Politiek op tv (tv-tips)

Vr 29 september 2017 | 23:05 Black Butterflies IMDb: 6.2

29/09 - IMDB * 6.2 - Drama, Zuid Afrikaans Nederlands Duits biografisch drama: Zuid Afrika, jaren zestig. Kunstenares Ingrid Jonker verzet zich tegen de censuur en apartheidspolitiek van de Nasionale Party, waarvoor haar vader minister is. De ...

Zuid-Afrikaans-Nederlands-Duits biografisch drama: Zuid-Afrika, jaren zestig. Kunstenares Ingrid Jonker verzet zich tegen de censuur en apartheidspolitiek van de Nasionale Party, waarvoor haar vader minister is. De relatie met hem verloopt dan ook moeizaam, en ook haar grote liefde, schrijver Jack Cope, kan Ingrid geen geluk en gemoedsrust brengen. Pas 29 jaar na haar zelfgekozen dood wordt het belang van haar werk erkend, wanneer Nelson Mandela haar gedicht 'Die kind' voordraagt bij zijn eerste rede voor het Zuid-Afrikaanse Parlement in 1994.

Overmorgen | 21:00 Slot: Jan de Belastingman

Overmorgen - Reportage, Vanavond is de laatste aflevering van Jan de Belastingman. Jan boekt succes. Het grote ...

Vanavond is de laatste aflevering van Jan de Belastingman. Jan boekt succes. Het grote belasting ontwijken is voor hem en zijn collega ondernemers begonnen. Maar is het eigenlijk niet gek dat dit gewoon lijkt te lukken? Want als alle ondernemers in Nederland dit gaan doen, wie betaalt dan de rekening? Jan maakt een gang langs de politiek en de fiscale sector en houdt ze zijn dilemma voor. Is het niet eens tijd voor een eerlijker belastingsysteem? Van Starbucks tot Ikea, van de Rolling Stones tot U2: met slimme trucs weten ze miljarden euro's uit de vingers van de fiscus te houden. Maar waarom zou belastingontwijking uitsluitend voor de allerrijksten der aarde weggelegd zijn? In Jan de Belastingman zoekt Jan Versteegh tot op de bodem uit hoe multinationals belasting ontwijken en laat hij zien dat dit ook haalbaar is voor de kleine man. Hij richt samen met twintig ondernemers het merk Dikke Vinger op waarmee ze via een slimme internationale constructie belasting kunnen besparen. De strategie is gebaseerd op een truc waar vrijwel elke multinational gebruik van maakt. Leuker kunnen ze het niet maken, wel een stuk goedkoper.

Vandaag | 13:45 RTLLN: o.a. Johnny de Mol

Praatprogramma over de actualiteit, Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: Johnny de Mol en Bert Koenders ...

Herhaling. Vanavond onder andere in RTL Late Night: - Johnny de Mol en Bert Koenders Johnny de Mol heeft een bijzondere week achter de rug. De presentator/acteur mocht in New York een kijkje nemen achter de schermen van de wereldpolitiek. Op uitnodiging van onze minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, bracht hij enkele dagen door op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Hier waren wereldleiders bijeen voor hun jaarlijkse Algemene Vergadering. We blikken met de minister en Johnny terug op hun bezoek aan de VN. - Arie Boomsma, Mark en Maria de Groot Is onze maatschappij voldoende ingericht op kleine mensen? In het programma ‘Arie en de kleine mensen’ volgt Arie Boomsma mensen met een groeistoornis en laat hij zien waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Arie (1.98 meter) neemt twee hoofdrolspelers mee: Mark (1.20 meter) en Maria (88 centimeter). Zij zijn al twintig jaar een stel en hebben een huis laten bouwen dat volledig is aangepast aan hun lengte. - Chantal Blaak Vóór de start van het WK wielrennen was één ding duidelijk: een Nederlandse vrouw zou wereldkampioene worden. En dat gebeurde ook. Alleen waren het niet de topfavorieten Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen of Marianne Vos die de regenboogtrui veroverden, maar Chantal Blaak. Bij ons aan tafel blikt de 27-jarige renster terug op haar memorabele race, waarin ze hard onderuit ging maar toch als eerste over de finish kwam - Clouseau Door het succes van de romantische, in charmant Vlaams gezongen hits als Anne, Daar Gaat Ze en Domino, kan Clouseau-frontman Koen Wauters begin jaren negentig niet over straat zonder lastig te worden gevallen door massa’s uitzinnig gillende meisjes. Die tijd van gillende meisjes ligt tot opluchting van Koen en zijn broer Kris ver achter ze; Clouseau viert het dertigjarig bestaan met een verzamelalbum en een intieme concerttour in België en Nederland. Maar met Koen en Kris gaan we vanavond nog wel één keer terug naar de beginjaren. En ze treden natuurlijk ook op met hun grootste hits en hun laatste single.

