael Angarano) überreicht Thackery seine Kündigung. Thackery, der vermutet, dass Bertie wütend ist, weil Lucy Berties Werben zurückwies, plaudert mehr über seine Beziehung zu Lucy aus, als Bertie ahnte. Nachdem Algernon Gallinger eine OP überlassen hat, ist Thackery misstrauisch. Bald kommt er dahinter, dass Algernon Augenprobleme hat. Beide vereinbaren eine heimliche, nächtliche Operation, die Thackery an Algernon durchführen soll. Doch im letzten Moment bricht Algernon die riskante Prozedur ab.

Do 14 september 2017 | 22:00 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. In this programme, the Merit team - a specialist resource reserved for the most serious cases and with a doctor and specialist paramedic on board - is dispatched to the scene of an accident in Warwickshire, where the young driver requires a life-saving procedure. In the busy control room, call assessors Rowena and Sally deal with suicidal patients on the phone, while crewmates Jo and Suki suddenly find themselves with several more patients when a car crashes in front of them as they are en route to hospital. And as the weekend shift draws to a close, the crew find themselves most concerned about an elderly woman living alone.

Do 14 september 2017 | 21:20 De magie van wetenschap

De traditionele opvatting over het scheppingsverhaal is onjuist. God scheidde eerst en schiep daarna. Na jarenlang onderzoek is dit de conclusie van hoogleraar Oude Testament Ellen van Wolde.

Do 14 september 2017 | 20:55 Dankzij Spinoza: Het zelfreparerende lichaam / Fantoompijn

Aflevering van wetenschapsprogramma Labyrint. Een hart dat zichzelf repareert na een hartaanval. Een been dat gewoon weer aangroeit na een amputatie. Volgens Professor Nadia Rosenthal duurt het niet lang meer voordat dit echt gebeurt. Om de mogelijkheden van een zelfreparerend lichaam te onderzoeken, kijkt Rosenthal naar de Mexicaanse salamander, de axolotl. Deze dieren bijten elkaars arm af waarna deze gewoon weer aangroeit. Ze kunnen ook hun hart, ruggenmerg en hersenen weer repareren wanneer die schade oplopen. Nadia Rosenthal richtte in Melbourne een speciaal lab op met 2000 van deze doorzichtige proefdieren. Onlangs ontdekte ze dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt in hun zelfreparererende vermogen. Wanneer Rosenthal bij de axolotl bepaalde cellen uitschakelde op de plek van de wond, groeide hun arm niet meer opnieuw aan. Een van de belangrijkste geldschieters voor het onderzoek blijkt het Amerikaanse leger, die hebben vaak met amputaties te maken. In het andere deel van Labyrint een baanbrekend onderzoek naar fantoompijn. Hersenonderzoeker Tamar Makin van Oxford University heeft de waarschijnlijke oorzaak daarvan in kaart gebracht. Ze keek naar hersenscans van patiënten met een geamputeerd lichaamsdeel die nog veel last hebben van fantoompijn. Op de scans zag Makin dat er nog veel activiteit was in het deel van de hersenen dat het verloren been of arm representeerde. Deze constatering gaat in tegen alle heersende ideeën over revalidatie.

Do 14 september 2017 | 20:30 The Sky at Night

On 15 September 2017, the most successful space mission of all time will come to a dramatic and violent end as the Cassini probe is sent crashing into the planet Saturn. This one space probe has rewritten the rules of space exploration, repeatedly surprising scientists with its incredible and unexpected observations. It discovered lakes of pure methane on Saturn's moon Titan, mysterious weather systems on Saturn itself, and all the conditions for life on the moon Enceladus. It has exceeded every expectation of its original design brief, and its mission duration has been extended not once but four times. Its legacy for science and for space travel is unique. Chris Lintott and Maggie Aderin-Pocock explore four major ways in which space exploration of the future has been changed by the discoveries of the Cassini mission.

Do 14 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. Dairy farmers Steven and Tracey Roan turn to technology to increase their chances of female calves, David and Sandra's hefted sheep go back to their homes on the hill, Janet and Alistair's new purchases prove problematic and Stevie and stockman Eddie go all out to save the life of a buffalo calf.

Do 14 september 2017 | 19:45 Dankzij Spinoza

Serie van vier portretten van de laureaten van de NWO-Spinozapremie 2017, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de premies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers, die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn prof. dr. E.A.M. Crone (neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden), prof. dr. A.J.R. Heck (scheikunde en farmaceutische wetenschappen, Universiteit Utrecht), prof. dr. ir. A. van Oudenaarden (algemeen directeur en groepsleider Hubrecht Instituut, KNAW), prof. dr. M.A.G.J. Orrit (hoogleraar spectroscopie van moleculen in gecondenseerde materie, Universiteit Leiden).

Do 14 september 2017 | 16:00 Fish Tank Kings

Een hotel in New York zoekt een luxe uitstraling. Hun oog valt op de indrukwekkende aquaria van Living Color.

Do 14 september 2017 | 12:15 Fish Tank Kings

Mat wordt gebeld door een opnamestudio in Sin City over een aquarium dat te snel veroudert. Francis moet een haai genaamd Bessie verhuizen.

Do 14 september 2017 | 02:45 Sign Zone: Astronauts: Do You Have What It Takes?

Astronaut Chris Hadfield, former Nasa medical researcher Dr Kevin Fong and psychologist Dr Iya Whiteley put 12 exceptional candidates through a series of gruelling physical and psychological tests to find out who has what it takes to be an astronaut. Using the demanding criteria of space agencies, they must hover a helicopter, take their own blood and are tested for claustrophobia, physical fitness and mental agility. Those who fail to make the grade can be asked to leave at any time.

Do 14 september 2017 | 00:15 Horizon: Mars - A Traveller's Guide

With the dream of sending humans to Mars closer than ever before, Horizon has gathered the world's leading experts on Mars and asked them where would they go, if they got the chance - and what would they need to survive? Using incredible real images and data, Horizon brings these Martian landmarks to life - from vast plains to towering volcanoes, from deep valleys to hidden underground caverns. This film also shows where to land, where to live and even where to hunt for traces of extra-terrestrial life. This is the ultimate traveller's guide to Mars.

Wo 13 september 2017 | 20:00 This Farming Life

An insight into modern farming life. As winter arrives, Stevie experiments with a radical buffalo-feeding idea, David is anxious to find out if his cows are in calf, dairy farmers the Roan family set up a milkshake stand at the Dalbeattie Christmas lights-on event and Robin and Penny's family arrive in the Highlands for the annual festive ceilidh.

Wo 13 september 2017 | 16:05 Hier zijn de Van Rossems

Seizoen 3 - Aflevering 1 - Cultureel magazine: Delft: Als kind kwamen de Van Rossems vaak in Delft, omdat hun grootouders er woonden. In de stad wordt al eeuwen vormgegeven aan de toekomst: die van de staat met vrijheidsstrijders als Willem van Oranje, die van de industrie met ondernemers als Jacques van Marken en die van wetenschap en techniek met geleerden als de grootvaders van de Van Rossems.

Wo 13 september 2017 | 16:00 Fish Tank Kings

Het team van Living Colour staat voor een grote uitdaging: de aanleg van een geavanceerd aquarium in het trendy restaurant PB Catch in Florida.

Wo 13 september 2017 | 12:15 Fish Tank Kings

Mat ontmoet bioloog Allan Marshall van het Florida Aquarium. Hij wil diepzeevissen tentoonstellen die je anders nooit te zien krijgt.

Wo 13 september 2017 | 04:10 Street Genius

Een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

Wo 13 september 2017 | 00:45 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. In this edition, Mick and his crewmate Dave are dispatched to help a woman who has called because of pain in her tummy, but she is actually having a massive heart attack and urgently needs the expertise of the specialist Cardiac Unit at Royal Stoke Hospital. Matt and Ryan's shift sees them dispatched to help Les, who has fallen in the shed. Despite having broken his hip, Les seems unperturbed and continues to crack jokes. Meanwhile, in the control room, call supervisor Steph receives a dramatic call - a woman has gone into labour on her way back from a training course with a colleague and is in a car on the side of the road. As the crews settle in for the night shift, paramedics Conor and Sam must manage a drunken 17-year-old who has been fighting for breath at a lively teenage party.

Di 12 september 2017 | 22:00 Horizon: Mars - A Traveller's Guide

With the dream of sending humans to Mars closer than ever before, Horizon has gathered the world's leading experts on Mars and asked them where would they go, if they got the chance - and what would they need to survive? Using incredible real images and data, Horizon brings these Martian landmarks to life - from vast plains to towering volcanoes, from deep valleys to hidden underground caverns. This film also shows where to land, where to live and even where to hunt for traces of extra-terrestrial life. This is the ultimate traveller's guide to Mars.

Di 12 september 2017 | 16:00 Fish Tank Kings

Het team van Living Colour doneert een educatief aquarium aan een school, in de hoop de leerlingen voor biologie te interesseren.

Di 12 september 2017 | 12:15 Fish Tank Kings

Max, een bekende klant, wil een aquarium voor levend koraal; dit wordt een van de grootste particuliere aquaria van zuidelijk Florida.

Di 12 september 2017 | 04:10 Street Genius

Een gloednieuwe populairwetenschappelijke spelshow, waarin je als kijker kunt voorspellen hoe opmerkelijke experimenten aflopen.

Di 12 september 2017 | 02:15 Sign Zone: No More Boys and Girls: Can Our Kids Go Gender Free?

Dr Javid Abelmoneim poses some of the most profound questions facing the UK today. Is the way we treat boys and girls in childhood the real reason we still haven't achieved true equality between men and women in adult life? And could stripping away the pink and blue - and the other more subtle ways that boys and girls are shaped to be different - be the way to raise kids with abilities and attitudes that are the same regardless of their gender? In two hour-long programmes, Dr Javid sets out to find answers in a bold but simple experiment. He is taking over Year 3 in Lanesend Primary School on the Isle of Wight, aiming to remove all differences in the way boys and girls are treated and to see if, after a term of gender-neutral treatment, he can even out the gaps in their achievement across a range of important psychological measures - from self-confidence to emotional intelligence.

Di 12 september 2017 | 00:15 Astronauts: Do You Have What It Takes?

This week, the competition becomes more intense as the remaining astronaut candidates head off to a secret facility in Sweden. They are deliberately deprived of oxygen to see if they can recognise the signs of hypoxia, critical for an astronaut on a spacewalk. Their ability to withstand the strong g-forces of space travel is tested in a human centrifuge. Their communication skills are put to the test as well as their ability to impress Chris and the panel with their specialist space knowledge.

Ma 11 september 2017 | 21:00 MegaQuake: Hour that Shook Japan

Op 11 maart 2011 werd Japan getroffen door een verwoestende natuurramp. Hoe is de aardbeving ontstaan en wat zijn de gevolgen voor de wetenschap, de wereld en de toekomst?

Ma 11 september 2017 | 09:30 Hier zijn de Van Rossems

Seizoen 3 - Aflevering 1 - Cultureel magazine: Delft: Als kind kwamen de Van Rossems vaak in Delft, omdat hun grootouders er woonden. In de stad wordt al eeuwen vormgegeven aan de toekomst: die van de staat met vrijheidsstrijders als Willem van Oranje, die van de industrie met ondernemers als Jacques van Marken en die van wetenschap en techniek met geleerden als de grootvaders van de Van Rossems.

Zo 10 september 2017 | 18:35 Superbrein

Spannende en interactieve spelshow rond wetenschap & technologie, waarin Ketnet op zoek gaat naar de meest indrukwekkende bollebozen van Vlaanderen.

Di 5 september 2017 | 19:00 Married With Secrets

Seizoen 1 - Aflevering 8 - Fatal Fixation: Bill Douglas is professor aan een universiteit in Boston. Zijn aandacht gaat niet uit naar de wetenschap, maar naar een prostituee. Hun dubbelleven leidt uiteindelijk tot moord.

Do 24 augustus 2017 | 23:30 Z Doc: Hoe De Rijken Langer Leven

Documentaire over hoe Britse superrijken de strijd aangaan met sterfelijkheid met behulp van de meest geavanceerde technieken in de gezondheidszorg. Dr. Christian Jessen onderzoekt de wetenschap achter deze methodes.

Do 24 augustus 2017 | 22:00 Ambulance

Documentary series providing a revealing insight into West Midlands Ambulance Service. It is Saturday evening, and ambulance crew Katie and Sarah race to help a man who has suddenly collapsed. The call handler on the phone with his distraught wife must stay cool-headed and tell the woman and her daughter how to perform CPR. By midnight, Saturday night drinking is beginning to show its impact as calls pour into the control room, the nerve centre of the service, reporting numerous fights and violent attacks. Controller Glennis has to juggle her time between trying to help a crew who have been searching for an elderly man who has fallen in an alleyway and a high-priority call for a street brawl with reports of a man being hit with a baseball bat. Paramedics Natalie and Nat face an agonising decision of whether to move a woman in advanced labour or face the risky prospect of delivering the baby at home knowing she has already had a stillbirth.

Do 24 augustus 2017 | 21:30 Counting Cars

Ryan waagt zich met tegenzin aan het customizen van een Caddy in het kader vaneen privéproject, en iedereen is benieuwd om te zien hoe mooi het wordt. Danny krijgt inspiratie en gaat naar een prachtige collectie Cadillacs kijken.

Do 24 augustus 2017 | 21:00 Counting Cars

Danny heeft een nieuwe auto, een klassieke two wheel drive Chevy Blazer die hij wil ombouwen en met veel winst wil verkopen. Ondertussen neemt Ryan Mike mee voor een lesje in autocultuur oude stijl van een stel legendarische experts in customizen.

Do 24 augustus 2017 | 16:15 Fish Tank Kings

Het team probeert een oude Volkswagenbus om te bouwen tot een aquarium voor autohandelaar Mike Wetzel.

Do 24 augustus 2017 | 14:25 Ultimate Airport Dubai

Mel reageert op een noodoproep van een passagier, en Nizel moet beslissen of een gedeeltelijk gevuld vrachtvliegtuig mag vertrekken.

Do 24 augustus 2017 | 11:05 Z Doc: Hoe De Rijken Langer Leven

Documentaire over hoe Britse superrijken de strijd aangaan met sterfelijkheid met behulp van de meest geavanceerde technieken in de gezondheidszorg. Dr. Christian Jessen onderzoekt de wetenschap achter deze methodes.

Wo 23 augustus 2017 | 23:00 Ice Road Truckers

Het seizoen kan een van de kortste ooit worden en beide teams staan onder druk. Bij Polar vecht Art Burke om verder te kunnen rijden nadat z'n truck op een sneeuwbank is gereden. Alex Deborgorski keert triomfantelijk terug.

Wo 23 augustus 2017 | 22:00 No More Boys and Girls: Can Our Kids Go Gender Free?

Dr Javid Abelmoneim poses some of the most profound questions facing the UK today. Is the way we treat boys and girls in childhood the real reason we still haven't achieved true equality between men and women in adult life? And could stripping away the pink and blue - and the other more subtle ways that boys and girls are shaped to be different - be the way to raise kids with abilities and attitudes that are the same regardless of their gender? In two hour-long programmes, Dr Javid sets out to find answers in a bold but simple experiment. He is taking over Year 3 in Lanesend Primary School on the Isle of Wight, aiming to remove all differences in the way boys and girls are treated and to see if, after a term of gender-neutral treatment, he can even out the gaps in their achievement across a range of important psychological measures - from self-confidence to emotional intelligence. Will Dr Javid's gender neutral mission produce a meaningful change by the end of term?

Wo 23 augustus 2017 | 20:30 Z Doc: Hoe De Rijken Langer Leven

Documentaire over hoe Britse superrijken de strijd aangaan met sterfelijkheid met behulp van de meest geavanceerde technieken in de gezondheidszorg. Dr. Christian Jessen onderzoekt de wetenschap achter deze methodes.

Wo 23 augustus 2017 | 20:05 Keuringsdienst van waarde

Er waart een ware groene golf door onze grootgrutters: alles puur natuur. Van koek tot kaas, van vla tot fruitsap, tegenwoordig is alles 100% natuurlijk. De e-nummers worden uit de ingrediënten geschrapt. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar zonder smaakverlies? Met natuurlijke aroma's natuurlijk. Zo smaakt aardbei yoghurt gewoon naar aardbei en fruithagel naar fruit. Toch? De Keuringsdienst van Waarde worstelt zich door een woud van wetgeving en wetenschap en doet een ontdekking. Dat natuurlijk aroma meestal niet wordt gemaakt van waar het naar smaakt. En het kan heel gek: genetisch gemodificeerde gisten die smaakjes kunnen kakken.

Wo 23 augustus 2017 | 14:25 Ultimate Airport Dubai

Mel schiet te hulp na een diefstal aan boord en Hassan pakt een passagier op die een miljoen dollar aan diamanten in haar lichaam meesmokkelde.

Wo 23 augustus 2017 | 00:00 Cosmos: A Spacetime Odyssey

Eeuwenlang werden natuurverschijnselen afgedaan als ingrepen van God. Neil deGrasse Tyson laat zien hoe de wetenschap daar verandering in bracht.

Di 22 augustus 2017 | 16:15 Fish Tank Kings

Mat wil dolgraag IndyCar-legende Ryan Hunter-Reay ontmoeten. Intussen helpt Francis in het Tennessee Aquarium een reuzenkraak.

Di 22 augustus 2017 | 14:25 Ultimate Airport Dubai

Mel helpt boze passagiers die door slecht weer zijn vertraagd; Carl stuit op een explosieve vracht; en Phil test een revolutionair nieuw systeem.

Di 22 augustus 2017 | 00:15 Astronauts: Do You Have What It Takes?

Astronaut Chris Hadfield, former Nasa medical researcher Dr Kevin Fong and psychologist Dr Iya Whiteley put 12 exceptional candidates through a series of gruelling physical and psychological tests to find out who has what it takes to be an astronaut. Using the demanding criteria of space agencies, they must hover a helicopter, take their own blood and are tested for claustrophobia, physical fitness and mental agility. Those who fail to make the grade can be asked to leave at any time.

 Meer
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv