Muziek op tv (tv-tip)

Vandaag | 15:50 Jinek: leven met ADHD

Praatprogramma over de actualiteit, Aflevering 75 Vandaag: Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer songwriter ...

Aflevering 75 - Vandaag: - Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer-songwriter Lucas Hamming schreef een lied over zijn ADHD: ‘Thrill of the Chase’. In de lyrics van zijn nieuwe single schemert door dat het hem stoort dat mensen tegenwoordig allemaal ADHD denken te hebben. De rocker zelf leeft graag met veel prikkels om zich heen. Als puber zocht hij spanning door af en toe iets te jatten, nu haalt hij die spanning uit zijn muziek. Bij Jinek vertelt hij over zijn nieuwe single en over hoe het is om met ADHD te leven. - Annemiek van Vleuten over haar overwinning op de Col d’Izoard - Kees van der Staaij over zijn veelbesproken brief in The Wall Street Journal - Maarten van Rossem over het succes van ‘De slimste mens’

Je vindt hier de programma's van Muziek op tv We hebben de volgende programma's voor Muziek Jinek: leven met ADHD: Praatprogramma over op de actualiteit, Aflevering 75 met Vandaag: in Lucas Hamming over zijn leven met met ADHD Singer in tijdens songwriter. Domien, Jouw Ochtendshow: Muziek, De op ochtendshow van Domien in Verschuuren op een 3FM, zie je elke dag naar op uit 101.TV. Dit is Flevoland: Nieuws, Live radio op tv met nieuws, op tv informatie, naar weer, verkeer en muziek. Presentatie: op Leo Schouwenaar en Kasper op met Kooij. Wakker!: Informatief, Wakker met worden doe je pas een echt naar met Omroep op tv Brabant. Tussen 7.00 en 10.00 uur tijdens door kijk én luister je tijdens naar. Wake Me Up!: Muziek, Rock/pop, Hoe het van kun je je met dag beter beginnen dan met de op grootste hits van in dit op tv moment? Start de je ochtend met uit Xite. MTV's Top 10 Hot & Happening: Muziek, in Clips. Liefde & Haat: Muziek, Het het Frits Ensemble is van een collectief musici dat tijdens in wisselende samenstelling van door klassieke muziek combineert uit met. Muziekclip: Nieuws, op Muziek van een eigen bodem. School of Rock: Tv drama, op Komedie, Sitcom over naar een groep een leerlingen en een muziekleraar met op tv een voorliefde voor van rock 'n' roll. op tv | Kijkwijzer: Alle met door leeftijden. Tsjaikovski - Pianoconcert Nr. 1: Muziek, door Lang Lang naar speelt Tsjaikovski's 'Pianoconcert Nr. met 1', begeleid door de Berliner door Philharmoniker onder naar leiding op van.

Muziek op tv (overige uitzendingen)

Vandaag | 06:00 Domien, Jouw Ochtendshow

De ochtendshow van Domien Verschuuren op 3FM, zie je elke dag op 101.TV.

Vandaag | 06:27 Dit is Flevoland

Live radio met nieuws, informatie, weer, verkeer en muziek. Presentatie: Leo Schouwenaar en Kasper Kooij.

Vandaag | 07:00 Wakker!

Wakker worden doe je pas echt met Omroep Brabant. Tussen 7.00 en 10.00 uur kijk én luister je naar Wakker! met Tessel Linders en Maarten Kortlever. De ochtendshow die tegelijkertijd op radio, tv en online te volgen is. Je krijgt het laatste nieuws, het weer, de actuele verkeersinformatie en natuurlijk een lekkere portie muziek. Daarnaast is er altijd ruimte voor een goed gesprek over de achtergronden bij het nieuws. Voor je het weet, ben je helemaal bij... en klaarwakker!

Vandaag | 07:00 Wake Me Up!

Hoe kun je je dag beter beginnen dan met de grootste hits van dit moment? Start je ochtend met Xite en je bent meteen helemaal up to date.

Vandaag | 08:00 MTV's Top 10 Hot & Happening

Clips

Vandaag | 08:05 Liefde & Haat

Het Frits Ensemble is een collectief musici dat in wisselende samenstelling klassieke muziek combineert met theater. In de voorstelling "Liefde & Haat" soleert de sopraan Marieke Steenhoek in een door Anna Maria Versloot geschreven libretto. Jeppe Moulijn heeft enkele aria's uit opera's van Mozart bewerkt voor sopraan en acht blazers, dezelfde prachtige bezetting als in Mozart's blaasserenade KV388.

Vandaag | 08:54 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Vandaag | 08:55 School of Rock

Tv drama, Komedie, Sitcom over een groep leerlingen en een muziekleraar met een voorliefde voor rock 'n' roll. | Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Sitcom over een groep leerlingen en een muziekleraar met een voorliefde voor rock 'n' roll. | Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Vandaag | 08:57 Tsjaikovski - Pianoconcert Nr. 1

Lang Lang speelt Tsjaikovski's 'Pianoconcert Nr. 1', begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Sir Simon Rattle. Opgenomen tijdens het Waldbühneconcert 2004 in Berlijn.

Vandaag | 09:00 On Stage

Waar vinden de tofste concerten, feesten en festivals plaats? Dáár vind je On Stage! 3FM! DJ Giel Beelen presenteert het programma iedere keer vanaf een andere plek, in samenwerking met nieuw talent én (inter-)nationale grote namen.

Vandaag | 09:00 Then vs Now

Clips

Vandaag | 09:00 Radio - Draaideur

U ziet beelden uit onze provincie Mooi Drenthe en luistert naar Draaideur, non-stop muziek van Nederlandse bodem. Het beste van de jaren 60 tot en met nu. Van palingsound tot Nederpop, van luisterliedjes tot streektaal en van chansons tot hunebedpop.

Vandaag | 09:20 School of Rock

Tv drama, Komedie, Sitcom over een groep leerlingen en een muziekleraar met een voorliefde voor rock 'n' roll. | Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Sitcom over een groep leerlingen en een muziekleraar met een voorliefde voor rock 'n' roll. | Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Vandaag | 09:24 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Vandaag | 09:25 Iedereen K3

'Jelle Cleymans.' Muzikant Jelle Cleymans maakt de meisjes van K3 warm voor akoestische muziek. Marthe kiest voor glitterharen en Klaasje toont hoe je zelf een stressbal kan maken.

Vandaag | 09:39 Beethoven - Symfonie Nr. 4 deel 3

Robert Schumann beschreef de Vierde Symfonie van Ludwig van Beethoven ooit als ?een tengere Griekse maagd tussen twee Noorse reuzen?. Hij doelde daarmee op de Derde en Vijfde Symfonie, werken van een bijna mythische reputatie. Onbedoeld gaf hij hiermee het startschot voor de opvatting dat de even symfonieën van Beethoven minder diepgaand zijn dan de oneven nummers. De opdracht voor dit werk komt wel door een andere ?even? symfonie. Graaf Franz von Oppersdorf was na het luisteren van de Tweede Symfonie in 1806 zo enthousiast dat hij Beethoven een groot geldbedrag aanbood voor het schrijven van een nieuwe, en in oktober van hetzelfde jaar kreeg de Graaf ?zijn? symfonie. Overigens mag Schumanns oordeel op het eerste gezicht waar lijken, alleen al de intense en tragische introductie van de Vierde Symfonie laat zien dat ook dit werk van Beethoven genoeg diepgang kent. Tijdens deze uitzending: het derde deel.

Vandaag | 09:45 Vorspiel & Im fernen Land (Lohengrin)

Vanuit de Gasteig in München presenteert de gevierde tenor Jonas Kaufmann een avond met de bekendste Duitse opera-aria?s. Hier kunt u luisteren naar het Vorspiel en 'Im fernen land' uit Wagners opera 'Lohengrin'.

Vandaag | 09:54 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Vandaag | 09:57 Muziekclip Ketnet Musical

Muziekclip 'Ik doe mee', gezongen door Sander Gillis.

Vandaag | 09:57 Muziekclip Ketnet Musical (1)

Muziekclip 'Ik doe mee', gezongen door Sander Gillis.

Vandaag | 09:59 Radio - De Brink

U ziet beelden uit de radiostudio en hoort de uitzending van De Brink, Radio Drenthe's ontmoetingsplaats in de ochtend. Gastheer Aaldert Oosterhuis ontvangt gasten, draait muziek, speelt een spel en stelt dagelijks de lijnen voor u open in Beltijd.

Vandaag | 10:00 Izzy Bizu's Playlist

Verschillende artiesten en BN'ers presenteren hun Playlist met vijf favoriete videoclips. Deze keer met: Izzy Bizu.

Vandaag | 10:00 Brabants Bont

Leuke gasten, interessante gesprekken én heel veel gezelligheid! Lekker aanschuiven aan de tafel bij Brabants Bont. Koen Wijn en Arianne de Jong zorgen voor het gesprek dat jou raakt. Daar past alleen de beste muziek bij van toen en nu. Tussen 10.00 en 13.00 uur het allerleukste kijk én luisterprogramma.

Vandaag | 10:04 Brahms - Symfonie Nr. 3

De tijd dat componisten en artiesten een persoonlijk motto hadden is al lang voorbij, maar deze lijfspreuken zijn meer dan een leuk wetenswaardigheidje. Een van de beroemdste motto?s is waarschijnlijk die van de sterviolist Joseph Joachim: ?Frei aber Einsam?. Zijn goede vrienden Robert Schumann , Albert Dietrich en Johannes Brahms besloten dit motto erg letterlijk te nemen en componeerde voor de virtuoos een sonate waarvan elk deel begint met een de toon van een beginletter uit deze spreuk, de F-A-E sonate. In zijn Derde Symfonie heeft Brahms iets soortgelijks gedaan. Zijn motto lijkt op die van Joachim, maar iets positiever: ?Frei aber Froh?. Hij nam de noten F-A-F als basis en daarop heeft hij de hele symfonie gebouwd.

Vandaag | 10:05 Austin & Ally

Ally heeft per ongeluk alle muziekinstrumenten in Sonic Boom weg gegeven. Daarom besluiten haar vrienden een benefiet te organiseren om geld in te zamelen.

Vandaag | 10:15 Blood And Thunder: The Sound Of Alberts: Part Two: Thunder

Film1 Sundance - In de jaren zeventig ontwikkelden rockbands in Australië hun unieke, eigen geluid. Dit kwam mede dankzij de invloeden van de gebroeders Young die de succesvolle band AC/DC oprichtten en platenmaatschappij Alberts. De nietsvermoedende Ted Albert ontdekt groot talent tussen de migrantenfamilies in Australië en creëert zo een nieuw genre dat de muziekindustrie in het land compleet verandert.

Vandaag | 10:25 Morning Motivation

Nog wat extra motivatie nodig om de deur uit te gaan? Vul je vrije tijd met de beste clips en kijk elke maandag t/m vrijdag naar Morning Motivation op XITE!

Vandaag | 10:25 NPO Radio 2 presenteert

Op 28 november 2016 geeft het legendarische Britse duo Neil Tennant en Chris Lowe -oftewel de Pet Shop Boys- hun enige Nederlandse concert in de Tilburgse 013. Bij ons kijkt je daarom vast naar de documentaire 'A Life In Pop'. Gastpresentator / PSB-liefhebber Gerard Ekdom doet de inleiding.

Vandaag | 10:30 Dit is Flevoland

Live radio met nieuws, informatie, weer, verkeer en muziek. Presentatie: Aernout Pleket en Marco Verhagen.

Vandaag | 10:35 Prinsessia

Vlaamse kinderserie boordevol muziek over vijf prinsessen die samen naar een prinsessenschool gaan in een sprookjeskasteel gelegen in een land ver hier vandaan. | Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Vandaag | 10:44 Beethoven - Diabellivariaties

De muziekuitgever Anton Diabelli was in 1819 druk bezig met het bijeenbrengen van geld om families te helpen die hun zonen of vaders verloren waren in de oorlogen. Hij schreef een thema met de hoop dat 51 toonaangevende componisten hier variaties op zouden schrijven, die hij dan als set uit kon brengen. De opbrengsten van deze publicatie zouden natuurlijk naar de getroffen families gaan. Een van die componisten was Ludwig van Beethoven. In eerste instantie voelde de componist hier niets voor, maar het idee liet hem niet los. Het uiteindelijke resultaat is een set van composities van bijna een uur.

Vandaag | 11:15 3voor12 presenteert

VPRO's 3voor12 registreert, monteert en presenteert de beste concerten speciaal voor jou! Deze keer met Suicideboys op WOO HAH! 2017.

Vandaag | 11:22 Poco Loco

Muziekclip 'Poco Loco' gezongen door de Ketnetband.

Vandaag | 11:22 Poco Loco

Muziekclip 'Poco Loco' gezongen door de Ketnetband.

Vandaag | 11:41 Les Salons de Musique - Opus 16

De insteek van ?Les Salons de Musique? is om originele en exclusieve ontmoetingen tussen vooraanstaande muzikanten uit te lokken. Deze ontmoetingen vinden plaats op ongebruikelijke en intieme locaties. De muzikanten delen hun emoties met elkaar en met het publiek: een recept dat onvergetelijke momenten oplevert. Julie Fuchs is een rijzende ster aan het firmament van de zangkunst. Zo stond ze al op de prestigieuze podia van het Aix-en-Provence-Festival en de Opéra-Comique. Daarnaast behaalde ze de tweede plaats bij het beroemde Operalia-Concours. Ze voelt zich erg op haar gemak op de planken, waar ze haar acteertalenten in dienst stelt van een repertoire dat zowel Mozart, Britten als musicalnummers omvat. Julien Chauvin is mededirecteur van de Cercle de l?harmonie, een ensemble dat zich richt op het Franse repertoire uit de tijd van het ancien régime tot en met het Eerste Franse Keizerrijk. Het orkest staat ook bekend om zijn prachtige hommages aan Haydn en Mozart, en aan het symfonische en lyrische repertoire van het eind van de 18e eeuw.

Vandaag | 11:45 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Vandaag | 12:00 Lunch Box

Breek de dag doormidden met Lunch Box. De grootste klappers van de afgelopen jaren en natuurlijk de hits van nu.

Vandaag | 12:15 Vrije Geluiden zomer

Compilatie met avontuurlijke muziek uit alle windstreken uitgevoerd door jonge talenten en oude bekenden. Van traditionele Indiase Raga's en Cubaanse Rhumba tot Armeense zangtraditie. Met zangeres Dayme Arocena uit Cuba, de Indiase bansurispeler Hariprasad Chaurasia, Surinaamse fusion van de Ronald Snijders Band, Ethio-jazz van Black Flower uit Brussel, Turkse muziek van de Griekse Charis Laureijsen, Belgische multiculturele zangkoor Voxtra, Westvlaamse dialectpop van Het Zesde Metaal, de Nederlandse afrobeat band Koffie, Flamencodanseres Leonor Leal & celliste Maya Fridman, Kaapverdiaanse muziek van zangeres Dina Medina & guitarist Paulo Bouman.

Vandaag | 12:46 Dvorák - Symfonie Nr. 9, deel II

?From the New World? is de titel van Antonín Dvoráks negende, populairste en laatste symfonie. Hij voltooide deze symfonie in 1893 ten tijde van zijn periode als directeur van het National Conservatory of Music of America. Bij deze symfonie liet Dvorák zich inspireren door muziek uit Amerika en de Afro-Amerikaanse spirituals die hij in Amerika hoorde. Hij was ervan overtuigd dat de zogeheten negrospirituals de basis zouden kunnen zijn van de Amerikaanse school en manier van componeren die zich zou gaan ontwikkelen in de Verenigde Staten. De Negende Symfonie werd groots ontvangen en na ieder deel werd door het publiek geklapt. Een hoogtepunt uit de carrière van de Tsjechische componist. Deze uitvoering maakt deel uit van een reeks van de negen symfonieën van Dvorák die allen zijn uitgevoerd door de Czech Philharmonic onder leiding van Jirí Belohlávek in 2014. De Tsjechische dirigent won in 1970 het nationaal dirigenten concours in Tsjechië en werd voor 2 jaar assistent-dirigent van de Czech Philharmonic. Hierna dirigeerde Belohlávek veel in Praag en was hij gastdirigent bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de BBC Symphony Orchestra. In 2010 werd aangekondigd dat hij terug zou keren naar de Czech Philharmonic, maar nu als chef-dirigent, wat heeft geleidt tot deze prachtige reeks van Dvorák symfonieën.

Vandaag | 12:59 Mendelssohn - Trompetouverture

De 200e verjaardag van Felix Mendelssohn Bartholdy, een van de belangrijkste Romantische componisten, werd in 2009 door muziekliefhebbers over de hele wereld gevierd. De Duitse cultuurstad Leipzig eerde zijn beroemde burger exact 200 jaar na zijn geboorte met een feestelijk galaconcert in het Gewandhaus. De chef-dirigent en daarmee de verre opvolger van voormalig dirigent/directeur Mendelssohn, Riccardo Chailly leidde zijn Gewandhausorchester in een prachtig Mendelssohnprogramma. Er is eigenlijk geen goede aanwijsbare reden waarom deze feestelijke Ouverture de bijnaam Trompet Ouverture heeft gekregen. De trompetten hebben weliswaar een mooie rol in het stuk, maar niet zodanig dat de titel hieruit verklaard kan worden. Hoe het ook zij, Mendelssohn componeerde de ouverture in 1826 als tiener van 17 jaar oud. Het werk is weliswaar nog niet heel erg inventief, maar wel onstuimig en bijzonder energiek zoals we Mendelssohn uit zijn jonge jaren kennen uit andere triomfen als het Octet, Op. 20, en het Kwintet in Op. 18, allemaal voor strijkers. Dat hij zich in deze periode duidelijk meer op zijn gemak bij strijkers voelt blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de houtblazers grotendeels ?rust? hebben in de ouverture.

Vandaag | 12:59 Radio - Anouk in de middag

U ziet beelden uit de radiostudio en hoort de uitzending van Anouk in de Middag. Met iedere werkdag: muziek, nieuwsflitsen uit de provincie en interviews over allerlei onderwerpen.

Vandaag | 13:08 Liszt ? Légendes ? St. François d'Assise

Dit concert is een zeer persoonlijk eerbetoon van pianist Daniel Barenboim aan Italië en Franz Liszt. Tijdens dit solorecital in het prachtige Teatro alla Scala in Milaan speelt hij uitsluitend werken van Liszt zoals de hier uitgevoerde pianolegende ?St. François d'Assise. La prédication aux oiseaux?. De beroemde Duitse Romanticus Franz Liszt is bij ons vooral bekend om zijn grote oeuvre aan pianocomposities. In zijn eigen tijd werd hij met Wagner gezien als de revolutionair van de nieuwe Duitse school. Veel minder bekend is dat Liszt in de herfst van zijn leven een filosofisch componist werd en de bijnaam ?Abbe Liszt? kreeg. Rond 1840 eerde men hem als de grootste pianist allertijden. De zestiger jaren van de 19e eeuw, de periode waarin hij zijn twee ?Legendes? voor piano schreef, waren een verdrietige tijd in het prive-leven van Liszt. Op 13 december 1859 verloor hij zijn zoon Daniel en in 1862 stief zijn dochter Blandine. Liszt trok zich in 1863 terug in een klein spartaans appartement van het klooster Madonna del Rosario, even buiten Rome. Hier componeerde hij oa. de eerste legende St François d'Assise (S.175/1), een werk gebaseerd op het religieuze verhaal van St. Franciscus die tegen de vogels predikt.

Vandaag | 13:19 Beethoven - Symfonie Nr. 7 deel 2

Het jaar 1812 was een druk jaar voor de toen al beroemde maar dove Ludwig van Beethoven. Hij ontmoette eindelijk Johann Wolfgang von Goethe (een andere Duitse grootheid) maar was teleurgesteld door zijn persoonlijkheid, was druk bezig in de liefde en schreef de beroemde brief aan zijn anonieme ?Unsterbliche Geliebte? en bovendien begon hij zich te bemoeien met het leven van zijn jongste broer, die aan het flikflooien was met een huishoudster. Tussen alle bedrijven door vond hij tijd om enkele nieuwe werken te componeren, waaronder zijn Zevende Symfonie. Het stuk werd in 1813 voor de eerste keer uitgevoerd tijdens een benefiet voor gewonde soldaten, en had een bijzonder orkest: zo was Louis Spohr een van de violisten, maar ook Johann Nepomuk Hummel, Giacomo Meyerbeer en Antonio Salieri waren in het orkest te ontdekken. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Vandaag | 13:28 Guitar Canon - Royal Winter Music

Vandaag | 14:00 3x

Van welke artiest krijg jij geen genoeg? In 3x zie je drie verschillende videoclips van één topartiest.

Vandaag | 14:07 Europakonzert 2013 - Praag

De Berliner Philharmoniker geeft elk jaar op 1 mei een concert in een andere Europese stad. Deze traditie is bekend geworden onder de naam ?Europakonzert?. Elke gaststad is van groot cultureel belang. Deze concerten dienen twee doelen: ze herdenken de oprichting van het orkest op 1 mei 1882, en ze vieren het gedeelde erfgoed van de Oude Wereld. In 1991, toen delen van Oost-Europa recent een andere politieke koers waren gaan varen, vond het eerste Europakonzert plaats in Praag. In 1996 vond het Europakonzert wederom plaats in Praag. Deze traditie wordt voortgezet met het Europakonzert 2013, dat wederom in Praag werd gehouden.

Vandaag | 14:10 We Love Music Videos

XITE 3 Music Videos! Hier vind je de lekkerste clips om je dag door te komen.

Vandaag | 14:25 3voor12 presenteert...

Muziekprogramma met aandacht voor de betere popmuziek.

Vandaag | 14:30 Dit is Flevoland

Live radio met nieuws, informatie, weer, verkeer en muziek. Presentatie: Jeroen van der Laan en Odeke de Jong.

Vandaag | 14:50 Ali B op Volle Toeren

Na vier seizoenen en meerdere smeekbedes is het Ali dan eindelijk gelukt; hij heeft zowel Boudewijn de Groot als Herman van Veen gestrikt voor Ali B op Volle Toeren. Maar wel onder één voorwaarde; ze willen samen in 1 aflevering. Ali moet met groot geschut komen en nodigt daarvoor ervaren rapper Diggy Dex uit om met hem mee te gaan. Al snel blijkt dat ook Diggy groot fan is van Herman en Boudewijn. Ali en Diggy zullen één liedje moeten maken van het rustige liefdeslied 'Avond' van Boudewijn en het gehaaste 'Opzij'' van Herman. Dat is nogal een uitdaging beseffen ze zich. Herman en Boudewijn zullen voor het eerst samen gaan werken met het liedje 'Treur Niet (Ode Aan Het Leven)' dat gaat over de dood en hoe hij zijn begrafenis zou willen.

 Meer

Muziek gemist

Eerder Vandaag | 00:30 Jinek: leven met ADHD

Gisteren - Praatprogramma over de actualiteit, Aflevering 75 Vandaag: Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer ...

Aflevering 75 - Vandaag: - Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer-songwriter Lucas Hamming schreef een lied over zijn ADHD: ‘Thrill of the Chase’. In de lyrics van zijn nieuwe single schemert door dat het hem stoort dat mensen tegenwoordig allemaal ADHD denken te hebben. De rocker zelf leeft graag met veel prikkels om zich heen. Als puber zocht hij spanning door af en toe iets te jatten, nu haalt hij die spanning uit zijn muziek. Bij Jinek vertelt hij over zijn nieuwe single en over hoe het is om met ADHD te leven. - Annemiek van Vleuten over haar overwinning op de Col d’Izoard - Kees van der Staaij over zijn veelbesproken brief in The Wall Street Journal - Maarten van Rossem over het succes van ‘De slimste mens’

Gisteren 23:00 Jinek: leven met ADHD

Gisteren - Praatprogramma over de actualiteit, Aflevering 75 Vandaag: Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer ...

Aflevering 75 - Vandaag: - Lucas Hamming over zijn leven met ADHD Singer-songwriter Lucas Hamming schreef een lied over zijn ADHD: ‘Thrill of the Chase’. In de lyrics van zijn nieuwe single schemert door dat het hem stoort dat mensen tegenwoordig allemaal ADHD denken te hebben. De rocker zelf leeft graag met veel prikkels om zich heen. Als puber zocht hij spanning door af en toe iets te jatten, nu haalt hij die spanning uit zijn muziek. Bij Jinek vertelt hij over zijn nieuwe single en over hoe het is om met ADHD te leven. - Annemiek van Vleuten over haar overwinning op de Col d’Izoard - Kees van der Staaij over zijn veelbesproken brief in The Wall Street Journal - Maarten van Rossem over het succes van ‘De slimste mens’

Eerder Vandaag | 08:24 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Eerder Vandaag | 08:00 De meesterbouwers van De nieuwe Stradivarius

In dit programma zetten we het bouwproces centraal, als verdiepende aanvulling op het programma. Dit doen we door nóg meer te vertellen over de instrumenten. Vandaag met Rik Mol, Europa's grootste trompettalent, en trompetbouwer Miel Adams, wiens trompetten wereldwijd verkocht worden.

Eerder Vandaag | 07:54 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Eerder Vandaag | 07:41 Liszt - 3 delen uit Années de pèlerinage

Deze compositie van Franz Liszt is afkomstig uit zijn tweede set van Années de pèlerinage en bestaat net zoals de eerste en derde set uit werken die geïnspireerd zijn door de reizen die de componist met zijn minnares Marie d?Agoult maakte. Waar Liszt in de eerste set nog het landschap in zijn muziek wilde beschrijven, zijn de stukken van deze tweede set een beschrijving van de kunstwerken die hij tegenkwam. Tijdens deze uitzending kunt u luisteren naar een selectie van drie delen (Sonetto 47, 104 en 123), gemaakt en uitgevoerd door Daniel Barenboim.

Eerder Vandaag | 07:28 Bach - Prelude en fuga Nr. 24

Door zijn houding aan de piano, zijn absolute voorliefde voor het werk van Johann Sebastian Bach en zijn ongelofelijke techniek, wordt de jonge Franse pianist David Fray logischerwijs vaak vergeleken met de legendarisch Canadese pianist Glenn Gould. Dat Fray deze vergelijking waard is, is te zien in dit concert met uitsluitend muziek van J.S. Bach. U luistert nu naar de 24e Prelude en Fuga in b klein uit Das wohltemperierte Klavier (eerste boek).

Eerder Vandaag | 07:25 Bing

Seizoen 1 - Aflevering 52 - Britse animatiereeks voor peuters over de avonturen van het konijntje Bing: Muziek: Muziektijd op de crèche. Iedereen wil graag eens op de trommel slaan. Bing wordt ongeduldig maar als hij probeert om de trommel af te pakken van Sula, struikelt hij en maakt hij de trommel stuk.

Eerder Vandaag | 07:24 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Eerder Vandaag | 07:00 Finn

Film, Finn is gek op muziek en wil leren vioolspelen, maar zijn vader heeft liever dat hij gewoon gaat voetballen, net als alle andere jongens. Finn snapt niet waarom, maar zijn vader wil er niet over praten. Bij een vervallen boerderij ontmoet Finn ...

Finn is gek op muziek en wil leren vioolspelen, maar zijn vader heeft liever dat hij gewoon gaat voetballen, net als alle andere jongens. Finn snapt niet waarom, maar zijn vader wil er niet over praten. Bij een vervallen boerderij ontmoet Finn een oude man die op een viool de sterren van de hemel speelt. Elke zaterdag, terwijl zijn vader denkt dat hij gaat voetballen, gaat Finn stiekem naar de boerderij om te oefenen. Op school vraagt de juf of Finn wil optreden in de kerstmusical. Dan kan hij eindelijk laten zien wat hij de afgelopen maanden heeft geleerd. Durft Finn om op Kerstavond te spelen? Ook voor zijn vader?

Eerder Vandaag | 07:00 Seven Eleven

Clips

Eerder Vandaag | 06:56 Bortnjanski - Kol vozliublenna seléniya Tvoyá, Hóspodi sil

Veel Russische componisten uit de 18e eeuw zijn in de vergetelheid geraakt, maar Dmitri Bortnjanski (1751-1825) is aan dat lot ontkomen. Hij was in zijn tijd zeer geliefd en buitengewoon beroemd, maar ook na zijn dood bleef zijn vocale muziek en kamermuziek erg populair. Als kapelmeester, en later als directeur van het keizerlijk kerkkoor, schreef hij een indrukwekkend aantal koorwerken, die helaas niet allemaal bewaard zijn gebleven. Tussen de uitgegeven composities bevinden zich 35 kerkconcerten, 10 concerten voor dubbel koor, twee complete liturgieën, zeven vierstemmige en twee achtstemmige Cherubijnse Hymnes, 30 kerkelijke gezangen en talloze bewerkingen van oude orthodoxe gezangen. In de werken van Bortnjanski kreeg het Russisch koorconcert zijn klassieke vorm: driedelig, met snelle-langzame-snelle delen, verrijkt door elementen van wereldlijke instrumentale concerten en vocale kerkmuziek.

Eerder Vandaag | 06:54 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Eerder Vandaag | 06:47 Berezovski - Ne otvérzhi mené vo vrémia stárosti

De eerste vermelding van de naam van Maksim Berezovski (1745?-1777) dateert uit 1758. In dat jaar werd de toekomstige componist en hofkapelmeester aangenomen als jonge zanger van het keizerlijke hofkoor. De biografen zijn het nog steeds niet eens over zijn afkomst en opleiding, maar dat de talentvolle, en vermoedelijk Oekraïense zanger tijdens zijn muziekcarrière in Sint-Petersburg tot de meest toonaangevende componist van koormuziek uitgroeide, staat inmiddels vast. Helaas zijn de meeste composities van Berezovski in 1917 voorgoed verloren gegaan, tijdens een aangestoken brand in de hofkapel. De overgeleverde muziek getuigt van een uitzonderlijke techniek, verfijnde schrijfwijze en bijzondere combinatie van vurige Italiaanse melodiek met een zachte Russische zangerigheid.

Eerder Vandaag | 06:30 Dvorák - Symfonie Nr. 3, deel II

Antonìn Dvorák componeerde zijn Symfonie Nr. 3 in tegen stelling tot zijn eerdere symfonieën in slechtst drie delen in plaats van vier. Zijn tweede deel, het adagio molto, maakte hij wel ontzettend lang en zou zijn langste symfonische deel worden. De Finale daarentegen was ontzettend kort en zou zijn kortste finale worden uit alle negen symfonieën. Het is niet bekend wanneer Dvorák zijn Derde Symfonie precies voltooide, omdat hij met een mes op de voorkant van de partituur kraste en er belangrijke gegevens, waaronder de datum verloren gingen. Dvorák had echter wel het geluk dat hij zijn Derde Symfonie uitgevoerd hoorde voor zijn dood. Dit in tegenstelling tot zijn vorige twee symfonieën. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd door The Prague Philharmonic Orchestra en later gedirigeerd door Dvoráks Tsjechische collega Bedrich Smetana. Deze uitvoering maakt deel uit van een reeks van de negen symfonieën van Dvorák die allen zijn uitgevoerd door de Czech Philharmonic onder leiding van Jirí Belohlávek in 2014. De Tsjechische dirigent won in 1970 het nationaal dirigenten concours in Tsjechië en werd voor 2 jaar assistent-dirigent van de Czech Philharmonic. Hierna dirigeerde Belohlávek veel in Praag en was hij gastdirigent bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de BBC Symphony Orchestra. In 2010 werd aangekondigd dat hij terug zou keren naar de Czech Philharmonic, maar nu als chef-dirigent, wat heeft geleidt tot deze prachtige reeks van Dvorák symfonieën.

Eerder Vandaag | 06:24 Muziekclip

Muziek van eigen bodem

Eerder Vandaag | 06:14 Mahler - Symfonie Nr. 6 deel 2

De drie hamerslagen in de finale van de Zesde Symfonie van Gustav Mahler lijken haast profetisch te zijn: Mahler verloor één jaar na de première in 1906 zijn positie aan de Weense Staatsoper, zijn dochtertje overleed en bij de componist zelf werd een hartafwijking gediagnostiseerd. Een dominerende donkere sfeer is niets onbekends in de symfonieën van Mahler, maar het ontbreken van een glorieuze finale of vredige berusting is iets wat absoluut nieuw was voor Mahler. Van de vrolijke Mahler met de verwijzing naar Oostenrijkse Ländlers, vogels en koeienbellen is niets meer te merken. Dat dit werk te boek staat als de ?Tragische? is dan ook niet verwonderlijk, alhoewel Mahler zelf deze titel introk voor de publicatie. Tijdens deze uitvoering, het tweede deel.

Eerder Vandaag | 06:00 The Wake Up Club

Clips

Eerder Vandaag | 05:52 Bach - Orgelwerken

De Nederlandse musicoloog, dirigent, organist en klavecinist Ton Koopman is een specialist in het uitvoeren van oude muziek en de muziek van Johann Sebastian Bach in het bijzonder. Hij reist de hele wereld over met zijn Amsterdam Baroque Orchestra maar ook als organist wordt hij veelgevraagd. Tijdens dit concert speelt hij uitsluitend orgelmuziek van Johann Sebastian Bach: 'Wachtet Auf BWV 645', 'Nun komm der Heiden Heiland', 'Fuga in g mineur', 'Schmücke dich, o liebe Seele' en de 'Toccata in d klein'.

Eerder Vandaag | 05:00 Early Birds

XITE helpt je de vroege uurtjes door te komen! Opbeurende muziek voor ochtendmensen, met de tofste nummers van deze eeuw en natuurlijk de lekkerste hits om mee op te staan.

Eerder Vandaag | 04:59 Componisten op bezoek in Den Haag

Dit concert uit het Haagse Zuiderstrandtheater staat in het teken van beroemde componisten die ooit enige tijd in de omgeving van Den Haag of Scheveningen verbleven. Felix Mendelssohn Bartholdy was in de zomer van 1836 op vakantie in Scheveningen waar hij door de duinen liep en de mooiste plekken van Den Haag bezocht. Ook Robert Schumann was in 1852 in Scheveningen te vinden, waar hij samen met zijn vrouw Clara een genezing voor zijn geestziekte probeerde te vinden. Het Residentie Orkest staat onder leiding van Jan Willem de Vriend met Quirine Viersen als soliste in het concert voor cello van Robert Schumann. Daarnaast staat Symfonie Nr. 1 van Felix Mendelssohn op het programma.

Eerder Vandaag | 04:29 Beach Boys - Surfin' Success

De Beach Boys - America's Band - begonnen hun rockband in 1961 in Hawthorne, Californië. Ze werden immens populair met hun muziek door de jonge surf, auto en liefde cultuur. Deze documentaire neemt u mee vanaf het ontstaan van de band tot aan de successen zoals 'Pet Sounds', het nooit uitgebrachte album 'Smile' en vele zeldzame nooit vertoonde scenes.

Eerder Vandaag | 04:23 Liszt ? Sonate in b-mineur

Franz Liszt voltooide zijn ?Sonate in b mineur? in 1853. Hij droeg deze sonate een jaar later op aan componist Robert Schumann, die een goede vriend van Liszt was. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd in 1857 door pianovirtuoos en dirigent Hans von Bülow, een student en latere schoonzoon van Liszt. De reacties op het werk liepen ontzettend uiteen. Componist Johannes Brahms en pianist Anton Rubinstein zagen niets in de compositie, terwijl Richard Wagner er erg enthousiast over was. Ook bestaat er discussie over de vorm. Volgens sommige musicologen is het een echte sonate, bestaande uit vier delen, volgens anderen is het één geheel. Dat het een uiterst virtuoos werk is staat buiten kijf, en het stuk zou pianovirtuoos Yuja Wang dus op het lijf geschreven moeten zijn.

Eerder Vandaag | 04:20 Heaven On Earth IMDb: 4.6

Gisteren - IMDB * 4.6 - Comedy, Film, Na de dood van dirigent Daniel Daréus vormen de leden van zijn zangkoor in het Zweedse dorpje Ljusåker nog altijd een hechte groep. Pastoor Stig kampt met een alcoholprobleem en dreigt uit zijn ambt gezet te ...

Na de dood van dirigent Daniel Daréus vormen de leden van zijn zangkoor in het Zweedse dorpje Ljusåker nog altijd een hechte groep. Pastoor Stig kampt met een alcoholprobleem en dreigt uit zijn ambt gezet te worden omdat zijn kerk leeg blijft. Stig roept de hulp in van zangeres Lena, die nog altijd treurt om het verlies van haar geliefde Daniel. Ze gaat echter moedig verder, al is het maar vanwege hun zoontje Jakob. Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw koor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en in het dorp voor een wonder zal zorgen.

Eerder Vandaag | 03:40 On Stage

Waar vinden de tofste concerten, feesten en festivals plaats? Dáár vind je On Stage! 3FM! DJ Giel Beelen presenteert het programma iedere keer vanaf een andere plek, in samenwerking met nieuw talent én (inter-)nationale grote namen.

Eerder Vandaag | 02:24 West-Eastern Divan Orchestra in Berlijn

Je zou haast denken dat dit orkest een wonder is. Terwijl het conflict in het Midden-Oosten zich al jarenlang voortsleept en het niemand lukt om een oplossing aan te dragen, is het de dirigent Daniel Barenboim en de wetenschapper Edward Said gelukt om jongeren uit die hele regio in een orkest te krijgen. De musici zijn onder andere afkomstig uit Israël, Palestina, Syrië, Egypte en Libanon, landen die vaak een turbulente relatie hebben. Toch zit iedereen in het orkest zij aan zij, ongeacht afkomst en nationaliteit. Welk werk is nu meer geschikt voor zo?n orkest dan Beethovens 'Negende symfonie': het stuk dat naastenliefde predikt. Ook op het programma: 'Vorspiel und Liebestod' uit Wagner?s 'Tristan und Isolde'. Opgenomen in de Berlijnse Philharmonie in 2006.

Eerder Vandaag | 02:05 Music Television

Eerder Vandaag | 02:00 All Night

Geen zin om te slapen? Xite helpt je een handje mee in All Night! De hele nacht gaan we dwars door ons grote archief met de grootste hits en de beste classics.

Eerder Vandaag | 01:30 NPO Radio 2 presenteert

Op 28 november 2016 geeft het legendarische Britse duo Neil Tennant en Chris Lowe -oftewel de Pet Shop Boys- hun enige Nederlandse concert in de Tilburgse 013. Bij ons kijkt je daarom vast naar de documentaire 'A Life In Pop'. Gastpresentator / PSB-liefhebber Gerard Ekdom doet de inleiding.

Eerder Vandaag | 01:10 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Eerder Vandaag | 01:00 All Night

Geen zin om te slapen? Xite helpt je een handje mee in All Night! De hele nacht gaan we dwars door ons grote archief met de grootste hits en de beste classics.

Eerder Vandaag | 00:20 Pillowtalk

Relaxen doe je 's avonds met de beste muziek van XITE tijdens Pillow Talk.

Eerder Vandaag | 00:00 Trending 5

De dagelijkse hitlijst van XITE gebaseerd op trends in de sociale media.

Eerder Vandaag | 00:00 Puccini - La fanciulla del West

Nikolaus Lehnhoff?s Hollywood-stijl productie plaatst dit Wild West verhaal in de kapitalistische cultuur van Wall Street. In een nieuwe kijk op het aloude liefdesdriehoek thema, strijden de corrupte sherrif Jack Rance (Lucio Gallo) en de charismatische crimineel Dick Johnson (Zoran Todorovich) om de hand van de glamoureuze maar devote Minnie (Eva Maria Westbroek).

Gisteren 23:44 IVC 2014: Agata Schmidt & Bartolomiej Wezner

Het Internationaal Vocalisten Concours ?s-Hertogenbosch (IVC) werd in 1954 opgericht. Het is sindsdien uitgegroeid tot het enige internationale klassieke zangconcours in Nederland dat zich, behalve op opera, ook richt op oratorium en Liedkunst. Het IVC besteedt veel aandacht aan muziek uit de 20ste eeuw en eigentijdse muziek. Het is een unieke culturele instelling binnen de podiumkunsten en nauw verbonden met de provincie Noord-Brabant en de stad ?s-Hertogenbosch, maar is ook stevig verankerd in de wereld van de internationale klassieke zangconcoursen. Onder de oud-winnaars bevinden zich talloze (inter)nationale grootheden, onder wie Elly Ameling, Cora Burggraaf, Thomas Hampson, Howard Haskin, Robert Holl, Nelly Miricioiu, Jard van Nes, Lenneke Ruiten, Wolfgang Schöne, en Elzbieta Szmytka. Het IVC is een pleitbezorger van vocale muziek in combinatie met het ontdekken en ontwikkelen van jong talent.

Gisteren 23:10 Pillowtalk

Relaxen doe je 's avonds met de beste muziek van XITE tijdens Pillow Talk.

Gisteren 23:05 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Gisteren 23:00 3x

Van welke artiest krijg jij geen genoeg? In 3x zie je drie verschillende videoclips van één topartiest.

Gisteren 22:53 deFilharmonie ? Tsjaikovski Symfonie Nr. 5

Het Vlaamse symfonieorkest deFilharmonie heeft zich gespecialiseerd in de historische verantwoorde uitvoering van composities uit verschillende periodes. Het unieke karakter van deFilharmonie wordt gevormd door verschillende dirigenten, onder wie de Nederlandse dirigent Edo de Waart en de Vlaming Philippe Herreweghe, die zich vanuit zijn specifieke achtergrond toespitst op de (pre)romantische muziek. Het orkest heeft een bijzondere positie in Vlaanderen dankzij unieke concertreeksen in het binnen- en buitenland. Concerten in de Weense Musikverein, het Festspielhaus te Baden-Baden en het Concertgebouw in Amsterdam werden goed bezocht. Dit concert wordt uitgevoerd in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen en staat onder leiding van de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden. Op het programma staat onder andere de Vijfde Symfonie in e klein van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Gisteren 22:00 Clickbait

Bij Clickbait struinen we het internet af voor alles wat met muziek te maken heeft. Van rappende kattenoppassers tot oude mensen die paaldansen, tot wrede stoelendansen en bruiloftliedjes die in rap overgaan.

Gisteren 20:30 Verdi - Rigoletto

Dit tragische meesterwerk van Verdi betekende in 1851 zijn definitieve doorbraak. De mismaakte naar Rigoletto houdt zielsveel van zijn enige dochter Gilda en probeert haar zo goed mogelijk te beschermen. Zijn broodheer, de hertog van Mantua, heeft echter een oogje op het mooie meisje en grijpt twijfelt dan ook geen moment als de kans zich aandient om een nacht met Gilda door te brengen. Rigoletto zint op wraak maar wordt bedrogen: niet de hertog wordt neergestoken door de huurmoordenaar Sparafucile maar Gilda, het meisje wat hij nu juist probeerde te beschermen.

Gisteren 20:20 Backstage

Alya probeert het Keaton leven weer op te pakken maar krijgt te maken met vijandigheid. Carly weet niet goed wat ze voelt voor Austin. Kit probeert haar identiteit in haar muziek te leggen.

Gisteren 20:00 Binge Watching

Lekker op de bank hangen? XITE geeft je precies wat je wilt: de populairste muziekvideo's van dit moment, hip, sexy, scherp en hard.

Gisteren 19:56 Chopin - Sonate Nr. 3

Frédéric Chopin is natuurlijk vooral bekend door zijn pianowerken. Ondanks dat hij vooral miniaturen (korte composities) zoals ballades en walsen schreef, laat hij met deze vierdelige sonate voor piano zien dat hij ook prima overweg kan met langere composities. Hij componeerde deze laatste pianosonate in 1844 en droeg hem op aan Gravin Emilie de Perthuis.

Gisteren 19:30 3voor12 presenteert...

Muziekprogramma met aandacht voor de betere popmuziek.

Gisteren 19:24 Franz Liszt Concours - Ivan Penkov

Na zijn studie bij Antoaneta Vodenicharova aan de National School of Arts in zijn thuisstad Pleven vervolgde pianist Ivan Penkov zijn studie bij Tamara Poddubnaya en Paul Komen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Charles Rosen, Rian de Waal, Leslie Howard, Igor Roma, en Pascal Devoyon. Ivan Penkov heeft verschillende prijzen op zijn naam staan, waaronder de Eerste Prijs van de International ?Russian Piano Music? Competition in Pleven (2006) en de International Competition ?Young Virtuosos? in Sofia (2008). In 2011 schopte hij het tot de halve finales van het 9e Internationale Franz Liszt Concours. Behalve in zijn moederland speelt Ivan Penkov ook regelmatig in Nederland, waaronder op het Peter de Grote Festival, en in Duitsland.

Gisteren 18:30 Het Archief: Zino Francescatti

Deze aflevering van ?Het Archief? eert violist Zino Francescatti. Francescatti werd wereldwijd geroemd als de grootste Franse violist van zijn tijd, een reputatie die hij nog eens bevestigt in deze uitvoering van W. A. Mozarts Vioolconcert Nr. 4, opgenomen met het ?Orchestre de la Société des Concerts du Conservatoire? onder leiding van Jerzy Semkov. Hierna toont Francescatti dat hij net zo goed uit de voeten kan met kamermuziek: samen met pianist Eugenio Bagnoli voert hij, ter afsluiting van dit programma, drie werken uit: ?Romances in G-groot en F-groot? van Ludwig van Beethoven, evenals ?Lamento e moto perpetuo? van Gustave Samazeuilh, gevolgd door ?La Ronde des Lutins? van Antonion Bazzini.

Gisteren 18:20 Tasty Tunes

Dinner time? Wij schotelen je een overzicht voor van de beste hits van het moment in Tasty Tunes.

Gisteren 18:10 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Gisteren 18:00 Trending 5

De dagelijkse hitlijst van XITE gebaseerd op trends in de sociale media.

Gisteren 17:41 Bartók - Concert voor Orkest

In 1943, nadat zijn gezondheid in korte tijd achteruit gegaan was, werd er leukemie geconstateerd bij Béla Bartók. Een kleine drie jaar eerder was hij het Europa van de Tweede Wereldoorlog ontvlucht naar de Verenigde Staten, maar daar voelde hij zich artistiek geïsoleerd en hij had bovendien financiële zorgen. Erkenning kreeg hij alleen voor zijn pianospel maar door zijn slechte gezondheid kon hij na januari 1943 niet meer concerteren. De Hongaarse componist was emotioneel en fysiek bankroet. Hij lag in het ziekenhuis toen Serge Koussevitzky, dirigent van het Boston Symphony Orchestra, hem kwam vragen of hij een groot orkestraal werk wilde componeren. Wat Bartók niet wist is dat de financiering van deze opdracht tot stand was gekomen door zijn mede-emigranten en goede vrienden: de violist Joseph Szigeti en de dirigent Fritz Reiner. Deze opdracht kwam voor Bartók op een cruciaal moment in zijn leven: hij hervond zijn energie en binnen zeven weken had hij zijn Concert voor Orkest af. De première op 1 december 1944 in Boston was een groot succes en Bartóks muziek werd eindelijk ook in de Verenigde Staten gewaardeerd. Nieuwe compositieopdrachten kwamen binnen maar zijn gezondheid liet hem wederom in de steek: Bartók stierf in september 1945.

Gisteren 17:40 Clickbait

Clickbait bekijkt alles op het internet wat met muziek te maken heeft: van sexy vakantiefoutjes tot hilarische dansende honden, bizarre freestyle-raps, gevaarlijke dansjes en komische muzikale rampen.

Gisteren 17:20 Clickbait

MTV zoekt het viral videolandschap af naar de grappigste en interessantste filmpjes over muziek. De allerbeste worden gepresenteerd met ongezouten humor en innovatieve graphics, waardoor er een vertrouwde videoclipkijkervaring ontstaat.

Gisteren 17:16 Keller Kwartet speelt Haydn

In de zomer en herfst van 1781 componeerde Joseph Haydn zijn Strijkkwartetten Op. 33 voor de Weense uitgever Artaria. Deze strijkkwartetten gingen in première op Eerste Kerstdag 1781. In deze uitzending speelt het Keller Kwartet het derde deel van Haydns derde strijkkwartet uit deze reeks, getiteld ?De vogel?. De gehele reeks kwartetten kreeg als bijnaam ?De Russische kwartetten?, omdat Haydn dit werk opdroeg aan de toekomstige tsaar Paul I van Rusland.

Gisteren 16:55 Prokofjev - Pianosonate Nr. 7

Lang Lang speelt Prokofjevs Pianosonate Nr. 7 in de Weense Musikverein.

Gisteren 16:55 NPO Radio 2 presenteert

Op 28 november 2016 geeft het legendarische Britse duo Neil Tennant en Chris Lowe -oftewel de Pet Shop Boys- hun enige Nederlandse concert in de Tilburgse 013. Bij ons kijkt je daarom vast naar de documentaire 'A Life In Pop'. Gastpresentator / PSB-liefhebber Gerard Ekdom doet de inleiding.

Gisteren 16:15 Summer Vibes

Zoek niet langer naar de soundtrack van je zomer! Want we hebben een lekkere mix voor je klaar staan van al jouw favoriete muziekstijlen.

Gisteren 16:00 4 at 4

Elke dag om 16.00u zie je 4 videoclips met 1 thema!

Gisteren 15:54 Les Salons de Musique: Opus 14

De insteek van ?Les Salons de Musique? is om originele en exclusieve ontmoetingen tussen vooraanstaande muzikanten uit te lokken. Deze ontmoetingen vinden plaats op ongebruikelijke en intieme locaties. De muzikanten delen hun emoties met elkaar en met het publiek: een recept dat onvergetelijke momenten oplevert. Pianiste Shani Diluka is een kind van twee culturen: oosters en westers. Ze speelt een breed repertoire, in de geest van grote muzikale denkers als Schnabel en Kempf, naar wie ze in haar spel regelmatig verwijst. Haar internationale carrière bracht haar onder andere naar het Concertgebouw, de Salle Pleyel, La Cité de La Musique, La Fenice, het Arsenal de Metz, het Grand Théâtre de Bordeaux, het Festival de La Roque d?Anthéron, het Festival International de Menton en het Zubin Mehta-Festival in Mumbai. Ze gaat met haar tijd mee en werkt samen met ?s werelds grootste componisten, onder wie Kurtag, Rihm en Mantovani. Van de laatstgenoemde componist bracht ze een werk in première. In deze uitzending wordt ze begeleid door het Ébène-Kwartet. Dit vooraanstaande strijkkwartet, in 1999 opgericht op het Conservatorium van Boulogne-Billancourt, bezoekt de meest prestigieuze concertzalen en festivals. Kenmerkend voor het kwartet zijn de ongelofelijke veelzijdigheid en de sterke aandacht voor actuele ontwikkelingen. Het Ébène-Kwartet is net zo goed thuis in het klassieke als in het hedendaagse repertoire, en zelfs in de jazz.

Gisteren 14:45 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Gisteren 14:12 Lucerne Festival 2007

Gustav Mahler?s derde symfonie is met zijn ongekende lange duur (een gemiddelde uitvoering ligt tussen de 90 en 100 minuten) een spannend, geheimzinnig, overweldigend en ontroerend stuk. In de zes delen van deze geweldige symfonie geeft Mahler zijn muzikale visie op de natuur en de plaats die de mensheid daarin inneemt. Net zoals in zijn tweede symfonie gebruikt de componist het materiaal uit de eerder geschreven Wunderhorn Liederen, met een prachtige alt solo in het vierde deel op een gedicht van Friedrich Nietzsche en een dames- en jongenskoor in het vijfde deel. Oorspronkelijk had de symfonie zeven delen, maar uiteindelijk schrapte Mahler dit zevende deel en maakte het tot het laatste deel van zijn vierde symfonie. Uitgevoerd en opgenomen in 2007 door Claudio Abbado en het Lucerne Festival Orchestra, het Arnold Schoenberg Chor Wien Tölzer Knabenchor en de mezzosopraan Anna Larson.

Gisteren 14:10 We Love Music Videos

XITE 3 Music Videos! Hier vind je de lekkerste clips om je dag door te komen.

Gisteren 14:00 3x

Van welke artiest krijg jij geen genoeg? In 3x zie je drie verschillende videoclips van één topartiest.

Gisteren 13:59 Guitar Canon - Recuerdos de la Alhambra

Recuerdos de la Alhambra (Memories of the Alhambra) is een klassiek werk voor de gitaar gecomponeerd in 1896 in Granada door de Spaande componist Francisco Tárrega (1852-1909). In het stuk zit de techniek tremolo verwerkt. Het stuk heeft dezelfde titel als de Spaanse vertaling van Washington Irvings boek ?Tales of the Alhambra? uit 1832, geschreven toen de auteur vier jaar in Spanje verbleef. In deze clip voert de Chinese gitarist Xuefei Yang het werk uit.

Gisteren 13:55 NPO Radio 2 presenteert

Op 28 november 2016 geeft het legendarische Britse duo Neil Tennant en Chris Lowe -oftewel de Pet Shop Boys- hun enige Nederlandse concert in de Tilburgse 013. Bij ons kijkt je daarom vast naar de documentaire 'A Life In Pop'. Gastpresentator / PSB-liefhebber Gerard Ekdom doet de inleiding.

Gisteren 13:49 Bruhns - Preludium in G

Het Orgel Festival Holland wordt georganiseerd door de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours. De stichting heeft als doel jonge organisten in aanraking te laten komen met de wereldberoemde orgels van de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar en hun een podium te bieden. In de opzet van concours en academie tijdens het festival vormen het Van Covelens-orgel (1511) en het grote Van Hagerbeer/Schnitger-orgel (1646/1725) het ijkpunt voor de interpretatie. Met hun sublieme klankkarakter en fraaie uiterlijk vervullen de Alkmaarse orgels een voortrekkersrol bij het doorgeven van de orgelcultuur. Deze instrumenten optimaal tot klinken te brengen vormt de grote uitdaging van ons festival. De internationale jury en het ervaren docentencorps vervult in het leerproces van interpretatie een bemiddelende en stimulerende rol.

Gisteren 13:30 Guitar Canon - Usher Waltz

Gisteren 12:30 Beach Boys - Surfin' Success

De Beach Boys - America's Band - begonnen hun rockband in 1961 in Hawthorne, Californië. Ze werden immens populair met hun muziek door de jonge surf, auto en liefde cultuur. Deze documentaire neemt u mee vanaf het ontstaan van de band tot aan de successen zoals 'Pet Sounds', het nooit uitgebrachte album 'Smile' en vele zeldzame nooit vertoonde scenes.

Gisteren 12:30 De meesterbouwers van De nieuwe Stradivarius

In dit programma zetten we het bouwproces centraal, als verdiepende aanvulling op het programma. Dit doen we door nóg meer te vertellen over de instrumenten. Vandaag met Rik Mol, Europa's grootste trompettalent, en trompetbouwer Miel Adams, wiens trompetten wereldwijd verkocht worden.

Gisteren 12:00 Lunch Box

Breek de dag doormidden met Lunch Box. De grootste klappers van de afgelopen jaren en natuurlijk de hits van nu.

Gisteren 11:38 Pärt - Tabula Rasa

Voortgekomen uit de vriendschapsband tussen drie families (die van Capuçon, Chalmin en Scapolan) was het Bel Air Festival 15 jaar lang een unieke mogelijkheid voor musici van over de hele wereld om hun ervaringen te delen, uit te wisselen, en elkaar te ontmoeten. Deze 15e en laatste editie stelt ons magische momenten in het vooruitzicht, waarbij de trouwste musici samenkomen die de afgelopen jaren geleden Renaud Capuçon hebben begeleid. U luistert nu naar 'Tabula Rasa' van Arvo Pärt.

Gisteren 11:30 Ali B op Volle Toeren

Na vier seizoenen en meerdere smeekbedes is het Ali dan eindelijk gelukt; hij heeft zowel Boudewijn de Groot als Herman van Veen gestrikt voor Ali B op Volle Toeren. Maar wel onder één voorwaarde; ze willen samen in 1 aflevering. Ali moet met groot geschut komen en nodigt daarvoor ervaren rapper Diggy Dex uit om met hem mee te gaan. Al snel blijkt dat ook Diggy groot fan is van Herman en Boudewijn. Ali en Diggy zullen één liedje moeten maken van het rustige liefdeslied 'Avond' van Boudewijn en het gehaaste 'Opzij'' van Herman. Dat is nogal een uitdaging beseffen ze zich. Herman en Boudewijn zullen voor het eerst samen gaan werken met het liedje 'Treur Niet (Ode Aan Het Leven)' dat gaat over de dood en hoe hij zijn begrafenis zou willen.

Gisteren 11:25 Otello IMDb: 7.2

Gisteren - IMDB * 7.2 - Muziek, The immortal tale of the noble Moor whose jealousy leads him to commit the ultimate treason. Otello is a figure larger than life, driven by his own jealousy to murder the woman he adores. Placido Domingo as Otello is ...

The immortal tale of the noble Moor whose jealousy leads him to commit the ultimate treason. Otello is a figure larger than life, driven by his own jealousy to murder the woman he adores. Placido Domingo as Otello is at his peak in this role.

Gisteren 11:01 Beethoven - Symfonie Nr. 8

Als bekroning op hun twaalfjarige samenwerking voerden chefdirigent Claudio Abbado en de Berliner Philharmoniker alle negen symfonieën van Ludwig van Beethoven uit. Het resultaat mocht er zijn: de Italiaanse krant La Repubblica repte over 'de mooiste symfoniecyclus van het afgelopen decennium', en de Süddeutsche Zeitung schreef lovende woorden: ?Abbado geeft alle tegenstrijdigheden in Ludwig van Beethovens universum de vrije loop ? niets verloopt volgens verwachting, de muziek dreigt definitief te exploderen, uit welke hoek zal de verlossing komen? Een krachtige, genadeloze analyse van Beethoven en diens persoonlijkheid...?

Gisteren 10:30 High School Musical

Tijdens een familie vakantie ontmoeten basketbal talent Troy en de slimme Gabrielle elkaar. Tijdens een karaokewedstrijd ontdekken ze hun liefde voor muziek en elkaar. Terug op school doen ze auditie voor de aankomende musical.

Gisteren 10:25 Morning Motivation

Nog wat extra motivatie nodig om de deur uit te gaan? Vul je vrije tijd met de beste clips en kijk elke maandag t/m vrijdag naar Morning Motivation op XITE!

Gisteren 10:08 Strauss and his heroines

Een scheiding! Na een huwelijk van zes jaar heeft de dominante en chronisch jaloerse generaalsdochter Pauline genoeg van Richard Strauss. Pauline heeft het altijd geweten: haar echtgenoot, die op zijn 36 al wereldwijd gevierd wordt als de belangrijkste levende Duitse componist, gaat vreemd. Zijn jovialiteit en zijn morele superioriteit zijn slechts een masker! Vormen de buitenechtelijke erotische escapades van de man de inspiratiebron voor de toondichten en liederen van de kunstenaar? De film ?Richard Strauss and his heroines? onderzoekt de vrouwen in het leven van de componist. De nadruk ligt op de relatie tussen Strauss en Pauline, de vrouw met wie hij tot aan zijn dood meer dan 55 jaar getrouwd was. Ze wordt vaak afgedaan als de zuurpruim die haar echtgenoot in publiek afviel, maar dit gaat voorbij aan het feit dat Strauss zijn mooiste liederen schreef aan het begin en aan het einde van zijn liefde voor een goed-opgeleide zangeres die haar carrière omwille van hem opgaf en de rest van zijn leven voor hem zorgde. Wat bracht de gebroken, oude Strauss ertoe, om na een leven waarin hij de meest uiteenlopende periodes van de Duitse geschiedenis doormaakte ? van het Rijk tot de Nazidictatuur tot de naoorlogse jaren ? in 1948 te schrijven ?We hebben hand in hand samen zorgen en geluk doormaakt?? Dit laatste lied, ?Sonnenuntergang?, is één van de ontroerendste liefdesverklaringen uit de muziekgeschiedenis. ?Richard Strauss and his heroines? is het eerste gefilmde onderzoek naar de onvergetelijke heldinnen die Strauss neerzette. Het is zowel het verhaal van een turbulent en roerend liefdesverhaal tussen twee mensen die bereid waren voor elkaar door het vuur te gaan. De Grote Straussvertolkers Brigitte Fassbaender, Reneé Fleming, Dame Gwyneth Jones en Christa Ludwig lichten hun beroemde Straussrollen toe, en een interview met Strauss' laatste overlevende kleinkind in Garmisch belicht het familieleven van de familie Strauss. Dirigent Franz Welser-Möst onthult het geheim van Strauss geniale instrumentaties, terwijl Straussexpert Christoph Wagner-Trenckwitz ons door de film leidt.

Gisteren 10:05 Het weeshuis van de Nederlandse muziek

Vrije Geluiden presenteert: Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Onterecht vergeten stukken worden opgesnord in het archief, afgestoft en opnieuw gespeeld.

Gisteren 10:00 Sticks' Playlist

Verschillende artiesten en BN'ers presenteren hun Playlist met vijf favoriete videoclips. Deze keer met: Sticks.

Gisteren 09:35 Shchedrin - Romantic Offering

Hij is een van ?s werelds grootste cellisten, zij behoort tot de absolute pianotop: Mischa Maisky en Martha Argerich. Tijdens dit speciale concert met het Luzerner Sinfonieorchester onder leiding van de Estse dirigent Neeme Järvi spelen zij de wereldpremière van Rodion Shchedrin?s ?Romantic Offering?, een dubbelconcert voor piano en cello.

Gisteren 09:12 Hartmann - Concerto funèbre

Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) was een overtuigd tegenstander van het naziregime. Hij wilde niet dat zijn muziek gespeeld werd in nazi-Duitsland, ging in de ondergrondse en moest uiteindelijk onderduiken. Zijn Concerto Funebre componeerde hij in 1938, als een reactie op de bezetting van Tsjecho-Slowakije. Een rode draad door de compositie is de Hymne van de Hussieten ?Gij strijders voor God?, wat al door verschillende Tsjechische componisten zoals Smetana, Janacek en Martinu, verwerkt was in composities. Het concert ging in de herfst van 1939 in Zwitserland in première, net nadat Duitsland Polen was binnengedrongen en de oorlog was losgebarsten.

Gisteren 09:00 Then vs Now

Clips

Gisteren 08:00 MTV's Top 10 Hot & Happening

Clips

Gisteren 07:44 Bach - Goldberg Variaties

De Goldbergvariaties danken hun naam aan een anekdote uit een vroege biografie van Johann Sebastian Bach. De klavecinist Johann Gottlieb Goldberg was in dienst van graaf Hermann Carl von Keyserlingk, die regelmatig leed aan slapeloosheid. Op aandringen van de graaf schreef Bach op één aria 30 variaties, zodat Goldberg deze kon uitvoeren als zijn broodheer weer eens niet in slaap kon komen. Als dankbaarheid voor deze compositie schonk de edelman Bach een gouden beker met honderd Louis d?Or. Vandaag de dag wordt ernstig getwijfeld aan het waarheidsgehalte van dit verhaal maar dat doet niets af aan de pracht van deze set met werken.

Gisteren 07:28 De Plaat Blijft Hangen

Oude muziek hits: de beste clips en de mooiste hits uit de jaren '50 tot en met '90.

Gisteren 07:20 Beethoven - Pianoconcert Nr. 5 deel 2&3

Daniel Barenboim kreeg voor zijn 65e verjaardag in 2007 wel een heel bijzonder verjaardagscadeautje: een complete cyclus van alle Beethoven pianoconcerten tijdens het Klavier-Festival in Ruhr. Deze opnames late een zeer persoonlijke en speciale interpretatie van deze composities zien, en Barenboims levenslange toewijding aan deze muziek. Barenboim is en blijft een van de meest bekende artiesten en de meesterwerken van Beethoven hebben gedurende zijn hele leven en carrière een belangrijk deel van zijn repertoire gevormd , zowel als pianist als dirigent. De componist zelf was een absolute pianovirtuoos met een ongelofelijke techniek en het is daarom ook niet verwonderlijk dat deze pianoconcerten een klasse apart zijn. Het voormalige wonderkind Barenboim is de perfecte persoon om deze veeleisende muziek te spelen. Tijdens deze uitzending dirigeert hij vanachter de vleugel de Staatskapelle Berlin in het 'Vijfde Pianoconcert', de laatste twee delen.

Gisteren 07:08 Rachmaninov - Pianoconcert Nr. 2 deel 2

Zijn eerste symfonie werd als een prestatie gezien maar desondanks niet goed ontvangen door de critici. Deze slechte kritiek en privéproblemen maakte dat Sergej Rachmaninov in een depressie terechtkwam. Hij leed aan een writer?s block: er kwam geen noot op papier. Bovendien begon hij te drinken waardoor hij ook zijn pianocarrière op het spel zette: door het alcoholgebruik begonnen zijn handen dusdanig te trillen dat goed spelen er niet meer in zat. Rachmaninov besloot dat het zo niet langer kon en bezocht Dr. Dahl, een specialist in ?neuropsychoterapie?. Dit werd zijn redding: Dr. Dahl wist hem te helpen en Rachmaninov begon weer met componeren. Het Tweede Pianoconcert is het resultaat van dit harde werken en vormt een duidelijk keerpunt in het leven van de componist. Uit dankbaarheid opgedragen aan Dr. Dahl is dit een van de meest bekende werken van de Russische componist, die de rest van zijn leven niet meer zo erg leed aan depressie als in zijn jonge jaren. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Gisteren 07:00 Seven Eleven

Clips

Gisteren 07:00 Wake Me Up!

Hoe kun je je dag beter beginnen dan met de grootste hits van dit moment? Start je ochtend met Xite en je bent meteen helemaal up to date.

Gisteren 06:55 Llywelyn - Mutata Consilia

De Russische pianist Boris Berezovsky speelt 'Mutata Consilia' - Change of Plans van de Duitse componist Dafydd Llywelyn.

Gisteren 06:46 Debussy - Prélude à l'après-midi...

Elk jaar is het eindconcert van het Pianoscope Festival een uniek moment, waarin alle musici die hun steentje hebben bijgedragen tijdens de concerten en masterclasses, bijeen komen voor een grandioze afsluiting van de festiviteiten. U luistert nu naar een pianobewerking van Claude Debussy?s Prélude à l?apres-midi d?un Faune.

Gisteren 06:30 Mozart - Pianoconcert Nr. 17 deel 2

Het zeventiende pianoconcert van Wolfgang Amadeus Mozart is een van de weinige concerten die hij niet voor zichzelf schreef, maar voor zijn leerling Barbara von Ployer, waar Mozart ook zijn veertiende pianoconcert voor schreef. Dit stuk is tevens een van de weinige werken die tijdens zijn leven gepubliceerd werden, wat een zeldzame recensie oplevert: de schrijver prijst de elegantie van het Andante en de ?uitzonderlijk mooie modulaties? in het Allegretto, maar merkt ook de moeilijkheid in de pianopartij op. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Gisteren 06:00 Domien, Jouw Ochtendshow

De ochtendshow van Domien Verschuuren op 3FM, zie je elke dag op 101.TV.

Gisteren 06:00 The Wake Up Club

Clips

Gisteren 05:59 Schumann - Pianoconcert deel 1

Vijftien jaar heeft Robert Schumann er over gedaan om zijn Pianoconcert in a klein te schrijven. Oorspronkelijk beschouwde Schumann het eerste deel, gecomponeerd in 1841, als een zelfstandige compositie (een fantasie voor piano en orkest in a klein) maar later voegde hij er tweede en derde deel aan toe waardoor het een volwaardig concert werd. Het resultaat mag er wezen: in tegenstelling tot veel van de soloconcerten in die tijd is het geen uiteenzetting van virtuositeit maar juist een bijzonder gelijkwaardig samenspel van orkest en piano. Dankzij zijn vrouw Clara verwierf het concert de bekendheid die het verdient: zij bleef het stuk na de dood van haar man regelmatig uitvoeren op diverse concertpodia. Tijdens deze uitzending: het eerste deel.

Gisteren 05:55 Toto: 35th Anniversary Tour - Live From Poland

Film1 Sundance Channel - Met dit legendarische liveconcert viert Toto haar 35e verjaardag in de Atlas Arena in de Poolse stad Lodz tijdens hun wereldtour van 2013. Het optreden benadrukt de combinatie van hard werken, gevoel en motivatie die Toto al haar hele carrière kenmerkt, met een set vol grote hits en klassiekers. De bandleden hebben meegespeeld op veel van de bekendste en meest succesvolle platen ooit, maar wanneer ze bij elkaar komen als Toto maken ze muziek die met niets te vergelijken is. Dit is Toto op haar best.

Gisteren 05:49 Beethoven - Symfonie Nr. 5 deel 2

?Ta-ta-ta-taa?. Het is waarschijnlijk de meest bekende opening van een van de bekendste symfonieën ooit geschreven. Deze Vijfde is nu niet meer weg te denken uit de concertzalen maar voor een symfonie die zo populair is, was de eerste uitvoering vrij desastreus. Op 22 december 1808 ging het werk in première, samen met de Zesde symfonie, de ?Fantasie für Klavier, Chor und Orchester?, maar ook het Vierde Pianoconcert en delen uit de Mis in C stonden op het programma. Een ware concertmarathon dus en bovendien een uitputtingsslag voor de hevig onderbetaalde musici. Wenen was op dat moment in de ban van een ijzig koude winter en door de lengte van het concert en de ongeïnspireerde musici was het ook voor het publiek in de onverwarmde concertzaal afzien. Zoals Beethoven biograaf Anton Schindler opmerkte: ?De ontvangst van deze werken was niet zoals gewenst en waarschijnlijk ook niet beter dan dat Beethoven had verwacht. Het publiek was niet begiftigd met het vermogen om deze bijzondere muziek te begrijpen en de uitvoering liet veel te wensen over?. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Gisteren 05:28 Albéniz - Iberia, Boek 1

De Franse componist Olivier Messiaen zei ooit: ?'Iberia' is het wonder voor de piano, het staat waarschijnlijk op de hoogste plaats tussen alle briljante stukken die voor de koning der instrumenten geschreven zijn?. Isaac Albéniz schreef zijn magnum opus 'Iberia' in Parijs tussen 1905 en 1908. In totaal bestaat het werk uit 12 stukken, onderverdeeld in vier boeken. De componist heeft zich laten inspireren door verschillende plaatsen in Spanje: de invloeden van de plaatselijke volksmuziek is goed terug te horen. In het tweede boek geeft Albéniz een impressie van Ronda (een plaats in Andalusië), Almería en Triana (een wijk in Sevilla). Technisch gezien is 'Iberia' een van de moeilijkste stukken in het pianorepertoire: het vergt enorme kracht en flexibele vingers van de uitvoerende. U ziet in deze uitzending Lang Lang in een uitvoering van Boek 1 van Albéniz' 'Iberia' die plaatshad in de Weense Musikverein.

Gisteren 05:00 Early Birds

XITE helpt je de vroege uurtjes door te komen! Opbeurende muziek voor ochtendmensen, met de tofste nummers van deze eeuw en natuurlijk de lekkerste hits om mee op te staan.

Gisteren 04:03 Gidon Kremer en het Kremerata Baltica

Alhoewel hij zijn 60e verjaardag in 2007 vierde heeft de wereldberoemde violist Gidon Kremer zich muzikaal gezien altijd jong gehouden met zijn spontaniteit en zijn open geest. Deze topviolist is een allround musicus, thuis in vele verschillende muziekstromingen, en dit laat hij zien samen met zijn Kremerata Baltica. Het ensemble is opgericht door Kremer zelf en bestaat uit jonge topmusici uit de Baltische staten. Op het programma: het adagio uit Mahlers tiende symfonie, de Vioolsonate van Sjostakovitsj, Sempre Primavera, gecomponeerd door Kremer zelf, Rota?s Fuga y Mistero en La Dolce Vita.

Gisteren 02:44 El Llibre Vermell de Montserrat

Het ?Llibre Vermell de Montserrat? (?Rode Boek van Montserrat?) is een collectie middeleeuwse teksten, verzameld rond het heiligdom van de Zwarte Madonna van Montserrat in Catalonië, Spanje. Het manuscript bevat liturgische, informatieve en instructieve teksten rond de Mariaviering in Montserrat, bedoeld voor pelgrims. Deze teksten zijn aan het eind van de 14e eeuw gebundeld, en ontlenen hun naam aan de roodfluwelen band die het manuscript sinds de 19e eeuw bij elkaar houdt. Wat het manuscript zo bijzonder maakt, is dat een bij tiental liederen ook de muzieknotatie is inbegrepen. Een deel van deze liederen heeft een volkse klank: de pelgrims brachten vaak de nacht door in de kerk, waar ze devote liederen afwisselden met traditionele volksmuziek. De verzameling bevat verschillende canons, rondedansen, en een motet. Hespèrion XXI en La Capella Reial de Catalunya onder leiding van Jordi Savall voeren de tien liederen uit in de 14e-eeuwse Gotische kerk ?Santa Maria del Pi? te Barcelona.

Gisteren 02:35 De Tiende van Tijl

In deze aflevering onder andere een reis naar het vurige operahuis in Barcelona, Wishful Singing toont met een lied van Stolz aan wat moed is, het Nederlands Blazers Ensemble eert een vergeten instrument en er is een uniek optreden van Marco Bakker; hij zingt de Matthäus Passion.

Gisteren 02:00 Music Television

Clips

Gisteren 02:00 All Night

Geen zin om te slapen? Xite helpt je een handje mee in All Night! De hele nacht gaan we dwars door ons grote archief met de grootste hits en de beste classics.

Gisteren 01:55 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Gisteren 01:00 All Night

Geen zin om te slapen? Xite helpt je een handje mee in All Night! De hele nacht gaan we dwars door ons grote archief met de grootste hits en de beste classics.

Gisteren 00:55 On Stage

Waar vinden de tofste concerten, feesten en festivals plaats? Dáár vind je On Stage! 3FM! DJ Giel Beelen presenteert het programma iedere keer vanaf een andere plek, in samenwerking met nieuw talent én (inter-)nationale grote namen.

Gisteren 00:50 Clickbait

Clickbait toont alles op internet wat met muziek te maken heeft; van geniale mislukkingen op het podium, via maffe muziekclips tot rappers met een verbazend goede flow. Ooit een sexy slagwerk.er ritmes zien maken met vlees? Dat komt nog

Gisteren 00:25 Verslag: Zwarte Cross

Verslag van het Zwarte Cross festival dat afgelopen weekend gehouden werd: Gwen van Poorten en Giel Beelen doen verslag van het Zwarte Cross Festival. Motorcross, stunts, muziek, theater, humor en spektakel. Een unieke en bizarre combinatie die elk jaar weer, steeds meer mensen trekt naar het Zwarte Cross Festival in het Achterhoekse Lichtenvoorde. De veelzijdige line-up bestaat onder andere uit: Chef'special, DJ Jean, DJ Paul Elstak, Joost van Bellen, Kenny B en Golden Earring.

Gisteren 00:20 Pillowtalk

Relaxen doe je 's avonds met de beste muziek van XITE tijdens Pillow Talk.

Gisteren 00:15 Otello IMDb: 7.2

Eergisteren - IMDB * 7.2 - Muziek, The immortal tale of the noble Moor whose jealousy leads him to commit the ultimate treason. Otello is a figure larger than life, driven by his own jealousy to murder the woman he adores. Placido Domingo as Otello ...

The immortal tale of the noble Moor whose jealousy leads him to commit the ultimate treason. Otello is a figure larger than life, driven by his own jealousy to murder the woman he adores. Placido Domingo as Otello is at his peak in this role.

Gisteren 00:15 Clickbait

Clickbait bekijkt alles op het internet wat met muziek te maken heeft: van sexy vakantiefoutjes tot hilarische dansende honden, bizarre freestyle-raps, gevaarlijke dansjes en komische muzikale rampen.

Gisteren 00:00 Verdi - Macbeth

De kleuren zwart, rood, crème en goud overheersen in deze Macbeth productie van The Royal Opera House. Deze Verdi opera is gebaseerd op het Schotse toneelstuk van William Shakespeare. Macbeth wordt gemanipuleerd door een hele horde van sluwe heksen, die hem met hun voorspellingen aan het wankelen brengen. Simon Keenlyside maakte in deze uitvoering zijn debuut als een atletische en piekerende Macbeth, met Liumyla Monastryrska als zijn Vrouwe. Deze prachtige productie wordt gedirigeerd door Antionio Pappano en ontstijgt het niveau van alleen geluid en woede ver.

Gisteren 00:00 Trending 5

De dagelijkse hitlijst van XITE gebaseerd op trends in de sociale media.

Eergisteren 23:43 Schumann - Adagio en Allegro brillante

Bij de eerste uitgave van Robert Schumanns ?Symfonische Etudes?(een set van thema en variaties) zat de aantekening dat het thema ?de compositie van een amateur was?. Het thema waarop Schumann zijn variaties schreef had de componist gekregen van Baron Von Fricken, vader van zijn vroegere verloofde Ernestine von Fricken. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski bewerkte het ?Adagio en Allegro Briljante? voor orkest, te horen tijdens deze uitzending.

Eergisteren 23:33 Saint-Saëns - Introduction et Rondo capriccioso

Toen het vijftienjarige Spaanse vioolwonder Pablo de Sarasate, Camille Saint-Saëns benaderde voor een stuk was de componist vereerd. Hij pakte de opdracht met beide handen aan en schreef zijn Eerste Vioolconcert voor hem. De Sarasate was zelfs op die jonge leeftijd al een grootheid en gaf optredens over de hele wereld. Saint-Saëns, die zoals wel meer Franse componisten uit de Romantiek erg geïnteresseerd was in Spaanse volksmuziek, schreef vier jaar later nog een stuk voor de vioollegende: Introduction et Rondo Capriccioso voor viool en orkest. In dit werk zijn niet alleen verschillende Spaanse dansen te herkennen, ook heeft Saint-Saëns het opzettelijk moeilijk gemaakt. Hij wilde de inmiddels volwassen violist een ware uitdaging geven. De Sarasate was blij met het stuk en voerde het regelmatig uit waardoor het snel aan populariteit won: zowel George Bizet als Claude Debussy hebben het bewerkt.

Eergisteren 23:13 Gershwin - An American in Paris

De titel van George Gershwins 'An American in Paris' is iets wat je letterlijk moet interpreteren. De Amerikaanse componist bezocht de Franse hoofdstad in de jaren ?20 van de vorige eeuw en was zo onder de indruk van wat hij zag en hoorde dat hij zijn ervaringen omzette in muziek. Gershwin schreef dit toongedicht in opdracht van Walter Damrosch, destijds chef-dirigent van de New York Philharmonic. De eerste uitvoering in december 1928 in Carnegie Hall was een groot succes. Deems Taylor, componist en muziekcriticus schreef destijds over het stuk: ?Beeld je een Amerikaan in, die Parijs bezoekt, lopend over de Champs-Elysees op en zonnige ochtend in mei of juni? Niet alleen zijn ogen zijn open maar ook zijn oren, hij luistert met plezier naar de geluiden van de stad. Vooral de Franse taxi?s lijken hem te vermaken?.

Eergisteren 23:00 Pillowtalk

Relaxen doe je 's avonds met de beste muziek van XITE tijdens Pillow Talk.

Eergisteren 22:59 Ernst op Zondag - Chopin

In de reeks Ernst op zondag leidt Ernst Daniël Smid concerten in met anekdotes en achtergronden van de muziek, de componisten en hun passie. In deze aflevering: Chopin

Eergisteren 22:38 Moessorgksi -Schilderijententoonstelling

Als eerbetoon aan zijn overleden vriend, de schilder Viktor Hartmann, schreef Modest Moessorgski zijn Schilderijen van een tentoonstelling. Via een steeds terugkerende promenade wordt de luisteraar meegenomen langs een muzikale voorstelling van Hartmanns schilderijen. Deze schilderijententoonstelling werd oorspronkelijk voor piano geschreven maar er zijn talloze bewerkingen van, variërend van een arrangement voor symfonieorkest, een versie voor harmonieorkest en beiaard tot het arrangement voor koperensemble. In deze uitzending kunt u genieten van een versie voor symfonieorkest, gearrangeerd door Maurice Ravel. Uitvoerenden: Sir Simon Rattle & Berliner Philharmoniker

Eergisteren 22:00 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Eergisteren 21:25 Het weeshuis van de Nederlandse muziek

Vrije Geluiden presenteert: Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Onterecht vergeten stukken worden opgesnord in het archief, afgestoft en opnieuw gespeeld.

Eergisteren 21:00 On Stage

Waar vinden de tofste concerten, feesten en festivals plaats? Dáár vind je On Stage! 3FM! DJ Giel Beelen presenteert het programma iedere keer vanaf een andere plek, in samenwerking met nieuw talent én (inter-)nationale grote namen.

Eergisteren 20:30 Alice's Adventures in Wonderland

?Alice?s Adventures in Wonderland? brengt een beroemd verhaal en minstens net zo beroemde personages naar het balletpodium. Lewis Carroll?s verhaal over Alice die in een stroom van avonturen de meest uitzonderlijke mensen en wezens tegenkomt, geeft The Royal Ballet een prachtige kans om een hele nieuwe wereld te creëren. De muziek ? de eerste volledige nieuwe balletpartituur voor The Royal Ballet in 20 jaar ? is geschreven door Joby Talbot en wordt gedirigeerd door Barry Wordsworth, chef-dirigent van The Royal Ballet. Voeg daar een scenario van Nicholas Wright (die onder andere His Dark Materials voor toneel bewerkte en artistiek directeur was bij het National Theatre) en decors van de internationaal befaamde Bob Crowley aan toe, en je hebt een creatieve leiding waar je u tegen zegt. Een artikel in ?The Times? omschreef de productie van The Royal Ballet als ?de spectaculaire gezinsfavoriet tot leven gebracht met de kracht van echt goed theater?.

Eergisteren 20:30 The Beat Behind Golden Earring

'Wij zijn voor een groot deel bepalend voor de sound van de band.' Drummer Cesar Zuiderwijk en bassist Rinus Gerritsen zeggen het vol overtuiging. De aandacht richt zich vaak op zanger Barry Hay en gitarist George Kooijmans. In de documentaire The Beat behind Golden Earring treden Rinus en Cesar uit de schaduw. Aanleiding vormt het jubileumconcert, dat de Haagse band ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan geeft op zaterdag 12 december in de Ziggo Dome. Regisseur Marcel de Vré, die eerder voor de NTR documentaires maakte over Nits en Guus Meeuwis, volgde de ritmesectie van de Golden Earring in de maanden voorafgaand aan het jubileumconcert. Oude nummers worden afgestoft en vernieuwd, in de computer vindt Rinus Gerritsen de originele versies van beroemde hitsongs zodat hij nog eens kan uitzoeken wat de basis vormde voor wereldhits als Radar L0ve en Twilight Zone. Gerepeteerd wordt er weinig. Geoefend wordt er tijdens recente concerten, die ook onderdeel uitmaken van de documentaire. Rinus Gerritsen vertelt over zijn geheel eigen stijl op de bas, die een belangrijk kenmerk vormt van het Earring-geluid. De bas is bij hem vaak niet ondersteunend, maar een aparte melodielijn. "Ze vragen me wel eens op een traditionele manier te spelen, maar dat doe ik niet. Dan is het gelijk geen Earring meer." En voor Cesar is spektakel een essentieel onderdeel van de roemruchte liveband. Hij bouwt zijn drumstel op een speciale manier op, in dienst van muziek en theater. The Beat behind Golden Earring is rijk aan anekdotes. Over ruzie en vriendschap, over succes en tegenslagen, over Holland en Amerika, over theorie en praktijk; steeds met Haagse humor opgediend.

Eergisteren 20:25 XITE & Chill

Maak je date-avond nog intiemer met XITE & Chill. Verwacht smooth & slow jams.

Eergisteren 20:00 Yung Internet's Playlist

Verschillende artiesten en BN'ers presenteren hun Playlist met vijf favoriete videoclips. Deze keer met: Yung Internet.

Eergisteren 19:25 The Idol IMDb: 6.8

Eergisteren - IMDB * 6.8 - Comedy, Mohammed Assaf is van jongs af aan samen met zijn zusje volledig in de ban van muziek. Terwijl hij als kind voor het entertainment tijdens huwelijksfeesten zorgde, heeft de inmiddels 25 jarige Assaf andere muzikale ...

Mohammed Assaf is van jongs af aan samen met zijn zusje volledig in de ban van muziek. Terwijl hij als kind voor het entertainment tijdens huwelijksfeesten zorgde, heeft de inmiddels 25-jarige Assaf andere muzikale ambities. Hij wil meedoen aan de tv-talentenjacht 'Arab Idol', waarvoor hij vanuit de Gazastrook een gevaarlijke reis naar Egypte zal moeten afleggen. Zonder paspoort, in het geheim de grens passerend en zonder uitnodiging voor zelfs maar een auditie, neemt hij het risico en met succes.

Eergisteren 19:03 Veerhavenconcert 2015

Ook in 2015 bood de historische Veerhaven weer een sprookjesachtig decor tijdens het OVG Veerhavenconcert. Dirigent Antony Hermus heeft ruime ervaring met openluchtconcerten in binnen- en buitenland, maar ook hij was blij verrast met de unieke setting. Het 80-koppen-tellende Rotterdams Philharmonisch Orkest trakteerde de 5000 gasten op een bijzonder concertprogramma met werken van 8 verschillende componisten. U kunt genieten van bariton Bastiaan Everink en sopraan Kelly God die nationaal en internationaal prachtige concerten geven met gerenommeerde orkesten. Bovendien is tijdens dit bijzondere Veerhavenconcert 2015 ook het 13-jarige viooltalent Mayte Levenbach te horen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest!

Eergisteren 18:30 GitaarSalon ? Florian Larousse

Florian Larousse, geboren in 1988 te Frankrijk, begon met gitaarlessen op 8-jarige leeftijd. Na zijn middelbare school ging hij naar het conservatorium in Parijs waar hij studeerde bij Roland Dyens. Hierna ging hij naar het conservatorium van Maastricht. In zijn conservatoriumtijd behaalde hij vele prijzen op verschillende internationale concoursen. Hij speelt in deze aflevering van GitaarSalon onder andere sonates van Domenico Scarlatti. Deze sonates, die Scarlatti voor solo-piano componeerde, zijn ?z?n bekendste composities, die veelvuldig worden uitgevoerd. Scarlatti componeerde gedurende zijn carrière meer dan 500 sonates. Een eendelig werk dat tussen de twee en tien minuten duurt, wordt tegenwoordig ook wel een ?Scarlatti-sonate? genoemd.

Eergisteren 18:20 Tasty Tunes

Dinner time? Wij schotelen je een overzicht voor van de beste hits van het moment in Tasty Tunes.

Eergisteren 18:00 Trending 5

De dagelijkse hitlijst van XITE gebaseerd op trends in de sociale media.

Eergisteren 17:10 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Eergisteren 16:45 Britten ? Les illuminations

In 1939 componeerde Benjamin Britten zijn ?Les Illuminations?, gebaseerd op poëzie van Arthur Rimbaud. Britten zette niet alle Rimbauds gedichten op muziek, maar componeerde een liederencyclus in tien delen. De uiterst melodieuze muziek is geschreven voor tenor of mezzosopraan. De melodie wordt begeleid door violen, altviolen, cello?s en contrabassen. ?Les Illuminations? wordt in dit concert gezongen door de Britse tenor Ian Bostridge. Zijn eerste soloalbum bestond uit werken van Britten; later ging Bostridge zich ook richten op Duits repertoire. Hij wordt in deze uitvoering begeleidt door het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Andris Nelsons.

Eergisteren 16:15 Weekend Vibes

De nieuwste en meest relaxte hits om volledig te genieten van je weekend!

Eergisteren 16:05 Beethoven - Symfonie Nr. 7

Het jaar 1812 was een druk jaar voor de toen al beroemde maar dove Ludwig van Beethoven. Hij ontmoette eindelijk Johann Wolfgang von Goethe (een andere Duitse grootheid) maar was teleurgesteld door zijn persoonlijkheid, was druk bezig in de liefde en schreef de beroemde brief aan zijn anonieme ?Unsterbliche Geliebte? en bovendien begon hij zich te bemoeien met het leven van zijn jongste broer, die aan het flikflooien was met een huishoudster. Tussen alle bedrijven door vond hij tijd om enkele nieuwe werken te componeren, waaronder zijn Zevende Symfonie. Het stuk werd in 1813 voor de eerste keer uitgevoerd tijdens een benefiet voor gewonde soldaten, en had een bijzonder orkest: zo was Louis Spohr een van de violisten, maar ook Johann Nepomuk Hummel, Giacomo Meyerbeer en Antonio Salieri waren in het orkest te ontdekken.

Eergisteren 16:00 4 at 4

Elke dag om 16.00u zie je 4 videoclips met 1 thema!

Eergisteren 15:55 Vrije Geluiden zomer

Compilatie met avontuurlijke muziek uit alle windstreken uitgevoerd door jonge talenten en oude bekenden. Van traditionele Indiase Raga's en Cubaanse Rhumba tot Armeense zangtraditie. Met zangeres Dayme Arocena uit Cuba, de Indiase bansurispeler Hariprasad Chaurasia, Surinaamse fusion van de Ronald Snijders Band, Ethio-jazz van Black Flower uit Brussel, Turkse muziek van de Griekse Charis Laureijsen, Belgische multiculturele zangkoor Voxtra, Westvlaamse dialectpop van Het Zesde Metaal, de Nederlandse afrobeat band Koffie, Flamencodanseres Leonor Leal & celliste Maya Fridman, Kaapverdiaanse muziek van zangeres Dina Medina & guitarist Paulo Bouman.

Eergisteren 15:37 Cor Bakker Ontvangt...

In Cor Bakker ontvangt? kunt u ook deze week weer genieten van geweldige artiesten en muziek. Ilse DeLange zingt Lonely too en pianist Louis van Dijk, die al jaren met Cor samenwerkt, speelt samen met Cor het nummer Root Beer Rag. De Italiaanse Zucchero is van de partij met het prachtige Il Volo en Herman Brood sluit de uitzending af met een optreden met een acrobatisch tintje.

Eergisteren 15:30 Ali B op Volle Toeren

Ali B keert terug met het succesvolle programma Ali B op Volle Toeren. Hij duikt in de archieven van de Nederlandse muziekgeschiedenis en slaat een brug tussen de hits van toen en de muziek van nu. Deze week neemt Ali het vrolijke rappersduo Stepherd & Skinto mee naar ras echte Rotterdammer Lee Towers. Zij gaan de uitdaging aan om een eigen versie te maken van de grootste hit van Lee Towers 'You'll Never Walk Alone' en vice versa 'Brak Obama'. Tot hun verbazing vinden ze Lee niet in Rotterdam maar in Scheveningen. Ali besluit Lee en de jonge rappers mee te nemen naar een vakantiehuisje in de buurt zodat de jongens aan Lee kunnen laten zien hoe zij muziek maken.

Eergisteren 14:22 West-Eastern Divan Orchestra in Ravello

Toen Daniel Barenboim en Edward Said in 1998 het idee oppakten om een orkest op te richten bestaande uit jonge musici uit Israel en Arabische landen, werd het bestempeld als een idealistische droom. Maar het bleek meer dan een droom te zijn en inmiddels is het gezelschap uitgegroeid tot een orkest van wereldfaam. Dit concert, opgenomen tijdens het Ravello Festival is geheel gewijd aan Richard Wagner. Op het programma staan de 'Meistersinger Ouverture', 'Vorspiel und Liebestod' van 'Tristan und Isolde' en een concertante uitvoering van de eerste akte uit 'Die Walküre'.

Eergisteren 14:15 Weekend Vibes

De nieuwste en meest relaxte hits om volledig te genieten van je weekend!

Eergisteren 13:00 XITE Top 20

Wat zijn de 20 populairste videoclips van dit moment? Ontdek het in de XITE Top 20, waarin de beste video's van afgelopen week worden gepresenteerd. Elke vrijdag om 19:00, met een herhaling op zondag 13:00.

Eergisteren 12:39 Brahms - Ein deutsches Requiem

?Ein deutsches Requiem? van Johannes Brahms staat erom bekend dat het een menselijk requiem is, niet gericht op God of het hiernamaals, maar juist op het troosten en de nabestaanden in het hier en nu. Brahms gebruikte dan ook niet de gebruikelijke Latijnse teksten; in plaats daarvan koos hij teksten uit het Oude en Nieuwe testament, in de Duitse vertaling van Martin Luther. In combinatie met de prachtige muziek is dit Requiem dan ook een van de meest ontroerende werken ooit geschreven. Opgenomen in het Brahms jaar 1997 in de Gouden Zaal van de Weense Musikverein.

Eergisteren 12:01 Dvorák - Symfonie Nr. 7 deel 2

Toen Antonin Dvorák in 1884 verkozen werd als erelid van de Royal Philharmonic Society in Londen en uitgenodigd werd om een symfonie te schrijven was de componist er klaar voor. Hij was vol bewondering voor Brahms? destijds nieuwe derde symfonie en was van plan om zelf aan een compositie te beginnen. De eerste ideeën vormden zich toen hij het treinstation in Praag inliep en er een trein met mannen uit Pest binnenkwam. De groep wilde in Praag een avond in het Nationaal Theater bijwonen die erop gericht was om aandacht te geven aan de politieke strubbelingen van de Tsjechische natie. Dvorák besloot dat zijn symfonie deze strubbelingen moest weerspiegelen en een waar meesterwerk was geboren. Tijdens deze uitzending: het tweede deel.

Eergisteren 12:00 Lunch Box

Breek de dag doormidden met Lunch Box. De grootste klappers van de afgelopen jaren en natuurlijk de hits van nu.

Eergisteren 11:05 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Eergisteren 11:00 All of Bach

In september 2013 begon de Nederlandse Bachvereniging met het project ?All of Bach?, waarbij alle werken van Johann Sebastian Bach worden uitgevoerd en opgenomen voor internet en tv. De concerten gaan vergezeld van gesprekken met de uitvoerenden over wat hen raakt in de muziek. Wekelijks wordt een selectie van de interviews en concerten van ?All of Bach? uitgezonden door Brava. ?All of Bach? is elke vrijdag om 19.30 uur te zien, met een herhaling op zondag om 10.30 uur.

Eergisteren 10:46 Márquez - Danzón Nr. 2

Als je klassieke muziekstukken een leeftijd zou geven dan zou Arturo Márquez? Danzón Nr. 2 nog een kleuter zijn. Dit swingende stuk werk in 1994 voor de eerste keer uitgevoerd, door het Orchestra Filarmonica van de Universidad Nacional Autónoma de México (Nationale Autonome Universiteit van Mexico), in wiens opdracht Márquez zijn compositie ook heeft geschreven. De titel van dit hedendaagse stuk verwijst naar de Dánzon, een dansstijl die oorspronkelijk in Cuba is ontstaan maar een belangrijke rol speelt in de folklore van Veracruz, een van de 31 staten van Mexico.

Eergisteren 10:27 Martinu - Fantasia

Het onderzoek van Lev Sergeivich Termen (ook wel bekend als Léon Theremin) naar afstandssensoren in de jaren ?20 had wel een hele aparte uitkomst: een nieuw muziekinstrument. De theremin is een elektronisch instrument wat bespeeld wordt door de afstand tussen de twee handen: de rechterhand zorgt voor de toonhoogte en de linkerhand voor het volume. Na een demonstratie was Vladimir Lenin zo enthousiast over het instrument dat hij niet alleen zelf lessen ging volgen, ook bestelde hij 600 exemplaren en liet de theremin een promotietrip over de wereld maken. Binnen de kortste keren was het instrument bekend en verschillende componisten, waaronder Bohuslav Martinu, gingen schrijven voor de theremin. Het instrument is erg gevoelig waardoor het expressief klinkt. Niet alleen Martinu heeft hier handig gebruik van weten te maken, ook de filmwereld heeft het instrument ontdekt zo wordt het instrument vaak gebruikt als er een UFO in beeld voorbij vliegt.

Eergisteren 10:00 Sunday Chill

Lekker chillen en genieten van de zondag!

Eergisteren 09:30 Vol Koren - NKK 75 jaar

Vol Koren richt wekelijks het voetlicht op de Nederlandse koorwereld. In deze aflevering keert het Nederlands Kamerkoor terug. Meer dan duizend liefhebbers van zang kwamen volop aan hun trekken tijdens het Jubileumweekend (12-14 oktober 2012) in het Muziekgebouw aan ?t IJ. Het 75-jarige Nederlands Kamerkoor belichtte de fascinerende wereld van de zang in al haar facetten. Het slotconcert op zondag, gedirigeerd door zes verschillende dirigenten, bood een ware staalkaart van de mooiste stukken uit het koorrepertoire. Ieder werk werd voorafgegaan door een kort gefilmd interview met de betreffende dirigent. Alle zes gaven aan dat het een voorrecht is om te werken met zo?n professioneel en flexibel koor. Het Nederlands Kamerkoor liet tijdens deze jubileumconcerten wederom zien tot welk een breed palet aan repertoire het in staat is.

Eergisteren 09:00 Then vs Now

Eergisteren 09:00 De Tiende van Tijl

Deze week onder andere een reis naar de geboorte van de opera Carmen in Parijs, Thomas Bloch toont de schoonheid van de glasharmonica met Mozart, Tania Kross zingt over de bossen van Jeanne D'Arc en er is een letterlijk waanzinnige uitvoering van John Cage op een (met schroeven!) geprepareerde vleugel.

Eergisteren 08:53 Beethoven - Pianoconcert Nr. 2

Daniel Barenboim kreeg voor zijn 65e verjaardag in 2007 wel een heel bijzonder verjaardagscadeautje: een complete cyclus van alle Beethoven pianoconcerten tijdens het Klavier-Festival in Ruhr. Deze opnames late een zeer persoonlijke en speciale interpretatie van deze composities zien, en Barenboims levenslange toewijding aan deze muziek. Barenboim is en blijft een van de meest bekende artiesten en de meesterwerken van Beethoven hebben gedurende zijn hele leven en carrière een belangrijk deel van zijn repertoire gevormd , zowel als pianist als dirigent. De componist zelf was een absolute pianovirtuoos met een ongelofelijke techniek en het is daarom ook niet verwonderlijk dat deze pianoconcerten een klasse apart zijn. Het voormalige wonderkind Barenboim is de perfecte persoon om deze veeleisende muziek te spelen. Tijdens deze uitzending leidt hij vanachter de vleugel de Staatskapelle Berlin in het 'Tweede Pianoconcert'.

Eergisteren 08:21 Franz Liszt Concours - Saskia Giorgini

Saskia Giorgini begon haar pianostudie bij onder meer Franco Scala, Louis Lortie en Michel Dalberto aan de Accademia Pianistica in Imola. Momenteel studeert ze bij Enrico Pace en Pavel Gililov aan het Mozarteum in Salzburg. Ze heeft deelgenomen aan masterclasses van onder andere Aldo Ciccolini, Zoltán Kocsis, Elisso Virsaladze en Rian de Waal. Saskia Giorgini heeft opgetreden op belangrijke festivals als het MiTo Settembre Musica Festival en de Holland International Music Sessions. Ze deed ook mee aan de Lockenhaus Festival Summer Academy. Ze geeft solorecitals en treedt vaak op met kamermuziekensembles en orkesten. Ze voerde Rachmaninovs Eerste Pianoconcert uit in New York, samen met het NYCA Orchestra onder leiding van Kurt Masur. In juli 2012 won ze de Tweede Prijs, de Mozartprijs en de Publieksprijs aan de Prix d?Amadèo de Piano.

Eergisteren 08:00 Alleen op de Wereld

Aflevering 13 - Alleen op de Wereld is het beroemde verhaal van de achtjarige Remi. Hij woont bij zijn stiefouders in Chavanon, een plaatsje in Zuid-Frankrijk. Ze zijn arm maar gelukkig. Als zijn stiefouders Remi vertellen dat zij niet zijn echte ouders zijn en niet meer voor hem kunnen zorgen, begint het harde leven. Remi wordt verkocht aan de straatmuzikant Vitalis. Met een groep dieren meneer Joli-Coeur het aapje en de drie honden meneer Capi, meneer Zerbino en mevrouw Dolce trekken Remi en Vitalis als muzikanten het land door. Vitalis is goed voor Remi, hij leert hem lezen, schrijven en muziek maken. Ondanks alle tegenslagen blijft Remi optimistisch en dat zal uiteindelijk ook worden beloond.

Eergisteren 08:00 MTV's Top 10 Hot & Happening

Eergisteren 07:33 Dvorák - Symfonie Nr. 1, deel II

Gedurende februari en maart 1865 werkte de Tsjechische componist Antonìn Dvorák aan zijn Symfonie Nr. 1 ?The Bells of Zlonice?. Dvorák liet zich voor zijn Eerste symfonie inspireren door de romantische componisten Ludwig van Beethoven en Felix Mendelssohn. Opvallend aan de symfonie is dat Dvorák zelf nooit een uitvoering heeft gehoord. De compositie raakte vlak na de voltooiing kwijt en kwam pas twintig jaar na de dood van Dvorák, in 1923, weer tevoorschijn. Deze uitvoering maakt deel uit van een reeks van de negen symfonieën van Dvorák die allen zijn uitgevoerd door de Czech Philharmonic onder leiding van Jirí Belohlávek in 2014. De Tsjechische dirigent won in 1970 het nationaal dirigenten concours in Tsjechië en werd voor 2 jaar assistent-dirigent van de Czech Philharmonic. Hierna dirigeerde Belohlávek veel in Praag en was hij gastdirigent bij onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de BBC Symphony Orchestra. In 2010 werd aangekondigd dat hij terug zou keren naar de Czech Philharmonic, maar nu

Eergisteren 07:24 Anoniem - O presviatáya Mariye Dévitse

Vele populaire 17e-eeuwse gezangen werden uitgevoerd op traditionele, vaak anonieme melodieën. Een Mariahymne van de monnik en dichter Epifani Slavinetski, van wie slechts het jaar van zijn overlijden bekend is (1675), is een voorbeeld van een vierstemmige polyfone ?kant?-lofzang uit de tweede helft van de 17e eeuw. Als liturgisch lied werd een kant vooral gezongen in de Russische, Oekraïense en Wit-Russische kerken. In zijn Mariagebed richt Slavinetski zich tot de beroemde Maria Iverskaja-icoon in het Griekse klooster van Iveron op de heilige berg Athos. Deze icoon is volgens overleving van de hand van de evangelist Lucas. De anonieme componist van ?O Heilige Maagd Maria? voorziet dit kant-lied van traditionele parallelle stemvoering en korte cadensen.

Eergisteren 07:16 RIAS Kammerchor - Der Geist hilft unser Schwachheit auf

Het motet ?Der Geist hilft unser Schwachheit auf? werd in 1729 door Johann Sebastian Bach gecomponeerd in Leipzig. Hij componeerde dit motet voor de begrafenis van Johann Heinrich Ernesti, hoewel de muziek niet bedoeld was als rouwmuziek. De compositie maakt deel uit van een serie motetten die J. S. Bach schreef, maar hoeveel dit er precies zijn is onbekend. Van veel van deze motetten is ook niet duidelijk wanneer en voor welke gelegenheid ze voor het eerst zijn uitgevoerd. Bijzonder aan dit motet is, dat de originele handgeschreven partituur bewaard is gebleven. Het motet wordt uitgevoerd door het RIAS Kammerchor ter gelegenheid van hun 60-jarig bestaan in de Berlijnse Gethsemanekirche.

Eergisteren 07:00 Ernst op Zondag - Chopin

In de reeks Ernst op zondag leidt Ernst Daniël Smid concerten in met anekdotes en achtergronden van de muziek, de componisten en hun passie.

Eergisteren 07:00 Seven Eleven

Eergisteren 07:00 Wake Me Up!

Hoe kun je je dag beter beginnen dan met de grootste hits van dit moment? Start je ochtend met Xite en je bent meteen helemaal up to date.

Eergisteren 06:40 Nick & Simon The Caribbean Dream

Het succesvolle Volendamse duo gaat dit keer zijn geluk beproeven op Cuba en Jamaica. We zien hoe Nick Schilder, Simon Keizer en gelegenheidsmanager Kees Tol de bijzondere muziekcultuur van deze twee prachtige eilanden ontdekken. Op Cuba, met z'n Son, oude auto's, sigaren en rum, ervaren de jongens de compleet andere cultuur, de impact van het communisme en de vriendelijkheid en muzikaliteit van de bevolking. Omdat het zo dichtbij ligt, op slechts een uurtje vliegen, kunnen ze het niet laten ook Jamaica aan te doen. Weer een compleet ander plaatje, maar ook hier druipt de muzikaliteit ervan af. Nick, Simon en Kees laten zich inspireren door Bob Marley, reggae, de rastafari en dancehall. Een roadtrip van drie vrienden, die van de ene situatie in de andere terechtkomen; onvergetelijke avonturen, die zorgen voor veel gelach en verbazing, ontroering en irritatie.

Eergisteren 06:15 Vrije Geluiden zomer

Compilatie met avontuurlijke muziek uit alle windstreken uitgevoerd door jonge talenten en oude bekenden. Van traditionele Indiase Raga's en Cubaanse Rhumba tot Armeense zangtraditie. Met zangeres Dayme Arocena uit Cuba, de Indiase bansurispeler Hariprasad Chaurasia, Surinaamse fusion van de Ronald Snijders Band, Ethio-jazz van Black Flower uit Brussel, Turkse muziek van de Griekse Charis Laureijsen, Belgische multiculturele zangkoor Voxtra, Westvlaamse dialectpop van Het Zesde Metaal, de Nederlandse afrobeat band Koffie, Flamencodanseres Leonor Leal & celliste Maya Fridman, Kaapverdiaanse muziek van zangeres Dina Medina & guitarist Paulo Bouman.

Eergisteren 06:10 Beethoven - Tripel Concert

Op 5 mei 2011 vierde Carnegie Hall haar 120-jarig bestaan op grootse wijze! Tijdens een all-star gala concert door Alan Gilbert en de New York Philharmonic kan het publiek genieten van pianist Emanuel Ax, cellist Yo-Yo Ma, violist Gil Shaham, en de Amerikaanse actrice Audra McDonald. Op het programma staan publiekslievelingen zoals het 'Triple Concert' van Ludwig van Beethoven, een selectie van songs van Duke Ellington, Antonin Dvorák?s 'Carnival Ouverture' en George Gershwin?s 'An American in Paris'. U luistert nu naar het 'Tripel Concert Op. 56' van Ludwig van Beethoven voor viool, cello en piano.

Eergisteren 06:00 The Wake Up Club

 Meer
Volg TVGiDS.tv     @tvgids volgen
Like TVGiDS.tv