Wo 4 oktober 2017 | 22:55 Onderwijs-docu: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk

04/10 - Documentaire, Tijdens de Nationale Onderwijsweek zendt KRO NCRV 2Doc een drietal documentaires uit over gelijke ...

Tijdens de Nationale Onderwijsweek zendt KRO-NCRV 2Doc een drietal documentaires uit over gelijke kansen in het onderwijs. Op maandag 2 oktober De witte vlucht, op dinsdag 3 oktober Je mag altijd bij me komen en op woensdag 4 oktober Goed terecht gekomen in de Schilderswijk. Toen Eric van ’t Zelfde (1972) aan het werk ging als docent was hij 22. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Hij begeleidde hen totdat ze met een diploma het Johan de Witt College verlieten. Waar hij in die jaren niet kon wachten om de volgende dag weer les te geven is Eric nu somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek. ‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’ In KRO-NCRV 2Doc: Goed terechtgekomen in de Schilderswijk worden Erics oud-leerlingen opgezocht. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen zelf vergaat. Wat kunnen we van hun ervaringen leren voor het onderwijs van vandaag?

Politiek

Politiek op tv

De Nederlandse politiek is op tv live te volgen via het NPO-themakanaal NPO Politiek. Naast live registraties van debatten in de Tweede Kamer zijn ook analyses en achtergronden van de Nederlandse politiek op deze zender te zien.

De belangrijkste politieke debatten, zoals Het Vragenuurtje, de Algemene Politieke Beschouwingen of kamerdebatten over grote politieke onderwerpen, zijn ook live op tv te zien op NPO 1.

Nieuws

Nieuwsuitzendingen van het NOS Journaal, RTL Nieuws en Hart van Nederland hebben regelmatig aandacht voor politiek nieuws. Daarnaast behandelen actuele programma's als EénVandaag, De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek, RTL Late Night en Goedemorgen Nederland vaak politiek nieuws met journalisten, politici of opiniemakers.

Politiek op tv (overige uitzendingen NL)

Vandaag | 17:55 Politieke partijen: FVD

Aflevering 47 - Politieke tribune

Morgen | 12:57 Politieke partijen: 50 Plus

Aflevering 56 - Politieke tribune

Politiek op tv (overige uitzendingen)

Vandaag | 12:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 13:30 Alfred J. Kwak

Dolf wil een politieke partij starten. Hiervoor heeft hij financiele hulp nodig van Alfred. Alfred weigert hem hierbij te helpen. Wanneer Dolf een fortuin erft, kan hij zijn plannen waarmaken en lijkt een groot aantal mensen lid te worden van zijn partij..

Vandaag | 14:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 14:30 Het Regent Gehaktballen

De serie Het Regent Gehaktballen speelt zich af voor de grote voedselregen op Kauwenburg, als sardines nog steeds de motor achter de bloeiende economie van het arbeidersstadje zijn. Flint Lockwood is een middelbare schoolstudent die lijdt aan NVD: niet vis-gerelateerde dromen. Hij wil een echte uitvinder worden in een wereld, los van sardines. En misschien zullen zijn uitvindingen ooit de wereld veranderen, in plaats van ontploffen in zijn gezicht. Hij krijgt steun van Sam Sparks, ze is nieuw in de stad en een ambitieuze meteoroloog. Flint en Sam beleven komische avonturen met al de gave karakters uit de film: Flints' vader, Tim; Flints' labassistent, Steve het aapje; Earl, de drukste docent van school; Manny, hoofd van de audiovisuele afdeling van de school; Brent, de plaatselijke tiener-beroemdheid en aanvoerder van het mascotte team; en burgemeester Shelbourne, die elke verkiezing wint met een pro-sardine politiek (en omkoping... heel veel omkoping).

Vandaag | 14:30 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Vandaag | 14:55 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Vandaag | 16:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 16:05 Madam Secretary

Seizoen 2 - Aflevering 3 - Amerikaanse politieke dramaserie: The Rusalka: Elizabeth en de entourage van president Dalton worden vijandig onthaald tijdens hun onderhandelingen met de Russische overheid. Dmitri wordt ontvoerd en ondervraagd over zijn mogelijke rol als Russische spion.

Vandaag | 17:05 Temps Présent

« Temps présent » behandelt politieke, sociale, economische en historische onderwerpen uit de actualiteit in de breedste zin van het woord. Met zijn heldere enquêtes en kritische blik legt de uitzending de crises en conflicten van onze tijd uit en stelt de functioneringsproblemen van de samenleving aan de kaak.

Vandaag | 18:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 18:00 Yes, Minister

Yes, Minister is een Britse comedyserie die in de jaren 80 op televisie te zien was. Na de overwinning van zijn politieke partij wordt de idealistische James Hacker (gespeeld door Paul Eddington) minister bij het Ministerie van Bestuurlijke Zaken. Vol ambitie en naïviteit begint hij aan zijn ministerspost. Hij wordt bijgestaan door de hoge ambtenaar Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne) en persoonlijk secretaris Bernard Wooley (Derek Fowlds). Appleby is een ervaren en geslepen ambtenaar die probeert er voor te zorgen dat de minister precies doet wat de ambtenaren willen. Zijn belangrijkste wapens zijn lange, nietszeggende monologen en het aanleveren van zeer omvangrijke dossiers. Minister Hacker probeert steeds opnieuw een politiek doel te bereiken, maar Humphrey werkt hem zo veel mogelijk tegen. Yes, Minister wordt door politicologen geroemd om het accurate portret van het landsbestuur. Iedere aflevering eindigt standaard met Sir Humphrey die zegt: ?Yes, minister!?.

Vandaag | 18:30 L'invité

Een onderhoud met een gast in het hart van de politieke, economische of culturele actualiteit...

Vandaag | 18:45 Cyberwar

Documentaireserie. Russische cybercriminaliteit is big business. Er wordt beweerd dat hackers toegang krijgen als ze dag en nacht werken voor Poetin en zijn geopolitieke ambities.

Vandaag | 18:55 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Vandaag | 19:25 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Vandaag | 19:30 Kwartslag

Michiel Leezenberg over seks, politiek en islam. Volgens filosoof en Midden-Oostenexpert Michiel Leezenberg denken veel mensen dat de islam een inherent antihomoseksuele religie is en dat moslims ongeneeslijk homofoob zijn. Dat idee leeft bij veel Nederlanders, maar ook bij veel moslims die graag en met overtuiging beweren dat de islam homoseksualiteit verbiedt. Leezenberg vraagt zich af of die opvatting überhaupt ergens op gestoeld is.

Vandaag | 19:50 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer.

Vandaag | 20:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 20:05 Anthony Bourdain Parts Unknown

Anthony Bourdain bezoekt iedere aflevering een ander land en laat zich onderdompelen in politieke vraagstukken, cultuur en de eetgewoonten.

Vandaag | 22:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Vandaag | 23:01 Yes, Minister

Yes, Minister is een Britse comedyserie die in de jaren 80 op televisie te zien was. Na de overwinning van zijn politieke partij wordt de idealistische James Hacker (gespeeld door Paul Eddington) minister bij het Ministerie van Bestuurlijke Zaken. Vol ambitie en naïviteit begint hij aan zijn ministerspost. Hij wordt bijgestaan door de hoge ambtenaar Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne) en persoonlijk secretaris Bernard Wooley (Derek Fowlds). Appleby is een ervaren en geslepen ambtenaar die probeert er voor te zorgen dat de minister precies doet wat de ambtenaren willen. Zijn belangrijkste wapens zijn lange, nietszeggende monologen en het aanleveren van zeer omvangrijke dossiers. Minister Hacker probeert steeds opnieuw een politiek doel te bereiken, maar Humphrey werkt hem zo veel mogelijk tegen. Yes, Minister wordt door politicologen geroemd om het accurate portret van het landsbestuur. Iedere aflevering eindigt standaard met Sir Humphrey die zegt: ?Yes, minister!?.

Vandaag | 23:20 Madam Secretary

Seizoen 2 - Aflevering 4 - Amerikaanse politieke dramaserie: Waiting for Taleju: Elizabeth voelt dat haar kritiek op de president in verband met de spanningen met Rusland niet geapprecieerd wordt. Er duikt bezwarend beeldmateriaal op van Stevie en Harrison en dat drijft Elizabeth en Henry ertoe om hun dochter te beschermen tegen de media.

Morgen | 00:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 00:40 Anthony Bourdain Parts Unknown

Anthony Bourdain bezoekt iedere aflevering een ander land en laat zich onderdompelen in politieke vraagstukken, cultuur en de eetgewoonten.

Morgen | 02:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 03:25 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer. Vanavond te gast: Bill Gates

Morgen | 03:45 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer. Vanavond te gast: Gucci Mane

Morgen | 04:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 04:25 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer. Vanavond te gast: Olivia Munn

Morgen | 04:45 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer. Vanavond te gast: Ellen Pao

Morgen | 04:50 Anthony Bourdain Parts Unknown

Anthony Bourdain bezoekt iedere aflevering een ander land en laat zich onderdompelen in politieke vraagstukken, cultuur en de eetgewoonten.

Morgen | 04:53 C Dans L'air

Alle belangrijke gebeurtenissen worden besproken, uitgelegd en geanalyseerd! Op het plateau analyseren gasten en journalisten de grote actualiteiten maar ook onderwerpen die onenigheid zaaien, zodat we de sociale, politieke, culturele actualiteiten uit ons dagelijkse leven beter begrijpen.

Morgen | 05:05 Cyberwar

Documentaireserie. Russische cybercriminaliteit is big business. Er wordt beweerd dat hackers toegang krijgen als ze dag en nacht werken voor Poetin en zijn geopolitieke ambities.

Morgen | 05:35 The Daily Show

The Daily Show met Trevor Noah behandelt het laatste nieuws over politiek, popcultuur en meer. Vanavond te gast: Bill Gates

Morgen | 06:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 06:10 L'invité

Een onderhoud met een gast in het hart van de politieke, economische of culturele actualiteit...

Morgen | 06:25 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Morgen | 06:50 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Morgen | 07:52 L'invité

Een onderhoud met een gast in het hart van de politieke, economische of culturele actualiteit...

Morgen | 08:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 09:25 Cyberwar

Documentaireserie. Russische cybercriminaliteit is big business. Er wordt beweerd dat hackers toegang krijgen als ze dag en nacht werken voor Poetin en zijn geopolitieke ambities.

Morgen | 10:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Morgen | 10:00 Yes, Minister

Yes, Minister is een Britse comedyserie die in de jaren 80 op televisie te zien was. Na de overwinning van zijn politieke partij wordt de idealistische James Hacker (gespeeld door Paul Eddington) minister bij het Ministerie van Bestuurlijke Zaken. Vol ambitie en naïviteit begint hij aan zijn ministerspost. Hij wordt bijgestaan door de hoge ambtenaar Sir Humphrey Appleby (Nigel Hawthorne) en persoonlijk secretaris Bernard Wooley (Derek Fowlds). Appleby is een ervaren en geslepen ambtenaar die probeert er voor te zorgen dat de minister precies doet wat de ambtenaren willen. Zijn belangrijkste wapens zijn lange, nietszeggende monologen en het aanleveren van zeer omvangrijke dossiers. Minister Hacker probeert steeds opnieuw een politiek doel te bereiken, maar Humphrey werkt hem zo veel mogelijk tegen. Yes, Minister wordt door politicologen geroemd om het accurate portret van het landsbestuur. Iedere aflevering eindigt standaard met Sir Humphrey die zegt: ?Yes, minister!?.

Morgen | 10:15 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Morgen | 10:40 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Morgen | 11:00 More Than a Game

Documentaire Er zijn momenten in de sport die nooit vergeten zullen worden, iconische momenten die de sport overstijgen en die grote invloed hebben op historisch, politiek of cultureel gebied. In deze aflevering staat zo'n sport-moment centraal.

Morgen | 11:30 More Than a Game

Documentaire Er zijn momenten in de sport die nooit vergeten zullen worden, iconische momenten die de sport overstijgen en die grote invloed hebben op historisch, politiek of cultureel gebied. In deze aflevering staat zo'n sport-moment centraal.

Morgen | 12:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

 Meer

Politiek gemist

Eerder Vandaag | 12:57 Politieke Partijen: GroenLinks

Aflevering 53 - Politieke tribune

Eerder Vandaag | 10:40 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Eerder Vandaag | 10:15 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Eerder Vandaag | 10:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Eerder Vandaag | 09:30 Alfred J. Kwak

Dolf wil een politieke partij starten. Hiervoor heeft hij financiele hulp nodig van Alfred. Alfred weigert hem hierbij te helpen. Wanneer Dolf een fortuin erft, kan hij zijn plannen waarmaken en lijkt een groot aantal mensen lid te worden van zijn partij..

Eerder Vandaag | 08:20 Het Regent Gehaktballen

De serie Het Regent Gehaktballen speelt zich af voor de grote voedselregen op Kauwenburg, als sardines nog steeds de motor achter de bloeiende economie van het arbeidersstadje zijn. Flint Lockwood is een middelbare schoolstudent die lijdt aan NVD: niet vis-gerelateerde dromen. Hij wil een echte uitvinder worden in een wereld, los van sardines. En misschien zullen zijn uitvindingen ooit de wereld veranderen, in plaats van ontploffen in zijn gezicht. Hij krijgt steun van Sam Sparks, ze is nieuw in de stad en een ambitieuze meteoroloog. Flint en Sam beleven komische avonturen met al de gave karakters uit de film: Flints' vader, Tim; Flints' labassistent, Steve het aapje; Earl, de drukste docent van school; Manny, hoofd van de audiovisuele afdeling van de school; Brent, de plaatselijke tiener-beroemdheid en aanvoerder van het mascotte team; en burgemeester Shelbourne, die elke verkiezing wint met een pro-sardine politiek (en omkoping... heel veel omkoping).

Eerder Vandaag | 08:10 Achter de dijken

In het nieuwe KRO-NCRV programma Achter de dijken gaat presentator Leo Blokhuis op zoek naar de invloed van het calvinisme op onze volksaard. In hoeverre zijn soberheid, zuinigheid en de 'doe maar gewoon'-mentaliteit typische Nederlandse verschijnselen? In acht afleveringen onderzoekt Blokhuis de uitwerking van het calvinisme op o.a. de economie, de politiek, het gezin, het koningshuis en het Nederlandse landschap. Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn beruchte stellingen op de slotkerk in Wittenberg. De reformatie was een feit en zou een keerpunt in de Europese geschiedenis blijken. Nederland werd calvinistisch. In Achter de dijken volgen we het spoor terug naar de hervormers Luther en met name Calvijn. Wat is hun invloed geweest op ons leven en denken en op onze identiteit? Leo Blokhuis kreeg het calvinisme als zoon van een dominee met de paplepel ingegoten. Hij groeide op in Wezep in een degelijk protestants milieu. Hij maakt in Achter de dijken een persoonlijke reis door de geschiedenis van ons land. Van Middelburg, via Leiden naar de Friese waddenkust. Blokhuis is aanwezig bij nationale- en internationale evenementen en heeft verrassende ontmoetingen met historici, sociologen en theologen. Het zal gaan over onder meer de versplintering en het populisme in de politiek, de vrijgevochten positie van de Nederlandse huisvrouw en Luther als mediastrateeg. Leo Blokhuis: "Dit programma is voor mij een cadeau. Ik ken de verhalen over Luther en Calvijn van mijn vader. Maar die had als dominee het vizier vooral op de theologische geschilpunten gericht. Er is veel meer. Dit gaat over ons, ons land en over wat ons bindt. Wij Nederlanders zien ons zelf graag als hardwerkend, progressief en tolerant. Ik ga het bijna zelf geloven. Maar klopt dat beeld wel? Hoe langer we met deze serie bezig zijn, hoe scherper ik zie dat het veel genuanceerder ligt".

Eerder Vandaag | 08:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

Eerder Vandaag | 07:52 L'invité

Een onderhoud met een gast in het hart van de politieke, economische of culturele actualiteit...

Eerder Vandaag | 07:35 Our Brand Is Crisis

Drama, Een bikkelharde politieke consulente wordt ingeroepen om de herverkiezing van een controversiële president in Bolivia in goede banen te leiden. Daar dient ze af te rekenen met een rivaal die voor een andere presidentskandidaat werkt.

Een bikkelharde politieke consulente wordt ingeroepen om de herverkiezing van een controversiële president in Bolivia in goede banen te leiden. Daar dient ze af te rekenen met een rivaal die voor een andere presidentskandidaat werkt.

Eerder Vandaag | 06:50 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Eerder Vandaag | 06:25 Family Guy

Komische animatieserie waarin de politiek incorrecte familie Griffin steeds in onzinnige situaties terecht komt. Vader Peter, bedenkt plannen die bijna altijd desastreus uitpakken. Baby Stewie probeert keer op keer zijn moeder te vermoorden en hond Brian met een alcoholprobleem. Family Guy is inmiddels een klassieke comedy serie die telkens weer verrast met bizarre wendingen en originele grappen.

Eerder Vandaag | 06:10 L'invité

Een onderhoud met een gast in het hart van de politieke, economische of culturele actualiteit...

Eerder Vandaag | 06:00 NPO Politiek - 24 uur Haagse politiek

 Meer
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv